Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  251 członków

Vincent Klub
IGNORED

Klub miłośników marki VINCENT

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko nie wiem co ze wzmacniaczem. W instrukcji jest opisane normalne podłączenie oraz bi-wirring , o bi-ampingu nic nie piszą

Nie napisali no bo przecież do bi-ampingu potrzeba dwóch wzmacniaczy. Człowiek nie doczyta porad i potem tak ma:). no ale nic to , jutro kable głośnikowe wysyłam do krojenia:) i konfekcjonowania, a jak przyślą to podłaczę to wszystko i posłuchamy jakie są bądź nie zmiany.

• 2 tygodnie później...

Witajcie, planuję zakup sprzętu stereo. Po kilku odsłuchach mój wybór padł na wzmacniacz Vincent SV-237. Kolumny, to najprawdopodobniej AA Hyperion IV, CD - albo Vincent CD400 albo Vincent CD S-7 DAC. Moje pytanie dotyczy wzmacniacza - czy istnieje jakiś magiczny sposób, by zmusić go do współpracy z zestawem kina domowego tak, aby napędzał on przednie kolumny (lewą i prawą)? Z tego, co wiem, to ten piecyk nie ma dedykowanego złącza, które to umożliwia, ale może ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie mojego problemu? Nie chciałbym rezygnować z SV-237, ale nie chcę też blokowac sobie nim możliwości oglądania filmów z dźwiękiem wielokanałowym. Dzięki, pozdrawiam!

Witajcie, planuję zakup sprzętu stereo. Po kilku odsłuchach mój wybór padł na wzmacniacz Vincent SV-237. Kolumny, to najprawdopodobniej AA Hyperion IV, CD - albo Vincent CD400 albo Vincent CD S-7 DAC. Moje pytanie dotyczy wzmacniacza - czy istnieje jakiś magiczny sposób, by zmusić go do współpracy z zestawem kina domowego tak, aby napędzał on przednie kolumny (lewą i prawą)? Z tego, co wiem, to ten piecyk nie ma dedykowanego złącza, które to umożliwia, ale może ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie mojego problemu? Nie chciałbym rezygnować z SV-237, ale nie chcę też blokowac sobie nim możliwości oglądania filmów z dźwiękiem wielokanałowym. Dzięki, pozdrawiam!

Witam

Mam ten wzmacniacz Vincenta i jest on połączony z amplitunerem Denon 2308 w następujący sposób, kable do amplitunera są wpięte do gniazd Pre Out FL i FR,a we wzmacniaczu do do gniazd RCA S6. Po połączeniu wszystkiego potencjometr we wzmacniaczu dałem na pozycję godziny 12, sterowanie głośnością jest wtedy z amplitunera, chociaż na samym wzmacniaczu tez można podgłosnić jak ktoś potrzebuje, potem skalibrowałem cały system kina domowego przy pomocy mikrofonu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Taurus195

Witam

Mam ten wzmacniacz Vincenta i jest on połączony z amplitunerem Denon 2308 w następujący sposób, kable do amplitunera są wpięte do gniazd Pre Out FL i FR,a we wzmacniaczu do do gniazd RCA S6. Po połączeniu wszystkiego potencjometr we wzmacniaczu dałem na pozycję godziny 12, sterowanie głośnością jest wtedy z amplitunera, chociaż na samym wzmacniaczu tez można podgłosnić jak ktoś potrzebuje, potem skalibrowałem cały system kina domowego przy pomocy mikrofonu.

Pozdrawiam

Witam, dzięki za wiadomość. Jak rozumiem, Vincent napędza lewy i prawy przód, natomiast amplituner centralny, satelitarne i ew. subwoofer. A co tracimy przy takim połączeniu w porównaniu ze wzmacniaczem, który posiada dedykowane złącze "direct av"?

Witam, dzięki za wiadomość. Jak rozumiem, Vincent napędza lewy i prawy przód, natomiast amplituner centralny, satelitarne i ew. subwoofer. A co tracimy przy takim połączeniu w porównaniu ze wzmacniaczem, który posiada dedykowane złącze "direct av"?

