Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE

Rekomendowane odpowiedzi

z basem doszedłem w końcu do ładu ,teraz przy chipach mam bc 100uf a przy mostku tylko 2x bg std 47uf i naprawdę bas jest świetny ,ładnie się spisują panasoniki ts ha są to naprawdę świetne kondy wedłóg mnie sporo lepsze od fc ,mają ładniejszą średnicę i bas ,myślę o dorobieniu wyjścia na słuchawki ,zastanawiam się jak rozwiązać odłączanie wyjść głośnikowych macie jakieś pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2119280
  • 2 tygodnie później...

Jakiś czarny wtorek. GC po podłączeniu do B1 Nelsona Passa przestało grać. Ofset na wyjściu 58 i 51 mV a cisz? Czy to spalone LM?? A może coś inego? B1 gra. Jak sprawdzić LM??

Edytowane przez mgr321
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2129399

58 i 51mv to normalna wartość, jak byś uwalił LM'a to by było 32V :]

Szukaj gdzie indziej... podłącz pewny sygnał np. z cd pod nóżki LM'a i sprawdz czy gra muzyka.

Pewnie strzelę sobie w kolano ale.... pod które nóżki: 7 i 8??

Edytowane przez mgr321
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2129473
  • 2 tygodnie później...

Hello :) Zamówiłem premium kita u Petera, możecie mi na szybko powiedzieć jakie mam zamówić trafa w toroidy pl do monobloków?

Wiem że już było, ale wątek ma 225 stron. Poza tym trafa różnych producentów wypadają różnie, więc jaką dokładnie wersję, napięcia i moc powinienem wziąć z toroidów aby uzyskać maksymalną moc bez artefaktu? Czy należy zamówić jakieś dodatkowe opcje w wykonaniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2139110

Można rozważyć opcję z wtórnym przy rdzeniu i pogrubionym drutem. Wiem ,że wielu u pana Lachowskiego takie właśnie zamawiało.

Wersja na rdzeniu amorficznym jest niestety nieosiągalna.

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2139156

senks ;) tak, dwie obudowy, będę robił kilka końcówek i porównywał, także wszystkie muszą być robione w takiej samej filozofii ;) będą też pass f5 i planuję cyfrowe monobloki na gotowych hypexach a także monobloki na gotowych holtonach. Da to w sumie cztery klasy do porównywania. A, AB, D i scaloną AB :)

Edytowane przez Piotr_1
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2139226

w wolnym czasie skleciłem docelowo takie cosik na lm3875 na razie używam jako słuchawkowca ,z lewej strony wejście słuchawkowe i przycisk do odłączania wyjść głośnikowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gabler
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2139459

Witam - zbudowałem w końcu własnego gainclone'a (według standardowej, nieodwracajacej aplikacji) i gra pięknie, jednakże jest pewien dość przykry szkopół - praktycznie idealnie w połowie zakresu potencjometru występuje swego rodzaju świergot w głośniku (ale nie taki niski brum tylko jakby wyższy), które ustępuje stopniowo w momencie przekręcania gałki bądź w lewo, jak i prawo.

Czym to może być spowodowane? Konfiguracja jest taka, że na wejściu mam właśnie potencjometr (2x20k log standardowy póki co - do audio w elektronicznym w okolicy nie znalazłem) za nim jest kondensator szeregowo MKP 10uF i później już gainclone z wejściowym rezystorem mealizowanym 220 Ohm...

Czy wina może leżeć po stronie potencjometru czy może to być spowodowane czym innym? Generalnie przy zakupie kolejnego, jaką wartość wybrać (byłaby optymalna)

Dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2141328

Witam.

Złożyłem swojego klona na płytkach od Petera, gra to naprawdę super, jestem bardzo zadowolony.

Jest jednak pewien szkopuł, wzmacniacz delikatnie "syczy" naprawdę delikatnie.

Na początku w ogóle mi to nie przeszkadzało, ale kiedy czytając książkę w absolutnej ciszy usłyszałem, że moje kolumny syczą(wzamk jest cały czas włączony) zaczęło mi to przeszkadzać, a w tej chwili doprowadza mnie zwyczajnie do szału:)

Wzmacniacz był podłączony identycznie jak patek v2 Petera, dostałem poradę aby podłączyć go tak jak patek v1 czyli osobno każdą płytkę, po 4 kable do płytki...Niestety nie dało to żadnego efektu, dalej ten sam syk...

