Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie szaleję, najzwyczajniej w świecie chcę potestować :). Zobaczę jak będzie kiedy łeb w łeb porównam dwie pary innych kolumn u siebie. Sprzedam co mi się będzie bardziej podobało...

Wiem,wiem. Kibicuję Ci. Z tym porównaniem będzie o tyle trudno,że do Harbetha trudno cokolwiek porównać,właśnie z uwagi na to,co napisał WP. Podobnie jak Miro,zgadzam się z jego podsumowaniem :)))

Po dzisiejszych odsłuchach tym bardziej potwierdam :). Najlpesze wyjście to zakup 1-2 dodatkowej pary kolumn, osłuchać się i wtedy podjąć decyzję.

Edytowane przez SVART

Poczytałem sobie ten test 30.2 Anniversary i mam wrażenie,że według WP „jest dobrze” nic poza tym. Nie słyszałem jeszcze ani jednego modelu Anniversary,ale w stosunku do 30.2 to drugi test,który czytałem,gdzie recenzent jest bardzo ostrożny. W Australii podobnie,jest fajnie to i tamto super i...tyle.

P3 Anniversary mają chyba lepszą prasę,no ale to magiczne pchelki :)))

Na mnie żadne Harbethy nie zrobiły tak,piorunującego wrażenia jak P3ESR. Gdyby one miały jeszcze większy sound,taki jak mają SHL,to bym ich w życiu nie oddał :))

Kiedyś je sobie kupię do drugiego systemu :)))

Witam klubowiczów

Po dłuższych poszukiwaniach monitorów do 15 M2 wreszcie odnalazłem to czego szukałem czyli frajdy ze słuchania muzyki i chciałbym się zameldować z

HL7es3

Pozdrawiam

Bardzo,bardzo fajny monitor. Można muzyki słuchać cały tydzień,bez przerwy i nic nie męczy.

Czesc.

Przeczytalem kawalek tego watku, jednak brak czasu nie pozwala zapoznac sie z calym tematem dlatego postanowilem zapytac.

Kupilem juz wzmacniacz, postanowilem kupic nowiutki i jest to Rega Elex-r. Teraz jestem na etapie poszukiwania kolumn i wszystko wskazuje na to ze beda to albo ProAc albo Harbeth. Po odsluchu ProAc Response D2 z moim wzmacniaczem jestem zachwycony, lecz cos podpowiada zeby odsluchac rowniez Harbeth. Jest taka mozliwosc, ale bedzie mnie to kosztowalo wycieczke okolo 300km w jedna strone, wiec moze lepiej zapytam czy P3esr sprawdza sie w pomieszczeniu 20m2? Czy nie bedzie za chudo? ProAc wiem ze da rade bo duzo wiekszy, ale o p3esr sie troche martwie. Dodam ze p3esr jest to wersja specjal edition, nie wiem czym sie rozni. Obydwa zestawy kosztuja tyle samo, okolo £1200. No chyba ze jest opcja zakupu wiekszych Harbeth w tych pieniadzach to wezme ja pod uwage jezeli warto.

Jak widzicie p3esr w 20m2?

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Tak,będzie za chudo. Wersja SE ma inne okablowanie,chyba takie jak w podstawowych 40.1

Do 20m2 to już spokojnie shl plus wsadzisz,tylko plus-to ważne.

Co ten Plus oznacza?

Wlasnie sprzedajacy wspomina w ogloszeniu cos o okablowaniu, ale nie wiem na czym dokladnie polega modyfikacja.

Tak na marginesie, to niezaduzo kolumn tej marki jest dostepnych jako uzywane. Szkoda, bo za nowe trzeba troche zaplacic a ja mam jeszcze zrodlo do kupienia.

Wydaje mi sie ze zrodlo poczeka a za to szarpne nowe kolumny.

Czesc.

Przeczytalem kawalek tego watku, jednak brak czasu nie pozwala zapoznac sie z calym tematem dlatego postanowilem zapytac.

Kupilem juz wzmacniacz, postanowilem kupic nowiutki i jest to Rega Elex-r. Teraz jestem na etapie poszukiwania kolumn i wszystko wskazuje na to ze beda to albo ProAc albo Harbeth. Po odsluchu ProAc Response D2 z moim wzmacniaczem jestem zachwycony, lecz cos podpowiada zeby odsluchac rowniez Harbeth. Jest taka mozliwosc, ale bedzie mnie to kosztowalo wycieczke okolo 300km w jedna strone, wiec moze lepiej zapytam czy P3esr sprawdza sie w pomieszczeniu 20m2? Czy nie bedzie za chudo? ProAc wiem ze da rade bo duzo wiekszy, ale o p3esr sie troche martwie. Dodam ze p3esr jest to wersja specjal edition, nie wiem czym sie rozni. Obydwa zestawy kosztuja tyle samo, okolo £1200. No chyba ze jest opcja zakupu wiekszych Harbeth w tych pieniadzach to wezme ja pod uwage jezeli warto.

Jak widzicie p3esr w 20m2?

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Kolumny Harbeth zacne są. Jednak jest to nietypowe granie, odbiegające od powszechnego standardu. Będziesz zaskoczony i czy się spodoba, nie jesteś w stanie z recenzji i wpisów wywnioskować. W takim wypadku kupno w ciemno jest karkołomnym pomysłem.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Kolumny Harbeth zacne są. Jednak jest to nietypowe granie, odbiegające od powszechnego standardu. Będziesz zaskoczony i czy się spodoba, nie jesteś w stanie z recenzji i wpisów wywnioskować. W takim wypadku kupno w ciemno jest karkołomnym pomysłem.

Karkołomne jest kupowanie czegokolwiek w ciemno a Harbeth zagra tak,jak to co przed nim. Te kolumny słyną z tego,że można do nich podpiąc elektronikę za milion i nie będą odstawać.

