Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich z klubu Grundiga.Naprawdę wiele fachowej wiedzy od Was można się dowiedzieć a zwłaszcza od Mistrza Grega.Ja dopiero chce skompletować zestaw audio.Mam pytanie do Grega.

Czy do Sanyo Ja 220 będą pasowały kolumny grundig 600 hifi box?

Czy te kolumny grają bardziej ciepło czy bardziej dosadnie?

Czy lepsze byłyby kolumny 850 box super hifi do sanyo ja 220?

One maja 4 ohmy.A wzmacniacz sanyo ja 220 ma 8 ohm.

Do jakiej głośności można słuchać muzyki aby nie spalić wzmacniacza sanyo ja 220 do połowy głośności czy można więcej?

Dziwi mnie dlaczego lepiej graja te grundigi 4 ohomowe na sanyo ja 220 a tam zalecane sa przeciez 8 ohm.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz Piotr

Najpierw trzeba dobrać optymalne głośniki i cd dopiero można korygować. Mam go ale jeszcze nim się nie zajmowałem .

W oryginale odstaje od v7000 i v1700

On gorzej gra od v30 v20 R20,R35 itd od rpc 300 400 itd dlatego jest tani . Trzeba będzie się nagimnastykować żeby grał jak wcześniej wymienione.Ja mam na oku ciekawsze zakupy a nim pewnie kiedyś się zmierzę jak sprawdzę modele mnie interesujące z poza stajni Grundiga.

Gość

(Konto usunięte)

Witam wszystkich Miłośników Grundików. Mam na stanie dwa komplety kolumn BOX 8000. Jeden gra u mnie z V 7200. Natomiast drugi komplet chcę zgrać bratu z jakimś wzmacniaczem, który koniecznie musi mieć zdalne sterowanie. Czy jest jakiś wzmacniacz, który pasował by do tych kolumn?

Witam Serdecznie!Mam problem z kolumną Box 650.Wczoraj w nocy przestała grać.W momencie jak przełączałem głośniki z innych Boxów na 650 zorientowalem się ze prawy kanał nie działa(słychać jedynie mizerny dźwięk dobiegający z wysokotonowca)Sprawdziłem oczywiście najpierw wszelkie kombinacje z innymi kablami,wzmacniaczem i głośnikiami i bezdyskusyjnie jest to kwestia niesprawności tej jednej kolumny.Spotykam się z tym pierwszy raz i jeśli jest Ktoś,kto np mieszka w okolicy Ostrowa Wielkopolskiego jest w stanie zajrzeć do glośnika i ewentualnie przywrócić mu sprawność TO BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA WSZELKĄ POMOC I KONTAKT.Poza tym jestem oczywiście otwarty na wszelkie podpowiedzi i sugestie dotyczące tego problemu, zanim oddam kolumnę do zaprzyjaźnionego serwisanta,lecz zanim to zrobię chcę się zaznajomić z Waszymi opiniami:)Czyli opiniami osob ,ktore w Grundigu SIEDZĄ Po USZY....Z gory bardzo dziękuję i Serdecznie Pozdrawiam

Witam. Koledzy, który dokładnie głośnik niskotonowy znajduje się w Grundig 650 pro?

Wiem, że ma oznaczenie katalogowe 19164-004.01, ale spotkałem się z dwoma typami: jeden 3,5 Ohm 35Hz, drugi 4 Ohm 35Hz.

Ten 3,5 Ohm stosowany jest także w Grundig 450 pro.post-8174-0-27358700-1454947659_thumb.jpgpost-8174-0-19136300-1454947683_thumb.jpg

Wrócę jeszcze do box550prof można spróbować zdjąć pierścień z wysokotonowego oraz ramkę z niskotonowego i posłuchać bez tych korektorów . Możliwe że będzie lepiej bliżej zwykłych 550 . Kto ma może sprawdzić ja aktualnie nie posiadam tego modelu. głośnika.

Ja sprawdzę te 550 prof.

Obecnie mam mały sparring cd35 grundig vs denon dcd800. I o ile bardziej zachwalany jest grundig ja wybrałbym denona.Dcd 800 gra równiej , bardziej naturalnie . Jeżeli porównywać do patefonu to denon jest bliżej -moim zdaniem oczywisćie.Grundig jest bardziej cukierkowaty i dosładza trochę.

Reszta zestawu to midi r30 jako wzmacniacz i 850a prof.

