Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak poproszę o te schematy.
Wybacz ale odpuszczam ten temat. Nie mam schematów jak większość z nas kupując dziś klocki. Mnie w zasadzie interesuje tylko to co słyszę i wywody naukowe (choć czasem lubię poczytać) to tym razem odpuszczę sobie. Ja nikomu nic nie muszę, ani nawet nie chcę nic udowadniać. Nie bierz tego do siebie.
Widzę, że dużo z tym zachodu a ja wolny, cenny czas wolę poświęcić słuchając muzyki.
16 godzin temu, pit80 napisał:

Najlepiej wejść do klubu, w którym za wiele konkretów się nigdy nie miało do powiedzenia i narzekać na off topy.

A co takiego masz Ty do powiedzenia,poza pieprzeniem o teorii i wciskaniem na siłę swoich racji,tylko chyba po to,by mieć ostatnie słowo.

Jeden Szymon odpuścił za sprawą moderacji,to już drugi wyskakuje i kategorycznie stwierdza,że nikt nie ma prawa słyszeć tego,co słyszy.

I żeby jeszcze bardziej nie śmiecić,dla mnie koniec tematu.

48 minut temu, piorasz napisał:

Wybacz ale odpuszczam ten temat. Nie mam schematów jak większość z nas kupując dziś klocki. Mnie w zasadzie interesuje tylko to co słyszę i wywody naukowe (choć czasem lubię poczytać) to tym razem odpuszczę sobie. Ja nikomu nic nie muszę, ani nawet nie chcę nic udowadniać. Nie bierz tego do siebie.
Widzę, że dużo z tym zachodu a ja wolny, cenny czas wolę poświęcić słuchając muzyki.

Piotr, rozumiem że chcesz odpuścić i żalu oczywiście nie mam.

Jednak wiem, że jesteś ambitny i lubisz dociekać 🙂

Chciałbym tylko, żebyś zrozumiał, że to, co się dzieje w zasilaczu w całej sekcji AC czyli od gniazdka, poprzez włącznik, bezpieczniki, warystory, wstępne filtry pojemnościowe (jak myślisz, dlaczego w nich nigdy nie ma elektrolitów o ustalonej polaryzacji?), wreszcie transformator aż do mostka prostowniczego kompletnie odbywa się tak samo bez jakiegokolwiek wpływu kolejności podłączenia przewodów N i L. Dzieje się to tak z powodu natury prądu przemiennego, czyli zmiana zwrotu przepływu prądu 50 razy na sekundę. Oznacza to, że przez każdy jeden, nawet najmniejszy element w sekcji AC prąd przepływa przez 0.01 sekundy w jedną stronę po czym następuje zmiana biegunów (wynikająca z przemiennej natury AC - stąd nazwa) i przez kolejne 0.01 sekundy prąd płynie przez te wszystkie elementy w odwrotną stronę. Potem znowu przez 0.01 sekundy w jedną i przez kolejne 0.01s w odwrotną i tak bez końca, póki mamy włączone urządzenie.

Popatrz sobie teraz na te wycinki schematów, które wklejałem wcześniej, wyobraź sobie jak elektrony "płyną" w danej chwili od  bolca L poprzez każdy element na płytce elektronicznej układu AC do bolca N po czym następuje zwrot (przypomnę wymuszony naturą prądu AC) i teraz elektrony płyną z powrotem od bolca N przez każdy element do bolca L.

Jak już sobie to wyobrazisz to teraz pomyśl, jakie znaczenie może mieć ułożenia bezpiecznika skoro raz elektrony płyną przez niego w jedną stronę czyli od końca A do końca B a za chwilę od końca B do końca A. Ułożenie bezpiecznika zatem czy AB czy BA nie może mieć znaczenia. Dla uproszenia można moglibyśmy też sobie wyobrazić, że prąd płynie przez cały czas w jedną stronę ale za to non stop bezpiecznik sam się obraca 50 razy na sekundę raz AB - raz BA.
Teraz zastanów się czy obracanie bezpiecznikiem może dać zmianę brzmienia? Nie może, prawda? Wynika to natury biegu elektronów w sekcji AC i każdy kto się upiera, że odwrócenie bezpiecznika daje różnicę w brzmieniu ma po prostu OMAMY SŁUCHOWE, nic innego i kropka a rozpowszechnianie takich bzdetów należy zwalczać.

Wracając do wyobrażenia jak to elektrony sobie płyną przez elementy płytki sekcji AC raz w jedną raz w drugą stronę zastanów się jakie może mieć w takim przypadku kolejność N i L. Nie może mieć i nie ma. To sam ruch elektronów raz w jedną raz w drugą stronę powoduje działanie urządzenia a nie kolejność N i L. Elektrony raz napływają na uzwojenie transformatora z jednej strony (powiedzmy na "początkowe" uzwojenie) a za 0.01s zaczynają napływać na "końcowe" uzwojenie jako na pierwsze - zatem nie da się określić, które jest początkowe i w którą stronę transformator, czy filtr AC działa.

