Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś pomysł na dobry, sprawdzony kondensator sprzęgający 4,7uF? Nie wiem co zastosować, bipolarny, czy foliowy? Może jakiś konkretny model? Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2025494

jako alternatywę możesz spróbować Wima MKS2 4,7uF - bardzo małe rozmiary jak na foliowy, gra ładnie

kondensator ten nie gra. Kondensator ma za zadanie gromadzenie ładunku elektrycznego.

W tym przypadku jest to kondensator sprzęgający.

No panowie o takie elementy robicie dyskusję? osobiście wg. mnie przerost formy nad treścią.

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2026581

jako alternatywę możesz spróbować Wima MKS2 4,7uF - bardzo małe rozmiary jak na foliowy, gra ładnie

kondensator ten nie gra. Kondensator ma za zadanie gromadzenie ładunku elektrycznego.

W tym przypadku jest to kondensator sprzęgający.

No panowie o takie elementy robicie dyskusję? osobiście wg. mnie przerost formy nad treścią.

Tu bym polemizował, mimo iz znawcą nie jestem. Kiedyś miałem problemy ze zmieniającym sie brzmieniem GC. Bywało tak,że wzmak grał dobrze, a po pewnym czasie beznadziejnie. Po wielu przejściach okazało się, że ten własnie sprzęgający psuł całe brzmienie, a był nim Panasonic FC 10uf elektrolit. Po wlutowaniu działało wszystko ok, po pewnym czasie kicha, nie dało się słuchać.Podejrzewam, że z czasem dziwnie sie ładował i dlatego tak było. wystarczyło,że dostal troche temperatury od grotu lutownicy i na jakis czas było ok (działo sie tak przy okazji prób z różnymi kabelkami sygnałowymi) Teraz to wiem, ale wcześniej myslałem, że to kabelki robią taką różnicę. Niedawno wywaliłem tego własnie panasonica i od razu GC zaczął grać (czywiście wczesniej sprawdziłem offset) Być może jakość, i firma tego kondzia nie ma az takiego znaczenia jak to, czy damy elektrolit lub bipolarny, czy foliowy. Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2026845

A wiec nadszedł wreszcie czas pokazania moje GC (dual mono) długo to trwało bo GC przechodził na prawdę dziesiątki testów z różnymi elementami stad ostatnie 2 zdjęcia przedstawiają płytki z testów... później najlepsza wersja została przelutowana na nowe płytki już dokładnie.

1 kanał składa się z 3 x lm3875 puszczonych równolegle. Rezystory użyte w projekcie to riken i caddock te małe kondensatorki na pierwszym zdjęciu w galerii (6szt lekko granatowe) to black gate NX 100nf/50V, Czerwone duże na następnych fotkach to wie każdy black gate N 100uf/50V, Rezystory wyjściowe 0.1r caddock, Zasilacz to jak widać NICHICON MUSE FINE GOLD 2200uf i tutaj tylko to się spisało tak jak powinno, gdyż do 3 szt lm3875 nie możemy dać małej filtracji a tyle black gate 1000uf/50 zdobyć graniczy z cudem, choć mam wrażenie że lepiej by się i tak spisały te nichicony - długo dobierałem z pośród dziesiątek innych kondów i zawsze wracałem do nich, a miałem i gainclone zwykłego premium i nie grało to nad wyraz świetnie w porównaniu do tego... ale idąc dalej trafa 300VA diody mur860 i jak widać od spodu jednak i tak dodane zostały black gate 1000uf/50V które poprawiły trochę basik. Rezystorów wejściowych nie ma tak samo jak kondensatorów na wejściu i każdemu to odradzam i polecam zrobić tak jak u mnie po prostu wykrywanie napięcia stałego na wyjściu które i tak jest lepszym rozwiązaniem a na dodatek pozwala właśnie wyrzucić kondy z toru. Natomiast jak ktoś już musi to niech nie wierzy w bajki ze black gate N 4,7uf itd... kicha się robi lepiej użyć tak jak koledzy mówili WIMA 4,7uf żadnych elektrolitów, tylko foliowe, miałem w międzyczasie w tym projekcie black gate N 4,7uf stąd wiem co mówię. Jak widać projekt pochłoną majątek ale jestem z niego zadowolony bardzo. niedługo przestawię pre do niego tylko wymaga jeszcze kosmetyki ale na zdjęciach pokazuje komplecik z wyglądu a elektronikę zostawię w tajemnicy puki co ale powiem że jakością itd jest taka jak ten GC...

