Skocz do zawartości
IGNORED

scanspeak illuminator ktos słyszał ?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

W ofercie pojawił się berylowy Scan Speak Illuminator D3004-664000 w cenie.....

Prawie 1,9Kzł !!!!!

WOW!!!

Na zdjęciu wygląda jak D3004/660000 z inną cewką...

Szkoda że tyle kosztują i że Zaph ich nie zmierzy bo przeszedł na zawodowstwo.

Tym niemniej berylowy Usher to była mega-porażka, aluminiowy Dayton miał lepsze pomiary.

W metalowych kopułkach liczy się optymalizacja całego układu drgającego a beryl kształtuje się na tyle wrednie że optymalny profil może być poza zasięgiem technologii - wtedy lepsze już staroświeckie aluminium.

• 1 miesiąc później...

Dzisiaj zadebiutował u mnie w domu układ dwudrożny na SS Iluminator:D304 6620+18wu4741.Kolumny został wykonane na zamówienie przez Studio16Hz,więcej informacji pojawi się fanklubie tej firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20288-100008832 1249399442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

pawell1977

Suby od przednich kolumn bym odstawił (sądzę że to tak na razie),poza tym bardzo mi się podoba -gratuluję.Słyszałem kilka razy "nacinane SS" i potrzebowały mocnego pieca, a jak twoje ?

Pozdrawiam Robert

• 1 rok później...

Czy ktoś już miał okazję bezpośrednio porównać revelatora z illuminatorem. Jestem zainteresowany projektem Akustyka na tym głośniku, ale nie lubię zimnej i suchej średnicy. Stąd też głownie interesuje mnie jaką mają średnicę w porównaniu do revelatora.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 11 miesięcy później...

No myślałem już o B&W 801D, bo niestety na nautilusy mnie nie stać ;-) ale Pan Andrzej powiedział że w tej cenie to mi zrobi naprawdę profesjonalne głośniki.

chce uzyc tego glosnika wysokonowego w nowym projekcie, napisal bys kilka slow o nim, prosze.

kosztuje sporo pieniazkow i zastanawiam sie czy dokladac te 500zl czy moze tez najwyzszy model ale z klasyczna kopulka. Scan Speak Illuminator D3004-662000

czy pierscieniowiec z metalem Gra to odrobine metalicznie, jak wybrzmienia blach??

• 4 lata później...

Czy ktoś już miał okazję bezpośrednio porównać revelatora z illuminatorem. Jestem zainteresowany projektem Akustyka na tym głośniku, ale nie lubię zimnej i suchej średnicy. Stąd też głownie interesuje mnie jaką mają średnicę w porównaniu do revelatora.

Albo do jeszcze starszych węglówek np. 18W-8535

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Albo do jeszcze starszych węglówek np. 18W-8535

18W-8535 to moim zdaniem świetny głośnik, miałem go przez 10 lat w klonach Proaca. Grało to bardzo przyjemnie. Od kilku miesięcy mam monitory na Illuminatorach, szpilka plus 18-stka, w porównaniu do 18W-8535 jak dla mnie jest bardziej prawdziwie, w sensie, illuminator bardziej różnicuje nagrania, przez to jest ciekawszy, jest też bardziej przejrzysty, a gra równie przyjemnie jak węglówka.

To było o średnicy, bo jeżeli chodzi o bas to różnica jest większa na korzyść Illuminatora, tylko trzeba pamiętać, że Illuminatora mam monitorze a węglówkę w podłogówce, także to ma na pewno wpływ na lepszą kontrolę i definicję, ale ogólnie charakter basu, bardziej mi leży z Illuminatora.

Rewelatorów słuchałem krótko w niewielu zestawieniach i podobały mi się tylko w Sonus Faber Cremona (pierwsza wersja).

Pozdrawiam

18W-8535 to moim zdaniem świetny głośnik, miałem go przez 10 lat w klonach Proaca. Grało to bardzo przyjemnie. Od kilku miesięcy mam monitory na Illuminatorach, szpilka plus 18-stka, w porównaniu do 18W-8535 jak dla mnie jest bardziej prawdziwie, w sensie, illuminator bardziej różnicuje nagrania, przez to jest ciekawszy, jest też bardziej przejrzysty, a gra równie przyjemnie jak węglówka.

To było o średnicy, bo jeżeli chodzi o bas to różnica jest większa na korzyść Illuminatora, tylko trzeba pamiętać, że Illuminatora mam monitorze a węglówkę w podłogówce, także to ma na pewno wpływ na lepszą kontrolę i definicję, ale ogólnie charakter basu, bardziej mi leży z Illuminatora.

Rewelatorów słuchałem krótko w niewielu zestawieniach i podobały mi się tylko w Sonus Faber Cremona (pierwsza wersja).

Pozdrawiam

możesz mi wyjaśnić co ma kontrola basu do faktu że kolumna jest podłogowa lub w formie monitora ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

możesz mi wyjaśnić co ma kontrola basu do faktu że kolumna jest podłogowa lub w formie monitora ?

w sumie to chodziło mi o mój przypadek, czyli bardziej o większą pojemność w L, bo przecież są monitory większe od podlogówek... A co do większej pojemności to niższe zejście, trudniejsze dla wzmacniacza. Oczywiście przy dobrej spawarce to nie ma znaczenia, u mnie jest róznica.

