Skocz do zawartości
IGNORED

koncerty blue-ray

fugazi

Rekomendowane odpowiedzi

Steven Wilson Get All You Deserve

koncert z Meksyku w 2012.

Piekny koncert!

Obraz i dzwiek super!

Rekomendacja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak uznając Police za 10 pkt to ten Supertramp ile może mieć

Ja bym dał 6 - kolory nie są tak żywe ale obraz ma dobrą rozdzielczość - tak jak piszesz zrobiony z taśmy filmowej.

podobną jakość ma Stop Making Sense Talking Heads

Ja bym dał 6 - kolory nie są tak żywe ale obraz ma dobrą rozdzielczość - tak jak piszesz zrobiony z taśmy filmowej.

podobną jakość ma Stop Making Sense Talking Heads

Dzięki za informację. Ta płyta z tego koncertu była kiedyś jedną z bardziej lubianych przeze mnie pozycji. Chętnie do niej wrócę zwłaszcza, że wg mojej pamięci dźwięk był na naprawdę dobrym poziomie. Płyty (czarnej) używali audiofile w testach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zgadza się, Supertramp ma dobrze nagrane płyty. Jak dla mnie świetnie brzmi "Crime of the century". Słuchałem ostatnio "Breakfast..." wydanie blue-ray audio - brzmiało znakomicie.

Przepraszam za oftop :)

Steven Wilson - Rekomendacja!

Pan jest dosyć płodny na tym nośniku ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pan jest dosyć płodny na tym nośniku ...

Należy dodać, że wcześniej wydawał na DVD-Audio 5.1, dodatkowo w tymże formacie płyty Porcupine Tree - chyba z 6 jeśli dobrze liczę + koncert na BD z Chicago i innego jego projektu no-man co najmniej dwie.

Dodatkowo wszystkie nowe wydania King Crimson - nowe miksy, a ostatnio Yes - Close to the edge na BD audio i również w 5.1. Pracowity człowiek :)

• 1 miesiąc później...

TOTO - 35th Anniversary Tour Live In Poland (BLU-RAY)

Opis: Spektakularny koncert na żywo - Toto świętuje swoje 35-lecie w Atlas Arenie w Łodzi podczas 2013 World Tour.

Wykonali swoje klasyczne przeboje i utwory pokazując jednocześnie połączenie rzemiosła i serca do muzyki. Kultowe kawałki to m.in.: "Africa," "Rosanna," "Hold The Line," "I Won't Hold You Back," "Pamela," "I'll Be Over You," "Hydra" oraz wiele innych.

Niektórzy członkowie z obecnej obsady występowali na najbardziej znanych płytach w historii zespołu. Ten koncert to Toto w swoim żywiole./d

Tytuł oryginalny: 35th Anniversary Tour - Live In Poland

Wykonawca: TOTO

Kategoria: rock

Czas trwania: 150 min.

Spis utworów:

Intro 13

Medley: On The Run / Child's Anthem / Goodbye Elenore

Goin' Home

Hydra

St George And The Dragon

I'll Be Over You

It's A Feeling

Rosanna

Wings Of Time

Falling In Between

I Won't Hold You Back

Pamela

99

The Muse

White Sister

Better World

Africa

How Many Times

Stop Loving You

Hold The Line

Home Of The Brave

Dodatki: z napisami polskimi, angielskimi, francuskimi, niemieckimi, hiszpańskimi

materiały zza kulis

Rok produkcji: 2014

Data premiery: 28.04.2014

Dźwięk: DTS-HD Master Audio, LPCM Stereo

• 4 miesiące później...

Jestem już po obejrzeniu koncertu NIGHTWISH Showtime, Storytime, więc kilka zdań napiszę…w związku z tym, że jest to troszkę inne wydanie takie w formie Ala książki więc wkleiłem kilka zdjęć:

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 2a26ec854194d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacznę od tego że koncert składa się z dwóch płyt cd, płyty na bluray z koncertu, i płyty z dodatkami.. Całość bardzo ładnie wydane, płyty wyglądają jakby były powleczone lakierem. Dla tego między innymi kupujemy oryginały.

Zacznę od cd całkiem przezwoicie nagrane są płytki bardzo czysto, a biorąc pod uwagę, że gatunek muzyki jest dosyć ostry i wokalistka również śpiewa wysoko to naprawdę byłem zdziwiony że nie ma żadnego jak ja to mówię „piachu” Może troszkę płytki maja mniej dynami w porównaniu do płyt Nightwisha studyjnych za to pod względem jakości nagrania jest lepiej na tych koncertowych..

