Skocz do zawartości
IGNORED

Mit Oracle 1.2 Prism Ultra Wide Band

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

Zwarcam uwagę, że założyłem ten temat dla kilku osób, które wiedzą co w trawie piszczy.

Od kilku miesięcy testuję kilka produktów firmy MIT (tylko najwyższe modele). Ostatnio zająłem się kablami głośnikowymi Oracle 1.2 z nowej serii.

Wersja Ultra Wide Band jest specjalnie produkowana do urządzeń typu Spectral, Halcro DM 68 czy Pass serii X a więc produkty tranzystorowe.

Kable wymagają około 2 tygodni rozgrzewki ale już teraz mogę powiedzieć, że jest to prawdziwy przełom, nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym jeśli chodzi o odbiór muzyki. Interkonekty MIT'a z serii Ma są już super ale nowy Nordost jest dużym zagrożeniem dla nich. W przypadku kabli głośnikowych mamy do czynienia z dużo większym postępem. Trójwymiarowość sceny jest niespotykana, boje się co będzie za 2 tygodnie jeżeli już teraz są takie efekty.

https://www.audiostereo.pl/topic/45936-mit-oracle-12-prism-ultra-wide-band/

Witaj, też jestem użytkownikiem głośnikowych MITów z tej serii (pierwsze modele, które wchodziły kilka lat temu). Nawet te pierwsze wersje to wtedy też był prawdziwy przełom. Z niecierpliwością czekam na twoje spostrzeżenia.

W szczególności byłoby fajnie gdybyś mógł się odnieść do porównania nowych Oracli z najlepszymi srebrnymi drutami jak np. Siltech G6 Signature lub Kimbery Selecty KS3038, o ile oczywiście masz tu jakieś doświadczenia.

Zwróć uwagę w tych MITach na górę pasma. Bas i średnica w tych kablach zawsze była super, ale czy wysokie tony są równie dźwięczne i otoczone aurą pogłosową jak w najlepszych srebrzankach? Ciekawe...

No to czekamy na dalszą część relacji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Aura pogłosowa dużo lepsza niż w srebrzankach (dla mnie nie ma znaczenia czy srebrny czy nie), bardzo ciemne tło z którego wszystko odzywa się bardzo precyzyjnie, rozdzielczość niesamowita, nie mylić ze szczegółowością, każdy instrument żyje własnym życiem, separacja pomiędzy wszystkim chyba robi największe wrażenie. Bas bardzo, bardzo twardy, kontrolowany do trudno wyobrażalnego stopnia.

Najważniejszą cechą jest muzykalność angażująca przez cały czas.

• 3 lata później...

Jeżeli ktoś będzie miał ochotę dowiedzieć się czegoś o Mit'cie a będę w stanie coś wnieść, postaram się w miarę możliwości pomóc i opowiedzieć o swoich doświadczeniach.

Interesują mnie wrażenia z kabla głośnikowego Oracle MA-X SHD.

Bez wątpienia to super kabel ale coś więcej?

O cenę nie pytam bo wiem, że kosmos.

Z czym kolega porównywał?

Pozdrawiam

Sly

Sly30 tak słuchałem przez jakieś 12 dni. Spodziewałem się czegoś podobnego do MA-X HD ale tu zaskoczenie. Przede wszystkim stereofonia, największe wrażenie zrobiła na mnie ta z tyłu, tak, cały pokój zamieniał się w inne pomieszczenie, wiele razy oglądałem się do tyłu, nie wierząc, że coś tam gra. Porównywałem je z Oracle 2.3 Hi Resolution gdzie jest przełącznik standard i high.

Barwa była słaba, jakaś taka mdła, wyblakła, nie wiem czy może nie za krótko je miałem. Pewnie tak bo możliwości są nieprawdopodobne. Największe zaskoczenie to jednak, że jest to bardzo dokładne narzędzie, które potrafi pokazać super zrealizowaną płytę i te trochę słabiej. Nie ma czegoś takiego jak ograniczenie przestrzeni do określonej wielkości. Dźwięk może wyjść nieprawdopodobnie daleko. Po prostu można się wszystkiego spodziewać po nich.

