Skocz do zawartości
IGNORED

PANASONIC Blu-Ray DMP-BD35, DMP-BD55

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

-------------------------------------

PANASONIC Blu-Ray DMP-BD35, DMP-BD55

-------------------------------------

Odtwarzacze Blu-ray™ DMP-BD35 i DMP-BD55 zaprezentowane dzisiaj przez Panasonic zostały zadedykowane osobom, które cenią domową rozrywkę najwyższej jakości. Do dyspozycji miłośników filmów, gier on-line i widowisk muzycznych zostaje oddany sprzęt, który z łatwością pozwoli im przenieść się w wyimaginowany świat fabuły ulubionego reżysera, dołączyć do interaktywnych rozgrywek czy poddać się dźwiękom koncertu ulubionego wykonawcy.

Nowe odtwarzacze Blu-ray™ - DMP-BD35 i DMP-BD55 - zostały wyposażone w najnowsze technologie opracowane przez firmę Panasonic, które pozwolą każdemu widzowi przenieść się w fantastyczny świat multimedialnej rozrywki. Niezależnie od tego czy naszą ulubioną formą spędzania wolnego czasu jest oglądanie najnowszych produkcji filmowych, interaktywne gry w sieci czy przesłuchiwanie najnowszych koncertowych wydawnictw muzycznych, dzięki nowym odtwarzaczom Blu-ray™ nasz wypoczynek i relaks będzie miał zupełnie nową jakość.

Obydwa modele DMP-BD35 i DMP-BD55 zostały zaprojektowane z myślą o pracy w sieci. Zgodność z usługą BD-Live oznacza, że użytkownicy mogą podłączyć się do Internetu, żeby ściągać zdjęcia, podpisy i inne dane. Dzięki temu rozwiązaniu będą oni mogli uczestniczyć w konkursach i interaktywnych grach dla wielu graczy, dających dostęp do dodatkowych treści na płytach Blu-ray Disc™.

Odtwarzacze DMP-BD35 i DMP-BD55 zostały wyposażone w procesor PHL Reference Chroma Processor Plus, który jest odpowiedzialny za precyzyjne przetwarzanie każdego piksela obrazu w kierunku pionowym, co dwukrotnie zwiększa dokładności danych o kolorze w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań. Barwy są wyraźne i dokładnie oddają rzeczywistość. Poziome przetwarzanie obrazu w odtwarzaczach odbywa się dzięki nowej funkcji 4:4:4, która precyzyjnie tworzy sygnał wideo, w którym każdy piksel z płyty poddawany jest kompensacji koloru. Dzięki połączeniu tych dwóch technologii, filmy czy inne obrazy są żywsze, ostrzejsze i bardziej naturalne, a przyjemność ich oglądania jest jeszcze większa.

Kolejną zaletą nowych odtwarzaczy Panasonic jest zastosowanie dekodera HD Audio (Dolby® TrueHD, Dolby® Digital Plus i DTSTM-HD Master Audio Essential), który gwarantuje najwyższą jakość dźwięku przestrzennego 7.1. Filmowe efekty specjalne czy wyrafinowane improwizacje instrumentalne osiągną kompletnie nowy wymiar brzmienia i dodatkowo wzmocnią wrażenia widza.

Wysokiej klasy technologie przetwarzania dźwięku i obrazu zostały wbudowane w układ UniPhier® - stworzony przez Panasonic układ scalony o wysokiej skali integracji (LSI), który powstał dzięki zastosowaniu procesu produkcyjnego 45-nm, co zdarzyło się po raz pierwszy w przypadku produktów konsumenckich. Użycie pojedynczego, zintegrowanego układ przyczyniło się do tego, że model DMP-BD35 ma tylko 49 mm wysokości, nie mając pod tym względem konkurencji.

Nowe odtwarzacze zostały wyposażone w gniazda kart pamięci SD/SDHC, ułatwiające przeniesienie obrazów z cyfrowych kamer HD lub aparatów fotograficznych wykorzystujących tego typu nośniki. Wystarczy wsunąć kartę, a odtwarzacz wypełni wielkoekranowy telewizor nagraniami wideo w formacie AVCHD lub zdjęciami w pełnej rozdzielczości 1920 x 1090 pikseli.