załączam zdjęć kilka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) abchy.th.jpg dsc01621e.th.jpg dsc01622zz.th.jpg

resztę mamy tutaj w galerii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2029736

[bardzo dobra robota, nie wiem czy ktoś już robił coś podobnego tutaj.

Na czym polega najwazniejsza różnica w brzmieniu pomiędzy pojedyńczym a równoległym projektem ? czy porównywałes bezpośredno...

Edytowane przez antos
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2030392

tak porównywałem z chyba 10 różnymi wersjami klonów (z lm3875, lm3886, zasilane normalnie, zasilane z akumulatorów, i z szeregiem różnych kondensatorów, odsprzęglane 100nf lub i nie, ogólnie kombinacji było dużo różnych, w tym i podstawowy premium a ta aktualna sama przechodziła dziesiątki zmian. po pierwsze kontrola... wzmacniacz jest wydajniejszy i bardziej w ryzach trzyma głośniki i co ważne bez problemowo nawet przy większych głośnościach obsługuje kolumny 4ohm, zwykła pojedyncza kostka ma z tym problemy i sypie przesterami bo według noty katalogowej nawet jest stworzona do 8ohm... gdyby nie to że poniekąd brak kasy a poza tym możliwość zdobycia takich elementów to wykonałbym drugi komplet identyczny i parami połączył w mostek (i zrobiłbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że na lm3875)

Ale zdobycie takiego drugiego kompletu granicy z cudem... w brzmieniu wzmacniacz stanowczo niżej schodzi i lepiej radzi sobie jak już wspomniałem z niższymi rejestrami które to oprócz tego że niżej schodzą są również bardziej zwięzłe. A to wszystko tak na prawdę jest ważne jeśli klona chcemy wykorzystać do dużych 4ohm kolumna a nie tylko małych monitorów 8ohm i mówię tu o głośniejszym również posłuchaniu... w średnicy i wysokich znacznych różnic nie ma choć drobne tak, ale jeśli już mam podać to wyższe bardziej szczegółowe średnica w sumie bez tak na prawdę istotnych zmian. Wzmacniacz po prostu w takiej wersji jest wydajniejszy i nie ma problemu z poradzeniem sobie z głośnikami - nie szypie różnego rodzaju zniekształceniami... całość jest spójniejsza i bardziej melodyjna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2030463

Mam wrażenie ,ze ogólnie przyjęta koncepcja gainclona to już historia . Właśnie skończyłem swojego na LM3875tf ale zastosowałem 400W transformator z pojedynczym uzwojeniem wtórnym , pojedynczy mostek z czterech szybkich diód , duże pojemności filtujące ( około 14000 na gałąź ) ze zwykłych tanich kondensatorów ,stabilizacja na LM317 i LM337 ( po cztery równolegle na gałąź )i relatywnie wysokie napięcie zasilania( +/- 39V), a przy kościach Elna Silmic 1000uF , rezystory Allen Bradley i Dale . Takiej kontroli basu jeszcze nie słyszałem z żadnego wzmacniacza - niesamowite , słychać każde mruknięcie gitary basowej, żadnego dudnienia , przeciągania itd . Podobnie jest z klarownością porzekazu . Przestrzeń wręcz narysowana . Bardzo dobre barwy , łagodna średnica i subtelna góra . Wszystko to głównie zaleta stabilizacji zasilania .