Dałem również większe kondy na zasilaniu, ale dalej to samo.

Zastanawiam się, czy coś nie jest uszkodzone, np. scalak??? czy to możliwe, żeby uszkodzenie któregoś z elementów dawało taki objaw???

Proszę o pomoc

Dodaję zdjęcia, jak to jest polutowane w pierwszej wersji...drugiej wersji nie sfotografowałem, ale chyba wiadomo o co chodzi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-20069-035619900 1299518844_thumb.jpg

post-20069-077547600 1299518853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2145881

w pierwszej wersji jest katastrofa

nie łączy się we ten sposób płytek dając zwory pomiędzy pady obu kanałów... już o tym piałem

puść osobne kable z mostka do każdej płytki - za mostkiem żaden kabelek z drugim nie może się łączyć - każdy osobno

jak to zrobisz to daj znać czy da się już książki czytać :]

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2145911

w pierwszej wersji jest katastrofa

nie łączy się we ten sposób płytek dając zwory pomiędzy pady obu kanałów... już o tym piałem

puść osobne kable z mostka do każdej płytki - za mostkiem żaden kabelek z drugim nie może się łączyć - każdy osobno

jak to zrobisz to daj znać czy da się już książki czytać :]

I w tym sęk Maćku, że tak uczyniłem, nie zmieniło to absolutnie nic:(

Ani gorzej, ani lepiej.

Edytowane przez dzoni

Łoooo ciup !

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2145914

niestety w przypływie mojej frustracji, druga wersja już jest zdezaktualizowana:) ale zrobiłem jak poleciłeś:

wywaliłem tą zworę z pomiędzy płytek, i puściłem do każdej płytki osobno PG+ PG- V+ V- czyli osiem przewodów...

Łoooo ciup !

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2146029

Po tygodniach prac mi również udało się pomyślnie ukończyć GC. Kit zakupiony u Pana Petera w wersji premium. Zbudowanie samego modułu wzmacniacza zajmuje dosłownie chwilę dzięki załączonej na stronie Pana Petera instrukcji krok po kroku (wielkie dzięki za to Pete bo elektronik ze mnie żaden). Gorzej z pozostałymi elementami. Trzeba się było napracować żeby otrzymać założony w projekcie efekt końcowy. Na wnętrze nie żałowałem więc znaleźć tam można

transformator: 2x22V 300W,

potencjometr: niebieski alps 100k (miał być stepped attenuator na rezystorach DALE ale żółtki źle go poskładali i nie działa prawidłowo),

selektor wejść: ceramiczny z posrebrzanymi stykami

Ukryta Zawartość

przewody: 0.7mm 100% srebro.

przewody od wejścia do końcówki mocy: pocięty Monster Cable Video 3 (warty jakieś 400 zł) :)

post-17178-095688700 1299534273_thumb.jpg

post-17178-066743400 1299534281_thumb.jpg

post-17178-063349200 1299534289_thumb.jpg

post-17178-012447700 1299534299_thumb.jpg

post-17178-013459600 1299535486_thumb.jpg

post-17178-037339900 1299535495_thumb.jpg

post-17178-084180900 1299535507_thumb.jpg

post-17178-050306000 1299535514_thumb.jpg

post-17178-007777200 1299535522_thumb.jpg

post-17178-016018300 1299535544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krakus75
https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2146145

napisz coś o obudowie :]

i pokaż jak wygląda w środku

Obudowa wykonana z materiału zwanego CORIAN. Technicznie jest to syntetyczny kamień. Można go obrabiać elektronarzędziami do drewna ale oprócz tego zachowuje się jak kamień czyli jest tak samo ciężki, zimny i kruchy więc jak upadnie to na pewno popęka. Zaletą jest to, że można go skleić i po wypolerowaniu ie ma szans żeby ktoś znalazł miejsce pęknięcia. Dlatego obudowa wydaje się jakby była wykonana z jednego elementu. Materiał szeroko stosowany do wyrobu blatów kuchennych, zlewów i wanien ( najszybciej znajdziesz go w toalecie publicznej nowoczesnych centrów handlowych). A tak między nami to jest to zaje...cie skompresowany plastik. Diody 3-kolorowe o średnicy 5mm skierowane w otwory o średnicy 3mm zatrzymane 2mm przed powierzchnią obudowy. Reszta obudowy to szczotkowane aluminium.