Rozwiązania technologiczne zastosowane w DMP-BD35 i DMP-BD55:

Wizja filmowca

• Zaawansowane przetwarzanie obrazu pod kątem rozdzielczości 1080p - Technologia P4HD przetwarza ponad 15 miliardów pikseli na sekundę i do każdego z nich stosuje optymalne parametry. Umożliwia to znakomite wyświetlanie obrazów progresywnych, płynne przedstawianie ruchu i rysowanie ostrych linii ukośnych.

• Precyzyjne generowanie pikseli – do wygenerowania 1 piksela służy 60 pikseli informacji.

• 16-poziomowe wykrywanie ruchu – przypisuje ruch w każdym z pikseli do jednego z 16 poziomów.

• Przetwarzanie ukośne – szybko wykrywa linie ukośne i stosuje do tworzących je pikseli odpowiednią korekcję.

• Przełączanie 3:2/2:2 – system wykrywa, czy sygnał z płyty Blu-Ray Disc™ bądź DVD zawiera materiały wideo czy kinowe. W przypadku materiałów kinowych sygnały jest konwertowany z postaci 24p na 60p, odpowiedni do wyświetlania na ekranie TV.

• Konwersja w górę do 1080p – odtwarzacz dokonuje konwersji materiałów nagranych w rozdzielczości 576i/p i 720p do formatu 1080p.

• Taki sam system reprodukcji jak w kinach – odtwarzacze DMP-BD35/55 pozwalają uzyskać na wyjściu obraz w formacie 1080/24p. Odtwarzają obrazy kinowe z płyt Blu-ray Disc™ oraz DVD w oryginalnej postaci 24p, bez potrzeby przeprowadzania konwersji. Użytkownicy mający telewizory kompatybilne ze standardem 1080/24p mogą dzięki temu cieszyć się obrazem w takim samym formacie, jaki stosowany jest w kinie.

• Ekspresja tonalna osiąga poziom oryginalnego filmu – modele DMP-BD35/BD55 są zgodne z technologią Deep Colour. Oznacza to, że są w stanie odtwarzać obrazy z 12-bitową gradacją, pozwalającą uzyskać 4096 przejść. Efektem są niezwykle bogate, naturalnie wyglądające kolory. Przejścia tonalne są płynne i szczegółowe, a efekt niewłaściwego przenikania kolorów praktycznie nie występuje.

• *Także telewizor musi być kompatybilny z technologią Deep Colour. Inne telewizory będą wyświetlać obraz z 8-bitową, 256-krokową gradacją.

• Bardziej naturalna reprodukcja kolorów – odtwarzacze DMP-BD35/55 obsługują przestrzeń barwną „x.v.Colour”, która jest o mniej więcej 1,2 szersza od konwencjonalnej przestrzeni sRGB. Gdy odtwarzacze DMP-BD35/55 zostaną podłączone do telewizora, który również obsługuje standard „x.v.Colour”, wówczas uzyskuje się bardziej naturalne kolory o lepszej głębi. Funkcja ta daje efekt tylko podczas odtwarzania danych AVCHD zapisanych przy użyciu technologii „x.v.Colour”. Nie można z niej korzystać w przypadku płyt BD-ROM lub DVD-ROM. Niezbędne jest złącze HDMI. *„x.v.Colour” i logo x.v.Colour to zastrzeżone znaki towarowe

Autentyczny dźwięk

• Zgodność ze wszystkimi nowymi kodekami audio wprowadzonymi przez płyty Blu-ray Disc™ – odtwarzacze DMP-BD35/55 potrafią dekodować dźwięk HD Audio (Dolby® TrueHD, Dolby® Digital Plus i DTSTM-HD), dając na wyjściu cyfrowy sygnał w konfiguracji 7.1. Uzyskany w ten sposób dźwięk ma jakość studyjnego wzorca. Może go doprowadzić do wzmacniacza kompatybilnego z HDMI, który nie obsługuje kodeków HD Audio.