Rozpatruję właśnie zakup i poskładanie któregoś z kitów AkustyKa.

W grę wchodzi raczej tylko 2,5 drogi na dwóch 18-tkach, bo mam już gotowe budy pod taki układ,

ale w zależności od tego który zestaw głośników wybiorę, cena za same klamoty wzrasta o 100%

i tak właśnie się zastanawiam czy to ma jakikolwiek finansowy sens tyle dopłacać,

tym bardziej że jak powszechnie wiadomo w przypadku kolumn DIY strata przy ich odsprzedaży potrafi wpędzić w depresję.

Myślę o tym

Ukryta Zawartość

lub ewentualnie o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Hej. Parantulla ten pierwszy kit to taki trochę Proac Responce 3.5 tylko z wymienioną kopułką. Może poszukać w sieci projektu. Responce 2.5 było tak chętnie kopiowane może ktoś się pokusił o zrobienie 3.5. Ja chyba wolałbym kopie Proaca niż oryginał Akustyka.

Pozdrawiam

Hej. Parantulla ten pierwszy kit to taki trochę Proac Responce 3.5 tylko z wymienioną kopułką. Może poszukać w sieci projektu. Responce 2.5 było tak chętnie kopiowane może ktoś się pokusił o zrobienie 3.5. Ja chyba wolałbym kopie Proaca niż oryginał Akustyka.

Pozdrawiam

Chyba raczej 3.8, a poza tym tam były chyba scany 18W/8545 specjalnie robione dla Proaca, niedostępne na zwykłym rynku. Wersja 3.5 była na innych głośnikach w innym układzie.

Pozdrawiam

Raczej ProAc 3.8 bo model 3.5 miał polipropylenowe membrany.

Przepraszam. Panowie macie rację 3.8.

Ukryta Zawartość

Takie coś znalazłem. Może się przyda.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tak czy siak dalej nie wiadomo czy warto aż tyle dopłacać do wersji na illuminatorach :)

Tak czy siak dalej nie wiadomo czy warto aż tyle dopłacać do wersji na illuminatorach :)

Jeżeli zależy Ci na wierności przekazu to polecam zdecydowanie Iluminatory, dobrze zestrojone grają bardzo wiernie, na muzyce akustycznej wyrabiają cuda.

Telefon do Pana Kisiela to też dobry pomysł, bardzo sympatyczny człowiek i na pewno coś sensownego poradzi.

Napisz też może z czym to miałoby zagrać i w jakim pokoju. Tutaj już nie ma żartów i kolumny pokażą wszelkie słabe punkty reszty toru.

Ze swojej strony, jeżeli odpowiada Ci np. dźwięk wzmacniaczy Passa to polecam Aleph 2 DIY, 100 Watt w klasie A powinno podołać, u mnie Aleph 5 (60 Watt klasa A) dual mono fajnie się wyrabia z monitorami na Illuminatorach, wcześniej miałem A30 (30 Watt klasa A) i z A5 jest sporo lepiej. Jak nie Aleph 2 to np. F5 V3 Turbo, to nowocześniejsza konstrukcja i też powinna dobrze zagrać. Do tego preamp klon Lamma na w miarę dobrych elementach, źródło najlepsze na jakie Cię stać (jeżeli bierzesz pod uwagę DIY to na forum dobrą opinię ma dac Soekris, jeżeli nie przerażają Cię wyroby z Chin to bardzo dobre opinie ma LKS Audio oraz Gustard X20U) i myślę, że powinieneś być zadowolony z zaznaczeniem, że prezentacja wzmacniaczy Nelsona Passa Ci "leży" ;-). Wtedy uda Ci się zejść sporo z tych 30 kzł, o których pisze piter z, myślę, że o połowę.

jakikolwiek finansowy sens tyle dopłacać,

18wu jest lepsze ale nie tyle razy ile sugeruje różnica w cenie .

Jest trochę lepsze ale to "trochę" robi różnice .

Czy warto zapłacić za to "trochę" premium to sam sobie musisz odpowiedzieć .

"chytry 2 razy traci" :)

No i nie będziesz miał na co już zmienić więc odpadnie Ci kwestia odsprzedaży ;)

Wyżej są już w zasadzie tylko Accutony .

PS

2.5way na pewno bym jednak nie robił bo się nie opłaca .

Jeśli już to tylko 3way z np. 18wu na bas + 12mu na średnie + kopułka jaka Ci pasuje .

Czy nawet już z 8 calowym revelatorem na dół czy czymś tańszym 8 calowym .

Cenowo wychodzi na to samo czy niewiele więcej a na średnicy różnica jest .

No ale takiego kitu nie ma więc... cóż . Forum jednak DIY :)

Ja sobie zrobię zwrotnicę sam i nie muszę patrzeć na to co tam Kisiel wymodził :)

(A Kisiel robi to co mu się sprzedaje )

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Jeśli już to tylko 3way z np. 18wu na bas + 12mu na średnie + kopułka jaka Ci pasuje .

Czy nawet już z 8 calowym revelatorem na dół czy czymś tańszym 8 calowym .

Jak 18tka na basie to taniej wyjdzie revelator i różnica w cenie pokryje elementy zwroty :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.