Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, a do pokoju 15 metrów kwadratowych, kolumny ustawione na krótszej ścianie, czyli grają po osi długiej, skosy, do ucha ok 2 metrów, to jakie byście wzięli herbatniki SHL5+XD czy 30.2 XD ? Czy SHL się nie uduszą ?

30 minut temu, _Ged_ napisał:

Panowie, a do pokoju 15 metrów kwadratowych, kolumny ustawione na krótszej ścianie, czyli grają po osi długiej, skosy, do ucha ok 2 metrów, to jakie byście wzięli herbatniki SHL5+XD czy 30.2 XD ? Czy SHL się nie uduszą ?

Dlaczego nie pomyślisz o tròjeczkach?

7 minut temu, _Ged_ napisał:

Ale uważasz, że lepiej grają niż 30.2 ?

Dziękuję za szybkie odpowiedzi 🙂

Tego nigdy nie powiem.Każdemu pasuje co innego.Mam siòdemki ale one grają w 25 m.

Godzinę temu, broniasz napisał:

Dlaczego nie pomyślisz o tròjeczkach?

Kolega dobrze podpowiada, P3 bez problemu w tym metrażu dadzą radę, ale to specyficzne granie i trzeba wiedzieć w co się wchodzi. Podpowiem, że m30.2 nie powinny być za duże, ale sprawdziłbym to przed zakupem, żeby nie było kłopotu później. Metraż nie jest duży, a do tego skosy. Nie napisałeś, czy pokój raczej pusty, czy raczej zagracony, zamknięty, czy otwarty na resztę mieszkania. Wszystko może mieć znaczenie, więc stara dobra rada, to posłuchać przed zakupem. Najlepiej u siebie i z własnym wzmacniaczem. SHL5 raczej bym odpuścił, ale nie słuchałem ich poza wystawami, więc nie będę się wypowiadał kategorycznie. Ja gram na m30.1 w pokoju 19m2 plus otwarta przestrzeń około 15m2 i jest OK, a nawet z chęcią rozstawiłbym je jeszcze bardziej, więc powtórzę, że P3 to byłby mój pierwszy wybór u Ciebie.

Pozdrawiam i życzę dobrej decyzji.

24 minuty temu, _Ged_ napisał:

Koledzy, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Wszystko jasne: P3 / 7 / 30.2 - wybór należy do mnie po odsłuchu. Pozdrawiam 🙂

Włodek

Trzymiemy kciuki.

"Panowie, a do pokoju 15 metrów kwadratowych, kolumny ustawione na krótszej ścianie, czyli grają po osi długiej, skosy, do ucha ok 2 metrów, to jakie byście wzięli herbatniki SHL5+XD czy 30.2 XD ? Czy SHL się nie uduszą ?"

Koniecznie posłuchaj tych kolumn we własnym pomieszczeniu. Piszesz o skosach w pokoju, co może oznaczać, że pokój  masz poddaszu. Jeśli skosy i sufit nad płytą karton-gips są ocieplone wełną mineralną, to duże prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że niższa część pasma zostanie wchłonięta. Takie mam doświadczenia.

Używałem  P3 i 30.1 w pokoju bez skosów o zbliżonej do Twojego pokoju powierzchni (ciut mniejszym) i w przypadku trójek zawsze mi brakowało basu (kontrabas był "pilnie poszukiwany"), z kolei na 30.1 w tym pomieszczeniu było prawie o.k., jakkolwiek kolumny trochę się jednak "dusiły". Harbethy - nie odkryję Ameryki - mają fantastyczną średnicę. Muzyka akustyczna, wokalna to ich żywioł. 

Koniecznie więc posłuchaj proponowanych kolumn w swoim pomieszczeniu. Bez tego doświadczenia będziesz później ciągle kombinował z innymi elementami toru.

Powodzenia

Gram na trójkach w pokoju 13,5 m2, dobrze umeblowanym, bez skosów. Jest akurat w tym pomieszczeniu, choć niskiego basu z trójek nie będzie w żadnym metrażu i trzeba mieć tego świadomość na co się człowiek pisze. Można ewentualnie dokupić suba i będzie to bardziej elastyczne rozwiązanie niż zakup większy kolumn. Tylko tu znowu: idealnie jest dopiero z dwoma subami, a nie tylko jednym i robią się koszty.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

• 4 tygodnie później...

