Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana TV - 42 -46 cali - plasma czy lcd

creasy

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeprowadzce do nowego domku mój Sony 32cale jakoś zginął w całkiem sporym salonie (wymiar ok 5*8 metrów)

Stąd decyzja o wyborze nowego TV - krótko do czego ma służyć - programy TV z Cyfry,jestem kinomaniakiem,więc często korzystam z zestawu kina Denon +Wharfedale,do divix-ów mam niezawodnego Pioneera.Odległość TV od miejsca gdzie siedzimy - około 4 metrów

Chciałem na tą inwestycję przeznaczyć około 3,5 tys,proszę o poradę w jaki deseń uderzyć - bo trudno mi się zdecydować między plazmą a LCD,nie mówiąc już o konkretnym modelu

Proszę o poradę

https://www.audiostereo.pl/topic/50343-zmiana-tv-42-46-cali-plasma-czy-lcd/

ja właśnie zmieniam mój wysłużony LCD 37' na plazmę 46' (Panasonic 46py8 full hd), mieścisz się dokładnie w budżecie

obecnie oczywiście technologia LCD poszła do przodu ale nadal nie do końca to jest to... zbyt jaskrawe kolory, zwłaszcza jak oglądasz w nocy, płynność prawie idealna ale nadal "prawie" robi różnicę... jakbym miał miejsce to rozważyłbym jeszcze większego Samsunga 50A551

Nie,na projektor raczej nie ma szans,z żoną tego nie przewalczę:)

Ten proponowany Panasonic - niezły,muszę looknąć ile w Media kosztuje

Jeszcze dodatkowe zapytanko - w momencie zakupu zestawu kd Denon +głośniki Wharfedala odpuściłem temat suba - i widzę że mocno tego brakuje - czy w tym temacie moglibyście rzec słówko - nie chciałbym inwestować sporej kwoty

Potwierdzam to co koledzy, ja kupiłam Panasa 42 cale i oglądam z 4 metrów, to zdaje egzamin tylko przez tydzień, następny koniecznie ponad 50 cali - tym bardziej jeśli lubisz filmy , zaręczam po tygodniu jego rozmiar na pewno Cię nie będzie przerażał...

Również doradzam autorowi wątku zakup do tak dużego salonu tv o przekątnej 50 cali,sam od roku jestem właścicielem telewizora o takiej wielkości i po krótkim okresie fascynacji taką wielkością ekranu,zaczęło do mnie docierać że spokojnie zmieściłby się i jeszcze większy telewizor.

a najlepiej dozbierac do 60 cali napewno nie bedziesz zalowal,

moj 42 panasonic wydawal sie duzy na poczatku teraz drastycamie zmalal

nastepny tv jaki kupie to min 60 cali, a ty masz naprawde dyzy salon wiec ........

creasy->Mało tego,jeżeli masz możliwość wypożyczenia projektora to zrób to,ustaw 100 calową przekątną i jestem przekonany że już zostanie u Ciebie.Ja co prawda kupowałem projektor w ciemno ale nie żałuję tego kroku,obecnie mój Panas poszedł w odstawkę i do oglądania filmów używam tylko projektora,jest to po prostu w porównaniu do telewizora zupełnie inna bajka,jeszcze raz podkreślam do takiego metrażu oczywiście według mnie to w pierwszej kolejności projektor a następnie minimum telewizor 50 cali.

Ja też ponawiam apel - usadź żone przed stroną internetową forum i daj poczytać - może sie przekona:) Albo lepiej zaprowadź na jakąś prezentację

Proj nie musi szpecić pomieszczenia, a zapewni nieporównywalne doznania z tym co może zaoferować 46 cali. I to w porównywalnej cenie. Nie rób tego błędu inwestycyjnego - niejeden z nas tutaj to uczynił - po co powielać chybienia?:)

Niestety może kilka faktów nie dopisałem - w ciągu dnia najczęściej z tego TV korzystać będzie synek,na jakieś kanały dziecięce z cyfry,niestety,podkreślam niestety,salon musi pozostać salonem,a nie salą kinową:/

Tego niestety nie przewalczę:)

Dokładnie!