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2031054

Andrev1991 - "kondensator ten nie gra. Kondensator ma za zadanie gromadzenie ładunku elektrycznego.

W tym przypadku jest to kondensator sprzęgający..."

alle jaja

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2031651

Kable są bardzo ważne. Prawie tak jak kondensatory sprzęgające. Naskurkowość, pojemność, indukcyjność, to wszystko ma duży wpływ na dźwięk, wystarczy wyobrazić sobie jak ogromna degradacja sygnału nastąpi w 10cm przewodu. Jak dasz przewód pozłacany dźwięk będzie miękki i bardzo przyjemny, ze srebrnego będzie nieco ostrzej za to więcej detali i lepsza scena. Uniwersalne rozwiązanie to plecionka z trzech nitek złowych, trzech srebrnych i jednej miedzianej. Jest wtedy wszystko razem. Scena, detale i miękkość zarazem.

Można też wyprostować i przyciąć na odpowiednią długość wieszak.

Czy wy chłopy oby nie przesadzacie???

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033105

hehe ten wieszak to potwierdzam on nadaje charakteru całemu brzmieniu... przykro mi ale też nie wierze w magiczne właściwości przewodów ani zasilających ani głośnikowych, dla mnie ważne by były po prostu miedziane a nie stalowe... Umiarkowana jakość dla świętego spokoju. Tym bardziej że większość z was podłącza to i tak do kolumn średniej klasy i już tą kasę wydaną na głupoty polecam w głośniki władować a wtedy usłyszy różnice i pół głucha babcia :) Gdy dojdziecie na szczyt w głośnikach pomyślicie nad zabawą w głupoty...

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033128

pojemności filtujące ( około 14000 na gałąź ) ze zwykłych tanich kondensatorów ,stabilizacja na LM317 i LM337 ( po cztery równolegle na gałąź )

Tylko, że LM'ów to traczej nie powinno się spinać równolegle. W nocie jest napisane jak robi się stabilizację o dużej wydajności.

hmm nie próbowałem stabilizacji... :) ale chyba spróbuje bo mam bardzo fajny pomysł jak ją wykonać...

Tzn???

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033149

Idea GC to prostota, odpowiednio dobrane elementy o odpowiedniej jakości i trzeba mieć tego świadomość.

Jeżeli prostota to zaprojektujmy wzmacniacz tak, aby miał połączenia jak najkrótsze.

Przyznaję się słyszę wpływ kabli.

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033166

Idea GC to prostota, odpowiednio dobrane elementy o odpowiedniej jakości i trzeba mieć tego świadomość.

Jeżeli prostota to zaprojektujmy wzmacniacz tak, aby miał połączenia jak najkrótsze.

Przyznaję się słyszę wpływ kabli.

a wiec chcesz powiedzieć że idea GC to by wzmacniacz nie grał ?? bo to co robi w podstawowej wersji z 1000uf w zasilaczu na większej głośności ciężko nazwać grą...

Taki GC nadaje się tylko do słuchania z umiarkowana głośnością a i tak prawda jest taka że to co nazywamy tutaj tym czymś w GC to nic innego jak zniekształcenia itd... Bo wzmacniacz musi mieć porządne zasilanie czego się nie obejdzie by Jego parametry były OK. Zaraz zacznie się gadanie że parametry nie grają ale jak już wspomniałem graja lepiej na większych głośnościach jak GC z 1000uf w zasilaczu... Idąc dalej wzmacniacz idealny to taki który wzmocni to co dostał nie pogarszając jakości ani niczego nie zabierając, bo o to w nich właśnie chodzi, do zabawy z dźwiękiem polecam buforki różnego typu, ale wzmacniacz musi mieć kontrole nad głośnikami i być dobry PARAMETRAMI właśnie czyli niczego nie psuć a tylko wzmacniać, i tutaj bez dobrego zasilacza tej kontroli nie mamy... rozumiem dobrej jakości elementy by dźwięk był z klasą ale zniekształcenia które podobają się naszemu uchu a wzmacniaczowi szkodzą jak on je emituje, zostawmy buforom bo co innego zepsuć - dla ucha może i naprawić - dźwięk na poziomie bufora a co innego zrobić to samo na poziomie wzmacniacza bo to ciągnie za sobą konsekwencje a na poziomie bufora tych konsekwencji nie ma...