Całość przekazu idzie w niesamowitą miękkość, może się wydawać, że jak zwykle bass jest inny bo i jest tym razem taki jakiś płynący ale i budzący grozę również.

Tak myślałem że będzie super ale cena nawet do drogiego systemu wydaje się kosmiczna.

Jako ciekawostkę powiem tobie że mam na testy głośnikowy kabel Shunyaty, model Anaconda Z-Tron.

Shunyata od zawsze to świetne kable AC a Anaconda szczególnie ale mieli już pare razy dobre kable sygnalowe.

Teraz wraz z nową serią kabli AC Z-Tron wypuścili kable sygnałowe i szczególnie dobra jest głośnikowa Anaconda.

Rewelacja. Przestrzeń,szybkość,detale, ciepła pastelowa sygnatura bez utraty powietrza i wybrzmiewań.

Jedynie topowy MIT MA-X SHD może ją pokonać ale jest....7x droższy.

W swojej cenie ta Anaconda zamiata wszystko i idzie łeb w łeb z 2-4x droższymi kablami.

Ale MA-X SHD to już klasa sama dla siebie. Tu nie mam wątpliwości.

sly30, jak długo masz tą Anacondę?

Stosowanie kabla MIT'a o którym mówimy ma może i sens ale już w dużych pokojach gdzie są duże kolumny. Wtedy efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. W małym pokoju można się przestraszyć tego co wychodzi z głośników. Ni mniej ni więcej to jak z nowymi Spectral'ami.

Dla całości bardzo ważny element, powyższy MIT Oracle MA-X SHD granajlepiej z XLR'ami MA-X2. Podłączenie innych nawet MIT'ów jest dużym pogorszeniem przekazu.

Całość prowadzi to do ............... chyba sam nie wiem ale osobiście zadałem pytanie kiedy wypuszczą kable za 100.000 USD. Okazuje się, że może już w styczniu przyszłego roku. Prawdopodobnie będzie to zupełnie nowa seria o nowej nazwie ale kto tam wie co ostatecznie wyjdzie.

• 1 miesiąc później...

Panowie, może czas napisc coś o nowej serii Oracle Matrix 50, mam ten kabel w wersji XLR i po kilku tygodniach słuchania odnoszę wrażenie, że to nowa wyrocznia bez względu na cenę.

Osobiście odnoszę wrażenie, że dźwięk jest trochę inny niż znany z serii Oracle, pozostaje precyzja i dokładnośc elementów składowych na scenie z otoczką niesamowitej swobody i powietrza wokół instrumentów ale jest coś nowego. Dźwięk zaczyna wydobywac się jakby ze środka poszczególnych wybrzmień, powoduje to, że przekaz zaczyna nabierac dodatkowego piękna, zaciekawienia, człowiek siedzi i słucha cokolwiek, delektując się przekazem.

Całośc jest bardzo interesująca, odrobinę przypominając najlepsze kable Transparent'a, gdzie każdy dźwięk wybrzmiewa jakby był doskonale doszlifowany ale już z masą i dynamiką MIT'a. Dla mnie jednoznacznie postęp w stosunku do starej serii.

Ciekawe co piszesz. A jak to się ma do Oracle MA-X2 ?

Napisz teź jak odczuwasz porównanie wysokich Transparentów z MIT-ami?

Miałeś może okazję słyszeć Transparenta Opus MM2 albo Reference MM2 ?

Jak wypadają przy MA-X2 ?

Brakuje im basu i dynamiki jaką ma MIT?

Pozdrawiam

Sly

Też jestem ciekaw tych porównań... Jeden z najpoważniejszych chicagowskich dealerów audio ma w swojej ofercie Transparent Audio Labs od 1992 roku. Znam tych ludzi...kiedyś proponowali mi na tydzień swoje demo: kompletny set Opusa... Ja głupi odmówiłem, zdając sobie sprawę, że może mnie pokusić i zwariuję... '-) Słyszałem wiele dobrego o nowej serii MM...

