Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

czyli co - po cihu do Audimatusa i ich zestaw pre+power? pre lampowy, fajna sprawa, a sam pamiętam jak miałem pre Lebena i końcówkę Audiomatus AS500 do sterowania Avcon Avalanche - i grało aż miło... uprzedzeń do klasy D nie mam ;)

mam pytanie do posiadaczy standów SKYLAN SKY 4P 18 ( do Harbeth S HL5)

Jaka jest wysokość samych słupków i jaka jest grubość blatu górnego i dolnego

Na stronie producenta masz wszytko

:)

na stronie producenta nie ma odpowiedzi na moje pytanie

SKY 4P 18

height without spikes 436 mm

number of posts 4

bottom-plate B 330 / T 305 mm

top-plate B 318 / T 298 mm

RRP p. pair 689,00 € excl. shipping

recommended for Harbeth S HL5

mam pytanie do posiadaczy standów SKYLAN SKY 4P 18 ( do Harbeth S HL5)

Jaka jest wysokość samych słupków i jaka jest grubość blatu górnego i dolnego

napisz do Yoachima, powinien znać odpowiedz...zrobił standy do m30.1 i za niebawem zabierze się za standy do m.40.1

Masz napisane .dolne 3,3cm górne 3.18 .teraz dodaj sobie to i minus wysokość i będziesz miał samych slopkow

podane przez producenta wymiary to szerokość i głębokość blatów a nie ich grubości

Dzisaj miałem okazję osobiście pomierzyć oryginalne SKYLANY , w związku z czym - pytanie nieaktualne

W klubie LAR próbowałem ci odpowiedzieć to coś nie wyszło. Spróbuję ci tu naskrobać.

Po pierwsze Należało by zapytać jakiej muzyki słuchasz. Ale zakładam że nie jest to nic gdzie podstawą będzie bas bo wtedy by należało się zainteresować IA-120. Ja mam LAR IA-30 z LH5 i mogę powiedzieć że jest to bardzo dobre zestawienie, choć pewnie nie idealne. Zestaw nie gra przesłodzonym dźwiękiem myślę że bliżej by mu było albo inaczej szedł by w stronę naturalności ale szczególnie to słychać w wokalach czy to damskich czy męskich są bardzo wiarygodne ale moim zdaniem wielkość odrobię za duża w porównaniu do instrumentów czy w ogóle sceny. Porostu można by powiedzieć że średnica to najmocniejszy punkt tego zestawienia. Bardzo przyjemnie brzmią gitary również elektryczne, trąbki. Jeśli chodzi o górę to choć pisałem że zestaw nie słodzi to nie w tym przypadku. Góra jest trochą zaokrąglona Jest czytelna przejrzysta słychać doskonale miotełki na perkusji ale trójkąt jest taki okrąglejszy nie wbija się w uszy metalicznym dźwiękiem co najwyżej zaznacza swoją obecność dość wyraźnie no ale miękko. Podobnie jest z blachami ma to swoją zaletę że dźwięk do nas dociera nie jest męczący ale dość a może nawet bardzo przyjemny ma też wadę nie jest po prostu w tej materii naturalny. Co do basu to mam największą zagwostkę bo niby ten bas potrafi obficie przywalić potrafi też być konturowy to mimo wszystko czegoś mi brakuje. Po ponownej lekturze recenzji LARa utwierdziło mnie że faktycznie brak mu najniższego basu a i LH5 nie są w tej materii wyczynowcami. Z drugiej strony podłączałem LARa jako przedwzmacniacz pod końcówkę tranzystorową AUDIO REASERCH D-100A i Kolumny Vandersteen 2Ce i tu było o ile mnie pamięć nie myli wszystko dobrze nawet bym powiedział że bas był fantastyczny. Jeszcze ci opisze ogólne wrażenie dźwięku które jest można powiedzieć takie trochę jakby delikatny przejrzysty. Instrumenty czy wokale są zarysowane na scenie można by powiedzieć że dokładnie wiadomo skąd dźwięki dochodzą.

Scena jest dość szeroka najczęściej między kolumnami czasami trochę poza. Czasami można odróżnić pierwszy plan drugi trzeci pewnie zależy od nagrania najczęściej w muzyce poważnej.

Ogólny dźwięk jest bardzo przyjemny i dzięki temu można muzyki w domu głośniej słuchać bo gałka już tak na godzinie 9 jest przyjemnie a na 11 jest dość głośno dźwięki bardzo przyjemne a mimo to można jeszcze w miarę normalnie rozmawiać. Przy normalnych nagraniach na godzinie 12/1 jest bardzo głośno.

Przy słabo nagranej muzyce klasycznej trzeba dojechać gdzieś do godziny 3 i wtedy jest w miarę głośno do słuchania muzyki tylko tu mógłbym powiedzieć że wzmacniacz mógł by mieć więcej mocy.