reasumując to co się podoba w GC ma 2 przyczyny:

1)Jakość, szczegółowość itd - użyte elementy na to wpływają

2)zniekształcenia - które to są efektem za małej pojemności w zasilaczu przez co mamy przesterowanie itd

i jak rozdzielimy te 2 rzeczy na :

1)jakość - dalej dobre elementy w GC ale damy porządny zasilacz by nie było problemów z prądem

a

3)zniekształcenia czyli tą drugą rzecz wywołamy np buforem lampowym to w ten sposób mamy jakość, zniekształcenia mile dla ucha I UWAGA to czego nie ma GC w wersji podstawowej - KONTROLA Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA...

polecam na prawdę spróbować - stąd właśnie powstał mój GC w którym narzekać na kontrolę nie mogę... a mogę cieszyć się z jakości jaka ta kostka z tymi elementami daje... a zniekształcenia miłe dla ucha ?? - oprócz pre które zaprezentuje do niedzieli, będzie jeszcze buforek lampowy i choć tą prostotę okazuje się rozbudowałem do maximum to taki system prezentuje dźwięk min klasę wyższy a sądzę że nie tylko jedną klasę..., podstawowy GC (JEGO PROSTOTA) jest dobry na początek zabawy z elektroniką ale na tym nie można się zatrzymać

A jak ktoś chce się o to spierać to służę pomocą - szukajcie GC w wersji premium a ja udostępnię wtedy swojego do porównania to zobaczycie jak go deklasuje a jak spytacie czemu to powiem byście przeczytali jeszcze raz ten wpis...

staram się wam tylko uświadomić że te zniekształcenia które wam się podobają da się osiągnąć w sposób nie pociągający za sobą konsekwencji w postaci braku kontroli i słabego basu na który narzekacie... Fakt jest taki że wtedy GC nie będzie prosty jak budowa cepa ale będzie dalej posiadał niekształcenia ale nie pociągające za sobą negatywnych skutków, Jak już powiedziałem taki sposób ich uzyskania jest prostszy dużo dlatego jest dobry ale tylko na początek.

Edytowane przez daniel69xyz
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033215

Chciałem tylko powiedzieć, odpowiadając na pytanie Teneke, że przy prostocie układowej GC można go zbudować tak, aby połączenia wyeliminować. W ekstremalnym przypadku może to być pająk z przykręconym do tylnej ścianki LM wtedy połączenia będą znikome, co nie zmienia faktu że ic i kabel głośnikowy będzie grał.

Co do wad GC to ogólnie ujmując przeszkadza mi jego brak wypełnienia w dźwięku, czyli szkoda że nie jest triodą DHT choć układ proponowany przez Petera Daniela jako tzw Patek właśnie z efektywnymi głośnikami tak gra.

Nie ma idealnego wzmacniacza są tylko nasze wybory.

Zbliża się AS bardzo dobry czas na to, aby wybrać lampa czy tranzystor, który dźwięk bardziej nam się podoba, który bardziej pasuje do rodzaju muzyki której słuchamy i dlaczego w pokojach słychać ciągle Dianę Krall?

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033297

Wystarczy do GC dodać preamp lampowy i jest barwnie . Dla mnie tez wersja czysto tranzystorowa gra troche szaro dlatego słucham z preampami Nr3 i Nr1 z Audiotonu .

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033332

Wystarczy do GC dodać preamp lampowy i jest barwnie . Dla mnie tez wersja czysto tranzystorowa gra troche szaro dlatego słucham z preampami Nr3 i Nr1 z Audiotonu .