Teraz jeśli chodzi o koncert na bluray to obraz jak i dźwięk oceniam tak na dobre 4 w skali do pięciu. Mam kilka koncertów lepszych jakościowo, ale jest to też kwestia, że Nightwish ma specyficzne oświetlenie na koncertach i generalnie nie jest prosto zrobić bardzo dobry obraz podczas ich spektaklu, a i tak wyszło bardzo przyzwoicie. Myślę, że wiedząc że będzie koncert na bluray nagrywany, oświetleniowcy powinni więcej światła dawać tego jakby tu powiedzieć bardziej naturalnego dającego więcej światła, ale wtedy troszkę koncert by ucierpiał.

Co do samego koncertu to mi się podobał, dużo czadu, energia tryska od muzykow i wokalistki ( publiczność ponad 80 tyś ludzi bawi się, śpiewa, klaszcze itp.. ) jest ok. Jednego czego nie potrafię zrozumieć, a mam trzy koncerty Nightwisha to nie potrafię załapać czemu realizator jak widzi jak perkusista gra na podwójnej stopie ( chodzi mi widok od tyłu perkusisty) to pokazuje ten fakt przez 1-2 s, a przecież to jest naprawdę coś niesamowitego i wymagające od muzyka naprawdę mega umiejętności. Nie wspomnę o tym jak to się odbiera pod względem odsłuchowym jak tak perkusista zacina . Dla mnie Jukka Nevalainen jest to jeden z najlepszych perkusistów na świecie – wymiata świetnie…. Gitarzysta Emppu Vourinen jak i Marco Hietala jak zwykle na odpowiednim poziomie przygrywają…Nowa wokalistka Floor Jansen też godna zastępczyni swoich poprzedniczek i przy wyższych partiach czysto jej śpiew wychodzi. Nawet wg mnie lepiej jej wychodzi śpiewanie w górnych partiach jak jej poprzedniczce, bo ma taką granicę dokąd może pociągnąć głosem i poza tę granicę nie wychodzi. A i tak naprawdę może głosem poszaleć…

Troszkę więcej trzeba na volume podkręcić i szyby w oknach odczuwają koncert 

I na koniec dodatki szczerze jakby ich nie było to myślę że nikt by nie płakał, a może byłby tańszy koncert, choć znając nasze realia pewnie cena byłaby taka sama , więc raz można je obejrzeć.

Podsumowując dla miłośników tej kapeli - koncert obowiązkowy aby znalazł się na półce domu.

I tak mnie coś natknęło dlaczego my w Polsce nei potrafimy zrobic koncertów na światowym poziomie tak żeby ludzie się zjechali i żeby było widowisko takie jak choćby właśnie przy Nightwish czy Pink… Ale z drugiej strony jak koncert Toto robi się w Łodzi i realizator nie bardzo umie sobie poradzić jak pokazać koncert z taką małą ilością osób, albo choćby koncert Bon Jovi robiony w tygodniu i na końcu Polski, bo stadion musi zarobić na siebie, to później tak wychodzi że na Bon Jovi w Polsce jest 50 max 60% ludzi co na koncercie choćby w Szwajcarii. Nie do zrozumienia jak dla mnie…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

TOTO - 35th Anniversary Tour Live In Poland (BLU-RAY)

W zeszłym tygodniu wreszcie nabyłem ten koncert. Warto. Fajnie uzupełnia dwie wcześniejsze płyty. Jakość wideo bardzo dobra 9,5/10, audio 8-9/10 (stereo). Oczywiście opinia dotyczy słuchania w moich warunkach sprzętowo-akustycznych. Polecam. Warto uhonorować zasłużoną, świetną grupę i zrekompensować im pustki na trybunach w Łodzi kupując płytę. Artystycznie koncert na najwyższym poziomie. Jak zwykle u TOTO.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W zeszłym tygodniu wreszcie nabyłem ten koncert. Warto. Fajnie uzupełnia dwie wcześniejsze płyty. Jakość wideo bardzo dobra 9,5/10, audio 8-9/10 (stereo). Oczywiście opinia dotyczy słuchania w moich warunkach sprzętowo-akustycznych. Polecam. Warto uhonorować zasłużoną, świetną grupę i zrekompensować im pustki na trybunach w Łodzi kupując płytę. Artystycznie koncert na najwyższym poziomie. Jak zwykle u TOTO.