• Odwzorowanie dynamicznej atmosfery dźwiękowej – w przypadku bezstratnego sygnału audio 48 kHz, a także w przypadku sygnału audio, gdzie występuje utrata danych wskutek kompresji, odtwarzacze DMP-BD35/55 zwiększają częstotliwość próbkowania do 96 kHz i przeprowadzają re-mastering. Zwiększa to bogactwo informacji o dźwięku i sprawia, że nabiera on bardziej dynamicznego charakteru, lepiej przypominającego rzeczywistość.

*Próbkowane płyt CD odbywa się z częstotliwością 88,2 kHz.

• Wysokiej klasy podzespoły audio w modelu DMP-BD55 - Odtwarzacz DMP-BD55 pozwala wycisnąć wszystko z dźwięku o wysokiej jakości, zapisanego na płytach Blu-ray Disc™, a to sprawia, że oglądanie filmów we własnym salonie staje się jeszcze przyjemniejsze.

• Nowy, 24-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy o częstotliwości próbkowania 192 kHz – zmniejsza cyfrowy szum i eliminuje analogowe zakłócenia zegara.

• Kondensator elektrolityczny – okładzina poliolefinowa i przewód OFC pozwalają uzyskać czysty i precyzyjny dźwięk.

• Kondensator z okładziną z folii miedzianej – niska impedancja przekłada się na wysoką jakość dźwięku.

• Kondensator elektrolityczny o ultraniskiej impedancji – przewód OFC daje potężny bas i wysoki odstęp sygnału od szumów.

• Pierwszy na świecie układ LSI do zintegrowanego przetwarzania sygnału – dzięki wykorzystaniu zaawansowanych technologii mikroprocesorowych Panasonic zdołał upakować pierwszy na świecie obwód do przetwarzania sygnału w pojedynczym układzie LSI. Zastosowanie tego rozwiązania, stworzonego z myślą o odtwarzaczach płyt Blu-ray Disc™, gwarantuje wysoką jakość obrazu i dźwięku, niewielkie rozmiary konstrukcji oraz niższe zużycie energii.

*Na 20 maja 2008 r., badanie firmy Panasonic.

źródło: nowetrendy.pl

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45273-panasonic-blu-ray-dmp-bd35-dmp-bd55/

A oto tabele porównujące oba modele

źródło: gizmodo

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

post-5989-100006795 1220020171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mieszkamy w takim dziadowskim karaju ze jeszcze sa niedostepne bd50 a tu juz mowa o bd55 paranoja

wczoraj dzwonilem do panasonic polska hehehehee termin db50 na koniec wrzesnia debilizm do kwadratu KOMUNA JESZCZE NAS TRZYMA I TRZYMAĆ BĘDZIE PRZEZ WIELE LAT

aha co do dostepsnosci db50 prosze nei mylic z prywatnym importem ! bo te sa sciagane z niemiec i z innych krajow gdzie o db50 juz sie zapomina i lada dzien wchodzą nowinki db55

Zwracam uwagę że w nowej generacji już tańszy blu-ray Panasa będzie dekodował nowe formaty dźwiękowe. Nowy ma mieć wielokanałowe analogowe wyjście. To jest sensowny upgrade.

50-ka w UK ma obecnie absolutnie kultowy status i prasa zaleca ją do współpracy z komponentami nawet za 10 tys funtów!

Pozdrowionka!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

A to już każdy niech sobie podłącza jak mu tam pasuje. Panasoniki nigdy nie grzeszyły wybitnym audio... Technics R.I.P. :)

sama waga swiadczy o tym klocku przepraszam nie klocku o piórku nie bez powodu ten panas charakteryzuje sie cienkim dzwiekiem w szczegolnosci po analogu !!!

po kit mi sprzet z dzwiekiem hd gdzie bede slyszal gorzej jak stare dd czy dts z porzadnej maszynki s2700

ALE PANOWIE NADCHODZI NOWY KRÓL JUZ JEST W SPRZEDAZY NA AMAZON.COM

i w przyszlym albo za dwa miesiace dokonam wyboru SONY-S550 ALBO NOWY KRÓL FORMATU HD SAMSUNG BD2500

Królem to był jest i będzie Panas w budżetówce - Sony to cień dawnej potęgi a Szajsung był w miarę dobry dźwiękowo tylko raz: pamietacie DVD w aluminiowej obudowie...? :)

Zagrożeniem dla Panasa jest tylko i wyłącznie nowy transport Blu-Ray Denona. Ale to będzie inna cenowa bajka.

