Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba do REART. Czy mógłbyś podać przepis, jak nagrać audioCD przy pomocy EAC? Mam z tym znaczne problemy.

Edytowane przez kalmar666

850tki professional bez A bardzo odbiegają jakością od 850a?Warto się nimi zainteresować?Ktoś porównywał te wersje?

z ciekawości nabyłeś je na OLX? poszły jak świeże bułeczki, ledwo wykręciłem numer, a już były sprzedane. Też się zastanawiałem nad różnicami, nigdzie w sieci nic nie znalazłem.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Dokładnie z ciekawości.Nie słuchałem 850a więc nie mam porównania,ale te mnie baaardzo pozytywnie zaskoczyły.Potężny,dynamiczny,twardy bas ale jednocześnie dużo niżej schodzący niż w 650tkach.Mam też 860tki które też bardzo nisko schodzą,lecz ten bas nie jest taki twardy i energetyczny.Bardzo szczegółowe.Ciut jaśniejsze od 650tek ale nie krzyczące jak np 550tki prof.

Edytowane przez radzik1980

Największym problemem był zawsze odpowiedni kabel cicz i jego zdobywanie . Wszystkie zamienniki również te polecane przez Włocha były gorsze od oryginalnego Grundiga i stosując je uzyskiwało się gorsze brzmienie. Dlatego w 90% systemów strojonych stosowałem oryginał bo zawsze brzmiał najlepiej. Po pięciu latach poszukiwań i testów mam kabel GAT który jest tak samo dobry a nawet nieco lepszy od oryginału. W systemach bardziej przejrzystych można zauważyć głębszy bas i przejrzystość oraz lepszą głębię sceny i nie co więcej niuansów. Wszystko to uzyskane nawet bez minimalnego rozjaśnienia zachowując identyczną barwę oryginału Grundiga .Nie są to różnice kolosalne raczej jakieś 10% ale słyszalne przez inne osoby o nie tak czułym uchu jak moje..W systemach mniej przejrzystych zachowuje się jak oryginalny kabel Grundiga. Niezależnie od systemu spokojnie zastępuję w 100% kabel Grundiga bez spadku jakości. Jego następny pozytyw to większa długość co pozwala spokojnie doprowadzić sygnał np na podłogę do wzmacniaczy wymagających tego zabiegu. Mogę odstąpić kilka sztuk osobom potrzebującym. Nigdy tego nie robiłem wcześniej bo zawsze miałem deficyt i na styk starczało na moje potrzeby. Zainteresowani szczegółami proszę pisać na prywatnego maila gregaudio i podać swój mail zwrotny .Ilość jest limitowana.

Osoby posiadające system GAT nie muszą zmieniać kabla pod cd bo jest zestrojony pod ich system .Chyba ze chcą drugi pod inne źródło jak tuner, magnetofon czy komputer. Trzeba podać jakie wtyczki mają być na wejściu i wyjściu bo kabel jest kierunkowy i musi być zachowany prawidłowy kierunek.

Edytowane przez gregaudio

Niezależnie od systemu spokojnie zastępuję w 100% kabel Grundiga bez spadku jakości

Czy warto nim zastąpić oryginalny interkonekt z zestawu sanyo 220?

Sprawdzałem na przykład na cd7550 plus v1700 plus kable głośnikowe. Grundiga czarne i box 650prof. Wszystko oryginalne żeby nie było wpływu mojej ingerencji . Jest lepiej jak wspomniałem trochę dokładniejszy bez zmiany barwy. Wszystko zależy jaki system i jaki wzmacniacz.Oryginał też na jednych pokaże więcej na innych mniej. Ja 220 tez mają różnice brzmienia.Problem był w tym że o oryginały jest trudno a inne zamienniki jak do tej pory zawsze były gorsze.To pierwszy kabel który spokojnie zastępuje oryginał a w niektórych przypadkach jest lepiej w innych tak samo. Mając dobrze dostrojony system na oryginale nie ma potrzeby zmiany kabla. Nie mając oryginału lub kabla tak samo grającego nie mamy pełnych możliwości uzyskania odpowiedniej barwy .

Z kablami głośnikowymi już jest inaczej nie zawsze oryginał będzie najlepszy do danych głośników i wzmacniacza to bardziej indywidualne. Oryginałów praktycznie nigdzie nie stosowałem bo zawsze miałem dobrane lepiej w zależności od wielkości kolumn i wzmacniacza sterującego..

