Skocz do zawartości
IGNORED

Wygrzewanie CD - czy i jak?

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam sie z pytaniem do posiadaczy odtwarzacza Nad C 542 :

1/ Jak dlugo z waszego doswiadczenia trzeba wygrzewac tego CD'ka

2/ Czy przy wygrzewaniu musi caly czas byc odtwarzana plyta czy po prostu wystarczy go miec uruchomionego ( pod pradem ).

Dzieki za wskazowki

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45542-wygrzewanie-cd-czy-i-jak/

Było więcej przypadków na forum.

Mój ma 2,5 roku (ale to 541i) i ma nowy kaprys. Od trzech dni nie chce oddać płyty. To chyba jakaś pokuta, więc słucham jej na okrągło i mam nadzieje że po 100 razach w końcu odda.

• 3 lata później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - track 2 na repeat przez 24 h przynajmniej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bierz pod uwage, ze sluch sie bardziej przyzwyczaja do dzwieku i slychac roznice po kilku dniach, a nie sprzet wygrzewa...

Codziennie czlowiek nie slyszy identycznie i "halas" zycia codziennego wplywa w bardzo duzym stopniu na to jak bedziesz slyszal muzyke ze swojego sprzetu.

Jesli CD po częsci ma konstrukcje w klasie "A" to siłą rzeczy "wygrzewanie" czy tez jak kto woli dojscie do optymalnego punktu pracy układu bedzie miało miejsce - zawsze. Zreszta kazde urządzenie musi po właczeniu "dojść" a trwa to krócej lub dłuzej ale zjawisko istnieje i jest niezalezne od akomodacji słuchu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ale jesteście duchobojni i dobrze wam tak żyć, ja w cuda nie wierze, bo wsyzstko jest cudem.

Wygrzewanie, to czekanie na łaske z nieba aż ktoś zoptymalizuje lub nie komuś urządzenie,

bo się na tym zna, bo dużo pieniędzy wydał, bo urządzenie jest nowe i powinno zachęcać

słuchacza. Nie wiem dla czego tak udajecie jakbyście nic wiedzieli?. Poodbnie jest z

pracowitym amitnam fotografem i jemu może się jak to mówicie obiektyw wzgrzewać, dla dobrej

pracy.

Wszystko się wygrzewa (dojrzewa); kolumny, wzmacniacze, przedwzmacniacze, odtwarzacze, kable, kabelki, podstawki... wina, rośliny, zwierzęta, poglądy...

A potem wszystko umiera... poglądy, zwierzęta, rośliny...

xniwax, 9 Wrz 2008, 18:11

>...ale kolumny, wzmacniacze, przedwzmacniacze, odtwarzacze, kable, kabelki, podstawki - NIE :)

TAK :D

Rdza, utlenianie, korniki i recykling zrobią swoje. No chyba, że jakaś reinkarnacja... Cholera o tym nie pomyślałem :(

Ja jeszcze nie widziałem przerdzewiałego CD, a korniki to raczej w modelach z "boczkami drewnianymi" - reinkarnacja? Co najwyżej transplantacja.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wygrzewanie sprzętu to fakt.Nie rozumiem postawę ludzi ignorujących to zjawisko.Mikser, który zakupiłem jako nowy przez prawie miesiąc grał mi płasko tzn. bez odpowiedniej głębi.Rozumiem, że potrzeba czasu aby się przyzwyczaić do brzmienia, ale głębia to chyba zupełnie co innego.

No właśnie czy CD może się przegrzać? Zdaje się że mój DAC uległ już przegrzaniu bo chyba nie gra tak jak dawniej. Czyli może to sztuka trafić w ten moment kiedy sprzęt jest wygrzany ale nie przegrzany.

Coś jak francuskie śmierdzące sery pleśniowe np. "Le Rustique", najlepiej go zjeść w tym krótkim momencie kiedy już dojrzał ale jeszcze nie przejrzał.

"Okazja. Sprzedam CD właśnie wygrzane i jeszcze nie przegrzane. Uchwyć ten jedyny moment."