Myślę że to nie o to chodzi żeby zrekompensować zespołowi pustki na trybunach, bo to już wina bardziej leży po stronie organizatora, chodzi o to jak jakościowo i dźwiękowo koncert jest zrobiony> Bo czytałem jednak kilka opinii które w drugą stronę były pisane- pytanie na jakim sprzęcie tego słuchałeś i rozumiem ze w stereo, a nie w KD... i na jak dużym tv? Bo sam wspomniałeś o sprzęcie.. odnośnie realizacji wszyscy podobnie , mało osób to i średnio mogli zrobić taki koncert żeby był na najwyższym poziomie..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Myślę że to nie o to chodzi żeby zrekompensować zespołowi pustki na trybunach, bo to już wina bardziej leży po stronie organizatora, chodzi o to jak jakościowo i dźwiękowo koncert jest zrobiony> Bo czytałem jednak kilka opinii które w drugą stronę były pisane- pytanie na jakim sprzęcie tego słuchałeś i rozumiem ze w stereo, a nie w KD... i na jak dużym tv? Bo sam wspomniałeś o sprzęcie.. odnośnie realizacji wszyscy podobnie , mało osób to i średnio mogli zrobić taki koncert żeby był na najwyższym poziomie..

Organizator moim zdanie źle trafił z terminem. W jednym miesiącu miały miejsce trzy duże wydarzenia. Niestety nie tanie (bilety). Bon Jowi w Gdańsku, Mc Cartney w Warszawie i Toto w Łodzi. To mogło zaważyć na frekwencji w Łodzi, choć na tak duże miasto i bliskość Warszawy to trochę dziwi ten brak wypełnienia. Tu na forum w dziale muzyka nie było nawet małej wzmianki o tym koncercie, a szkoda.

Organizator moim zdanie źle trafił z terminem. W jednym miesiącu miały miejsce trzy duże wydarzenia. Niestety nie tanie (bilety). Bon Jowi w Gdańsku, Mc Cartney w Warszawie i Toto w Łodzi. To mogło zaważyć na frekwencji w Łodzi, choć na tak duże miasto i bliskość Warszawy to trochę dziwi ten brak wypełnienia. Tu na forum w dziale muzyka nie było nawet małej wzmianki o tym koncercie, a szkoda.

Organizatorzy się nie popisuja terminami - Bon Jovi tez środek tygodnia i drugi koniec Polski, bo stadion musi zarobić na siebie...a Toto to wina miedzy innymi dlatego, że Łódź , jakby ten koncert był w Warszawie byloby więcej ludzi- pomimo że wydaje sie że blisko jest.. ale jestem przekonany że byłoby lepiej..., a do tego slaba reklama i final jest taki a nie inny...ludzi jak na lekarstwo..

Obejrzałem koncert Queen live in Budapest i tak jeśli chodzi o audio to całkiem nieźle jest nawet porównując niektóre obecne koncerty, natomiast co do obrazu to momentami jednak widać, że koncert ma swoje lata i to co mogli zrobić to zrobili, ale tutaj porównywać nie da rady w stosunku nawet do gorszych jakościowo obecnych koncertów. Tym bardziej że kiedyś tego światła na trybunie to nie było tyle co jest teraz perzy takich koncertach i inne światło obecne oświetlenie daje co wpływa że czyściejszy jest obraz. Osobiście chyba jednak wolę koncert na Wembley, bo tam część koncertu była śpiewana jeszcze za dnia i więcej widać bawiącej się publiczności. Tutaj jest ciemno i publiczności jest jak na lekarstwo, najgorsze jak dla mnie w tym koncercie to kilka wstawek pomiędzy piosenkami - nie potrzebne to jest i nie bardzo rozumiem po co to wstawiali.. .. Ale generalnie dla kogoś kto lubi ten zespół to trzeba mieć ten koncert bo pod względem audio i obrazu na pewno jest lepszy od Wembley..

Za każdym razem kiedy słucham FM to się zastanawiam jak mógł tak śpiewać, a dla tych co nie wiedzą jego głos mieścił się w czterech oktawach nigdy nie ucząc się śpiewu - fenomenalna sprawa..Głos ma naprawdę godny pozazdroszczenia..

Hungarian Rapsody jest dlatego "pocięte" bo nie ma taśmy z zapisem całego koncertu (gdzieś część wcięło). Obraz jest OK bo było to nagrywane tak jak film na taśmę 35 mm.