Obiecałem sobie, że fotek wnętrza nie wkleję bo nie jestem elektronikiem i pewnie zostanę objechany, że źle poprowadziłem wiązki kabli. Z drugiej strony jako esteta sam nie jestem w pełni usatysfakcjonowany wnętrzem (głównie przedwzmacniacza)

Szczena opada ! A najciekawsze jest to ze w środku siedzą dwa scalaczki :) czekam na zdjęcie wnętrza. I coś o dźwięku bo jak wiemy każdy słyszy inaczej :)

Jeżeli chodzi o dźwięk to ze mną może być ciężko. Niedawno zbudowałem swoje własne kolumny i bardzo chciałem zbudować własny wzmacniacz. GC okazał sie na tyle prosty, że pomyślałem, że nawet nie znając się na elektronice dam redę go zbudować. Żeby zrobić miejsce na nowy sprzęt pozbyłem się NVA P90 i A60, które gościły u mnie kilka lat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kino domowe napędzane jest niegdyś flagową YAMAHĄ DSP-A1.

Wystarczyło kilka godzin, żeby usłyszeć to czego tak na prawdę po wszystkich wypowiedziach na tym forum nie chciałem usłyszeć. Pierwsze odczucia to w porównaniu do równie prostego w budowie NVA A60 (NVA niezwykle detaliczny, delikatny dźwięk, bardzo słaby bas, idealny do jazzu i muzyki klasycznej) dźwięk GC ma dużo więcej energii nawet przy cichym odsłuchu. Czujesz, że jak mu podkręcisz to membrany będą miały kłopot utrzymać się w koszach. Wzmacniacz jest bardzo detaliczny i neutralny. Zagra dokładnie to co poda mu źródło (w moim przypadku ROKSAN CASPIAN CD). Przy nie zbyt głośnym odsłuchu jest całkiem przyjemnie. Kłopoty zaczynają się jak gałka głośności minie godzinę 11-12. Wtedy membrany naprawdę maja kłopot z utrzymaniem się w koszach ale dlatego, że wzmak traci jakąkolwiek kontrolę nad basem. Wysokie tony zaczynają strasznie męczyć a linia basu gra sobie swoją melodię w innym czasie i przestrzeni.

Skracając wypowiedź. Porównując GC do DSP-A1 to jakby do URSUSA założyć zawieszenie hydrauliczne. DSP-A1 jest tak dopracowany, że jemu możesz odkręcić naprawdę mocno a i tak wszystko będzie spójne i zrównoważone. Sorry panowie, ze nie jestem tym co jak już sam poświęci tygodnie pracy po nocach to bez względu co by nie zbudował to będzie to najlepsze na świecie. Nie twierdzę, że jest to zły wzmacniacz. Według mnie nie nadaje się do głośnego słuchania. Jak słucham sobie muzyki późnym wieczorem odkręcając na 1/4 mocy to jest naprawdę przyjemnie, słychać każdy detal a basik schodzi nisko dopełniając scenę dźwiękową. Porównując go do kilkukrotnie droższych wzmacniaczy jest naprawdę porządnym sprzętem. W swojej klasie cenowej na pewno brak mu konkurencji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2146216

Albo pokażę wam jak wygląda środek, a co mi tam.

Ukryta Zawartość

post-17178-071261200 1299795930_thumb.jpg

post-17178-077907500 1299795939_thumb.jpg

post-17178-026152700 1299795952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2148471

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym miec swojego GainClona i na allegro trafilem na cos takiego:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jednak czy ma to coś wspolnego (chodzi mi o jakość podzespołów itd) z gainclonem. Moze ktoś to kupił i moze polecic lub nie. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2148519

> krakus75

Obudowy wyglądają niesamowicie! Gratuluję pomysłu i wykonania. Gdyby jeszcze dodać opisy gniazd i ewentualnie gałek, to mamy hi-end :)

Napisz coś więcej o Corianie; sam robiłeś, czy to praca zlecona, gdzie można kupić, ile kosztuje, czym się klei i jak się obrabia?

Pozdrawiam

Ptyś

https://www.audiostereo.pl/topic/4731-gainclone/page/375/#findComment-2148542
  • Pokaż nowe odpowiedzi