Grundig High Fidelity

odkręciłem te plastiki z 550 prof . Głośnik sredniotonowy nie jest w linii na ściance z wysokotonowym. Czyli te podziały ,fazy mogą nie być dobre bez tych nakładek.Frez jest głębszy dla średniotonowego. W 550 box głosniki są w jednej płaszczyźnie. Co do dźwięku dalej jest dość jasno ale głowa już nie boli można słuchać. Jest spokojniej . Muszę się oswoić i przestawić na mniejszy dzwięk niż z 850a prof.Stoją nietypowo bo prawie nad ziemią odchylone do tyłu te boxy .

Moje 550 prof mają już także plastelinę na styku maskownicy ze skrzynką.Graja z r30 a o podłączeniu pod v7000 nie myslę na razie . Lepiej by grały z v1850 ale mi sie popsuł.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Reszta jest w zwrotnicy mają inny podział niż 550 no i inny wysokotonowy . Głośnik można wyrównać dodając odpowiedniej grubości uszczelkę .

Nie przepadam za cd35 ale w pewnych systemach i po sporej przeróbce potrafi zagrać . 800 też nie jest idealna ale daje się dopasować do 7000 czy ja 220.

W polecanych są dobre cd lepsze od średniej innych modeli ,ale wymagają jak zwykle dopasowania

szukam cierpliwie grundiga cd7550 lub coś z denona . Na allegro są fajne technics cd ale ponoć raz czytają płyty a raz nie a potem przestają zupełnie :-)

Grundig High Fidelity

A czy taki kombo jest unikatem? To jest takie T7500 i C7500 razem?: http://allegro.pl/grundig-rcc-2500-stylowe-combo-unikat-ladny-stan-i5975530637.html

Edytowane przez grzehu82

Sl1000 bardzo dobra scena i barwa , ale brakuje niskiego basu . Ls100 gorsze wpadają w jasność oraz też bas ograniczony.

Kratownica w 850aprof jest wklejona w ramkę a ramka na czterech bolcach wciśnięta na front.

Edytowane przez gregaudio

Ta masa w 850a prof jest wklejona własnie tylko w maskownicy miedzy ramką a kratką . Nie ma styku z kolumnami. Może ktoś sprawdzic u siebie na 850 ?

Czytałem o eksperymentach z odkręcaniem dych dyfuzorów także z 850a prof. Ciekawe jakie efekty ? ja odkręcę oczywiście na próbę.

Grundig High Fidelity

Obecnie mam mały sparring cd35 grundig vs denon dcd800. I o ile bardziej zachwalany jest grundig ja wybrałbym denona.Dcd 800 gra równiej , bardziej naturalnie.

Zapomniałem dodać na do wpisu 3 strony wstecz, że Denon DCD 800 ma całkiem przyzwoite wyjście słuchawkowe. Wydaje mi się, że nawet więcej słuchałem z niego z słuchawkami niż z głośnikami :)

Witam. Koledzy, który dokładnie głośnik niskotonowy znajduje się w Grundig 650 pro?

Wiem, że ma oznaczenie katalogowe 19164-004.01, ale spotkałem się z dwoma typami: jeden 3,5 Ohm 35Hz, drugi 4 Ohm 35Hz.

Ten 3,5 Ohm stosowany jest także w Grundig 450 pro.post-8174-0-27358700-1454947659_thumb.jpgpost-8174-0-19136300-1454947683_thumb.jpg

W 650 Pro ma być 4 Ohm, natomiast w 450 i 550 - 3,5 Ohm.

Czy koledzy posiadają jakieś namiary , wymiary i doświadczenie z podstawkami do kolumn grundiga. Niby to wszystko proste i jasne ale na podstawkach wykonanych z metalu z rurek czy kątowników takie 850a prof i 550 prof nie graja.A juz kolce i granity odpadają zupełnie. Brak basu i chirurgiczne jasno. Na dzisiaj np 550 prof stoja u mnie na podstawkach za która to robią 850a postawione dłuższym bokiem na podłodze. Lub stawiam boxy nad podłoga ok 10cm odchylone do tyłu. Z tymi na regał jest pewnie mniej zachodu.

Odpowiednie ustawienie tych kolumn to jedna z kluczowych spraw moim zdaniem.

Tutaj zdjęcia poglądowe z netu..

Robił ktos jakieś samemu ? Takie z regulacją odchylenia?

pa040003w6l2.jpg

post-37938-0-46626100-1327429890_thumb.jpg

019.jpg

http://ca.picclick.com/thespeakerstandmanjbl-BRIDGETTE-MODEL-Vintage-style-Speaker-Stands-252281947027.html

Różne opcje vintagowych podstawek

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Wrócę jeszcze do box550prof można spróbować zdjąć pierścień z wysokotonowego oraz ramkę z niskotonowego i posłuchać bez tych korektorów . Możliwe że będzie lepiej bliżej zwykłych 550 . Kto ma może sprawdzić ja aktualnie nie posiadam tego modelu. głośnika.