Proszę przemyśl to jeszcze raz i to wszystko, co mam dla Ciebie, przyjacielu, do powiedzenia.

Co do reszty:

Panowie, ja nie przekonuję tutaj na siłę do swoich racji, ponieważ to nie są moje racje czy przekonania. Ja tu opisuję jedynie faktyczny stan rzeczy, uroki zastanej przyrody w jakiej się urodziliśmy, działającą fizykę, o której się uczyliśmy już w podstawówce.

Pit80
Naprawdę Cię cenię za wiedzę teoretyczną..
Daleko, bardzo daleko mi do niej.
Cenię Twój poświęcony czas na tak długie wywody ale ja nie mam żadnych omamów.
Różnice są w tym co słyszę. Zanim wydam każdą złotówkę długo testuję a potem kupuję. Tak kupiłem mój kondycjoner, który zrobił rewolucję w systemie. Nie od razu ale był bazą postępu. Od bardzo dawna nic nie zmieniam bo jest genialnie. A dlaczego? Bo każdy najmniejszy element ma znaczenie. Te malutkie kroczki czyniłem kilka lat metodą prób i błędów. I każda najmniejsza zmiana rozwali to całe domino - czego też doświadczyłem.

Swoją drogą ciekawie byłoby poznać zdanie Pana Michała ,w końcu to forum o jego produktach.Choć biorąc pod uwagę że mógłby narazić się swoim klientom jestem w stanie zrozumieć jego milczenie):

Mamy zamiar poprawić brzmienie w swoim systemie  kablami lub bezpieczeniami to rozmawiajmy między kolegami mającymi wiedzę  doświadczenie i chęć podzielenia się z innymi.a niestety na  forum są ludzie którzy chcą mieszać A nie pomóc rozwiązać nasze problemy 

Edytowane przez bogus18

Nie znam tej Pani. Zerknę na nią.

Mogę polecić cos fajnego i ciekawego.

Ryuichi sakamoto- Sweet Revenge

A ostatnio kupiłem 

The pretenders,Soundgarden,Cesaria Evora.

Ostatnio kupiłem płytę Leszka Możdżera oraz Nicka Cave'a

Ale ostatnimi czasy więcej muzyki płyie u mnie ze spotify i ostatnio bardzo dużo słucham Joe Satrianiego..

Uwielbiam takie granie gitarowe...

image.thumb.png.da52567e10ab0c600073978745ddee2d.png

image.thumb.png.f471954dcb4176eb3f4875e69c28bd71.png

image.png.e620b14232a0fe922a68063cded17ba8.png

image.thumb.png.6801c73ea4a048792b5da230112a52ec.png

Ostatnio zastanawiam się czy w ulubione (dostępne tu   https://ccd.pl/  ) płyty nie zainwestować więcej pieniążków.

Są to wersje japońskie płyt. Cena nieco zabija, bo płyty kosztują 150 - 200 zł za album.

Jeżeli jest już spora kolekcja CD to myślę,ze warto wydać na japońskie wydanie.

Zawsze jest to cos innego.

Ale z cenami tez przeszkadzają. 

12 minut temu, YaroAbrahamsen napisał:

Jaco spoko,ale też nie wszystko A Stańko znam slabo.

W wolnej chwili zerknę na propozycję.

Podpowiadam dla tego że dyskusja zeszła na temat ceny i jakości . Wiemy wydana Japońskie są drogie  ale jakość wyśmienita . Moje propozycje świetna jakość za małą kasę.

Lubimy różną muzykę tą ja lubię a może i wam się będzie podobać? 

Jak Pani Joanna Aleksandrowicz ? Cd wydanie na złocie , a głos i repertuar to już każdy musi sam ocenić  

Właśnie spoko temat o CD rzuciłam,bo tam bitwa na prąd była.

Dziś siądę i posłucham propozycji od Ciebie.

Ja mam jedno wydanie japońskie Miles Davis- Doo Bop.

A czy kolega mojej propozycji posłuchał?

W dniu 14.04.2021 o 20:47, bogus18 napisał:

Dziś podpowiem coś starszego ale świetne realizacje  za nie duże pieniądze 🙂 Polecam i do kupienia nówki

Płytę Tomasza Stańko mam. Wczoraj słuchałem, chyba dlatego, bo przypomniałeś mi :)

Fajna spokojna w większości momentów płyta.. Pozwala zwolnić...

Dzięki za propozycję.

Pozdrawiam

W dniu 16.04.2021 o 07:38, YaroAbrahamsen napisał:

A czy kolega mojej propozycji posłuchał?

