Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś chciałbym przypomnieć klubowiczom o dwóch płytach.

Pierwsza to kolejne wykopalisko z 1978 ale nie rock... to coś dla sympatyków spokojniejszego brzmienia i fanów instrumentów z grupy dętych. Chodzi o ścieżkę dźwiękową do filmu, którego dziś nikt pewnie nie pamięta, ale soundtrack pozostaje nieśmiertelny.

chuck_mangione_children_of_sanchez.jpg

Swoją drogą, poza wspaniałą wartością artystycznych,pierwszy kawałek z płyty Children of Sanchez jest dobrym testem na szybkość brzmienia systemu.

Dla lubiących mocniejsze granie około metalowe (ale z całkiem ambitną, melodyczną i zrozumiałą linią wokalną), dość nowa płyta (2015) zespołu Five Finger Death Punch pt. Got Your Six.

ru-1-r-640,0-n-2143829OkdO.jpg

Mnie się najbardziej upodobał kawałek Hell To Pay.

Na koniec przedstawiam moje nowe odkrycie, damski wokal, urokliwa dziewczyna z Holandii, pewnie niektórzy znają, .Gennis Grace.

Zauroczył mnie jej akustyczny album One Night Only:

MI0003203208.jpg?partner=allrovi.com

Jak pewnie się domyślacie, najbardziej spodobał mi się cover Michaela Jacksona, Give In To Me.

Bardzo ciekawa interpretacja, polecam. Ale są tam też inne, fajne piosenki, ciekawie się słucha tych po holendersku :)

Powinniście wziąć pod uwagę jeszcze kable głośnikowych Kimber np 4TC lub 8 TC w tym bardziej dociążony dźwięk, kiedyś miałem Chord epic twin, potem Chord Signature ale kable Kimbera oczywiście oryginalne tylko kupione w salonie na szczęście na metry , to normalnie inna i dużo lepsza prezentacja dźwięku i sceny itd.

pozdro.

• Moderatorzy

Na koniec przedstawiam moje nowe odkrycie, damski wokal, urokliwa dziewczyna z Holandii, pewnie niektórzy znają, .Gennis Grace.

To ja proponuję norweski wokal Kari Bremnes - Og så kom resten av livet

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Hegel H80 - typowo "mp3-kowy" wzmacniacz, który gra chudo. W ogólnym rozrachunku, w przypadku mojego odsłuchu, odpadł, ale ja szukałem dociążonego brzmienia.

Witam. Panowie jaki polecicie wzmacniacz chudszy na basie i dobrą jego kontrolą do Hyperion 4?

Zależy o jakim budżecie mówisz.

Haiku-Audio Sol2 to kwintesencja takiego brzmienia. Atoll In200 ewentualnie?

Witam. Panowie jaki polecicie wzmacniacz chudszy na basie i dobrą jego kontrolą do Hyperion 4?

Sprawdź Atola 200 ma bardzo ładny bas chodź nie" chudy " i góra jest analogowa a nie ostra jak

w Rotelach .

Budżet do 5tyś. raczej używany.

Różnica między Atollem in100 a in200 jest duża jeśli chodzi o bas? Bo w setce jest go za dużo...

A jaka jest różnica między Hegel H80 a Atollin200se?

Budżet do 5tyś. raczej używany.

Różnica między Atollem in100 a in200 jest duża jeśli chodzi o bas? Bo w setce jest go za dużo...

A jaka jest różnica między Hegel H80 a Atollin200se?

Hegel H 80 jest bdb wzmacniaczem ale ma inny charakter . Atoll 200 SE duża moc od samego dołu, kontrola basu analogowe granie może "ciut "mało środka, piękna barwa ciepła .Tylko posłuchaj wygrzanego egzemplarza bardzo się zmienia .

A góra w Atoll 200se jest taka sama jak w 100se? Bo w setce była dla mnie trochę za jasna.

A który wzmacniacz będzie miał łagodniejszą górę Atoll 200 czy Hegel 80?