Straszliwie trudno znalezc naprawde dobry preamp. Niestety Nr3 lezy sobie w szafie gdyz jednak pogarsza w stosunku do Alpsa, niestety nie mam odpowiednich części do upgrejdu Nr 3 i robi się z basu buła. Jedyny preamp który faktycznie "zrobił" brzmienie to jest preamp Pana Maćka, GC tutaj zyskiwał na szybkosci scenie i rozdzielczosci, dostawał też barwy wypełnienia i masy przy dobrej kontroli basu, zaszokowało mnie iż nie było przepasci w bezposrednim porównaniu do monoloków na GM70!.....fakt że kolumny były wysokoskuteczne.

Uzycie preampu, dobrych max skróconych kabli i odpowiedniego trafa (400VA 4x24V z pogrubionym drutem)) a co ważniejsze wysokoskutecznych głosników eliminuje potrzebę zwiekszania pojemnosci filtracji czy łaczenia kostek. Oczywiscie przy kolumnach sporo poniżej 90db wystepują problemy i co do tego nie mam złudzeń. Kazde inne rozwiązanie w tym przypadku jest warte uwagi. Ciekaw jestem róznic:) może przywieziecie swoje Gainclony do pokoju DIY ?

Poniżej jedna z wersji , obecnie przy LM BGN 100uF, przy diodach BGSTD 4x1000uF...brak przesterów zniekształceń czy zmulenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033433

jeśli masz tam rezystory riken i caddock czyli wychodzi że wersje PREMIUM to ja piszę się na porównanie na audioshow w pokoju DIY jeśli taki jest bo nie wiem nawet. szkoda że do tego czasu z braku gotówki nie skończę tak by ze sobą zabrać bufora lampowego... a dużo nie brakuje ale nie dam rady przez kasę... bo pre i CG będą w 100% gotowe. Fajnie jeśli taki pokój będzie co rok wtedy za rok zabiorę 2 na prawdę bardzo, bardzo ciekawe projekty... a dla lekkiego wtajemniczenia niedługo pokażę fotek kilka i mały opis :) a tymczasem pokaże małego GC do sypialni (tylko jescze muszę wyciąć otwór pod wyświetlacz):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc01528og.th.jpg dsc01531d.th.jpg dsc01535l.th.jpg dsc01547d.th.jpg

Kostki lm3875 obok nich bardo dobre jak dla mnie nichicon 2200uf odsprzęglone od spodu płytki black gate NX 0,1uf/50V w zasilaczu diody MUR860 i black Gate C 4,7uf, rezystory telpod i PVC z rezystorami Beyschlag itd itp...

fajnie by było jak by ktoś coś napisał - cokolwiek bo nie mogę wstawić tego opisu co obiecałem bo za dużo grafik w jednym poście bo łączy ten z następnym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033638

A wiec tak jak obiecałem mały opisik tego co robię jeszcze oprócz tego co widzieliście i Bufora lampowego którego jeszcze nie widzieliście.

UNIAMP (dual mono z możliwością mostkowania dla kolumn 8ohm - gdzie będzie miał pewnie ok 250W dla 8 ohm) oraz symasym 5.1 a dokładnie 5.0 bo w końcu sam sym suba zasilał nie będzie

oba będą ze wszystkimi kompletami zabezpieczeń itd..

a żeby nie być gołosłownym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc01381.th.jpgdsc01383a.th.jpgdsc01384w.th.jpgdsc01386m.th.jpg

Symasym:

jak widać 4x 15,000uF / 63V, KG Series, Super Through, 63x80 -

Ukryta Zawartość

czyli 4x$37.95= ok 600zł - Hi-End kosztuje... (pomijam Black Gate których tam nie brakuje - czego na fotkach nie widać jak również Silver Mica, rezystory Dale i Bayschlag) trafo 500W, zabezpieczenie przed DC opóźnione załączanie i szybkie odłączanie głośników. (2 końcówki odpowiadające za przednie kolumny - 4ohm posiadają jeden własny radiator, 3-y od pozostałych kolumn również własny...