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widzę nowy wątek o kablach MIT-a.

W związku z zakupem (w tym tygodniu) kabli głośnikowych MIT ORACLE MATRIX SUPER HD 120 (bi wire) mam pytanie czy ktoś słuchał już tych kabli z aktualnej oferty?

Jeżeli tak to z czym porównywał i co z tego wynikło ?

Kabli jeszcze nie mam ale są już w drodze z USA.

pozdrawiam

Obawiam się, że jeśli progresja cen się utrzyma jak obecnie to widać, może przyjść pewnego dnia konieczność wyłożenia 1 000 000 $ na kabel.

I to wcale nie jest żart.

Ja też słyszałem wiele dobrego ale jeszcze więcej o topowych MIT-ach.

Tu z kolei ciekawostka, bo następny, bardzo poważny sklep audio z przedmieść Chicago był wieloletnim dealerem wyrobów MIT, naprawdę przez szereg lat... i dzisiaj z ciekawości zerknąłem na ich stronę, a tam zero produktów tej firmy. Zaznaczam, że był to poważny dealer dla MIT i nie wiem czy przypadkiem nie był związany z firmą Bruce Brisson'a. Sorry za OT, przecież i tak jestem ze stajni Transparenta '-), ale chętnie poczytam o różnicach między topowymi modelami kabli tych dwóch znaczących firm.

Pozdr, M

Parker's Mood

Wiesz, czasem dealer się pokłóci z producentem albo mają nie porozliczane jakieś stare sprawy finansowe,

albo pojawia się nowy dealer w okolicy i jedni kończą współpracę a inni zaczynają.

Cena katalogowa producenta powinna choć minimalnie równać się cenie dilera danej marki.

Wiele firm, nie tylko MIT robi dziwne ruchy. Jak mają wyżyć autoryzowani dilerzy, skoro wokół wielu ,,cichych,, internetowych przedstawicieli oferujących nowy towar po cenach 50-60% katalogowych. I po takich doświadczeniach ,,poważni,, żagle zwijają.

:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takich przypadków jak ten można mnożyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena katalogowa producenta powinna choć minimalnie równać się cenie dilera danej marki.

W takim przypadku nie widzę sensu otwierania sklepu i w ogóle handlu. Producent, dystrybutor i wreszcie sklep, czyli dealer, to przecież trzy różne podmioty, które chociaż prezentują jedną branże, są zupełnie odmienne i rządzą się swoimi prawami. Producent raczej nie przedstawia cen do ogólnej wiadomości, bo przecież po drodze jest jeszcze wspomniany dystrybutor i tzw. końcówka peletonu, czyli wyżej wymieniony sprzedawca detaliczny. No chyba, że firma decyduje się na tzw. sprzedaż detaliczną z pominięciem dystrybutorów i sklepów jak to uczyniło kilka, wydawałoby się, poważnych hajendowych firm. Moim zdaniem problemem jest wszechobecny internet i sprzedaż za jego pomocą, gdzie nielegalne praktyki są na porządku dziennym i to właśnie będzie przysłowiowym gwożdziem do trumny wielu całkiem niezłych i nieżle prosperujących w przeszłości sklepów.

Pozdr, M

Parker's Mood

Panowie, pamiętacie co było z Mit'em wiele lat temu w Niemczech, dystrybutor kupił kilka wagonów i nie zapłacił za towar. Po jakimś czasie zaczął wysprzedawać kable za bezcen, psując markę MIT i wiarygodność do niej. Był to oszust i tyle. Polityka Mit'a do dystrybutorów jest znana od lat, czyli Mit olewa ich ale to nie nasza fabryka i każdy ma prawo robić co chce u siebie.

