Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  48 członków

APS Aeon Klub
IGNORED

Audiofilski klub miłośników APS AEON

Rekomendowane odpowiedzi

Czy APS'y nie będą za wielkie do tego pomieszczenia? I czy nadają się do powyższej muzyki? Będą miały wystarczająco dużo dołu, czy trzeba będzie dokupić suba?

AEON schodzą do 33Hz -2 dB przy włączonym kontrolerze basu, ustawionym na neutralne "0" ... więc sub raczej zbędny.

Regał z książkami będzie, ale na bocznej ścianie, więc chyba lekko bez sensu. za plecami słuchacza, jakieś 3.7m od kolumn jest duże okno.

Żadnych tekstyliów, meblościanek i paprotek nie planuję.

Jak sobie wykleję sufit gąbką z piramidkami, to pomoże to coś?

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Tylko nie gąbka! Okno po bokach pod i nad nim może być zabudowane regałami z dużą!!! ilością książek. Stwarzasz wtedy idealny ustrój rozpraszający, który jest lepszy niż inne różne cuda akustyczne. Grube kotary zasuwane (i mocno udrapowane po zasunięciu) na czas odsłuchów zniwelują efekt odbicia od dużej płaszczyzny szyby. Danie książek na jedną boczną ścianę robi nam asymetrię odbić i nie będziemy mieli wtedy dobrej lokalizacji pozornych źródeł dźwięku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po bokach okna i nad nim nie ma technicznej możliwości dać regałów, bo sięga ono sufitu, po jednej stronie będzie barek oddzielający pomieszczenie od aneksu kuchennego, po prawej jest rura, a sama ściana ma może ze 30 cm szerokości, także okno zajmuje prawie całą szerokość pokoju.

Załączam zgrubny render wyglądu pomieszczenia. Wirtualny obserwator stoi w miejscu, gdzie są w tej chwili drzi z przedpokoju (których nie będzie) - kolumny są po lewej, ok 180cm od siebie, do kanapy jest ok 3.7m.

post-22670-0-04162600-1303593347_thumb.png

Zasłon, ani jakichkolwiek innych tekstyliów (z wyjątkiem rolet w oknach), nie przewiduję.

Podłoga będzie parkietem.

Edytowane przez ov_Darkness

Edit: po prawej kurza melodia...

W załączeniu zdjęcie identycznego mieszkania jak moje. Na wystrój nie patrzcie, tak się to smutno kończy, jak kobieta decyduje o tym, co jest w domu.

u mnie nie będzie tekstyliów, durnostojów i durnozwisów, będzie natomiast regał na książki przy kanapie, zamiast obskurnego żyrandola na środku projektor (bliżej okna), dyskretne, ledowe oświetlenie.

post-22670-0-49024000-1303637808_thumb.jpeg

Opowiada o swoich smutnych doświadczeniach ze swoją byłą.

Arek nie łam się!

Jak to mawia mój znajomy "de gustibus non es trolejbus autobus". Tekstyliów nie będzie.

Już i tak ustąpiłem, bo ściany w sypialni będą fioletowe, a miały być czarne. :)

Wiem, że poprawiają akustykę, ale nie odpuszczę. Podłoga rezonować nie będzie, bo będzie klejony do betonu parkiet.

Są jakieś proste i nieprzesadnie drogie sposoby, żeby pomierzyć akustykę pomieszczenia i ewentualnie jakaś podpowiedź, co powinienem zrobić, żeby mi nie dudniło, nie odbijało, tudzież żeby sąsiedzi nie słyszeli każdego bitu?

Cieszy mnie informacja, że Aeony tak nisko schodzą. Teraz mam zestaw 2.1 i przyzwyczaiłem się, że dołu jest... sporo.

Chlopie, juz Ci koledzy napisali, ze tak jak to sobie wymysliles bedzie akustycznie do bani.

U mnie w pokoju jest caly ten babski, zbawczy balagan (wedlug Ciebie zbedny) ... i przez to dobra akustyka.

No coz, zrob po swojemu, a jak Ci nie bedzie pasowac ... daj kobiecie wolna reke na babskie pierdoly.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Problem w tym, że nie mam kobiety, która by to mogła zrobić.

Mojej partnerce też nie podoba się "tekstylny" design.