Co tracimy ( jeśli chodzi o to złączę o którym piszesz) tego nie wiem, wiem tylko że u mnie jeśli chodzi o przednie kanały to kino dostało niezłego "kopa" na plus. Najlepiej dogadać się o możliwość odsłuchu w domu i sprawdzić wtedy jak wszystko gra , jak tak zrobiłem i odsłuchiwałem z żoną dwa zestawy Vincenta , po czym wybraliśmy CD-S7 i SV-237.

Co tracimy ( jeśli chodzi o to złączę o którym piszesz) tego nie wiem, wiem tylko że u mnie jeśli chodzi o przednie kanały to kino dostało niezłego "kopa" na plus. Najlepiej dogadać się o możliwość odsłuchu w domu i sprawdzić wtedy jak wszystko gra , jak tak zrobiłem i odsłuchiwałem z żoną dwa zestawy Vincenta , po czym wybraliśmy CD-S7 i SV-237.

Skoro zdecydowałeś się pozostawić w takiej konfiguracji, to znaczy, że działa :) dzięki za podpowiedź, najpierw kupię stereo i poslucham, czy aby mi nie wystarczy, jakby co, to mam opcje rozszerzenia.

Słuchałem Vincenta SV-237 i CD400 i ten CD400 miał taką dziwna manierę, że tony wysokie uciekały mu momentami za wysoko, dlatego obiecałem sobie jeszcze posłuchać z CD-S7, tylko zastanawiam się, czy 2 lampowe urządzenia nie zamulą systemu z AA Hyperion IV, zobaczymy. Na pewno Primare CD22 zagrał lepiej od Vincenta CD400, liczę na CD-S7, ze pobije Primare. Dzięki!

Skoro zdecydowałeś się pozostawić w takiej konfiguracji, to znaczy, że działa :) dzięki za podpowiedź, najpierw kupię stereo i poslucham, czy aby mi nie wystarczy, jakby co, to mam opcje rozszerzenia.

Słuchałem Vincenta SV-237 i CD400 i ten CD400 miał taką dziwna manierę, że tony wysokie uciekały mu momentami za wysoko, dlatego obiecałem sobie jeszcze posłuchać z CD-S7, tylko zastanawiam się, czy 2 lampowe urządzenia nie zamulą systemu z AA Hyperion IV, zobaczymy. Na pewno Primare CD22 zagrał lepiej od Vincenta CD400, liczę na CD-S7, ze pobije Primare. Dzięki!

Primare to świetny sprzęt, Vincent tez , wszystko zależy od indywidualnych preferencji no i jak to gra z kolumnami. polecam odsłuch w domu na własnych kolumnach i kablach, możne się okazać ,że efekty będą zupełnie rożne od tych w sklepie.

Racja, akustyka pomieszczenia może sprawić niespodziankę, dlatego czeka mnie kilka nieprzespanych nocy z różnymi zestawami w pokoju. Ale już nie mogę się tych nocy doczekać :)

Racja, akustyka pomieszczenia może sprawić niespodziankę, dlatego czeka mnie kilka nieprzespanych nocy z różnymi zestawami w pokoju. Ale już nie mogę się tych nocy doczekać :)

No to życzę miłych odsłuchów.

• 4 tygodnie później...

kupiłeś nowy wzmak wiec musisz poczekać 70-80 godzin wygrzewają się w nim te chińskie lampy i dopiero wtedy pokarze na co go stać...

Coś w tym jest. Brzmienie od początku było super, ale troche zbyt suche. Godzin nie liczyłem, ale po mniej więcej miesiącu (może być 100 godz.) dźwięk stał się bardziej "soczysty". Słucha się tera jeszcze przyjemniej. To był dobry zakup.

• 2 tygodnie później...

Jak wygląda bezpośrednie porównanie SV-227 z SV-237 ?

U mnie 227 grał z moimi kolumnami bardziej ostro, natomiast 237 bardziej przyjemnie we wszystkich zakresach głosności, muzyka to głównie rock.

U mnie 227 grał z moimi kolumnami bardziej ostro, natomiast 237 bardziej przyjemnie we wszystkich zakresach głosności, muzyka to głównie rock.

Oba -na firmowych lampach?

Napisano wczoraj, 16:40

C:UsersPiotrekDesktopVincent

Wyświetl postUżytkownik Ri.3236 dnia 27.08.2014 - 20:36 napisał

Jak wygląda bezpośrednie porównanie SV-227 z SV-237 ?

