Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Wg. mnie zawieszenie gorne wykonane z gumy i do tego z grubej czyli sztywnej nie wplywa pozytywnie na bas. Lepszym, choc mniej trwalym jest zawieszenie z gabki. Ja w swoich starych kolumnach Dual mam zawieszenie wykonane z b. cienkiej i b. elastycznej gumy. Wydaje mi sie to niezlym rozwiazaniem: jest ono trwale choc nie pozwala na duza moc - moje duze w sumie kolumny maja tylko 20 Wat,

Wszystko co piszecie jest prawdą to wynika z nieodpowiedniego źle zgranego systemu nieodpowiedniego wzmacniacza lub cd i kabli . To bardzo czuły układ dlatego nawet te same modele elektroniki trzeba często stroić inaczej . Powtarzalność ma pewien margines i to trzeba uwzględniać w całości systemu . Nie zalecam przypadkowych systemów ponieważ muszą spełniać pewne warunki techniczne i konstrukcyjne , wtedy dopasowanie jest pewne i tanie.

Inne aspekty np złe pomieszczenie lub ustawienie oraz wytłumienie pomieszczenia. też ma wpływ . Nikt z tego forum a nawet z całej Polski nie przesłuchał i nie przetestował tyle tysięcy godzin co ja na tych modelach

Jeżeli system jest dobrze zestrojony niezależnie od modelu głośnika polecanego z listy

to

Nigdy nie trzeba włączać loudnes bo basu będzie za dużo ,

Nigdy wysokie tony nie są jasne , ale są przejrzyste i dźwięczne ,

Zawsze średnica jest bardzo realna i bardzo naturalna z bardzo dużą dawką emocji .

Nigdy dźwięk nie męczy nawet przy bardzo głośnym i długim słuchaniu .

Nigdy dźwięk nie ma bałaganu jest zawsze dobrze poukładany separowany i czytelny a zarazem spójny. przestrzennie

Nigdy nie ma różnicy pomiędzy cichym z głośnym słuchaniem dźwięk zachowuje te same proporcje emocji i głębokości barwy i basu .

Zawsze kotły czy kontrabas na minimum mają taką samą potęgę i pełność jak na głośnym poziomie .

Nigdy w głosach nie nadmiaru sybilantów w dobrym nagraniu nie występują wcale w formie znanej nam z sssssyczenia jakby "s " była najważniejsza literą .

Nigdy bas nie dudni jest pełny mięsisty kontrolowany naturalny i na podziw wielki jak na te wielkości kolumn .Zawsze się wydaje że słuchamy z kolumn conajmniej dwa razy większych.

Dźwięk jest bardzo naturalny i pełny bez natarczywości i bardzo czytelny i poukładany z bardzo piękna barwą soczystą i duża dawką emocji .

Ja to tak widzę a raczej słyszę po 15 latach intensywnego badania tych kolumn

Barthuss miał aktywne przed i po strojeniu grundiga i philpsa 544 więc wie jaka jest różnica . Potrafią być wredne bez strojenia w system

Opisy odsłuchowe posiadaczy oryginałów fabrycznych są conajmniej trafne .

Edytowane przez gregaudio

Wg. mnie zawieszenie gorne wykonane z gumy i do tego z grubej czyli sztywnej nie wplywa pozytywnie na bas. Lepszym, choc mniej trwalym jest zawieszenie z gabki. Ja w swoich starych kolumnach Dual mam zawieszenie wykonane z b. cienkiej i b. elastycznej gumy. Wydaje mi sie to niezlym rozwiazaniem: jest ono trwale choc nie pozwala na duza moc - moje duze w sumie kolumny maja tylko 20 Wat,

Nie chodziło mi o grubość użytego materiału, lecz o średnicę samego resora. Guma faktycznie jest bardzo miękka i elastyczna. Właściwie to nie jest czysta guma tylko jakiś inny materiał. Kiedyś próbowałem podkleić stary, przedziurawiony resor i niestety klej wszedł w reakcję z ową gumą i w efekcie nieco rozmiękczył miejsce klejenia.

W niektórych głośnikach zawieszenie jest cienkie tzn. resor ma niewielką średnicę użytkową. Natomiast są też głośniki gdzie "grzbiet" resora jest naprawdę pokaźny i wg mnie pozwala na większe wychylenia membrany.

A relatywnie niska moc starych głośników nie jest niczym dziwnym. Liczy się brzmienie, a nie waty.