Poza tym nawet jeżeli by to urządzała jakaś kobieta, to pod siebie, nie pode mnie.

Źle bym się czuł w takim mieszkaniu.

Nie wierzę, że nie istnieje akustyczna alternatywa dla firan i zasłon...

Mysle, ze wielu z nas przechodzilo etap fascynacji nowoczesnym designem.

Zycie jednak plata figle.

Na forum takim jak to dowiadujesz sie ze najlepsze i najprostsze sposoby walki z akustyka leza wlasnie w bibelotach i sztukaterii.

Jak sam dobrze wierzysz, sa sposoby "nowoczesnego", akustycznego strojenia pomieszczenia.

Ale ani to proste, ani tanie, ani czesto ladne. Ot nowoczesne i tyle.

Tu jest watek o APS AEON, a jesli chcesz porad o akustyce, to pomoze Ci wyszukiwarka w archiwum.

Bylo tu juz wiele na ten temat, a takze sa ludzie ktorzy zajmuja sie akustyka zawodowo.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Nie przejmuj się Krzyśkiem, on jeszcze nie wie że mieszkanie co do funkcjonalności nabiera dopiero kształtu w 4 pokoleniu-mówię to serio.

Dobrze, przeczytam to co znalazłem o akustyce, postaram się pomierzyć pomieszczenie (brat ma jakieś cudaczne mikrofony, w radiu, taka jego mać pracuje, może pożyczy)

Co do chłostania, to jedna moja eks lubiła rurki termokurczliwe, następne dwie to już cięższy gabaryt, he he.

Ostatnio Cordial CPK 220 był w robocie :D

Ja jednak preferuję nieuzbrojoną ręką wykonywać tę czynność.

A srebrne kabelki, to podobno delikatne są, kruche, a na pewno kosztowne...

Nie szkoda przypadkiem?

Nie przejmuj się Krzyśkiem, on jeszcze nie wie że mieszkanie co do funkcjonalności nabiera dopiero kształtu w 4 pokoleniu-mówię to serio.

Ale co to daje pytajacemu jak ma urzadzic akustycznie swoj pokoj ?

Ma czekac trzy pokolenia ?

Ja mam niezla akustyke w pierwszym pokoleniu, ale jak ktos musi czekac trzy kolejne to prosze bardzo ;-)

Kurde, to Krzysiek w 4 pokoleniu będziesz miał lepiej niż w filharmonii, kurde ale ci zazdroszczę ;)

"Nie bój żaby".

Jak pisalem jest u mnie Cepelia, a wiec poprzestaje na wiejskich dozynkach.

Gdzie mi tam do filharmonii ;-)

Mija mniej wiecej rok czasu uzywania przeze mnie AEON-ow, bylo wiele roznych konfiguracji, moich prob na jawie i w ciemno.

Dopiero niedawno uslyszalem jak po mniej wiecej 1h 20 min dzwiek basu zaczyna zgrywac sie synergicznie w calosc z pozostalym pasmem.

Dawniej slyszalem zmiany dzwieku mniej wiecej po 40 minutach, tej pozniejszej juz nie.

Przewaznie nie sluchalem tak dlugo aby to dostrzec, albo po tym czasie nie szukalem juz zmian dzwieku tylko zajmowala mnie sama muzyka.

A ostatnio uslyszalem i te pozniejsza zmiane.

I moim zdaniem jest to ustalenie sie jednego typu wzmacniaczy, a pozniej drugiego.

Czyli szybciej "dochodzi" tor glosnika wysokotonowego, a znacznie pozniej srednio-niski.

Ale na te odkrycia potrzebowalem az rok czasu.

Rafaell'u, kiedys pisales zebym zostawil caly czas wlaczone monitory (zeby sie mialy czas rozgrzac), bo inaczej w ogole nie uslysze tego potencjalu jaki w nich (AEON-ach) drzemie.

I to ze miales racje wyszlo u mnie po roku.

Edytowane przez Krzysiek71

Rafaell'u, kiedys pisales zebym zostawil caly czas wlaczone monitory (zeby sie mialy czas rozgrzac), bo inaczej w ogole nie uslysze tego potencjalu jaki w nich (AEON-ach) drzemie.