A ja powiem tak - kupiłem kilka miesięcy temu SV-237 i jestem mega zadowolony!!! Zanim się zdecydowałem przesłuchałem w Q21 kilka (naście) wzmacniaczy i tak jak grał 237 nic tak nie grało oczywiście w tym przedziale cenowym (do 8000pln). Oczywiście słuchałem też i 227 i różnica jest... kolosalna w porównaniu z 237!!! Jeżeli myślisz o 227 to nawet się nie zastanawiaj, dołóż kasy i kupuj 237, różnica w cenie nie jest wielka, natomiast w dźwięku...przepaść!!!

A na czym kolega tych kilkanaście wzmacniaczy słuchał-jakie kolumny,jakie zródło,i jaki repertuar,i gdzie-czyli na dole w 17m2 czy na górze w większej powierzchni?

Pytam-bo nie wiem czy pokój odsłuchowy na górze jest przygotowany?

Oczywiście słuchałem też i 227 i różnica jest... kolosalna w porównaniu z 237!!!

Proszę opisać jakie te różnice są,i na jakiej reszcie systemu-o ile kolega może.

Edytowane przez Gracjan

A na czym kolega tych kilkanaście wzmacniaczy słuchał-jakie kolumny,jakie zródło,i jaki repertuar,i gdzie-czyli na dole w 17m2 czy na górze w większej powierzchni?

Pytam-bo nie wiem czy pokój odsłuchowy na górze jest przygotowany?

Proszę opisać jakie te różnice są,i na jakiej reszcie systemu-o ile kolega może.

Gracjan,

a więc odpowiadam - krótko bo jest już późno :), słuchałem na dole, w sali na górze nigdy nie byłem! Kolumny głównie monitory (w domu mam pokój 18m), kolumny przedział do 8 000pln, kupiłem ostatecznie Dali Mentor 2 (super monitory z kopułką i wstęgą), źródło Denon 1510 (mój przywieziony do salonu), ale słuchałem też między innymi z Vincentem S7 i ... zachorowałem na to źródło, CD Denona nawet nie jest godzien leżeć koło tego Vincenta (sprzedam Denona, kupię Vincenta!!!), muzyka - głównie rock progresywny lata 70-te. 227 vs 237 - 237 tylko na plus, dźwięk bardziej szczegółowy, klarowny, bardziej wyeksponowany głębszy i dobitniejszy bas, no i ciepło tej muzy nie do opisania... super!!! Nie potrafię opisywać tego co słyszę, ale 237 powalił mnie na kolana..., wróciłem do domu, sprzedałem prawie nowy wzmacniacz Denona 1510 i kupiłem Vincenta 237!!! No i jestem szczęśliwy...., ale teraz ten CD S7 nie daje mi spokoju....

TZN i kolumny (monitory) kupowałeś,myślałem że na temat większych kolumn porozmawiamy(podłogowe)-więc mnie to nie bawi-w sensie że ja myślałem o potężniejszych kolumnach-podłogowych do min 25-35 m2.-a to już nie to samo.

pozderki

Porównanie vicka do bardzo średniego Denona 1510. Co to za odnośnik? Słuchałeś kilku wzmaków do 8k, ale w głowie cały czas brzmienie 1510. Brzmienie słabe. Dlatego taka róznica in plus.

Gratulacje z przeskoku o 2 klasy.

237 mam na wojskowych lampach, specjalna edycja wzmacniacza.

Jam mam na B&W CM10 i gra to rewelacyjnie ( salono-kuchnia 32m2)

A to zestaw, który mamy z żoną w domu, razem wybrany :)

jyvzy0j25xdt.jpg

Edytowane przez Taurus195

237 mam na wojskowych lampach, specjalna edycja wzmacniacza.

Jam mam na B&W CM10 i gra to rewelacyjnie ( salono-kuchnia 32m2)

A to zestaw, który mamy z żoną w domu, razem wybrany :)

On wygląda zjawiskowo. Chyba najładniejsza integra w tym przedziale cenowym. Szkoda tylko że w rynku wtórnym nie widuje się modeli czarnych. Jakoś bardziej pasowałby mi do reszty komponentów.

