Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Niby mało bo 19 m2. Ale po recenzji w HFM, gdzie grały w 16 metrach nabrałem chęci. Tym bardziej, że słucham dość cicho i raczej plumkania. Podobno są zdecydowanie łatwiejsze do wysterowania niż poprzednie wcielenie. Fenomenalna przestrzeń i wzorcowy bas. Tylko żeby się przekonać trzeba posłuchać.

pozdr. Jacek.

• 2 tygodnie później...

.

post-1391-100009170 1269106549_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A ja, jak ten debil po ostatnich problemach testuję wzmaka do moich piątek. I muszę przyznać, że jestem zaszokowany in plus. Po porażkach Lebena, Luxmanna przyszedł czas na niemiecką technologię. Zapiąłem wychwalanego ASR-a w najprostrzej wersji ze stajni RCM. Tam akurat nie ma problemów z wypożyczeniem klocków, a do tego bez kaucji i z dostawą do domu w dwie strony.(niespotykane)!

Po dwóch dniach słuchania przyznaję rację red. Pacule, że to tranzystor o analogowym dzwięku. Więcej wrażeń pózniej, bo według dystrybutora granie zaczyna się po dwóch dniach od włączenia do prądu. Biorąc pod uwagę budowę dwuklockową (zasilacz 32kg, wzmak 23kg) trochę może potrzebować do rozgrzania elektroniki.

pozdr. Jacek.

tadeo, 20 Mar 2010, 19:21

>Co to tak "ładnie" świeci na niebiesko ?

http://www.magnumdynalab.com/integrated-amplifiers-md309.htm

Gralo to przednio :_)

post-1391-100009144 1269122937_thumb.jpg

post-1391-100009145 1269122937_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

umka, 20 Mar 2010, 20:57

Zapiąłem wychwalanego ASR-a

umka, mógłbyś napisać kilka słów nt jego wypełnienia? Tzn czy jest szczupło, czy raczej pociągnięto dźwięk grubszą kreską? I czy nie jest jasny?

>>zwisu123

Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia to w porównaniu do Naita 5i wygląda tak:

Pierwsze wrażenie to niesamowita przestrzeń i jakość prowadzenia basu. Środek może trochę wycofany, ale to może być złudne bo w dotychczasowym zastawieniu było dużo dzwięku trochę chaotycznie poukładanego. Nigdy nie wiedziałem jak rozumieć słowa recenzentów: "wzmacniacz grał ciszą". Teraz jednak odczuwam to nausznie, pozornie odbierając cały przekaz jako cichszy i często podgłaśniam. Jednak po kilku taktach wracam do poprzedniej głośnośći, bo okazuje się, że owe złudzenie spowodowane jest dużą ilością powietrza pomiędzy żródłami pozornymi dzwięku. Poprostu nie ma chaotycznej ściany dzwięku tylko konkretne instrumenty. Podobne odczucia miałem jeszcze tylko z jednym wzmakiem , o którym pisałem kiedyś, a mianowicie był to AMR 77.

Omawiająć bas należy brac poprawkę na pomieszczenie, bo słyszałem moje kolumny w innych pokoikach i tam pokazywały się inaczej z tej strony. Niemniej jednak jest bardziej kolorowy, schodzi niżej i z niesamowitą kontrolą. Dosłownie membrana trzymana jest krótko za "twarz". Wcześniej na wielu kawałkach miałem bułę na poziomie kontrabasu, a przy niskich zęstotliwociach był to jeden mruk. Teraz czuć wibrację podłogi, a (buczenia) w uszach nie notuję. Co było główną przyczyną poszukiwania wzmaka. Jednak ogólne odczucie to jakby bas wychodził na pierwszy plan. Nawet przy cichym słuchaniu fajnie tupie, co akurat ja odczuwam jako plus.

Góra trochę się otworzyła, blaszki iskrzą, ale i wygładziła. Ogólnie dzwięk stał się bardziej plastyczny, dla wielu za mało zadziorny. Co kto lubi.

No i to co najbardziej spektakularne, czyli przestrzeń. Przy dobrych realizacjach hektary głębii. To naprawdę cięko osiągnąć. Mnie na razie powala. Pewnie to przez długie obcowanie z budżetowym Naimem, ale słuchałem tych paczek z wieloma wzmakami i tego nie zaobserwowałem.

To tak na szybko co wyłapałem. I nie jest to zachwyt zrobionym zakupem, tylko opis mocnego kandydata do zakupu, bo na razie jest jeszcze kilka propozycji.

pozdr. Jacek.

• 3 tygodnie później...

Witam Klubowiczów

Pragnę zgłosic obecnośc na pokładzie. Po wielu wyrzeczeniach i oczekiwaniu nareszcie stoją. Moje ukochane SH5L :)Proszę Kolegów tylko o namiary na podstawki, bo na razie grają na betonowych klocach. Na marginesie- bardzo ładnie.

• 2 tygodnie później...

Witam grono szanownych Harbeth-ników - chętnie bym wstąpił... ;-)

Proszę o poradę, czy w pomieszczeniu ok. 35m2 7es3 mają szansę na zagranie, czy raczej zbierać dalej na SHL5...?

Niestety możliwości wypożyczenia, czy choćby posłuchania raczej nie ma...

Pozdrawiam

>slamo

Witojcie :)

Na powierzchni 35m kw. z 7es3 to może być cienko z basikiem, za mało i za płytko. SHL5 może dadzą radę. Zależy od warunków akustycznych pokoju, Twoich preferencji i co dla Ciebie znaczy 'zagranie'?

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

No właśnie tego się obawiam....

A "zagranie" w tym przypadku oznacza właśnie granie nie pozbawione dołu, aczkolwiek bez popadania w przesadę (do tej pory słuchałem w 15m2 na Dynaudio A42 i jak chodzi o bas było go dla mnie wystarczająco).

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Jeszcze nie dotarły, dzisiaj były w Hanowerze.. Mam nadzieję, że celnicy nie będą ich przetrzymywali i do końca tygodnia dotrą do mnie..

Co do basu - mam nadzieję, że nic się nie zmieni (jest go akurat tyle, ile lubię). Muszę się jeszcze zaopatrzyć w zapas żwirku dla kotów - to wypełniacz zalecany przez Noela :-)

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Formalności celne nieco się przeciągnęły, ale w poniedziałek lub wtorek Skylany będą u mnie w domu. W związku z tym jeśli ktoś z posiadaczy Harbethów SHL5 byłby zainteresowany moimi aktualnymi stojakami (DIY, materiał: drewno świerkowe, kolor: czarny) - proszę o kontakt - oddam je za którąś z brakujących mi płyt Knopflera :)

• 2 tygodnie później...

Miałem PE+A80, miałem IT, słuchałem go z cdx2 naima i harbeth 7 - jak dla mnie to cudny wzmacniacz ale z harbeth grał najgorzej w porównaniu z tym co prezentował z JMLab mini utopie czy też z Spendorami S8e z tym pierwszymi kolumnami to absolut...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.