Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki fajniejszy wzmacniacz wybrać ?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz taki jak w opisie (arkam 85 diva)

Nazywam go "idealnym projektorem dźwięku". Barwa jest podobno "lampowa" i mi odpowiada.

Wszystko jest idealnie zrównoważone, średnica miła, konstrukcja w której trudno znaleźć odstające od całości wady. Ale ma też negatywne plusy ;)

Chciałbym do jego ujemnych zalet ;) dodać w następującym priorytecie (tego mi brakuje):

1. Dużo głębszą scenę, lepszą lokalizację i precyzję (tu jest trochę kiepsko)

2. Większą rozpiętość i dynamikę, agresję

3. Świeższą barwę bez utraty ciepła (wiem że trudno o to w tranzystorze)

4. Do jego dobrej kontroli basu dodać jeszcze więcej faktury, drajvu, rozpiętości i szybkości

Za czym musiałbym zacząć się oglądać. Może to być tańszy wzmacniacz lub trochę droższy. Z pilotem, dzięki z góry za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/46479-jaki-fajniejszy-wzmacniacz-wybra%C4%87/

polecam ze swojej strony Dussuna DS-99,oczywiscie posiadam do sprzedania ;-) sorzedaje (z żalem) bo sie przesiadłem na lampke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja mam swojego faworyta.

To końcówka Iraklis - Metaxas Audio System, a Pan Jasik w W-wie ma do niej dedykowany pre.

Całość ok. 5 kzł.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pablo-rock, 27 Paź 2008, 07:50

>polecam ze swojej strony Dussuna DS-99,oczywiscie posiadam do sprzedania ;-) sorzedaje (z żalem) bo

>sie przesiadłem na lampke

>

>

Ukryta Zawartość

nieaktualne,sprzedane

Ukryta Zawartość

Dzisiaj kupiłem naima 3, ale jutro już go sprzedaję. W żadnym aspekcie produkcji dźwięku nie radzi sobie tak jak arcam. Nie spodziewałem się aż tak spektakularnej porażki.

Swoim uszom!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Święta racja. Ja niedawno po raz pierwszy wybrałem się na Duużą imprezę -Heathrow audio show. Ogólnie przeżyłem sporo rozczarowań po odsłuchach legendarnych klocków hi-end, pomimo dobrych warunków odsłuchowych. Systemem, który dla mnie był dźwiękiem wystawy został zestaw creek destiny+ epos m22i. Potwierdziła się legendarna synergia tego zestawienia. Źródłem był cd , oraz gramofon. Siedziałem tam dłuuugo i nie chciało się wychodzić. Polecam gorąco Wzmaka serii Destiny.

zukzuk - Myślę, że MAS Iraklis nie spełni wymagań dotyczących ciepłej średnicy. To super przejrzysty, super szybki i super precyzyjny wzmacniacz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli jest super przejrzysty, to powinien przekazać ciepło dźwięku zE źródła, które powinno zostać jeszcze wzmocnione przez ciepło grające kolumny.

Słuchałem (poprzednika?) tego wzmacniacza krótko i tylko raz i sądzę, że są SZANSE na taki efekt.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Trust me - posiadałem ten wzmacniacz przez jakiś czas :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Męczę Solitaire (większy brat Iraklisa) od półtora roku i nie zgadzam się z Elberothem.

Słuchałem go w wielu konfiguracjach. Ostatnie co przyszłoby mi do głowy - to stwierdzenie, że nie spełnia wymagań dotyczących "miłej" średnicy. Może określenie "ciepłej" jest nieco na wyrost. Ale skoro jest precyzyjny i neutralny - to oddaje, to co mu się podaje. Dużo zależy więc od źródełka, pre i głośników. Wiele "porządnych" urządzeń brzmi blado, mdło czy cienko w porównaniu do MAS-a.

Ostatnio miałem przyjemność słuchać kolumienek Proac 1SC (źródła AAC MKII i Sony 779 Svoboda, preamp C-11 Accu) z Metaxasem. Nic dodać nic ująć! Szczególnie z AAC było analogowo, gładko i "ciepło" na średnicy. Fortepian, dęciaki, głosy - miód! Zacząłem sienawet zastanawiać, czy nie wywalić moich szaf, bo grało jak trzeba! Byłoby pewnie jeszcze cieplej na średnicy... tylko końcówka nie rozgrzała się na tych maluchach.

Jeszcze jedno. Elb - nie zgadzam się z Twoim twierdzeniem, że MAS (czy to Iraklis czy Metaxas) może wydawać się za "suchy". Nie stwierdziłem takiego przypadku! No chyba, że "bracia" różnią się nie wielkością, a brzmieniem. Jasne, że konfiguracja ma również niebanalne znaczenie.

Oczywiście - wszystko to subiektywne "pieśni pochwalne".

Pozdrawiam.

zukzukzuk - jak to mówi przysłowie - każda pliszka swój ogonek chwali :-)

Nie twierdzę, że wokół Metaxasa nie można zrobić dobrze brzmiącego systemu. Twierdzę jedynie, że są wzmacniacze z pełniejszą, bardziej nasyconą średnica, a takowej założyciel wątku zdaje się poszukuje.

Po posłuchaniu naima 3, stwierdziłem, iż nie doceniałem skarbu jaki mam w postaci mojego kochanego arcama :) Odpuściłem sobie także tzw. ciepłą średnicę. Wolę tranzystorową neutralność jednak, a ciepło wolę zostawić kolumnom. Ciepło w naimie to jakiś okropny dysonans (dla mnie). Ma ogromne zniekształcenia, a najbardziej to słychać na średnicy po prostu. A i bez mocy nie ma basu - w sensie ścieżki. Jedynie stuk puk po górze. To fakt, że większość 2 drożnych kolumn ma problem ze średnicą i być może stąd biorą się opinie o złych, "nieorganicznych" tranzystorach. Ten herakles brzmi kusząco, najpierw popracuję nad budżetem, a potem coś się wymyśli. Może coś wielkiego w klasie A dla mnie, jakieś monobloki :). Albo TACT S2150 :D

To był TWÓJ ogonek! Ale chyba dość krótko... (z czym grał?)

Jasne, że są wzmacniacze z pełniejszą, bardziej nasyconą średnicą, ale to kwestia gustu i konfiguracji. Nie jestem przekonany, czy tego autor wątku oczekuje? Niekiedy można przesycić co nieco.

Może jeszcze raz wymagania Piotra:

1. Dużo głębszą scenę, lepszą lokalizację i precyzję (tu jest trochę kiepsko)

2. Większą rozpiętość i dynamikę, agresję

3. Świeższą barwę bez utraty ciepła (wiem że trudno o to w tranzystorze)

4. Do jego dobrej kontroli basu dodać jeszcze więcej faktury, drajvu, rozpiętości i szybkości

Nie stwierdziłem "utraty ciepła" czy "nieświerzej barwy" w Solitaire. Dodając trzy pozostałe punkty - powinno być aż nadto (za tą kasę).

Szkoda, że nie miałeś okazji posłuchać "mietka" z SF Extrema. GORĄCO!

Pozdr.

Hm... przesyt?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.