32" dla synka, rozwijany ekran do zasłonięcia TV i zrobienia kina...

Doświadczenia żonatych użytkowników projektorów są takie, że małżonki po obejrzeniu pierwszych filmów już nie myślą o oglądaniu ich w TV... ;)

Jedyny problem, to ten pierwszy krok i przekonanie Władcy Portfela... Ale co tam, na Mt Everest ludzie pieszo wchodzą, to i Tobie się uda przekonać Szanowną... ;) :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

do takiego pokoju minimum 50"

Ja w 6.1 x 4,2 mam 50" od 7 lat i wcale nie jest duży ;)

Telewizor, najlepiej plazmę panasonica.

Projektor- tak, jeśli głownie ogląda się wieczorami filmy.

Mimo wszytko TV jest bardziej uniwersalny.

Na Twoim miejscu zainwestowałbym w porządny TV, co najmniej 60cali.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam.

W środę zakupiłem takowy tv i na początku byłem pod wrażeniem - kolory, głębia, wyrazistość są super.

Jednak po dłuższym oglądaniu niestety widać efekt płynności jaki sie obserwuje na LCDkach (plazmy tego efektu nie mają) czyli obraz w ruchu jest lekko rozmazany dopóki nie stanie. No i jeszcze wkurzająca rzec - matryca jest dodatkowo podświetlana by uzyskać lepszy kontrast - jest super ale przy czarnym obrazie i wieczorem jak jest ceimno w pokoju w 3 rogach widać białe, jaśniejsze plamki rozszerzające się do środka ekrenu wielkośći ok 5,6 cm.

No i wg mnie najistotniejsza wada. Do kompletu kupiłem DVD Onkyo 406 i wszystko śmiga oprócz filmów w divx i poprzez kabel HDMI _ GŁOŚ SIE TNIE - RAZ JEST , RAZ GO NIE MA. Zaznaczę że wczoraj udałem się do SOny Centre by przetestować inny egzemplarz tego samego tv (DVD jest na 100% dobre bo sprawdziłem na innym tv samsunga poprzez HDMI i na divx głos jest czysty i wyraźny - wogóle sie nie tnie). Na innym egazempalrzy było dokładnie to samo pomimo zmiany kilku kabli HDMI. Na koniec testów podłączyliśmy DVD pod TV 40Z4500 i o dziwo tu głos z divx także był normalny - czysty i wyraźny. W salonie stwierdzili że jest najprawdopodobniej soft skopany pod divx -pomyślcie w nowym tv!!! W poniedziałek jadę oddać te telewizor i zastanawiam się czy nie wziąść tego 200Hz 40Z4500 czy może Plazmę Panasonica 40G10.

A jeszcze jedno jak podłączę DVD kablami analogowymi (EURO LUB CZINCZE) TO GŁOS JEST NORMALNY. ale kto będzie oglądał po zwykłych kablach divx jak się ma wejścia HDMI w obu sprzętach.

TAK WIĘC ODRADZAM KUPNO MODELU 40W5500!!! LCD

Plazma będzie lepsza - miałem wcześniej PZ85 i był super.

Witam ponownie.

A więc postanowiłem dalej zgłębić wątek odtwarzania filmów w formacie divx tym razem z pamięci USB(telewizor jest zaopatrzony w takowe wejście z boku po lewej stronie) Wrzuciłem dwa różne filmy na pena i co się okazało - ten sam problem - głos się tnie, dodatkowo miałem zdjęcia na pamięci i podobno można by było je zobaczyć na tv - niestety kolejne rozczarowanie - telewizor widzi tylko katalogi - więc zapodałem zdjęcia do katalogu i niestety dalej niewidoczne i nie można ich w jakikolwiek sposób zobaczyć.

Kolejnym jak dla mnie minusem jest widoczny efekt smużenia i niedoskonałości obrazu ruchomego (szybkie zmiany). Jeśli miałbym zmieniać TV a tak na pewno będzie (jeszcze ze 3,4 dni potestuję Soniaka 40W5500 100Hz ) to zmienię go na albo 200Hz 40 calowego lub ewentualnie 46 cali albo pożegnam się z LCD i wrócę do Plazmy.