Taurus195 - napisz proszę coś na temat tego pre gramofonowego Vincenta, czy jesteś zadowolony, jak gra, czy porównywałeś przed zakupem z innymi przedwzmacniaczami? Bardzo mało jest w sieci informacji na temat tego Vincenta, a posłuchać blisko nie mam gdzie! Biorę pod uwagę tego Vicka i LAR-a LPS-1, może ktoś słuchał obu i coś doradzi?

Edytowane przez kami1973

Ponieważ nie mam tak lekkiego pióra jak redaktorzy fachowych czasopism :) to mogę opisać wrażenia jak ie daje przy odsłuchu jako ciepłe, bardzo przyjemne dla ucha i nie męczące. Słuchałem go tylko w połączeniu z reszta zestawu ze zdjęcia , która zamieściłem powyżej. Natomiast Vincent PHO-8 słuchałem z Vincent SV-227, oba systemy na B&W CM 10 u nas w mieszkaniu. Jako całość bardziej nam odpowiadał system ze zdjęcia , grał po prostu w tak fantastyczny sposób w całym zakresie głośności ,ze wybór padł na niego. SV -227 przy wyższych głośnościach był zbyt meczący w odsłuchu.

Dzięki uprzejmości Pana Janusza Sobolewskiego z Audio oba systemy Vincenta mogliśmy posłuchać oraz porównać u nas w domu i na naszych głośnikach, i w naszych realnych warunkach odsłuchowych. Na obu systemach odsłuchiwaliśmy też PHO-111 ale to nie ta liga i nie dla tych systemów. I myślę, ze jest to najlepsza droga do sprawdzenia czy nam coś odpowiada. Woleliśmy dopłacić parę stów za przywiezienie wszystkiego do domu i odsłuchanie , niż wydać masę pieniędzy na podstawie czyichś opinii i odsłuchów w sklepie, a potem tego żałować. Wiadomo ,każdy inaczej słyszy, pomieszczenia w domu w zasadniczy sposób różnią się od tych w sklepie to i wrażenia odsłuchowe są inne

Witam wszystkich posiadaczy Vincetów,

Obecnie testuje w domu nowy wzmacniacz SV-237 i mam takie pytanie do posiadaczy tego wzmaka - czy szumią Wam głośniki gdy wzmacniacz jest włączony ?

U mnie zarówno głośnik wysokotonowy jak i średnionisko tonowy szumi lub brumi jak kto woli. Czy to normalne?

Szum jest nawet gdy CD jest kompletnie wyłączony. Nie jest to mocny szum, nie przeszkadza w słuchaniu muzyki, jest slyszalny z odległości max 20cm.

Nigdy nie miałem wzmaka który by tak szumiał.

Witam wszystkich posiadaczy Vincetów,

Obecnie testuje w domu nowy wzmacniacz SV-237 i mam takie pytanie do posiadaczy tego wzmaka - czy szumią Wam głośniki gdy wzmacniacz jest włączony ?

U mnie zarówno głośnik wysokotonowy jak i średnionisko tonowy szumi lub brumi jak kto woli. Czy to normalne?

Szum jest nawet gdy CD jest kompletnie wyłączony. Nie jest to mocny szum, nie przeszkadza w słuchaniu muzyki, jest slyszalny z odległości max 20cm.

Nigdy nie miałem wzmaka który by tak szumiał.

U mnie też szumi, więc chyba normalne.

U mnie też szumi, więc chyba normalne.

I znowu się głęboko zastanawiam-bo mnie takie rzeczy drażnią,a jestem w 80% zdecydowany go po testować.

A jak to normalne-tzn że nie do końca jest zbudowany dobrze.

W Krelu trafo brumi,ten znowu szum wydala-kurde co z tą elektroniką w obecnych czasach.

Nie jest to mocny szum, nie przeszkadza w słuchaniu muzyki, jest slyszalny z odległości max 20cm.

To z moim wyczulonym słuchem, w nocy będę go słyszał z 2-3m. ;)

Gracjan ja mam tak samo jak Ty.

Jak słyszę że trafo brumi czy są wysokie szumy na głośnikach to od razu oddaje/rezygnuje.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.