Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  208 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Aha.

To jak by co to mógłbym do ciebie zabrać i dcd, posłuchał byś płyt i mógł podłączyć laptopa po usb do dcd.

No chyba ze wystarczy Ci sprawdzenie samego pma to luzik.

Edytowane przez kapusta7

Nie no nie ma sprawy,wszystko można sprawdzić,po to tu jesteśmy aby otwierać się na nowe możliwości i dźwięki i sprawdzać :-) jak uzbieram znów kasę bo się spłukałem to wypożycze parę wzmacniaczy i posprawdzamy jak to gra i jakie różnice,bo w strefie budżetowej i jeszcze s4home teraz twierdzi że akustyka ważniejsza od wzmaka,to kiepsko widzę te różnice warte parę tysięcy :-)a do zimnych kolumn pamiętasz Kapusta temat Mateo,do tych ma silver,ktos sprawdzał by ocieplić je wzmakiem lampowym,no ciut niby ocieplił,ale i tak dawało po uszach i nie dawało się słuchać,no chyba że ktoś lubi taki dźwięk

A słuchaj Kapusta kiedyś tu nasze forum przegladalem stare tematy i uśmialem się do łez,byla kłótnia z fanatykiem Yagina,wpadl w furie i napisał tak-te wasze xindaki,te wasze Yamahy,te wasze Nady,wszystkie je Yaqin pozamiata :-D

Idę już Panowie spać bo w między czasie jak z Wami pisałem to robiłem trening na siłowni,ale uzaleznilem się od forum i nie wylogowuje się :-D czytałem wypowiedzi ludzi i było tak że niektórzy wpadają w pułapkę,odsłuchują źle nagrane płyty i mówią że kiepsko grały kolumny lub wina wzmacniacza,u mnie jest w zależności od płyty jak wytwórca nagrał,dwie są przebasowione,slucham je po cichu lub wylaczam pure audio i koryguje,druga płyta w ogóle inaczej kolumna gra,krótszy sprężysty bas,wokale bardzo czytelne i delikatne,aż chce się przysnąć,płyta Jamiroquai czuć zgrywaną mp trójkę,jakas przytłumiona,moze wzmacniacz po prostu który ma większe kondensatory niweluje niedostatki płyt,tu może leżeć sedno,tak jak odtwarzacz cd,im lepszy tym lepiej niweluje niedostatki płyty,na dobrze nagranych płytach nie będzie takich różnic między tańszym a droższym odtwarzaczem cd

Witaj.

Bo z odsłuchami tak jest że powinny odbywać się na własnych dobrze znanych płytach (utworach). Najlepiej w warunkach domowych przy tej samej akustyce wtedy różnice (jeżeli występują) będą najbardziej miarodajne.

Co zaś do stwierdzenia że wszystkie wzmaki grają tak samo nie mogę się zgodzić. Czasem różnice są małe a czasem tak ogromne że ciężko nie zauważyć (np u mjie między moim Nadem a Arcamem a32):-)

Edytowane przez Kejup

Witaj.

Bo z odsłuchami tak jest że powinny odbywać się na własnych dobrze znanych płytach (utworach). Najlepiej w warunkach domowych przy tej samej akustyce wtedy różnice (jeżeli występują) będą najbardziej miarodajne.

Co zaś do stwierdzenia że wszystkie wzmaki grają tak samo nie mogę się zgodzić. Czasem różnice są małe a czasem tak ogromne że ciężko nie zauważyć (np u mnie między moim Nadem a Arcamem a32).

P.S.

Inna sprawa że często te różnice w brzmieniu nie są warte różnicy w cenie między danymi produktami ale audio już tak ma ;-)

W czasie gdy miałem Statementy ( około 4 lata) grały z nimi 3 wzmacniacze, wszystkie z podobnej półki cenowej, dwa chińskie ( więc trochę tańsze) xindak i dussun, poza tym creek. Generalnie wszystkie podobnej klasy. Każdy grał inaczej. Jeden nie domagał w basie, inny miał słabe wysokie, jeszcze inny grał za bardzo konturowo itd. To nie były wielkie różnice jednak łatwo zauważalne.

A czy focie z ustawieniem można?

Pardon, nie da rady. Powędrowały do pudła w oczekiwaniu na zwrot.

Stały oddalone od siebie ok 2m lekko zwrócone do środka w odległości ok 3m do słuchacza. Odległość od ściany z tylu jakieś 50-60cm.

Lepiej ustawić kolumny bliżej jedna do drugiej?czy dalej jedna od drugiej?

Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, czym większe tym rozstaw może być większy ale 3-3,5 m to max. Ważne żeby starczyło miejsca na odsunięcie od ścian bocznych i tylnej najlepiej jak najwięcej, a min. 0,7-1,0m oraz reguła trójkąta równobocznego czyli odległość kolumny od miejsca odsłuchu >= rozstawowi kolumn

Edytowane przez audiofan01

No nie stoją po bokach przy ścianach bo jest szafa i akwarium,gorzej z tyłu :-/ bo jeden koleś z Youtube napisał mi żebym zbliżył kolumny jedna do drugiej,bo niby scena wtedy jest większa :-)

Witam

Planuję zakup Denona pma 710ae do swoich heco interior 535s czy ktoś posiada klocek denona i może potwierdzić że gra to całkiem spójnie? z Heco. Yamahy , Onkyo , Marantz przerabiałem .