Choć nie tylko bo jeszcze w jednym przypadku kiedy podłączam telewizor pod mojego rdaca i do LARa to wtedy ten sygnał jest jakby obniżony i trzeba gałkę odkręcić gdzieś do godziny 12/1

to dopiero zaczyna coś grać ale to nie tylko że trzeba mocniej podkręcić to jakby brakowało tego kopa potrzebnego w filmach prawdo podobnie będzie to brak tego najniższego basu.

Rzeczywiście, z SHL5 też mam wrażenie, żę wzmak mógłby mieć więcej mocy - aczkolwiek może ja po prostu tak reaguję bo generalnie lubię gałkę głośności mieć na godz 10-11 do normalnego słuchania. Tu trochę pary brakuje, szczególnie w dzień gdy głośność otoczenia jest wyższe. Natomiast ogólnie mam wrażenie, że SHL5 ograniczają ten wzmak, który sam w sobie niskiego basu nie ma, a SHL5 do tego dokłada swoje ograniczenia w tym zakresie... co ciekawe 13watowy Dynaco SCA35 daje szersze pasmo z SHL5 i zdecydowanie głębszy bas (sic!), ciekaw jestem jak 15watowy Leben 300 by tu sobie poradził - mam wrażenie że efekt mógłby być ciekawszy niż z LARem, który gra jak dla mnie na tyle nautralnie, że nie daje "pazura" , który by te Harbethy "zenergetyzował"

poza tym - słucham SHL5 od 2tygodni i jakoś nie mogę złapać tego brzmienia, a może po prostu dochodzi do mnie, że to kolumny, które świetnie się spisują z repertuaem akustycznym, małe składy, jazziki w zadymionych barach - wczoraj wrzuciłem głośniej U2 i generalnie nie porwało mnie, nie wiem...

Edytowane przez adamgdansk

Wiem o czym mówisz. Myślę że wzmacniacz nie ma za mało mocy ale ten zestaw gra takim konturowym ciepłym okrągłym i dość schodzącym basem. Mi jeszcze nigdy w tym zestawie bas się nie rozlał (21m) A brakuje takiego twardego basu(nie wiem czy dobrze to nazywam) taki który daje rytm grzmot i za przeproszeniem piz*..cie pierdo...cie! Myślę o takiej energii jaką miałem w poprzednim zestawie

ale tu miałem zastrzeżenia do wokali a zestaw zaczynał grać przy dużym wzmocnieniu. i jeszcze ten sam zestaw gdzie LAR robił za przedwzmacniacz

https://www.youtube.com/watch?v=cUqe7ya0Muc

Tak, brakuje tego niskiego basu, gdzieś poniżej 50Hz, takiego co daje PRAT, rytm, pulsuje, ale powiem Ci, że z kolumnami które schodzą głebiej jest lepiej niż z SHL5 - ja używam ART Emotion (wierne klony) i jest sensowniej/inaczej/czasem lepiej

no właśnie - ale jak rock zabrzmi bez kick-basu, głebokiej git basowej... hmm...

W tej cenie nie da rady dostać wszystkiego co najlepsze. Harbeth po prostu są zaprojektowane do odtwarzania instrumentów akustycznych, wokali i robią to bardzo dobrze.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

W tej cenie nie da rady dostać wszystkiego co najlepsze. Harbeth po prostu są zaprojektowane do odtwarzania instrumentów akustycznych, wokali i robią to bardzo dobrze.

Tak, zgadzam się. Choć z drugiej strony przyznaję, że kopułka supertweetera z ART Emotion wyciąga więcej szczegółów, no ale może to wkestia strojenia Harbethów robi swoje... nie przeczę - jest coś w tym graniu SHL5 co potrafi chwycić za serce, ale też czegoś potrafi zabraknąć czasami....

Harbeth po prostu są zaprojektowane do odtwarzania instrumentów akustycznych, wokali i robią to bardzo dobrze.

...i to jest istota sprawy....jakbym słuchał mocnej ostrej muzyki tak zwanych szarpidrutów to nie zdecydował bym się na Harbetha

.....z całą pewnością Jadis też by nie stał u mnie....ale jest inaczej.....dlatego Harbeth m40.1 daje taki wokal że klękajcie narody:)

...jak również brzmienie instrumentów i jest wysokich lotów....

Wczoraj do SHL5 podłaczyłem Lebena 300XS. Niesamowita synergia. W zasadzie pojawiło się to wszystko czego "szukałem" słuchając LARa. Precyzja, drive, energia. Kurcze, niesamowite. Natomiast wyjście słuchawkowe z LARa ciutkę lepsze - dźwięk bardziej osdzony, lepsza podstawa niskiej średnicy/basu. Słuchałem z Audeze LCD2.2F i AKG K812.