Panowie, kupiłem te PS3 XD, kolor wiśnia. Wygrzewają się od kilku dni. Po wyjęciu z pudełka dźwięk był bardzo niefajny.

Średnica super, basu nie ma, zastanowię się nad subem lub dwoma 🙂

Jakie podstawki do tego zamówić ? Potrzebuję wyższe niż normalne, za zamówienie, ok 80cm od podłogi.

Temacik o podstawkach przeczytałem, ale wniosków mało.

HiFiRacks ?

Gratulacje! Co do standów, to ja polecam ciężkie stalowe i do tego zasypane w 1/3 lub 1/2 ciężkim balastem. Jestem w mniejszości, bo większość użytkowników poleca lekkie patyczaki lub "metaloplastykę", ale dla mnie te ciężkie stalowe dały najbardziej autorytatywny i zwinny (szybki) dźwięk. Musisz mieć na uwadze, że na wysokości 80cm, na takich lekkich standach P3 będą bardzo wywrotne. Polecam kontakt z polskim producentem VAP. Mają w ofercie świetne KT-300 o wysokości 70cm, ale jak ma być 80cm, to z nimi można rozmawiać o indywidualnym zamówieniu. Na temat HiFi racks nic nie powiem, bo nie miałem z nimi okazji się poznać. Na koniec wyświechtana prawda - jeżeli tylko możesz to pożycz i wypróbuj co Ci najlepiej zagra. 

Jaki wzmacniacz będzie napędzał P3?

Jeszcze jedno pytanie. Kupiłeś P3 w ciemno, czy porównywałeś z innymi modelami?

jaro

Dziękuję Ci za odpowiedź.

Nie da się wypożyczyć standów 80cm dedykowanych do Harbethów. W tej chwili mam Norstone metalowe, są beznadziejne, ale niczym nie wypełnione. Popatrzę na te VAPy, kiedyś miałem takie i sprzedałem .Nie miałem gdzie trzymać. Teraz żałuję.

Dziękuję za uwagę o wywrotności, nie pomyślałem o tym.

PS3 kupiłem bo chciałem mieć herbatniki. Najpierw wstawiłem do pokoju SHL5, wystawiłem po godzinie, potem przez kilka dni 30.2 XD, ale bas dudnił, więc zostały PS3.

Jeszcze mogłeś spróbować C7 XD, są super. Chociaż jak bas dudnił z 30.2 XD to z siódemkami byłoby jeszcze gorzej pod tym względem.

Sam też używam ciężkich metalowych standów Atacama zasypanych akurat w 2/3 śrutem pomieszanym z piaskiem. Bardzo dobrze to się sprawuje. Wywrotność leciutkich trójek stojących na wysokich standach to ważny aspekt, więc ciężkie standy są tu dużo bezpieczniejsze.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

18 godzin temu, _Ged_ napisał:

Panowie, kupiłem te PS3 XD, kolor wiśnia. Wygrzewają się od kilku dni. Po wyjęciu z pudełka dźwięk był bardzo niefajny.

Średnica super, basu nie ma, zastanowię się nad subem lub dwoma 🙂

Jakie podstawki do tego zamówić ? Potrzebuję wyższe niż normalne, za zamówienie, ok 80cm od podłogi.

Temacik o podstawkach przeczytałem, ale wniosków mało.

HiFiRacks ?

W ilu metrach?

9 godzin temu, _Ged_ napisał:

Gratulacje. Nie spiesz się z tymi standami, niech pograją osłuchaj się i zobaczysz w jakim kierunku iść. Metalowe i drewniane to dwa światy 😉 

Edytowane przez gregorypek2
  • 1 miesiąc później...
W dniu 19.05.2023 o 10:24, shiver07 napisał:

Muszę wypróbować standy z dociążeniem wypełniaczem jak będzie zmieniał się dźwięk. Mam teraz drewniane lekkie otwarte. 