Uniamp:

Puki co brak jeszcze głównych kondensatorów bo muszę upolować coś ciekawego.

Natomiast to co widać to 2-wie osobne obudowy (każdy Uni może pracować jako stereo lub w mostku jak już wspomniałem wtedy mamy dual mono 250W 8ohm) Tutaj dodaje do zabezpieczeń na płytce UNI tak jak wcześniej napisałem zabezpieczenie przed DC na osobnej płytce wraz z opóźnionym załączaniem i szybkim odłączaniem głośników. Budowa: (Kondensatory: Black Gate, Nichicon, Elna, Wima. Silver Mica - nie patrzcie na elektrolity na wejściu - to się na pewno zmieni - ale nie na ogromnego jantzena działającego jak antena na wszelkie śmieci... Rezystory: głównie bayschlag, Trafa w wersji audio 2x32V-znamionowo plus dodatkowe uzwojenie 24V - dla zabezpieczeń - moc trafa 350W)

ze względu na żywotność, prestiż... w zabezpieczeniach itd stosuje również kondensatory firmowe typu panasonic FC, rezystory bayschlag itd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033733

daniel69xyz > jeśli masz tam rezystory riken i caddock czyli wychodzi że wersje PREMIUM to ja piszę się na porównanie na audioshow w pokoju DIY

Tak to wersja od Petera premium z rikken i caddock :)

Myślę że nie będzie problemu zrobić jakieś małe porównanie, ciekawe jakie koledzy przywiozą kolumny.

Nawet jesli nie uda się GC bezpośrednio porównać to i tak będziemy ciekawi jak gra twoja super wersja.

Wątek "pokój DIY na AS" dobrze się rozwija, mam nadzieję że i tym razem Józwa zadba o jakies baaaardzo dobre kable :)

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2033854

Kable są bardzo ważne. Prawie tak jak kondensatory sprzęgające. Naskurkowość, pojemność, indukcyjność, to wszystko ma duży wpływ na dźwięk, wystarczy wyobrazić sobie jak ogromna degradacja sygnału nastąpi w 10cm przewodu. Jak dasz przewód pozłacany dźwięk będzie miękki i bardzo przyjemny, ze srebrnego będzie nieco ostrzej za to więcej detali i lepsza scena. Uniwersalne rozwiązanie to plecionka z trzech nitek złowych, trzech srebrnych i jednej miedzianej. Jest wtedy wszystko razem. Scena, detale i miękkość zarazem.

Można też wyprostować i przyciąć na odpowiednią długość wieszak.

Czy wy chłopy oby nie przesadzacie???

myślę że rozwijanie tematu kabli nie ma sensu :)

jeżeli ktoś widzi zmiany to niech kombinuje nawet z wieszakiem

ale widzę w tej dyskusji brak konsekwencji !!

rezystor ma pewną wartość i tyle , jakie ma znaczenie kto go wyprodukował

jeżeli słyszycie jak gra kondensator to czemu inni nie mogą słyszeć jak gra kabel ??!!

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2034387

ani kondensator ani kabel ani tym podobne rzeczy nie graja. Tak samo jak i nie gra moja kanapka. Nauczcie się pisać poprawnie. Elementy mogą a w zasadzie MAJĄ WPŁYW NA DŹWIĘK. ale nie graja, graja to np głośniki. Czyli według ciebie nie będzie różnicy jak wykonamy 2 identyczne wzmacniacze (wszystkie elementy o tych samych wartościach) ale jeden na najlepszych a drugi na najgorszych częściach ?? Idąc dalej gdyby tak było to nikt by nie produkował wymyślnych części i nie sprzedawał za większe pieniądze - nie mówię tu o detalu, zwróć uwagę że żadna znana firma - u której liczy się cena sprzętu za jaką go złoży nie używa elementów nieznanych producentów. Stosują Kondensatory WIMA, ELNA, NICHICON... po co ?? by bez potrzeby zwiększyć koszta produkcji ?? I również nie mówię tu o sprzęcie z wyższych pólek tylko z najniższej masówki... tam też nie ma elementów firmy krzak...