Co do słabości dźwięku Panasonika - ja bym nie tragizował - wypuścić sygnał na amplituner i po herbacie... :) Niech amplituner bawi się w dekodowanie i konwersję.

nie mam takiej mozliwosci mam rxv2700 yamahe ktora ma hdmi 1.2 przyjmuje format mpcm PCM

swoja droga od samiuśkiego poczatku zamierzeniem bluray i dzwieku hd bylo dekodowanie go na pokladzie playera jesli ten player jest od samego poczatku tandetnym źródłem to nawet po bitstreamie bedzie serfowal badziewny dzwiek a takim jest ten wlasnie panas

niestety z sony sie pomyliles sam bluray to wymysl SONY przez nich opatentowany i taki sony s500

bije po bitstream tego panasa w łeb

takie realia !

denon transport tez sie nei moze poszczycic duper dzwiekiem !

JEDNYM SLOWEM CZEKAMY NA YAMAHE S2900 blu ray

Vitold_MAN, 31 Sie 2008, 11:23

>JEDNYM SLOWEM CZEKAMY NA YAMAHE S2900 blu ray

I oczywiście będzie można kupić ją za 500 euro, tak? :))))

Człowieku, mówimy o taniej budżetówce! Yamahy to obecnie obok Marantza najlepsze uniwersalne odtwarzacze na rynku, niestety zakres cenowy jest wyższy od omawianego.

Co do Sony to zdania nie zmienię - 10 lat temu to była potęga a dzisiaj - popłuczyny.

>Zagrożeniem dla Panasa jest tylko i wyłącznie nowy transport Blu-Ray Denona.

No więc muszę Cię rozczarować.

Napęd DENONA to kropka w kropkę Panasonic, ogołocony z toru audio i video i zapakowany w

skądinąd ładne opakowanie ... Nie wierzysz ? Poszukaj specyfikacji bebechów .

Tak właśnie wyciska się kasiorkę od naiwnych .

Chodzi o tego Denona?

Oficjalna cena na Niemcy to 1.099,-EUR.

Ukryta Zawartość

post-2580-100006608 1220209644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

bodex calkowicie sie zgadzam dokladnie ten chwalony przez kolege transport to czysty panas prosze spojrzec chociazby na sekcje zasilającą :) ząb w ząb kopia z panasa

czekamy jaki poziom nam zaprezentuje

samsung bd2500 mysle ze poźre panasa

CO DO SONY fakt kiedys serie ES były nie do pobicia jakoscią wykonania jak i brzmieniem rowniez i telewizory

dzisiaj sieczka w bluray to wyglada troszke inaczej sony to opatentowal jak i sacd jak i md i wiele innych dóbr takze na ten temat chyba maja najwiecej do powiedzenia

mysle ze lada dzien godnym wkoncu towarem bluray bedzie sony s550 i samsung 2500

>mysle ze lada dzien godnym wkoncu towarem bluray bedzie sony s550 i samsung 2500

Myślę że się przejedziesz. :) Ale popatrzymy, posłuchamy i ocenimy...

Ja Denona nie chwalę, bo go nie widziałem w akcji, biorąc jednak dobre doświadczenia z DVD Denona - to może być interesujące. Skoro bebechy ma Panasa to OK bo to najlepsze bebechy obecnie na rynku (ktoś zaprzeczy??? :) ) a lepszy transport (korekcja błędów) i stabilniejsza obudowa mogą dużo dać. Konwersja w porządnym amplitunerze i po herbacie... póki co jednak o tym Denonie cicho i nie wiem jak się sprawdza w akcji.

Wiecie, zamiast rzeźbić bez sensu to najlepiej trzymać się faktów. A fakty są takie że obecnie Blu-ray Panasa nie ma sobie równych na planecie.

A Sony i Szajsung mogą straszyć ile się da - ich jakość wyjdzie w praniu.

Jakie to proste... Fakty, Panowie, fakty...

• 2 miesiące później...