Jutro to przetestuję i dam znać jakie wrażenia, dodatkowo dojdzie dywan do pokoju więc powinna się mocno uspokoić. Mniej krzykliwie jest po usunięciu blatów ze standów ale z kolei czasem bas gdzieś ginie. Blaty czekają na 650 ;)

Mzawek

Do 1600 używam takich jak w pdf.

Mogę obracać platformą na której stoją i odginać od pionu do przodu albo do tyłu.

Ps. http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-starych-grundigow_47310.html/page__view__findpost__p__3202678

stand.pdf

Edytowane przez ahaja

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Oprócz ustawienia głośników bardzo ważne jest adaptacja pokoju i ustalenie punktu odsłuchu . Jurek może coś na ten temat powiedzieć jak zrobiłem mu małe przemeblowanie . Oczywiście nie do zaakceptowania żony no i do normalnego życia , ale zaczęło grać bo było kiepsko .

Oprócz ustawienia głośników bardzo ważne jest adaptacja pokoju i ustalenie punktu odsłuchu . Jurek może coś na ten temat powiedzieć jak zrobiłem mu małe przemeblowanie . Oczywiście nie do zaakceptowania żony no i do normalnego życia , ale zaczęło grać bo było kiepsko .

Kolumny Grundiga trzeba traktować jak monitory bliskiego/ średniego pola.

Nie generują hektarów przestrzeni- grają "na twarz".

Greg ustawił moje niegrundigowe kolumny w sposób którego nawet nie planowałem spróbować.

I dopiero wtedy system (ogólnie nie tak dobry jak comba Grega) zaczął "grać".

Przepraszam ,ze wam przeszkodzę w dyskusji.

Mam do was Pytanie Drodzy Forumowicze.Czy ktoś z was ma na sprzedaż Sanyo ja 220 kolumny grundiga 300 box lub 450 box lub 550 box bo pewnie 650 box professional nikt sie z was nie pozbędzie ? :)

Jak ktoś ma to proszę pisać na maila [email protected]

Jurek

To moje 1600 grają zupełnie inaczej. Jest szeroko i głęboko - nie mam dźwięku na twarz ... bo tego bym nie zniósł ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ano, grają daleko albo bliżej, grają wysoko lub nisko - zależy jak sobie ustawisz :) Tyle, że nie załapałem w nich ostrości źródeł pozornych i głębokości znanej z bardziej audiofilskich konstrukcji. Nie ma jednak tragedii pod tym względem - da się słuchać z satysfakcją, ale to wiemy chyba wszyscy ;)

Źródło pozorne jak nazwa wskazuje są tylko pozorne i rzadko występują w muzyce na żywo . Są to wyjątkowe koncerty bez nagłośnienia wtedy możemy wyłapać ustawienie na scenie muzyka , z głębokością już nie jest tak dobrze , ale jak wystarczająco blisko się siedzi to można lokalizować . Natomiast z nagłośnieniem gdzie wszystko jest zmiksowane na dwie paki już wybaczcie nie zlokalizujesz gdzie jest gitara basowa a gdzie solowa. Chyba ze basowa ma oddzielny głośnik to widzisz ją tam gdzie on stoi . Np głośnik stawiamy po innej stronie niż basistę i mamy pozornie go z innej strony niż stoi ;). Że paki stoją z przodu to i gitara jest z przodu a muzyk z tyłu ;) Nagrania mają robioną ręcznie stereofonia przez realizatora czyli czym zdolniejszy realizator tym lepsze źródła pozorne .Niezmiernie rzadko nagrywa się na dwóch mikrofonach oddając naturalną przestrzeń. Ta zrobiona ręcznie jest bardziej efektowna i wyraźna od na żywo . Natomiast audiofile nauczyli się słuchać na efektownych płytach co może jest fajne ale nie realne na koncercie. Najbardziej ceniona jest wtedy lokalizacja, powietrze :) i szczegóły ale w tym muzyki nie ma bez barwy i emocji . Na głośnikach Grundigach można uzyskać wszystkie cechy. Najbardziej odpowiedzialny jest za to cd ,wzmacniacz ustawienie i adaptacja.

Edytowane przez gregaudio

Tak, czyli wszystko jest ważne. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na wygospodarowanie przestrzeni odsłuchowej i odpowiedniej adaptacji, i w tym problem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.