Pamiętaj tylko, że przy równych wzmacniaczach typu Atoll in 200 czy Hegel, może być potrzebny kabel, który lekko wypchnie nam scenę do przodu. Warto wtedy podpiąć głośnikowy Van den Hula The Wind MkII, chociaż u mojej znajomej, ale przy Harmanie, sprawę załatwił interkonekt The Name.

Witajcie,

kolejna świetna konfiguracja zestawu, oparta na kolumnach Audio Academy Hyperion IV. Zapraszamy do salonu Q21 na odsłuchy!

post-25064-0-12981700-1497094729_thumb.jpg

post-25064-0-55634900-1497094733_thumb.jpg

post-25064-0-23080400-1497094738_thumb.jpg

post-25064-0-98156700-1497094743_thumb.jpg

post-25064-0-04824300-1497094749_thumb.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rzeczywiście czysto teoretycznie Hegel nie do końca pasował do naszego zestawu, jednak w praktyce taka konfiguracja zagrała wyjątkowo spójnie, po prostu dobrze, dlatego ją przedstawiliśmy. Zapraszam serdecznie na odsłuch.

Pełna konfiguracja to wzmacniacz Hegel H160 w połączeniu z gramofonem Pro-Ject 2-Xperience SB DC, dzielonym przedwzmacniaczem Vincent PHO-8 oraz Audio Academy Hyperion IV.

Edytowane przez Q21

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A to się zgadza, dużo plastyczności, wypełnienia dał gramofon z przedwzmacniaczem od Vincenta.

Witam pytanko mam do Was

Kolumny Audio Academy Phoebe IIs czy AA Phoe 3 ,chodzi mi o bass i mocne brzmienie,czytałem gdzieś że modele 2s mają mocniejsze brzmienie?

• 2 tygodnie później...

Z innych moich wykopalisk, ostatnio trochę plądruję muzykę powstałą w dekadzie, przed którą się urodziłem. Ostatnio mnie zachwyciły dwa węgierskie zespoły rockowe zza ówczesnej, naszej kurtyny demoludów...

Omega, zwłaszcza album nr 8 (Csillagok útján i wydany po angielsku jako Skyrover) - zwłaszcza pierwszy i ostatni kawałek

big.jpg

Drugi zespół to Skorpió, zwłaszcza album Unnepnap a w nim tytułowa piosenka. Nawiązania do Deep Purple i Black Sabbath. Świetna gra na basie (na bank wzorowana trochę na Tony Iommi).

Ogólnie jakość nagrań i brzmienie tych zespołów w porównaniu z tym, co wówczas powstawało w Polsce wręcz zdumiewa, że Węgry również były w bloku wschodnim. Mieli prawdziwe, światowej jakości instrumenty, gitary, perkusje, nawet wzmacniacze Marshalla podczas gdy nasi strugali sobie instrumenty w piwnicach i skręcali z czego się dało. To wyraźnie słychać.

R-645181-1430493882-2071.jpeg.jpg

Do słuchania wokali w języku węgierskim trzeba się przyzwyczaić, kilka pierwszych razy drażni ale później się akceptuje by na końcu nawet niektórymi zlepkami fonetycznymi zachwycać.

Proponuję właśnie posłuchać na początek kawałka Unnepnap z albumu o tym samym tytule lub Keresem z albumu A rohanas - są dość łatwo przyswajalne i od razu zaciekawiają podkładem muzycznym, oczywiście jeśli ktoś lubi klasycznego rocka.

Ale w tym klubie to pewnie wszyscy :)

Miło, że ktoś zatęsknił :) Wróciłem, gdyż skład moderacji się pozytywnie zmienił oraz jej nastawienie do wątków klubowych.

Brawo :) Od razu widać obytego ze sztuką użytkownika na poziomie :)

Chciałbym tylko zaznaczyć,że Tony nie gra na basie i życzymy mu dużo zdrowia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.