Prośba do REART. Czy mógłbyś podać przepis, jak nagrać audioCD przy pomocy EAC? Mam z tym znaczne problemy.

niestety okazało się że pliki Massimo wg EAC są "niekompatybilne" - inne próbkowanie niż 44,1 kHz ... nic z tego nie można ich wczytać do edytora i nagrać płyty ;-(

nic z tego nie można ich wczytać do edytora i nagrać płyty ;-(

Czyli zabezpieczone żeby nie odtwarzać na odtwarzaczach cd ;) prosty zabieg ale skuteczny

Czyli zabezpieczone żeby nie odtwarzać na odtwarzaczach cd ;) prosty zabieg ale skuteczny

Ja ma te pliki nagrane na CD i odtwarzam w swoim CDku - da się nagrać ale nie EAC - tylko innym programem np tym z Windows ja nagrałem na CD. Być może tylko w pliku podmienił jakąś tablicę z parametrami próbkowania pliku czy coś takiego, nie jestem biegły w nagrywaniu - nagrywałem w EAC tylko pliki które były zripowane z CD i dawało się bez problemu nagrać .... tu jest pewnie jakiś myk Massimo albo moja niewiedza ;-)

Z pozytywnym skutkiem - dźwiękowo - dokonałem wymiany okablowania dla wysokotonówek w swoich 1600.

Oryginalnie siedzi tam białe okablowanie z czerwonym paskiem na jednej z żył - policzyłem - 16 nitek coś w okolicach 0.1-0.15. Nitki są cynowane, ale dość sztywne ...

Ja dałem nawojówkę 0.08x 14 miedzianą. Znacznie lepsze wybrzmienia, czystość.

Do kolumn oryginalny kabel zmieniłem na FHP 215. Czarny oryginał był nieco suchy i płaski w przekazie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Trochę nie na temat, ale nie do końca.

Pięknie połączono nowe ze starym:

http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/100--the-zero-dac-tda1540-r2r-isolated-nonoversampling-nos-audio-with-fifo-reclock.html#/dac_option-xmos_and_dac_pcb

DAC ten nie posiada wad zdecydowanej większości NOSów- przesunięcia czasowego kanałów LR a co za tym idzie przesunięć fazowych.

Jest szansa, że zagra w klimatach grundigowskich.

Trochę nie na temat, ale nie do końca.

Pięknie połączono nowe ze starym:

http://www.diyinhk.c...mos_and_dac_pcb

DAC ten nie posiada wad zdecydowanej większości NOSów- przesunięcia czasowego kanałów LR a co za tym idzie przesunięć fazowych.

Jest szansa, że zagra w klimatach grundigowskich.

Ten DAC już dawno zwrócił moją uwagę, zastanawiałem się czy go nie ściągnąć , tam dochodzi jeszcze kwestia dobrej sekcji zasilania którą producent ma w ofercie.

Panowie odpaliłem dzisiaj trochę głośnie album Delta Machine DM (gdzie pierwszy utwór jest dość mocno zbasowany) i słyszę jakieś dziwne odgłosy jakby przedmuchy. Podchodzę do głośnika i słyszę, że gdzieś powietrze uchodzi. Co się okazało z tyłu mam w każdym głośniku po jednej dziurce po wkręcie. Zapewne dobrze by było to jakoś zaszpachlować/zakleić?

Wszystkie dziurki trzeba uszczelnić.

Co do daca na 1540 jest kilkanaście cd pancernie zbudowanych i nie grają jak Grundig. Philips Cd 304 ma identyczne zasilanie i płytki w pewnych seriach oraz schemat taki sam. Gra gorzej .

Trzeba się nieźle napracować żeby było tak samo . Więc dobre zasilanie i nawet taka samie płytki nie zapewniają barwy Grundiga .

Cd 7500 jest identyczny pod względem schematu z cd 303 ale to nie jest granie Grundiga . Miałem je wszystkie zakupione w mojej kolekcji cd 100, cd 101 cd 200, cd 202 , cd 104 , cd 204, cd 204 cd 304 , cd 300, cd303 , Marantz cd 63, Marantz 73, Marantz 74, Marantz 84 , nakamichi oms-7e, B&O CDX i jeszcze wiele innych na tym przetworniku 1540 . Grundigi grały najlepiej cd 30 cd 7500 i cd 7550 no i Marantz cd 54 midi rozmiar.. Więc sam przetwornik 1540 nie zapewnia brzmienia Grundiga. Jest wiele przykładów cd na tym przetworniku przeczących tej tezie. Czy ten przetwornik zagra to kwestia wiedzy jak go przerobić ,no chyba ze cudem zagra na co jestem sceptyczny nastawiony.Oczywiście nie odradzam sprawdzenia innym osobom bo sam jestem ciekaw. Ja nie jestem wstanie udźwignąć finansowo sprawdzenia wszystkiego co jest ciekawe na rynku. Z moich doświadczeń jak widać polecam inne cd które potrafią zagrać wiec sam tda 1540 nie determinuje sukcesu .

Sprawdziłem cd7550 NOS było przejrzyściej jaśniej ale barwa uciekła .