Ponadto nie do końca rozumiem wyliczanki producentów dotyczące mocy kolumn. Nie jeden raz podłączałem kolumny o niewielkiej mocy a robiły hałasu, że ho, ho.

Edytowane przez konradskala

Nie jestem specjalistą, ale polecam podpięcie tych boxów pod jakiś wzmacniacz Tripath - najlepiej podobno na TA2024.

Można go dostać za ok. 100zł, nie wygląda zachęcająco, ale można się mocno pozytywnie zdziwić przy odsłuchach.

Jeszcze odnośnie boxów 850 prof. Bardzo ważne jest ustawienie tych kolumn. Na 18 stronie tego wątku Raphael1972 zamieścił skan z katalogu oryginalnych standów grundiga. 850tki ustawione na regale albo jakkolwiek bez uniesionej przedniej strony grają w miarę dobrze, ale czegoś brakuje. Wystarczy je umieścić tak jak zaleca producent - około 13cm nad podłogą i koniecznie z uniesionym przodem i zaczynają żyć a basik ładnie kopie.

Mam tripath z 5 lat w wykonaniu prekursora z USA Sonic Impact tak gra to podobnie jak v7000 z box1500aprof daje radę najlepiej z dopasowaniem z mniejszymi trochę gorzej z 650 czy 300 pokazuje za dużo nieczystości na średnicy .

Ograniczenia to moc 10w czyli głośniej nie posłucha bo zaczyna zniekształcać .

barwa bardzo podoba prawie identyczna , czystość przejrzystość średnicy gorsza nie ma takiego wglądu w emocjie i bardziej przybrudzona ,

bas bardzo dobry pełny zaskakująco potężny zwłaszcza na 1500 .

muzykalność bardzo dobra .

Jest to dobry kierunek dźwięku dlatego go posiadam jako ciekawostkę wzmacniaczy zbliżających się do głównego nurtu ale nieco gorszych tych najlepszych jakie wymieniałem .

Mam więcej wzmacniaczy w głównym nurcie oprócz grundiga które świetnie się stroi w system.

Będzie jeszcze kilka innych powoli te rodzynki dokupuje. i podam jak są gotowe i sprawdzone .

Tripatch jest gorsza alternatywą do v7000 bez mozliwości poprawienia pewnych aspektów , przeośną bateryjną alternatywą która mieści się w kieszeni .

Mam tripath z 5 lat w wykonaniu prekursora z USA Sonic Impact tak gra to podobnie jak v7000 z box1500aprof daje radę najlepiej z dopasowaniem z mniejszymi trochę gorzej z 650 czy 300 pokazuje za dużo nieczystości na średnicy .

Ograniczenia to moc 10w czyli głośniej nie posłucha bo zaczyna zniekształcać .

barwa bardzo podoba prawie identyczna , czystość przejrzystość średnicy gorsza nie ma takiego wglądu w emocjie i bardziej przybrudzona ,

bas bardzo dobry pełny zaskakująco potężny zwłaszcza na 1500 .

muzykalność bardzo dobra .

Jest to dobry kierunek dźwięku dlatego go posiadam jako ciekawostkę wzmacniaczy zbliżających się do głównego nurtu ale nieco gorszych tych najlepszych jakie wymieniałem .

Mam więcej wzmacniaczy w głównym nurcie oprócz grundiga które świetnie się stroi w system.

Będzie jeszcze kilka innych powoli te rodzynki dokupuje. i podam jak są gotowe i sprawdzone .

Tripatch jest gorsza alternatywą do v7000 bez mozliwości poprawienia pewnych aspektów , przeośną bateryjną alternatywą która mieści się w kieszeni .

30-to watowy Tripath TK2050 gra bardzo podobnie do Sonic Impact na TA2024.

Warto spróbowac.

TA2022 ma 80W, ale kosztuje już koło 500zł.

Ale ze swoich doświadczeń wiem, że nawet te 20W TA2020 potrafią dobrze rozhuśtać głośniki o potrzebach 3-4 razy większych.

TA2022 ma 80W, ale kosztuje już koło 500zł.

Ale ze swoich doświadczeń wiem, że nawet te 20W TA2020 potrafią dobrze rozhuśtać głośniki o potrzebach 3-4 razy większych.

TA2020 to dzwiękowo inna bajka. Gra jasno i przestrzennie.

A jak byś go porównał do TA2024?

Napisałem powyżej- TA-2024- gęste, miekkie granie, TA2020- dynamiczny, jasny, chudo grający, z dużą przestrzenią.