Wcześniej miałem (tylko przez dwa dni) 42-PZ85 Panasonica. Miałbym go do dzisiaj tylko po jakimś czasie zauważyłem rysę na matrycy i go oddałem. Trzy kolejne miały jakieś mankamenty powstałe w transporcie (zaznaczam że kupowałem TV w autoryzowanym salonie Panasonica i na moje pytanie czt to jakieś buble z zachodu to mi powiedzieli że nie odpowiadają za wady powstałe podczas transportu), czwarty jaki oglądałem miałcentralnego czarnego piksela na środku i po tym fakcie dałem sobie spokój z serią PZ85 - czekam na nowe serie G10 lub GW10.

Wracając do 40W5500 to jedynie jestem zadowolony z jakości kolorów (żywe i mocne) oraz jak podbije się kolor czarny i biały to jest naprawdę fajny efekt. Z ustawianiem redukcji zakłóceń radzę nie przesadzać - przy maksymalnych ustawieniach jest gorzej na na poziomie średnim.

No i jeszcze jedna wada jak dla mnie (chyba juz o tym pisałem ale efekt lekko się powiększył) chodzi o doświetlenie obrazy - przy ciemnym , czarnym tle widać było białe chmurki w 3 rogach - teraz zauważyłem że już nie są to rogi a całe pionowe pasy tak na ok 10-14 cm po obu stronach ekranu - zaznaczam że widoczne to jest na ciemnych scenach lyb na czarnym tle. Jakoś nie mogę się do tego przyzwyczaić.

Podsumowując: Jak miałbym raz jeszcze skusić się na ten TV - to za żadne skarby - no chyba że byłby to suwenir.

Zaznaczę że podłączyłem jeszcze te samo DVD tv Samsunga 23 cali i tam także głos szedł czysto i wyraźnie no i nie zanikał tak jak w soniaku.

5x8 metrów Opór miejsca.

Miałeś LCD kup plazmę. Nie podam typu, wybierz sobie sam.

Samoloty w powietrzy tankują więc i żonę można przekonać do zakupu projektora.

Ekranik zwijany ele3ktryczny koniecznie, kobiety lubią wygodę.

Nie żałuj kasy na sprzęt. Nie ważne ile wydasz. Poziom skarcenia i potępienia zawsze jest ten sam.

maracz, 25 Mar 2009, 16:10

>Również doradzam autorowi wątku zakup do tak dużego salonu tv o przekątnej 50 cali<

Proszę, nie dawaj się nabierać na takie teksty. Z odległości 4 metrów wystarczy 42 calowa plazma.

Ja posiadam 37" i oglądam z odległości 3-3,5 metra i uważam,że jest super. Teksty o znikaniu obrazu to bzdura. Po prostu przyzwyczajasz się do tej wielkości i już. Szok jest przez pierwszy tydzień. Według mnie pisanie o znikaniu obrazu to wyłącznie naciąganie branży TV na zakup droższego sprzętu.

Jednakże jeśli chcesz TV zawiesić na ścianie a nie postawić na stoliku to wówczas faktycznie dodaj jeden rozmiar więcej, bo na ścianie znika i potrzeba "oczko" wyżej.

Oglądanie w wyższej rozdzielczości faktycznie troche "zmniejsza" obraz, ale spokojnie i tak świetnie widać. Więc jeśli masz kasy w nadmiarze kup sobie i z 70 cali, a jeśli jesteś "budżetowcem" 42" spokojnie z tej odległosci wystarczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No właśnie kasy więcej nie chcę wykładać,bo po przeprowadzce do nowego domu inwestycji mam w brud,a że globalny kryzys finansowy,każdy grosz trzeba oglądać 2 razy:)

TV będzie na stoliku - a powiedz mi jaki TV Ty wybrałeś

Ja posiadam prawie od roku Panasonic TH-37PX80B. Jest to odpowiednik naszego Panasonic TH-37PY80.