Chyba że model dalej 720ae ? nie chcę nagłaśniać sali gimnastycznej a jedynie 20m2.Napędem jest Popcorn A210 i nie jestem audiofilem

słuchającym kabli a muzykę.

pozdrawiam

Jak najdalej od 720AE. Miałem własnie w 20m2 i nie polecam, dźwięk bez energii,zamulony, ze słabą kontrola basu. Przegrał wyraźnie ze znacznie starszym pma 925r.

Jedyny jego plus to wygląd.

Edytowane przez marek2603

No nie stoją po bokach przy ścianach bo jest szafa i akwarium,gorzej z tyłu :-/ bo jeden koleś z Youtube napisał mi żebym zbliżył kolumny jedna do drugiej,bo niby scena wtedy jest większa :-)

Jeśli rozstawisz zbyt mocno, to stracisz spójność i dokładność w brzmieniu, a plany rozmyją się. Jesli ustawisz zbyt blisko siebie, część efektów przestrzennych i niektóre pogłosy mogą zniknąć, a dźwięk stanie się ostry i nerwowy. Nie wiadomo jakie masz pomieszczenie, ale jeśli grasz na krótszej ścianie, to daj tak z 70cm od ściany bocznej i jakieś 100-110 od przedniej. Dobrze by było gdyby kolumny wraz z twoim miejscem odsłuchowym tworzyły trójkąt równoboczny, ale część osób zaleca aby słuchacz był odsunięty nieco dalej. Są też szkoły mówiące o tym aby kolumny ustawić na szerszej ścianie i mocno je wysunąć na pokój. I tak mozna sobie mówić, a najważniejsze jest to abyś sam odnalazł w swoim pokoju najbardziej optymalne ustawienie. Ja tylko dodam od siebie, że również mikro dostrojenie jest istotne (zmiany ustawienia np. o 1cm). Zabawa na długie wieczory :) Nie wiem jak z innymi seriami, ale Metasy, Aleva i Celany lubią dokładne ustawienie, a nie byle jakie :)

.

Napiszę parę słów o połączeniu Denona PMA 720AE i heco interior.

Dźwięk jest zacnie pełny i brzmi przyjemnie dla ucha.Jeśli ktoś chciałby uświadczyć cykania tych rewelacyjnych wysokotonowych to

niestety , coś tam cyka ale po zmianie z Brandt 3522 jest kolosalny niedosyt. Bas jest dynamiczny , wyraźny i ładnie uderza ale przy odsłuchu r'nb niestety nie jest aż tak nisko idący po podłodze aż pod sam fotel słuchacza.Dźwięk z heco został okaleczony wzmacniaczem denon i niestety jest to kolejny markowy producent który produkuje masówkę.

Z dala od denona potwierdzam to co napisał marek2603

Przepraszam za pomyłkę w nazewnictwie chodziło mi o Brandt A 3523 odpowiednik WS 403 unitry z mocniejszym trafo.

Porównując oba z parametrami widać przewagę Denona , włączając oba mamy wrażenie że ''czegoś'' nie włączyliśmy w denonie i jest kupa.

Gałki regulacji barwy trzeba by przekręcić jeszcze raz o 360' bo Brandt go bije w każdym momencie basem i sopranem.

Ot tyle .Swoje Heco podłączałem do wielu klocków i gdyby nie lenistwo i brak remote zostałbym przy ws.

Jako ciekawostkę dodam że heco pięknie sprawują się z Technics sa-da8 tylko że to amplituner a ja szukam wzmacniacza.

A i no proszę :-) cóż za recenzja :-) zgadzam się,sporo sprzętu dziś ma połowę tych samych flaków w środku bo biorą od tych samych producentów,nazwa tylko inna,czesto podłącza się sprzęt innej firmy a gra tak samo,tez się zastanawiam czy jakiegoś starego wzmaka kupić za niewielką cenę,ale trochę się boję że już się wypaliły w środku,brawa dla Unitry na export robionej :-) ale jakoś mega ta unitra w środku napakowana nie jest,czyli też chyba nie flaki i ich ilość raczej,swiadczy o dźwięku hmmmm

Byłem przez 30 lat testerem wszelakiego sprzętu ale stereofonia i scenę mam lepszą w TV na ścianie niż ten Denon.

To co robią producenci w nowoczesnych urządzeniach woła o pomstę do nieba.Każdy wie że dziś projekty zatwierdzają księgowi ale żeby wciskać takie brednie o tym co ma nowy sprzęt i jaki to on jest zaje..isty , pisać niestworzone parametry a realia są inne.