Trochę 🙂  trwało ale tak posłuchalem , to wysublimowane granie . Muzycy z dalekiego wschodu mają inne od nas korzenie .Można się  przekonać. Pozdrawiam 

• 1 miesiąc później...

Czy jest ktoś chętny podzielić się swoją wiedzą na temat Rhea ll ? 

Jak grają w porównaniu z pierwowzorem Rhea które długo miałem , czy duża różnica w którą stronę ?

Ps. Po tych zmianach na form nie mogę Rhea podnieś do pionu 

IMG_20200606_083305.jpg

Witam, potrzebuję porady odnośnie wzmacniacza. Obecnie mam kolumny AA Rhea i wzmacniacz Atoll in 200se. Dźwięk bardzo mi się podoba jeśli chodzi o górę i środek pasma ale niestety bas jak dla mnie jest zbyt mało barwny, taki nijaki, bez wyrazu i ekspresji. Myślę na co by go wymienić. Zależy mi na głębszym basie, bardziej zróżnicowanym barwowo ( teraz z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że bas w Xindaku PAM nie by l taki zły ), z większym pazurem. Jakie wzmacniacze mógłbym wziąć pod uwagę ? Myślałem nad Rotelem Ra 1592 albo Vincent SV237MK

W dniu 24.05.2021 o 22:04, bogus18 napisał:

Sprawdź  HAIKU audio Sol ll SE z moimi Rhea było super . Atola 200 Se właśnie wymieniłem na HA Sola ll SE .

Ta firma jakoś mi nie leży. Ciężko później odsprzedać. A czy ktoś miał wzmacniacz Naim Supernait 1 w połączeniu z Rhea ?

Edytowane przez Mariusz Mazur
W dniu 5.04.2021 o 12:02, Audio Academy napisał:

mnie się już nie chce

Mieliśmy okazje kilka razy w realu i trochę mi żal, że "Ci się nie chce", patriotyzm lokalny 🙂 

Rynek idzie w kierunku mocno spersonifikowanych urządzeń. Klienci są coraz bardziej majętni i coraz chętniej wydają na kolumny kwoty, o od których 20 lat temu robiło się ciepło.

Ps wiem, że Twój wpis był na temat kablowo-bezpiecznikowy, ale idealnie pasuje jako opis sytuacji z kolumnami.

Pozdrawiam! 

6 godzin temu, colcolcol napisał:

Mieliśmy okazje kilka razy w realu i trochę mi żal, że "Ci się nie chce", patriotyzm lokalny 🙂

Życie to  nie zera i jedynk

Osoby dla których Audio to część ja , im dłużej z muzyką związane to dążą do wierniejszego grania , będą szukać i płacić za swoje brzmienie .

Duże pieniądze dawać żeby zagrało  zabrzmiało tak jak chcemy .

Na szczęście świat jest też dla początkujących i ci chcą ( nie wszyscy ) tanio i szybko i lepiej jak my którzy ten etap mamy za sobą . Nie ma tanio i nie zagra dobrze  jak wyszukany  przez nas w naszej akustyce tak jak lubimy gotowy lub polecony zestaw .

Taka rzeczywistość! 

Teraz konstruktor ,miłośnik dobrego brzmienia człowiek który żyje z budowy np. kolumn . Co ma  robić ?  Jakie ? Drogie na indywidualne zamówienie ?

Jeden lub dwa projekty  w roku ? Jak to wycenić ? Jak za to żyć? 

A może tanio i bardzo dobrze uniwersalnie pod każdego , ale wielu tak chce masowo i dużo ,  czy to się opłaci ?  Przecież to czas , reklama  to też pieniądze a gust kupującego na pstrym koniu jeździ .

Cieszmy się że mamy takich fanatyków jak Audio Academy i że są to świetne produkty które bronią się same .

Wszyscy jesteśmy tacy sukces nas uskrzydla ! a stagnacja czsami dołuje. Kiedyś tak jest że się nie chce .

Słońce świeci ale i często pada deszcz.

Pozdrawiam i życzę wielu Audiofilskich radości 

Ja miałem różne kolumny AA i słuchałem wiele modeli AA .Różne kolumny i systemy ,zestawienia i przyjemność muzykalność granie było.

Są różne gusty ?akustyka, zestawienia ! 

Dla minie do uniwersalne kolumny,które zadowolą nawet wybrednych ..

A jaka rada dla konstruktora ?

To nie mnie radzić , mnie te produkty się podobają . To tylko jedno Rób dalej tak grające i będzie ok.

• 1 miesiąc później...

Witam, do sprzedania posiadam Audio Academy RHEA II, używane 2-3 miesiące, cena do uzgodnienia, katalogowa 9500zł.

Zapraszam do kontaktu 607-963-943

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.