Doradźcie proszę jak zdobyć box 650 pro. 850 pojawiają się na allegro, natomiast 650 szukam dłuższy czas i lipa, a jak są to w kosmicznych cenach. Na ebay.de z kolei te z wysyłką na świat przekraczają 200 eur (te z wysyłką do Niemiec około 100).

Jeszcze odnośnie boxów 850 prof. Bardzo ważne jest ustawienie tych kolumn. Na 18 stronie tego wątku Raphael1972 zamieścił skan z katalogu oryginalnych standów grundiga. 850tki ustawione na regale albo jakkolwiek bez uniesionej przedniej strony grają w miarę dobrze, ale czegoś brakuje. Wystarczy je umieścić tak jak zaleca producent - około 13cm nad podłogą i koniecznie z uniesionym przodem i zaczynają żyć a basik ładnie kopie.

Dokładnie tak uczyniłem i zagrały te grundigi naprawdę fajnie.Scena jest na odpowiedniej wysokości.Poprawiły się wszystkie aspekty dźwięku.lepsza stereofonia i rozstawienie grajków na scenie.Teraz ciężko wskazać źródło muzyki.

Człowiek uczy sie całe życie.Na audiofilskich podstawkach nie grają jak należy.Tylko trzeba mieć odpowiedni pokój bez gratów.

Grundig High Fidelity

650 prof nie są w kosmicznych cenach bo 200 czy 300 euro to dobra cena a na allegro bywają po 650 -800zł w idealnym stanie . W porównaniu do legendarnych najlepszej wersji ls3/5a które kosztują minimum 1000 euro lub funtów a grają nieco gorzej od Grundigów to nie przesadzajmy.. Za 500zł chodzą altusy :} dla zwolenników dekturowego dźwięku z cykającymi wysokimi .Zapomnijcie o czasach kiedy te głośniki z serii prof kupowałem za 200-300zł z orginalnymi kablami to se nie wruti.;}

@greg

Jakbyś opisał brzmienie 650prof w odniesieniu do zupełnie neutralnego systemu?

Czy uważasz, że są całkowicie transparentne, czy coś od siebie dodają?

Można jeszcze trafić te kolumny grundig w dobrych cenach.Ja 850 pro kupiłem za 600 zł.Stan głośników na moje ślepe oko to tzw.mint.

Można by je przepakować w nowoczesne skrzynki dorobić legendę w pismach i puścić za 5000 zł.Są świetne.

Grundig High Fidelity

Podobne wrażenia dźwiękowe odczuwałem na niewielu głośnikach. Był czas gdzie przesiadywałem w salonach na odsłuchach . np na Sonus Faber Elekta 1 bo 2 już niestety nie ta barwa, lub Guarniery tez fajne ,Tańsze nie robiły tej barwy i emocji . MBL monitory małe fajne lub najwyższy model Dynaudio wielki podłogowy , Avangarde wyższy model. tubowy super , Na tle takich modeli Grundigi wychodzą bardzo dobrze że można powiedzieć za przysłowiowy grosz .Minimonitory typu Akustic Energy czy Proac za duże pieniądze, niestety nie oferują takiej barwy .Jak ktoś lubi Utopie w najlepszej wersji też uzna ze jednak w małych lokalach Grundigi dadzą radę . Dlatego nie odczuwam od lat parcia na zmiany w wyborze głośników do systemów GAT . Za takie pieniądze jeszcze przez lata nie ma konkurencji .

Tym bardziej ze można kolumienki grundiga kupić w cenie używanych np .tannoy m2 .A tu już jest przepaść.

Coraz bardziej kusi mnie zakup jakiegoś wzmacniacza od grundig.No i trzeba zmieniać źródełko.

Greg jest jakiś dobry dac pod kompa co zagra z tymi 850 pro ? Chcę pozostać przy kompie jako źródle..Teraz napędzam te kolumny koncówką mocy ze starego telefunkena opus ( ma 50 lat) plus tani udac od nuforce .A i tak jest dobrze .Brzmi naprawdę ok.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Ja nie porównuje do tak zwanego systemu neutralnego bo nie wiadomo co to jest , tylko do dźwięku na żywo Skrzypce głos i instrumenty dęte na żywo brzmią inaczej niż na tak zwanym systemie hi end . Zawsze odczuwałem pewna plastikowość nadinterpretacje szczegółów przestrzeni brzmiało to sztucznie nie tak jak na żywo, zwłaszcza w barwie. Dźwięk zachwycał przez pierwszy moment , ale czym dłużej zaczynał drażnić . Naturalność jaka ma grundig i opcje z nim związane są bliskie wrażeniom odczuwanym na żywo bez przejaskrawienia i zbędnym efektom specjalnym . BOX 650prof są bardzo przeźroczyste jeżeli coś źle gra to pokaże syf na średnicy i brak basu nawet w grundigowskim systemie .. 850 i 1500 są bardziej łaskawe ale trzeba wtedy walczyć żeby uzyskać tę średnicę i takie emocje jak z 650 prof