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2034418

hehe ten wieszak to potwierdzam on nadaje charakteru całemu brzmieniu... przykro mi ale też nie wierze w magiczne właściwości przewodów ani zasilających ani głośnikowych, dla mnie ważne by były po prostu miedziane a nie stalowe... Umiarkowana jakość dla świętego spokoju. Tym bardziej że większość z was podłącza to i tak do kolumn średniej klasy i już tą kasę wydaną na głupoty polecam w głośniki władować a wtedy usłyszy różnice i pół głucha babcia :) Gdy dojdziecie na szczyt w głośnikach pomyślicie nad zabawą w głupoty...

powinienem zacząć tak jak to lubi znany nam kolega ŁOMATKO !!!

fakt nie wziąłem pod uwagę że trzeba niektórym wszystko napisać dosłownie i powinienem napisać

" grają " Jak ktoś mówi : " u mnie wszystko gra "to mu odpowiadasz że nic nie słyszysz ??

Ja uważam że użyte elementy MAJĄ WPŁYW NA DŹWIĘK( gzie napisałem że nie ??) a jeżeli tak to czemu kable nie mają skoro mogą być wyprodukowane z różnych materiałów o różnej jakości i dlaczego nie ma znaczenie producent ????????

cytat - ale widzę w tej dyskusji brak konsekwencji !!

oczekiwałem raczej mądrej odpowiedzi ( w temacie ) a nie głupiego ataku ( nie na temat )

zanim się coś napisze to trzeba się zastanowić a nie pisać ........... !!

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2034441

znaczy nie zrozumiałeś mnie, ja uważam ze ic i głośnikowe maja wpływ ale na tyle mały że przy tej klasie sprzętu można nie zaprzątać sobie tym tematem zbytnio głowy, zwykłe jakieś przewody miedziane czy miedz posrebrzona do 10 zł za metr i nie ma co tu się rozczulać puki nie będziemy mieli kolumn itd najwyższej klasy bo do tego czasu każdy grosz lepiej dołożyć do nich niż do przewodów.

natomiast coś w co nie wierzę to przewody zasilające. Przykro mi ale biorąc pod uwagę kilka kilometrów przewodów idących do domu, po domu nieraz rozprowadzone aluminiowe, transformator nawinięty zwykłym drutem to choćby nie wiem co nie uwierzę że metr przewodu wpięty pośród tych kilometrów coś zmienia... takie są realia i jeśli nawet przewód zasilający miałby mieć jakikolwiek wpływ to polecam zacząć od tych kilometrów idących do domu... A jeśli część z was nie widziała to jak znajdę to wkleję zdjęcie przewodu zasilającego jakiejś bardzo dobrej firmy z super opiniami "tych którzy słyszą" który został rozcięty na pół i co się okazało ?? że to rurka od szlaufa opleciona ładnie z estetycznymi wtykami a w środku zwykłe najtańsze przewody... opinia cudowna bo z wyglądu ładny a ceny drogi... taka jest prawda że tutaj te czynniki odgrywają rolę w tym że sugeruje to nam niby że jest lepszy i jakiś wpływ ma a tymczasem jest to dobra część rynku do zarobienia pieniędzy bo cena nim wyższa tym lepiej :P a cena produkcji taka sama jak i zwykłego taniego... tylko że jak to mieć sprzęt za kilka tysięcy a przewód za 9 zł :) nijak ale wydawanie kilku tysięcy za przewód to idiotyzm... można kupić nawet ładny do 100 zł jak już koniecznie wygląd musi mieć nie odstający od reszty... ale nie zmieni nic w dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/371/#findComment-2034579
  • Pokaż nowe odpowiedzi