Nie da się kupić wszystkiego i przesłuchać. Ale często przypadkiem można natrafić na fajne granie. Mam tuner nie z rodziny który lepiej i naturalniej gra w systemie grundiga od t7500 ,r 7150 i t 35. Może wstrzelił się w kable , może we wzmacniacz v 7000 , nie mam pojęcia.Słucham dużo radia więc jak coś jeszcze sie trafi to dam znać. Dodam tylko że warto taki stary tuner potraktować w odpowiednich miejscach sprayem kontak lub podobnymt.Pewnie dotyczy to się także grundigów więc popsikam je także i zobaczymy.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Czasami trafia się coś co może zadziwić sam ma kilka takich cacek. To nie jest przypadek w moim przypadku bo wiem czego szukam po oględzinach serwisówek i zdjęć danego urządzenia. W cd niestety trzeba sprawdzić słuchając dlatego tyle było zakupów i bardzo duże koszty . W wzmacniaczach jest prościej i taniej. Jestem wstanie typować prawidłowe konstrukcje i jak na razie nie miałem nie wypałów . Mam kilka typów które chcę kupić kwestia finansów i czasu kiedy znajdą się u mnie do odsłuchu.

Tunerami nie zajmuję się nie jest to moje źródło które mnie wciąga . Gramofony też nie jest moim źródłem ale znalazłem takie które mnie zadowoliło.

Nie da się kupić wszystkiego i przesłuchać. Ale często przypadkiem można natrafić na fajne granie. Mam tuner nie z rodziny który lepiej i naturalniej gra w systemie grundiga od t7500 ,r 7150 i t 35. Może wstrzelił się w kable , może we wzmacniacz v 7000 , nie mam pojęcia.Słucham dużo radia więc jak coś jeszcze sie trafi to dam znać. Dodam tylko że warto taki stary tuner potraktować w odpowiednich miejscach sprayem kontak lub podobnymt.Pewnie dotyczy to się także grundigów więc popsikam je także i zobaczymy.

Szukam aktualnie jakiegoś fajnego tunera pod ja220, z racji Twojego doświadczenia w temacie polecisz coś dobrego na początek?Idealnie jakby miał wyświetlacz z możliwością dokładnego ustawienia stacji. Lubię zasiąść w niedziele i posłuchać koncertów na Trójce albo wieczornych audycji a mój tuner wydaje się być słaby, JT230L.

Bardzo krótko słuchałem tunerów pod wzmacniaczem v1850. Ponoć podobne granie tego wzmacniacz jak ja220 .Więc musisz coś wynależć metodą tzw prób i błędów.Na wiadomym portalu jest bardzo chwalony sanyo

http://allegro.pl/sanyo-t55-plus-i6013364257.html

Z grundigowych tunerów najmniej podoba mi sie t7500( nalot jakis na dzwieku , dynamicznie ale nie naturalnie) . T35 gra troche jasno .Tuner z r7150 gra fajnie i ciepło ale nie włączam juz go jak i innych grundigowych tunerów. Tuner jaki mam i mnie oczarował to stary tensai .

Na dzień dzisiejszy ja osobiście szukałbym jakiś zupełnie niecenionych radyjek do testu. Najlepiej produkcji europejskiej lub przeznaczonych na ten rynek w dawnych czasach.No i bez kwarców .

Tensai o którym pisze to chyba nawet dokładnie ten egzemplarz z wątku o tunerach. Dostałem go gratis. Po wypsikaniu przełączników i metalowych potków pokazuje mniejsza moc sygnału ale gra świetnie.Prawdopodobnie po wpieciu go w jakis nowoczesny system na zamulonych głosnikach i nowoczesnych kablach i odsłuchu wyladowałby w śmieciach jako stary grat. Greg ( inni także koledzy) dobrze prawi -gra system a nie sam tuner czy cd.

http://www.audiostereo.pl/sliczne-tunery_3620.html/page__st__4770?do=findComment&comment=1730301

Nie polecam nikomu . Kazdy kupuje na własne ryzyko . Taki sam jest chyba jeszcze od firmy strato.

Tutaj z allegro ciekawostki za mała pieniądze

To japończyki ale nigdy nie wiadomo

http://allegro.pl/analogowy-tuner-ladny-fisher-fm120l-m-in-japan-i5991903478.html

http://allegro.pl/tuner-mitsubishi-da-f680-i5993518245.html

http://allegro.pl/toshiba-st-420-i6003793986.html

http://allegro.pl/analogowy-tuner-realistic-tm-1001l-i6013282635.html

jeszcze jest ta strona o tunerach warto poczytać ale to dla mnie nie wyrocznia

http://www.fmtunerinfo.com/reviewsD-G.html

Czasami trafia się coś co może zadziwić sam ma kilka takich cacek. To nie jest przypadek w moim przypadku bo wiem czego szukam po oględzinach serwisówek i zdjęć danego urządzenia. W cd niestety trzeba sprawdzić słuchając dlatego tyle było zakupów i bardzo duże koszty . W wzmacniaczach jest prościej i taniej. Jestem wstanie typować prawidłowe konstrukcje i jak na razie nie miałem nie wypałów . Mam kilka typów które chcę kupić kwestia finansów i czasu kiedy znajdą się u mnie do odsłuchu.