M2 niestety nie ta liga m1 już są lepsze kiedyś porównywałem je jednocześnie .mówimy o pierwszej serii późniejsze z x są gorsze.

Przetwornik jest prototyp ale nie będzie tani niestety. Myśle ze jak dobrze pójdzie w drugiej połowie roku będę miał jeden do odstąpienia .

Walczę sobie dalej z tymi 850 pro.Znakomite kolumny.Bardzo czułe na ustawienie .Na dzisiaj pozostał problem basu.Niewielki( jakieś rezonanse i podbicie sredniego) ale już jadą do mnie regulowane stojaki do takich staroci.Nie wiem jak grają kolumny serii pro grundig w tych systemach gat ale na pewno warto sią poświęcić i poszukać jak najlepszego towarzystwa.U mnie najlepiej grają z tranzystorami telefunken.Kable jakich używam to różne wersje klotz( najlepiej gra mikrofonowy) i tym podobne budżetówki.Jedyne kolumienki co mnie tak oczarowały oprócz 850 pro to były stare goodmans mezzo.Tylko że goodmans raz grały a raz nie.Ale jakie tam były wokale.A miały lepsze towarzystwo -cd sony na tda (jakis dobry) z lampizatorem i lampki od klein hummel.Także goodmans wyciągnę z rupieciarni i porównam z tymi 850pro.Poświęciłem się do tego stopnia że posłuchałem na grundigach sampli audiofilskich których nie cierpię ;-)

Grundig High Fidelity

Miał ktoś do czynienia z Grundigami Box 550 Professional? Jak wypadają na tle 650?

Czy może ktoś potwierdzić, że MINERVA Regal Box RB6050 HIFI to jest to samo co Grundig HiFi 650 Professional?

550 prof są zbliżone do 550 mają mniej przejrzystą i średnicę od 650prof . Minerwy są odpowiednikiem box 650

550 prof są podstawkowe 650prof regałowe typ ustawienia wpływa ma charakterystykę basu oraz proporcji średnich do basu .

Miał ktoś do czynienia z Grundigami Box 550 Professional? Jak wypadają na tle 650?

Czy może ktoś potwierdzić, że MINERVA Regal Box RB6050 HIFI to jest to samo co Grundig HiFi 650 Professional?

MINERVA to bodaj austriacka "fabryka klonów" kolumn grundigowych. Mam klona 650 oraz 1500 firmowane przez Minerva. 1500-ek nie porównywałem bezpośrednio ale 650-tki brzmią gorzej ;-(

Może należałoby je ostro przećwiczyć i wygrzać - nie robiłem tego prawdę mówiąc tylko pojedyncze porównanie ... ciekawe czy ktoś jeszcze porównywał?

Edytowane przez reart

Za tydzień lub dwa dojdą do mnie Minervy RB6050 i zrobię porównanie z moimi 650 prof. Gdzieś czytałem że bebechy są te same tylko obudowa i design mniej szykowny :)

Te minervy RB6050 mają więcej wspólnego z Box 600 niż 650b.

Pierwotna czyli wcześniejsza wersja miała głośniki starszej serii stosowane właśnie w box 600.

Kolejne wcielenia do złudzenia przypominały już nowsze 650b. Były także "Hi-Fi Box RL 60", które sam posiadam i niczym nie różnią się od 650b.

A Box 600 faktycznie wypadają słabiej od 650b, więc te Minerwy pierwszej edycji maja prawo grać gorzej.

Fajny link. Ten miłośnik wziął na tapetę także Box 600 http://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?f=20&t=24490

Jak widać te zestawy są bliźniaczo podobne.

W takim razie te które do mnie jadą to nie są Minerva RB6050 bo troszkę się różnią od tych z linku forum francuskojęzycznego.

Jaki to model? Właściciel twierdzi że to są 650prof ale na takie mi nie wyglądają? Ja byłem przekonany że to jednak Minervy...

xzns.jpg

Edytowane przez animaciek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.