Apropo unitry. moja wersja ma płytkę przedwzmacniacza jakąś nietypową bo na 3/4 szerokości panela i mocno rozbudowana płytka w porównaniu do tych na fotkach w necie.Gra mocno , bardzo mocno a żeby nie pisać bzdetów to tylko napiszę że altus 300 na tym wzmacniaczu dostały w dupę aż miło i żaróweczka nawet nie mrugnęła :)

Odchodząc od tematu to jedyna firma którą dobrze wspominam to Onkyo , idealna średnica , bas bezkompromisowy ale kontrolowany i te wysokie... tak jakby zaczynały się od 10khz. Pamiętam że płytę Michaela Jacksona słuchałem na nowo .

pozdrawiam wszystkich którzy lubią słuchać i cieszą się muzyką , nieważny gatunek.

Mercedesy też są "dobrze wykonane" a psują się na potęgę. tak jak Denon nowej generacji .Wygląd nie gra ale cieszy oko jak już się rozwalimy na kanapie .

Zapewne mała część wie jak grają wasze Heco pod innym wzmacniaczem i ja należę do tej grupy. Żeby mieć banana na twarzy po naciśnięciu play muszą się zgrać 3 rzeczy w jednej chwili .

Głośniki z których jesteśmy zadowoleni inaczej byśmy ich nie kupili , no chyba że to spadek po dziadku :)

wasze preferencje odsłuchowe

oraz sprzęt napędzający i tu właśnie tkwi problem bo słuchając na Denon pma 720 ae miałem porównanie z innymi klockami w średniej klasie cenowej.

Wzmacniacz nie ma wycofanej średnicy (jak wielu pisze), brzmi płynnie , gładko i nie męczy lecz jego przyjemna średnica powinna być wzbogacona o niskie i wysokie częstotliwości które są ale brzmią jak gdyby ktoś cofnął pokrętła o 3 tryknięcia.

Gdy znamy utwór i wiemy że będzie za chwileczkę zejście nisko i nasze Heco to zrobią a w zamian dostajemy o połowę słabszy bas podchodzimy do wzmacniacza i próbujemy "dokręcić" basu ale go nie ma :( to już max

Taka sama sytuacja jest z wysokimi , gra czysto , nie sypie śmieciami w gwizdkach ale brakuje tego czegoś co ma onkyo ew yamaha

Denon gra ale uboga jest korekcja dźwięku i direct jest płaski.

Rozpisałem się ale każdy z nas jest inny . Jeden lubi czarne inny czerwone i mam nadzieję że delikatnie zasugerowałem by samemu

decydować czego i na czym słuchamy. Nie czytać troli którzy wywalili na sprzęt kilkanaście tyś i nagle okazuje się że to był błąd ale twardo będą pitolić że to same oh i ah i niech inni się też wkopią :)

pozdrawiam.

Mam obecnie podłączone celan gt 302 i sub celan 322a z tym wzmacniaczem Denon 720ae i powiem, że wielu byłoby zadowolonych z brzmienia. Jedyne co to dźwięk nie wychodzi poza linie głośników a ja lubię bardziej do przodu.

pozdro

A w jakim pomieszczeniu Ci to gra ?

Ja byłem bardzo zadowolony z tych kolumn z PMA1510 , ale jak wiadomo apetyt rośnie i zastąpiły je Kef-y R300

Edytowane przez -Mike-

A w jakim pomieszczeniu Ci to gra ?

Ja byłem bardzo zadowolony z tych kolumn z PMA1510 , ale jak wiadomo apetyt rośnie i zastąpiły je Kef-y R300

20 metrowy pokój na poddaszu. W salonie grają 702.

Celany z serią 15.. Denona graja, jak dla mnie koszmarnie. Bas jakby gość z młotkiem siedział w środku.

Obecnie z celan 702 gra mi Arcam A85 i Cd92, gra to nieźle zwłaszcza na średnicy i górze ale bas niejednokrotnie schodzi zbyt nisko. Mniej basu jest przez IRDAC-a.

Pozdrawiam

Celany z serią 15.. Denona graja, jak dla mnie koszmarnie. Bas jakby gość z młotkiem siedział w środku.

Obecnie z celan 702 gra mi Arcam A85 i Cd92, gra to nieźle zwłaszcza na średnicy i górze ale bas niejednokrotnie schodzi zbyt nisko. Mniej basu jest przez IRDAC-a.

Pozdrawiam

Kefy graja nieźle. Są w kręgu moich zainteresowań ;)

Pozdrawiam

No to chyba masz cos skopane z akustyka.

Bo moje celany 702 z denonem 15xx graja bardzo niskim i miesistym basem. Zeklbym ze chcialbym aby byl bardziej ostry - bardziej mlotkowy.

No to chyba masz cos skopane z akustyka.

Bo moje celany 702 z denonem 15xx graja bardzo niskim i miesistym basem. Zeklbym ze chcialbym aby byl bardziej ostry - bardziej mlotkowy.

U mnie również było bardzo dużo mięsistego basu , nawet za dużo z Heco GT-302 i tu lepiej mi się sprawdził Kef R-300.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.