Co ten Plus oznacza?

Wlasnie sprzedajacy wspomina w ogloszeniu cos o okablowaniu, ale nie wiem na czym dokladnie polega modyfikacja.

Tak na marginesie, to niezaduzo kolumn tej marki jest dostepnych jako uzywane. Szkoda, bo za nowe trzeba troche zaplacic a ja mam jeszcze zrodlo do kupienia.

Wydaje mi sie ze zrodlo poczeka a za to szarpne nowe kolumny.

Plus to nowa generacja shl5. Radial2,mod zwrotnicy inne druty.

Co jest powszechnym standardem?

Bum.bum,cyk,cyk?

Wtedy tak,Harbethy odstają znacząco. :)

Takiej naturalności i średnicy nie ma w żadnych kolumnach,za żadne pieniądze.

Bum.bum,cyk,cyk?

Mam nadzieje ze jak zrobie male party w domu i poleci troche muzyki hip-hop czy reggae to nie bede zawiedziony. Nie wszyscy moi znajomi lubia muzyke klasyczna i jazz.

Bum.bum,cyk,cyk?

Średnica i naturalność rzeczywiście wybiją się w Harbeth na plan pierwszy. Zachęcałem do samodzielnej oceny czy taka prezentacja pasuje. Zgadzam się z Jamówię, że karkołomne jest kupowanie w ciemno.

Średnica i naturalność rzeczywiście wybiją się w Harbeth na plan pierwszy. Zachęcałem do samodzielnej oceny czy taka prezentacja pasuje. Zgadzam się z Jamówię, że karkołomne jest kupowanie w ciemno.

Jamówię napisał,że karkolomne jest kupowanie w ciemno czegokolwiek,z Twojego wpisu to nie wynika :)

na Dynaudio S25se grałem 2 lata i również mogę powiedzieć że ,,zacne są,,

natomiast powrót do S25 byłby dla mnie krokiem w tył..... nie wyobrażam sobie innych kolumn jak m40.2 ;-)

na Dynaudio S25se grałem 2 lata i również mogę powiedzieć że ,,zacne są,,

natomiast powrót do S25 byłby dla mnie krokiem w tył..... nie wyobrażam sobie innych kolumn jak m40.2 ;-)

Dlatego, że wykonałeś taki krok to i ja kręcę się wokół tego Harbethowego wątku. Nie podejrzewam Cię o znacząco różny gust muzyczny od mojego :)

• 4 tygodnie później...

odnośnie tego co kolega wyżej wspomniał, zdecydowanie fenomen harbeth polega na tym, że czy masz wzmacniacz za 1k. czy 10k. zagra tak samo dobrze (mówię o tranzystorowych). Musze przyznać, że dla mnie podłączenie lampy czy hybrydy momentalnie zabiera 50% uroku brzmienia. Ja to tak słyszę;)

• 3 tygodnie później...

Wszystkim miłośnikom Angielskiej Herbaty wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia,samych jubileuszowych modeli pod choinkę i pięknej muzyki z ulubionych głośników!

• 4 tygodnie później...

Już dawno nie było poruszanego tematu w klubiku więc może ja zapytam, czy ktoś jeszcze używa harbethy do ,,kina domowego - stereo". Muszę przyznać, że nie spodziewałem jak kapitalnie odnajdą się w tej roli. Słuchanie koncertów oraz wierne oddanie realiów tła muzycznego w filmach jest wielką przyjemnością. Widzę, że bardzo często pojawia się dylemat pomiędzy większą i mniejszą konstrukcją.

Szanowni!

Dołączam do Was ze swoją parą SHL5+ w wersji Tiger Ebony. 

Wiem jużod Was, że warto uzbroić się w Q-Bricks, a od siebie mam pytanie, na które wyszukiwarka nie znalazła odpowiedzi: Co ze zworkami? Jakie druty są w środku SHL5+? Co warto wpiąć zamiast fabrycznych blaszek i czy można spodziewać się poprawy dźwięku?

Pozdrowienia!

Zazdroszczę. Wg mnie Tiger ebony to najładniejsze wykończenie. Mimo że nie posiadam, to jestem  fanem Harbethów Super HL5+. Słuchałem kiedyś „na wyjściu” i brzmiały przeprzepięknie. Mam nadzieję ze kiedyś u mnie zawitają na dłużej, albo chociaż na odsłuchy.

Tak z ciekawości to w jakim metrażu grasz i na jakiej elektronice?

Edytowane przez jaxcek
Zazdroszczę. Wg mnie Tiger ebony to najładniejsze wykończenie.

Dzięki Jaxcek! Muszę pokazać ten wpis mojej lepszej połowie- niezła była awantura w domu o to wybarwienie. :)

Gram z: Cayin A88t, pre iFi iPhono, Technics SL 1210 M5G, DAC Audionemesis DC1 VLE, transportem plików i Tidala jest Malina z Allo Digione. CD aktualnie brak.

Zanim kupiłem SHL5+, słuchałem M 30.1. Przez pierwszą godzinę ich sposób prezentacji muzyki był szokiem! Dźwięk przypominał mi stare lampowe radio, ale miał fantastyczną rozdzielczość!
Jedyna rzecz, która w moim systemie raziła, to pogrubiony wysoki bas, który na dłuższą metę męczył.

SHL5+ są pozbawione tej cechy i z racji choćby większej obudowy, są swobodniejsze. Ale mimo super tweetera uważam, że M30.1 dobitniej pokazywały niuanse w nagraniach i miały tę uroczą mgiełkę, której większym braciom brakuje.

Ciekaw jestem innych modeli Harbetha, a zwłaszcza starych generacji...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.