A dziś być może dotrą do mnie lampy EL34 psvane do LARa - replika Philipsów (rzekomo) z lat 50tych. Ciekaw jestem co/jak inaczej zabrzmi....

Edytowane przez adamgdansk

Pytanie do obeznanych w temacie.

Czym się różnią w brzmieniu topowe Spendory w najnowszej wersji od 40? Ktore lepiej by zagrały z tranzystorem a które z lampą? Znam dźwięk 40 ale kompletnie nie wiem jak grają Spendory 100...

I jeszcze jedno. Jak jest odpowiednia czyli okazyjna cena zakupu jednych i drugich waszym zdaniem? Kolumn na gwarancji, ex demo lub od pierwszego właściciela?

Wesołych Świąt!

Spendory sp100r2 ostatnio słuchałem na Audio Show bardzo ładnie zagrały i pewnie nie jest to tylko moja opinia....

miałem możliwość kupić sp100r2 w naprawdę dobrej cenie i od ręki...ale ja głupi czekam na 40tki i to już od listopada (w maju mam dostać)

może za jakiś czas podejmę się porównania tych kolumn,ale 40tki tak mi się podobają że nie mam zamiaru już nic kombinować z kolumnami

myślę że między sp100r2 a m40.1 jest więcej wspólnych cech niż różnic...podobna szkoła grania tylko że ja postawiłem na 40tki:)

Za te pieniadze brać Spendory. To są znakomite kolumny.

Pozdro

dokładnie te Spendory są rewelacyjne słuchałem i 40.1 i SP100R2 i nie miałem chwili wątpliwości....-do dziś nie rozumiem skąd taka cena za M40.1?

Gdyby nie warunki lokalowe (20m 2) już dawno te SP100R2 miałbym już u siebie, tymbardziej że cena jest okazyjna

• 2 tygodnie później...

Witam. Aktualnie słucham SHL5 i mam pytanie....może dla wielu będzie śmieszne, ale się nie znam. To konstrukcja 3-drożna. Czy w związku z tym powinienem przykładając ucho do najmniejszego głośnika COŚ słyszeć?...bo tam cisza jest.

Witam. Aktualnie słucham SHL5 i mam pytanie....może dla wielu będzie śmieszne, ale się nie znam. To konstrukcja 3-drożna. Czy w związku z tym powinienem przykładając ucho do najmniejszego głośnika COŚ słyszeć?...bo tam cisza jest.

Ten głośnik wysoko tonowy to wogole nie słychać go ,ciężko mi powiedzieć bo nie znam się tak na technice audio ,ale mam tak samo więc nic złego nie mam z twoimi kolumnami

Edytowane przez szwagier83

:)

Czy w związku z tym powinienem przykładając ucho do najmniejszego głośnika COŚ słyszeć?...bo tam cisza jest.

To jest supetweeter, obsługujący wysokie częstotliwości gdzieś od 10KHz, jako wspomaganie głośnika wysokotonowego.

W pewnym wieku można już go nie słyszeć niestety, ale słyszalny powinien być niewielki szum po przyłożeniu ucha - jeżeli żadne szumy nie są słyszalne, to głośnik spalony.

Trudno tę kolumnę nazwać trójdrożną, ale skoro ma zwrotnicę i dzieli pasmo na trzy więc pewnie tak jest.

Edytowane przez robi

Hej Panowie, może ktoś ma ochotę na moje M30.1, w komplecie ze stendami, dla klubowiczów spoko cena. Stan świetny. zdjęcia kilka stron wcześniej lub na priv... u mnie niestety wypadły z systemu A, a w systemie B używam P3esr, dlatego 30.1 są na sprzedaż.

pozdrówki.

Hej Panowie, może ktoś ma ochotę na moje M30.1, w komplecie ze stendami, dla klubowiczów spoko cena. Stan świetny. zdjęcia kilka stron wcześniej lub na priv... u mnie niestety wypadły z systemu A, a w systemie B używam P3esr, dlatego 30.1 są na sprzedaż.

pozdrówki.

Poproszę o ofertę oraz link do zdjęć na PW.

To jest supetweeter, obsługujący wysokie częstotliwości gdzieś od 10KHz, jako wspomaganie głośnika wysokotonowego.

W pewnym wieku można już go nie słyszeć niestety, ale słyszalny powinien być niewielki szum po przyłożeniu ucha - jeżeli żadne szumy nie są słyszalne, to głośnik spalony.

Trudno tę kolumnę nazwać trójdrożną, ale skoro ma zwrotnicę i dzieli pasmo na trzy więc pewnie tak jest.

Z tego co pamietam to od 15 kHz.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Z tego co pamietam to od 15 kHz.

Bazowałem na tym artykule:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0905/harbeth.html

Własnych pomiarów nie robiłem :), ale skłaniam się ku teorii, że jest wyżej "cięty", bo faktycznie niewiele z niego słychać.....

Edytowane przez robi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.