Jak grają na drewnianych otwartych ? 🙂

W dniu 25.06.2023 o 20:21, Mikael3 napisał:

Jak grają na drewnianych otwartych ? 🙂

Hey grają bardzo dobrze,przestrzennie,lekko przyjemnie. Pasuje mi takie granie nie narzekam. Ciekawi mnie właśnie co się zmieni,bo chce właśnie kupić jakieś żeby je dociążać lekko.

Dla mnie to zaleta mimo ,że mam cały czas założone maskownice które nie mają wpływu na dźwięk i nie muszę ich za każdym razem ściągać kiedy słucham. Jak dla mnie zdecydowanie najlepsze głośniki jakie miałem. Mają u mnie dożywocie. Są magiczne dźwięk wyluzowany, muzykalny ,neutralny i obudowa która ma pozytywny wpływ na dźwięk przez co są takie wyjątkowe. C7ES-3XD. Słucham także u siebie dynaudio i muszę powiedzieć,że to nie to. Jak widać każdy ma inne upodobania. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 30.06.2023 o 23:54, Patryks26 napisał:

Ja uzywam lekkich, drewnianych standow Tontrager i ostatnie co bym powiedzial, ze graja lekko. Te standy daja wlasnie dzwiek organiczny z mnostwem harmonicznych.

Zgadzam się, standy Ton Trager są doskonałym uzupełnieniem każdego Harbetha.

W dniu 1.07.2023 o 11:38, shiver07 napisał:

Dla mnie to zaleta mimo ,że mam cały czas założone maskownice które nie mają wpływu na dźwięk i nie muszę ich za każdym razem ściągać kiedy słucham. Jak dla mnie zdecydowanie najlepsze głośniki jakie miałem. Mają u mnie dożywocie. Są magiczne dźwięk wyluzowany, muzykalny ,neutralny i obudowa która ma pozytywny wpływ na dźwięk przez co są takie wyjątkowe. C7ES-3XD. Słucham także u siebie dynaudio i muszę powiedzieć,że to nie to. Jak widać każdy ma inne upodobania. 

Bardzo trafnie to ująłeś, Harbeth C7-XD są cudowne 🙂

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Czyli z Waszych opinii rzetelnie potwierdzonych organoleptycznie i odsłuchowo wychodzi na to że najlepszym standem ,który wyciągnie 100% z Harbetha , jego energie , zalety konstrukcji oraz pełne brzmienie to właśnie standy drewniane otwarte typu jak TontrAger . 

Harbeth "gra skrzynką" to oznacza, że oddaje do środowiska odsłuchowego energię promieniowaną nie tylko z przetworników, ale także z obudowy. Cała sztuka polega na tym, żeby stworzyć kolumnom takie warunki pracy, w których głośnik i stand tworzą najoptymalniejszy układ drgający. Ton trager doskonale realizuje tą koncepcję. Po prostu Harbeth, najlepiej moim zdaniem, gra na standach typu open frame, a Ton trager jest ich doskonałym przykładem.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Więc pozostaje mi zakupić takie open frame Tontrager albo stworzyć projekt open frame u miejscowego dobrego stolarza  🙂 I wtedy będe miał 100% Harbetha w Harbecie z Herbatka.

Edytowane przez Mikael3

Cześć, ja do moich 30.2AE też używam standów zrobionych na wzór Tontrager przez znajomego dobrego stolarza ,i jestem bardzo zadowolony,jak dla mnie właśnie te standy ,drewniane ,lekkie ,otwarte sprawdzają się najlepiej muzycznie i wizualnie z Harbeth ,od 3 lat ciesze się ich dźwiękiem i narazie nie zamienię na inne ,(no może inne Harberth 😄),zaskakują mnie każdego dnia ,a pamiętam na początku byłem niezadowolony ,zastanawiałem się gdzie podzial się bas 😉,ale cale szczecie to sie zmieniło po wygrzaniu ,uwielbiam je i w zestawieniu z końcówka Naima Nap250dr grają świetnie 😄

marcino77, skoro te lekkie drewniane sprawdzają się najlepiej, to daj znać jak sprawdzały się inne. Jestem ciekawy tego jakie różnice zauważyłeś. Sam niestety nie miałem okazji porównać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.