>>mysle ze lada dzien godnym wkoncu towarem bluray bedzie sony s550 i samsung 2500

>

>Myślę że się przejedziesz. :) Ale popatrzymy, posłuchamy i ocenimy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry - coś nie poszło ...

Wyniki z Video 11/08 - DENON pogrążony, co nie dziwi skoro stoi na stary Panasonicu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

D&M Holding stawia na marke ! denon 2500 jest faktycznie ciekawym urządzeniem ale z ceną przesadzili . gdyby faktycznie liczyli na sukces rynkowy ten model za 600 e plus pełen player 1800 za ok 500 e . W obu przypadkach nadal by zarabiali a miłośnicy marki i błekitnego ryja szorowali by do sklepów.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 3 tygodnie później...

Mam od trzech dni DMP-BD35. Prawdę mówiąc, jak na cenę ok. 1000Pln zrobiony jest tandetnie.

Ale nie o tym.

Dzisiaj pierwszy raz puściłem go po HDMI. I ponieważ mam nowy odtwarzacz, nowy kabel HDMI, i w sumie nowy projektor - a nie do końca znam te urządzenia - nie wiem co szwankuje. Krótko mówiąc, przy odtwarzaniu płyt DVD (nienajlepszych chyba, ale innych zdaje się w domu nie ma) na 1080p, czasem rwie transmisję, tak na kilka, kilkanaście sekund i wtedy śnieży. Robi to co kilka, kilkanaście minut. Raz na kilka minut też (częściej niż to pierwsze) ekran rozbłyska - tak jakby ktoś w filmie używał flesza. Robi tak tylko przy 1080p, już przy 1080i jest OK.

Jeśli to nieumiejętność obsługi to pal sześć, podszkolę się. Ale boję się że to kabel, choć ludzie piszą że HDMI działa lub nie, i nie ma stanów pośrednich...

Kabel to Atlona:

Ukryta Zawartość

7 metrów ma. I wolałbym wiedzieć szybko czy to on, bo może udałoby się go oddać. Tani nie był.

Pomóżcie proszę.

Ukryta Zawartość

Teraz zauważyłem, że odtwarzacz nie potrzebuje mieć płyty w środku żeby śnieżyć, wystarczy że jest ustawiony na 1080p. Wtedy po wejściu w Setup, i kolejnych komendach rwie obraz. Tylko przy 1080p.

Ja takie same obserwacje poczyniłem przy profigoldzie 15m. Zmiana kabla załatwiła wszystko. Niestety prawdą jest ze przy kablach hdmi są stany pośrednie. W moim przypadku działało tylko poprawnie 480p. Chodź gdy na drugim końcu kabla znalazł się komp a nie dvd było wszystko ok. Tak więc wiele czynników ma wpływ na to ujrzymy na ekranie.

Na stronie sklepu jest o tym kablu między innymi:

- "zastosowana grubość przewodnika (wysokiej czystości miedź beztlenowa):

a. od 1.0 do 5.0 m 26AWG

b. od 7.0 do 20,0 m 24AWG"

Czyli normalnie - powyżej 5m grubszy. A w praktyce przyszedł kabel 7m 26AWG, więc cieńszy niż napisali (nie 24AWG - 0,5mm, tylko 26AWG - 0,4mm).

Nie bardzo wiem skąd wziąć na chwilę kabel do sprawdzenia, żeby go znów cholera nie kupować.

Czy ktoś z Krakowa, kto ma taki kabel pożyczył by mi go na 2 godz. ewentualnie dał by się z tym kablem do mnie zaprosić?

Oj, dałem ciała Panowie.

Wypożyczyłem Tarę Labs Prism 1m, podpiąłem, - wszystko dobrze. Wypiąłem, wpiąłem Atlonę - kicha, w ogóle nie chciał BR ruszyć. Ruszył w końcu, i metodycznie zacząłem sprawdzać domyślne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne (np. wymieszałem jak makaron 7m HDMI z 10m przedłużacza pod prądem - nic, żadnego pogorszenia :-)).

Krótko mówiąc: W menu HDMI Connection, funkcję HDMI Audio Output trzeba wyłączyć (-off). Co ciekawe, przy krótkim kablu,rzadszych formatach - wygląda że niekoniecznie. Jasna Cholera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.