Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-100B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie laika czy lampy KT-88 mają delikatną poświatę błękitną? (lekko święcą błękinie)Czy mi sie zdaje? Czy to jest normalne i jeśli tak to świecą tak z jakiego powodu?Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.Lampy - to oryginalne chińskie w modelu Yaqin MC-100B.Pozdr - Jacek

Jak świeci na niebiesko, to podziwiać. jest to nieszkodliwe zjawisko znane jako "blue glowing" (można tym hasłem nakarmić szukajkę bądź google). jak zacznie świecić na jasnofioletowo to natychmiast wyłączyć i zacząć się bać!

P.S. moje 3 watowe lampy 6S4S mają przecholerny blue glowing, nie mogę się napatrzeć!

Zbyłem drogą sprzedaży. Od dłuższego czasu chciałem wejść w posiadanie lampowca single-ended na bezpośrednio żarzonych triodach, i teraz takiego mam. Ma moc dziesięciokrotnie niższą niż MA, ale za to ma "smaczki" których chyba żaden pentodowiec nie jest w stanie zapewnić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2a3 w 14W ??? a nie w np.4W

Ukryta Zawartość

pawcio, 16 Mar 2009, 10:53

>Ma wpływ. Lepiej jak napięcie żarzenia jest trochę wyższe niż miałoby być za niskie.

>tak przynajmniej piszą mądrzejsi ;)<

A tymczasem w EAR 858 mistrz Paravicini stosuje 3szt.PCC88 - cascoda + driver a żarzenie dla całego pieca na EL509 to 6.3V ! I bądź człowieku mądry...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A jest jakaś rada dla mnie? - Rano w sieci 222 a wieczorem 232V a czasem odwrotnie.

Zniechęciłem się od jakiegoś czasu do dalszych pomiarów w tym żarzenia.

Prędzej postawię wiatrak za stodołą.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

janek_dolas, 20 Kwi 2009, 21:18

>

Ukryta Zawartość

>

>2a3 w 14W ??? a nie w np.4W

A dlaczego nie? Wszak to push-pull a nie single ended.

Ukryta Zawartość

U mnie takie PSE pogania niełatwe podłogówki na kewlarowych Skanach, efektywność około 86dB. I robi to bez kompleksów. Przedtem miałem "wyrywnego" push-pulla na KT88, a teraz doprawdy ani trochę nie odczuwam pogorszenia dynamiki, a nawet mam lepsze rozciągnięcie basu.

• 1 miesiąc później...

No mój Yaqin już po przejściach. Tak w skrócie dorobił się opóźnionego załączania napięcia anodowego, zdalnego sterowania poziomu głośności i selektora wejść, no i nowego kompletu lamp. O dziwo u mnie napięcie żarzenia wynosi 6,5 - 6,6V max więc tutaj nic nie zmieniam. Sygnał leci teraz prosto na potencjometr, z pominięciem obrotowego selektora i tego przełącznika, którego u mnie jak widać już nie ma. Warto poświecić mu trochę czasu, bo stosunkowo łatwo można dużo więcej z niego wycisnąć. Polecam MCapy..

I poniżej zdjęcie po delikatnym faceliftingu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o selektor to jest rozwiązany na przekaźnikach. Panelik aluminiowy jest nowy. Jest na tyle szeroki, że zasłonił otwory bo gniazdach RCA. Przełącznik hebelkowy, któy był w tym miejscu, w moim przypadku był zupełnie zbędny. Całości dopełniają zmienione gałki. Panelik wraz z gałkami wykonał kolega Damper, doskonała robota.

Prosze podac dla totalnego laika ktore lampy za co odpowiadaja w tym wzmacniaczu ?

Wymiana ktorych lamp wniesie wyrazna roznice w dzwieku 12ax7 czy 6sn7 ?

KT 88 nie rusze na razie za wzgledu na zaporowe ceny.

Z gory serdeczne dzieki.

Kilka fotek dla rozluznienia :)))

Ukryta Zawartość

post-18485-100003584 1243787010_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze tak wyszlo, sam sie dziwowalem w ps tylko zmniejszylem fote.

Popacz :) z innego ujecia.

Czas ekspozycji 30 sekund moze to stad taki efekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domiś

Fajne to drugi zdjęcie ze zbliżeniem lamp. Ciekawe jakim aparacikiem robione. Czas długi ja robiłem na 5 sekundach i wychodziło nieźle. Chyba że małą przesłonę ustawiłeś

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

MKP na 275V to chyba typowe kondensatory przeciwzakłóceniowe. One strasznie "degradują" sygnał. Mają inną budowę niż zwykłe MKP. Po zmianie na Wimy usłyszałeś dopiero wysokie tony i wygląda to może na brak basu. Co ciekawe z moich doświadczeń nie widać tego na oscyloskopie - niby te same poziomy sygnału i pasmo przenoszenia w zakresie niskich i wysokich tonów. W moim wzmacniaczu w tym miejscu przed EL34 mam 150nF. Pasmo przenoszenia od 10Hz(niżej nie schodzi mój generator) do 80kHz. Za basy u Ciebie raczej odpowiadałby transformator. Jak dasz za duży kondensator bas zrobi się "rozlazły". Jeśli coś poprawiłeś u siebie to proszę o odpowiedź.

• 3 tygodnie później...

>Witam.Jakie lampy sterujące wsadzić do Yaqina MC-100B aby uzyskać większy bas.A może trzeba

>wymienić inne elementy wzmacniacza.Pozdrawiam

Z doborem lamp proponuję ostrożnie-najpierw odsłuch potem wnioski.

Jeśli wymieniać lampy to na NOSy (przy ruskich będzie poprawa, ale do dobrego dzwięku droga daleka)

12ax7- najlepiej Telefunken- ale rewolucji w brzmieniu tu nie usłyszysz.

6sn7- tu warto popracować jak uda ci się dostać coś z okresu wojennego lub wczesno-powojennego to usłyszysz znaczną poprawę brzmienia, ale zacząć można od ruskich.

Duża poprawa brzmienia to wymiana kondensatorów 220nf/275V (zwykle niebieskie prostokąty) na np. jantzeny(proponuje na 400V).

Natomiast patrząc ogólnie basu w zestawie grającym należy zawsze szukać nie w zestawie-paradoks?

Niestety bas w znaczącej mierze zależy od pomieszczenia(elementów rozpraszających i tłumiących, ustawienia kolumn, na wyższym etapie wtajemniczenia od okablowania itp.

Wzmacniacz gra swoim prawidłowym dzwiękiem, który można nieco ocieplić wymieniając pewne komponenty, ale "korektora basu" nie otrzymasz.

A może musisz się jeszcze przyjrzeć czy twoje kolumny dobrze współgrają z Yaqinem?

A tak poza tym czy ktoś z kolegów wymieniał wewnętrzne okablowanie wzmacniacza? jaki kabel proponujecie?

• Pokaż nowe odpowiedzi