Moreno,

kable Oracle MA brzmią bardziej soczyście niż Matrix'y ale Matrix'y są jakby bardziej otwarte i dźwięk staje się przez to wręcz nie ograniczony. Oracle Ma są teraz trochę tańsze od nowych Matrix'ów więc można brać MA.

Panowie, pamiętacie co było z Mit'em wiele lat temu w Niemczech, dystrybutor kupił kilka wagonów i nie zapłacił za towar. Po jakimś czasie zaczął wysprzedawać kable za bezcen, psując markę MIT i wiarygodność do niej. Był to oszust i tyle. Polityka Mit'a do dystrybutorów jest znana od lat, czyli Mit olewa ich ale to nie nasza fabryka i każdy ma prawo robić co chce u siebie.

Ciekawostką jest też fakt, że właśnie wiele lat temu, MIT podupadło również i w US. Ich produkty nie sprzedawały się, a i notowania tej firmy mocno spadły. Być może miało to związek ze wspomnianą przez Ciebie krzyżacką polityką, bo to był mega przekręt, a niby Zakon Najświętszej Marii Panny czy innych Templariuszy słynie z ponadprzeciętnej solidności. Tak czy owak, obecnie firma ma się dobrze i chwała jej za to, że wyszła cało i zdrowo z niemieckiej okupacji...

Pozdr, M

Parker's Mood

MIT chce sprzedawać te kable, stąd te ruchy....im też zależy na tym żeby one szły, a nie żeby je kupiło trzech producentów żelatyny i dwóch handlujących żywym towarem....to ma byc drogie, wymyślili sobie taką gradację jakości i dosyc absurdalny przyrost ceny i przez jakiś czas klient to wytrzymywał, w tej chwili jest w Stanach kryzys i trzeba zejść do ceny bardziej rynkowej czyli odjąć te 40-50% ...jest to jednak nie w porzadku w stosunku do dealerów , którzy pracują nad klientem i chcą wziac dobry pieniadz, bo nie maja szans , klient poslucha u nich, odda i wezmie z audiogonu....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wiele firm, nie tylko MIT robi dziwne ruchy. Jak mają wyżyć autoryzowani dilerzy, skoro wokół wielu ,,cichych,, internetowych przedstawicieli oferujących nowy towar po cenach 50-60% katalogowych. I po takich doświadczeniach ,,poważni,, żagle zwijają.

:-)

http://app.audiogon.com/listings/speaker-mit-oracle-matrix-hd120-speaker-cables-2012-09-12-cables-75042

Takich przypadków jak ten można mnożyć.

A kolega myśli ,że to tylko w tej branży jest ?

Na cenę końcową składa się wiele różnych czynników.

To ,że ktoś w internecie sprzedaje akurat kable MIT-a za 60% ceny nie ma nic wspólnego z nieuczciwością sprzedawcy.

Po prostu magazyn ma w domu, nie ma pracowników, nie ma powierzchni wystawowej, nie płaci czynszu za wynajem lokalu itp.itd

Dlatego jego marża jest niższa a cena wyjściowa na pewno nie różni się od "uczciwych" sprzedawców.

Miałem w rękach cennik TaraLabs dla sprzedawców i zdziwiłbyś się za jaką cenę oni kupują w fabryce.

a niby Zakon Najświętszej Marii Panny czy innych Templariuszy słynie z ponadprzeciętnej solidności

Bo przecież w Niemczech mieszkają tylko Niemcy ;)

A w Indiach ....Indianie.

Moreno,

kable Oracle MA brzmią bardziej soczyście niż Matrix'y ale Matrix'y są jakby bardziej otwarte i dźwięk staje się przez to wręcz nie ograniczony. Oracle Ma są teraz trochę tańsze od nowych Matrix'ów więc można brać MA.

Dzięki za info ale czy możesz mi krótko sprecyzować swoją opinię na temat MA versus Matrix w kwestiach:

- bas

- barwa

- przestrzeń/scena muzyczna

Dzięki z góry;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.