I to ze miales racje wyszlo u mnie po roku.

No cóż lepiej późno niż wcale :). Niektóre firmy "oszukują" i mimo wyłączenia prądu wyłącznikiem dalej go dla pewnych elementów dostarczają zapewniając np. stabilizację temperaturową (tyle praktyki).

Jak mam to rozumieć z tym zostawianiem włączonych APSów?

1) Tak długo trwa procej wygrzewania i zostawianie ich włączonych cały czas sam proces przyśpieszy?

2) Czy może, nawet po przejściu procesu wygrzewania, wyłączone i potem włączone grają gorzej, a po np. godzinie dźwięk się poprawia? Tj. zostawnie ich włączonych non stop daje nam lepszy dźwięk, bo są "rozgrzane" i dochodzenia do takiego etapu z "zimnego startu" zajmuje im więcej niż kwadrans (tj. ponad godzinę)?

Jeśli to pkt.2 to jakie jest zużycie "spoczynkowe" prądu w APSach?

Kurde 5kzł wydać na paczki i oszczędzać na prądzie spoczynkowym wzmacniacza? Kiedyś liczyłem przy 180W smoku w klasie AB grzejącym jak fix podpiętym u mnie do prądu non stop i miesięcznie to była jedna płytka CD.Z APS-ami powinno być taniej a nawet ile jest warta frajda że przychodzimy włączamy np. napęd CD i od kopa gra tak jak powinien.

Moim zdaniem pkt. 2.

Jakie jest zuzycie spoczynkowe ... nie wiem.

Na sluch wychodzi mi ze AEON-y zaczynaja grac w pelni spojnie tak po okolo 1 godzinie 15-20 minutach.

Jak chcesz zaoszczedzic na energii to musisz przy kazdym "powazniejszym" odsluchu puscic dwie plyty na rozgrzewke i delektowac sie dopiero trzecia.

Ja wylaczam za kazdym razem monitory.

A gdy wlaczam to puszczam muzyke od lekkiej lub rytmicznej, a koncze na muzyce powaznej lub akustycznym jazzie.

Albo np. puszczam dowolna muzyke jako "tlo", a dopiero do spokojnego odsluchu podchodze gdzies po godzinie.

Sadze ze tak jest nie tylko w AEON-ach, ale i w innych rodzajach wzmacniaczy.

Tu akurat sa az dwa wzmacniacze, kazdy o innej konstrukcji.

No to na poczatek zycze cierpliwosci.

Jak bedziesz w stanie "muszę przełknąć te żabę", to sie nie zalamuj.

AEON-y moga niecierpliwcow po jakims czasie zniechecic, choc poczatkowo moga wprawic w zdumienie.

Ale jesli tylko poswieci sie im czas w systemie na odpowiednie strojenie, to odwdziecza sie ... i to jak !!!

Po pierwsze kiedy bedziesz testowal polaczenia (pozniej, nie teraz gdy sie wygrzewaja), to za kazdym razem rob takze sciszenie tweetera o -3dB i tak rowniez sprawdzaj interkonekty.

Kiedy tweeter jest sciszony o -3dB zupelnie inaczej wypadaja interkonekty jasne, rowne w pasmie.

Interkonekt ktory przy 0dB moze wydawac sie zbyt natarczywy w przekazie, przy -3dB "gra" juz zupelnie przyjemnie.

Edytowane przez Krzysiek71

Wszystko zależy od źródła którym je napędzamy, najfajniej grają z dobrych mikrofonów :)

Dam radę. Wychodzę codziennie do pracy a one grają sobie od rana do wieczorka... Niedługo się wygrzeją. Na razie muszę zrobic przejściówkę do mojego zródła którym napędziam AEON'y.

Grają dokładnie z tego czegoś :

http://audiocar.pl/zdjecia/denon-z1/z1.htm

Na razie gra na kabelkach chinch jednak Denonik ma wyjście zbalansowane. Zrobię przejściówkę i bedzie biegać po XLR ...

Zamierzasz napedzac audio tym radiem samochodowym ?

Ja nie znam, napisz coś więcej o nim. Ciekawi mnie czy zostajesz przy akumulatorze co podobno ma sens, czy będziesz go zasilał jakimś "siejącym" zakłócenia zasilaczem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.