Tunerami nie zajmuję się nie jest to moje źródło które mnie wciąga . Gramofony też nie jest moim źródłem ale znalazłem takie które mnie zadowoliło.

Daj jakieś wskazówki odnośnie tych wzmacniaczy :-) Chętnie sam bym posłuchał .

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

jurek - co jest napisane w tej serwisówce ? Niemieciego, to uczyłem się tylko z filmu "Czterej pancerni i pies" , a to stanowczo za mało. :)

Wszystkie dziurki trzeba uszczelnić.

Co do daca na 1540 jest kilkanaście cd pancernie zbudowanych i nie grają jak Grundig. Philips Cd 304 ma identyczne zasilanie i płytki w pewnych seriach oraz schemat taki sam. Gra gorzej .

Trzeba się nieźle napracować żeby było tak samo . Więc dobre zasilanie i nawet taka samie płytki nie zapewniają barwy Grundiga .

Cd 7500 jest identyczny pod względem schematu z cd 303 ale to nie jest granie Grundiga . Miałem je wszystkie zakupione w mojej kolekcji cd 100, cd 101 cd 200, cd 202 , cd 104 , cd 204, cd 204 cd 304 , cd 300, cd303 , Marantz cd 63, Marantz 73, Marantz 74, Marantz 84 , nakamichi oms-7e, B&O CDX i jeszcze wiele innych na tym przetworniku 1540 . Grundigi grały najlepiej cd 30 cd 7500 i cd 7550 no i Marantz cd 54 midi rozmiar.. Więc sam przetwornik 1540 nie zapewnia brzmienia Grundiga. Jest wiele przykładów cd na tym przetworniku przeczących tej tezie. Czy ten przetwornik zagra to kwestia wiedzy jak go przerobić ,no chyba ze cudem zagra na co jestem sceptyczny nastawiony.Oczywiście nie odradzam sprawdzenia innym osobom bo sam jestem ciekaw. Ja nie jestem wstanie udźwignąć finansowo sprawdzenia wszystkiego co jest ciekawe na rynku. Z moich doświadczeń jak widać polecam inne cd które potrafią zagrać wiec sam tda 1540 nie determinuje sukcesu .

Sprawdziłem cd7550 NOS było przejrzyściej jaśniej ale barwa uciekła .

Grzesiek, a jeśli wstawimy takie same wszystkie elementy elektroniczne w cd304 (np. przekładka PCB) ... to zbliży się barwą do 7550 ? Takie doświadczenie chciałem zrobić ale życie brutalnie odebrało mi warunki ku temu :).

Piszę "wszystkie" co by nie wchodzić w zbędne tu szczegóły.

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wszystko ma wpływ w niektórych urządzeniach większy w innych mniejszy. Np ustawienie v7000 na podłodze poprawia dźwięk a przecież jest to ten sam wzmacniacz . Ułożenie kabli też ma wpływ . zmiana jednego kondensatora w zasilaniu też ma wpływ . Zmiana obudowy z stalowej na aluminiową lub drewnianą tez ma wpływ . Zmiana prowadzenia ścieżek lub masy w tym samych schemacie tez ma wpływ. Tak można w nieskończoność , Kiedyś czytałem wywiad z właścicielem MBL jak projektuje to ten sam schemat wykonuje w kilkunastu wersjach płytek zmieniając druk jego grubość prowadzenie ścieżek i typu materiału. Wybiera najlepiej brzmiący bo różnią się bardzo brzmieniem pomimo tych samych elementów i schematu.. Jak zwykle wybór finalny należy do człowieka i odsłuchu a nie oprogramowania i wyliczeń Dlatego trochę mnie śmieszy robienie klonów bo ktoś myśli że jak zrobi ten schemat to zagra tak samo jak oryginał . Nie ma takiej możliwości.

Grzesiek, a czy próbowałeś takich myków jak Massimo - z naklejaniem małych, dodatkowych kawałków odpowiedniego metalu na obudowę ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A po co ? Są od dawana znane lepsze sposoby na wytłumianie wibracji , jeżeli już zachodzi taka potrzeba . W dobrym urządzeniu nic nie trzeba doklejać .W polecanych nie ma nic takiego. Jeżeli już musiałbym to lepiej w środku żeby nie szpeciło i wolę kevlar niż metalowe blaszki.

chodziło mi dokładnie o takie "dostrojenie"

post-667-0-21667700-1456656867_thumb.jpg

Edytowane przez Rambo

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.