• 1 rok później...

"Okazja. Sprzedam CD właśnie wygrzane i jeszcze nie przegrzane. Uchwyć ten jedyny moment."

Ja mam taki.

8 lat od wyprodukowania.

Moze z dwa lata uzytkowania.

Ale nie sprzedam go tylko poddam modyfikacji.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Ciekawe doświadczenie z wygrzewaniem Cary Audio CD 306 SACD. Okazuje się, że może to i potrwać kilkaset godzin...w zależności od modelu. Poniżej cytat z recenzji zamieszczonej tu:

Ukryta Zawartość

"Second, while Cary (the company) and others on the web feel that the player needs anywhere from 100-300 hours of playing time to be ready for prime time. I tried that and at 300 hours, it was a no-go—still not happening musically. A good 500-600 hours seemed to be a point where the player lost any sense of "stiffness" or that proverbial "sounds really good now, but wait till it is broken-in" sort of thing. That is, out of the box, the 306 is quite impressive, but had the characteristic of being hard or stiff, and closed in—it really needed to open-up musically. The music simply did not flow or have the naturalness that the older 306/200 possessed—especially when listened to at the up-sampled 196kHz settings. The older 306/200 was simply better. That player had well over 1500 hours on it, and like a pair of old and worn shoes, it sounded very comfortable to my ears, and like a new pair shoes, the new 306 SACD simply needs time to loosen up. Lots of time, so be patient."

Cierpliwego wygrzewania:)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nie zgodzę się z pierwszym wpisem w tym wątku!

Wszystkie elementy odtwarzacza CD będą się wygrzewać dopiero wtedy, jeśli:

1 - Na okrągło odtwarza jakąś płytę

2 - Jego wyjście jest podłączone do jakiegoś oporu. Tu sprawa jest prosta: wystarczy podłączyć do wzmacniacza. Wzmacniacz nie musi być włączony, a CD i tak będzie się wygrzewał.

a może wstawić na chwilę do piekarnika?

tak na 3 zdrowaśki, temp ~100°C tak, żeby nie spalić farbunku ;o)

już było wiele razy o tym dziwnym procesie wygrzewania, który przez wielu został rozsądnie nazwany przyzwyczajaniem.

rób to po prostu do momentu, kiedy sam stwierdzisz "Jest SUPER !!!"

to będzie chwila, w której sprzęt się wygrzeje, czyli się do niego przyzwyczaisz i pogodzisz się z tym, że jest taki, a nie inny.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Matee,zawarł tyle słów,że więcej nie potrzeba pisać.

Ale warto sobie zadać pytanie,jeśli np.po wygrzaniu głośników średnio tonowych czy nisko tonowych ulega drastycznie poprawa brzmienia,to czy nie powinno się to ukazać na pomiarach tych głośników?Moim zdaniem charakterystyka pasma przenoszenia powinna ulec dużej zmianie na wykresie częstot.

Ktoś może przedstawić zrzut z pomiarów przed i po wygrzaniu tego samego głośnika?

jest problem ... tu nikt nie lubi pomiarów ... bo one nie niosą za sobą magii ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość

(Konto usunięte)

1. W mojej ocenie nie istnieje takie coś jak wygrzewanie odtwarzacza CD, bo i co miałoby się w nim wygrzewać? Chyba tylko "docierać" części mechaniczne transportu. Co innego w przypadku kolumn, gdzie faktycznie po jakimś okresie grania, można usłyszeć różnice spowodowane "rozruszaniem się" np. zawieszenia membran.

W przypadku odtwarzaczy CD takie zjawisko według mnie nie istnieje.

Dodam, że posidam NAD C565 i po 2 miesiącach intensywnego użytkowania gra tak samo świetnie, jak na początku - bez róznic w brzmieniu.

2. Jeśli nawet zostawisz go włączonego ("...czy po prostu wystarczy go miec uruchomionego ( pod pradem ). ..."), to i tak samoczynnie wyłączy się po około 10 - 15 min. i przejdzie w standby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.