Naprawdę 4 metry od ekranu swobodnie wystarczy 42". Jest to naprawdę dużo. Poza tym gdy będziesz miał większa przekątną zaczną się kłopoty z jakością obrazu, gdyż nie okłamujmy się jakość sygnału dawanego z kabla nie jest najlepsza. Choć Panasoniki i tak świetnie sobie radzą z sygnałem SD. Dlatego 42" będzie w sam raz. Ja przerzuciłem się z 32" Sonego CTR i uwierz mi różnica była ogromna.

I po tylu miesiącach nie mam zapędów na wiekszy oraz. nadal jest OK.

Poza tym TV nie ma być ołtarzem w domu a jedynie przyjemnym dodatkiem. Co do jakości obrazu nie muszę zachwalać. LCD jest masakrowane. Obraz w plazmie jest plastyczny, stonowany, a w dzień też spokojnie sobie radzi. Wystarczy włączyć tryb ECO i jasność obrazu sama będzie się dostosowywać do otoczenia. W tym ustawieniu też jest bardziej oszczędny. Dlatego szukaj modelu 80. Nowe Panasoniki z nową matrycą są tylko cieńsze i niby są oszczędniejsze w zużyciu prądu. Jednakże jest to tylko 10W :)

Tu mam cos z innego wątku. moje spostrzeżenia po kilkunastu miesiącach uzywania...

posiadam około 1 roku TV Panasonic TH-37PX80B.

Po takim czasie moge stwierdzić jednoznacznie:

1. obraz HD z kabla ma świetny.

2. odtwarzane filmy z DVD dzięki wbudowanym skalerom w TV sa bardzo dobre. W połączeniu z moim dvd obraz z dvd a nawet z divx są krystaliczne (szok jesli chodzi o divx). Obraz z 1080p powala i nie pozwala zapomniec to co się widziało.

3. z wypalaniem poświat czy czegoś tam nie miałem żadnego kłopotu. Nie bawiłem się w docieranie plazmy ani nie stosowałem jakiś cudownych technik .

4. jedyną wadą w tym TV jest dźwięk. Jest słaby, jednakże jeśli stosuje się zewnętrzny wzmacniacz nie ma to najmniejszego znaczenie. Obraz z modeli 8,80,800 jest identyczny.

5. zwróć uwagę na obecność gniazda CI, gdzie wepniesz dekoder MPEG-4. Bo jak sobie przypominam niektóre modele (tak jak mój) ma wbudowany DVB-T na MPEG-2. W RP może być kłopot. Model 80 ma 3 gniazda HDMI, model 8 ma ich 2. Oceń ile sprzętów podłączysz i ile będzie Ci potrzebnych.

6. po około roku czasu wcale mi nie zwiekszyły sie rachunki za prąd, więc teksty o zżeraniu prądu są przesadzone

7. najwyższy model 800 ma wbudowane głośniki niskotonowe i wyłącznie tym sie rózni od 80 i 8-ki.

Generalnie jest to świetny telewizor.

• 5 miesięcy później...

do menu serwisowego u mnie w py8 można się dostać w ten sposób:

===

wciskasz i trzymasz pierwsze dwa przyciski ("F" i "+/-AV") z lewej pod klapką tv a następnie trzymając je naciskasz z pilota 3x AV

==

tam znajdziesz czas pracy i ilość włączeń tv (nie jest to napisane wprost że to jest to, ale się domyślisz)

Niestety nie zadziałało - pokazała sie ramka do zmiany parametró (blokada kanałów i poziomu głośności w trybach hotelowych i inne rzeczy ale nic nie ma o czasie i ilości załączeń_ - może ktoś wie -- proszę o info w dalszym ciągu.

chyba pomyliłem kombinację z trybem hotelowym (tu przy okazji można ustawić wybór sygnału po włączeniu tv, bo domyślnie zawsze jest sygnał telewizyjny)

w takim razie wejście do menu serwisowego to musi być ta sama kombinacja tylko zamiast "AV" wciskaj "0"

niestety i ta próba nic nie dała - wyświetlił sie obraz szary na cały ekran i nie można było z iego wyjść - dopiero załącz/ wyłącz pomogło. N atym obracie nic nie było tylko jakieś kody. Proszę o pomoc w dalszym ciągu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.