Dzieki za wyjasnienie..

• 2 tygodnie później...

Powiedzcie mi z włąsnego doświadczenia jak brzmią te Wasze płyty blue-ray w stosunku do tych samych płyt wydanych na DVD DD/DTS i CD?

Czy jakość dźwięku na tych płytach też miewa takie duże rozbieżności jak na DVD i CD?

Na ile droższy odtwarzacz wpływa na tą jakość? Czy może to amplituner jest decydujący?

Pytam bo nie wiem, który ewentualne w ogóle odtwarzacz BR kupić nie chciałbym celować w muchę z armaty.

Oczywiście wiem że obraz jest lepszy ale akurat w przypadku muzycznych BR to nie ma dla mnie takiego znaczenia i wystarczy mi dvd.

Z góry dzięki.

• 1 miesiąc później...

Hmm nie pomyślałem o regionach, czyli płyt z USA nie będzie możliwe odtworzyć na pierwszym lepszym odtwarzaczu?

Free region jak sądzę wymagany no cóż znowu trzeba "lookać" w parametry ech..

No nic zerknę też w to brzydkie Hoppo.

Faktycznie różnice cen płyt kosmiczne w stosunku do amerykańskich nie tylko płyt z resztą.

Ach ta murzyńskość...

... jak brzmią te Wasze płyty blue-ray w stosunku do tych samych płyt wydanych na DVD DD/DTS i CD?

Czy jakość dźwięku na tych płytach też miewa takie duże rozbieżności jak na DVD i CD?

Na to pytanie odpowiesz sobie sam, gdy ogarniesz to, w jaki sposób dźwięk jest zapisywany na tych nośnikach.

Przyjrzyjmy się dla przykładu zapisowi stereo ( wielokanałowy to tylko rozwinięcie, więc będzie analogicznie)

Jest koncert - ktoś go rejestruje. Przy ambitnym podejściu będzie to rejestracja wysokiej jakości, czyli

parametry dla zapisu będą następujące - 24 bity przy częstotliwości próbkowania 96 kHz - to jest MASTER.

( teoretycznie można "lepiej", nawet z wykorzystaniem formatu DXD czy też DSD, ale to mega-wyczynowcy)

Mamy więc master 24/96 i z niego tworzymy ( nazywając to po imieniu-degradujemy materiał ) do kilku wersji.

- CD to standard 16/44.1 kHz, więc tak go downsamplujemy.

- DVD to max. zapis dla PCM wartości 16/48 kHz ( podział przez "dwa" częstotliwości próbkowania-prostszy)

- DVD z dźwiękiem zakodowanym przy pomocy Dolby lub DTS - to kodery stratne (jak MP3) i efekt ich pracy

jest uzależniony od ustawienia gęstości strumienia ( jak w MP3, są kiepskie 96kbps jak i znośne 320 kbps )

Jak więc widać, to jakość zapisu audio na DVD jest uzależniona od zastosowanej metody kodowania. Jeśli studio

zdecyduje się na wydanie z audio PCM 16/48, to w efekcie dostaniesz materiał teoretycznie lepszy niż na CD.

W większości przypadków jest to kodowane do Dolby lub DTS i to od gęstości strumienia zależy efekt końcowy.

W przypadku Blu-Ray sprawa może być prostsza, gdyż do zapisu video może być dołączona ścieżka LPCM o

parametrach MASTERa - 24b/96kHz . Nie ma zbyt wielu tytułów z takimi parametrami, większość to 24/48 lub

16/48. Oczywiście zdarzają się mega-buble na Blu-Ray gdzie zamieszczono jedynie kiepską ścieżkę Dolby Digital

z wątłym strumieniem ( Nightwish, Dżem, Australian Pink Floyd i wiele innych), ale to są odosobnione wpadki .

To tak w skrócie , ale pozwala już wyrobić sobie zdanie nt. zapisu na tych nośnikach. Warto czytać co się kupuje,

można nabyć knota na Blu-Ray lub zacne wydanie na DVD. Takie są realia. Mam nadzieję, że coś rozjaśniłem ! :)

Mam nadzieję, że coś rozjaśniłem ! :)

Dzięki, no właśnie nieraz te dane techniczne są takie niby cudowne a w praktyce różnie to bywa i zdarzało mi się słuchać MP3 w lepszej jakości niż CD....

Mi się wydaje że sam fakt wydania czegoś na BD zobowiązuje do zachowania jak najwyższych standardów.

Nie chciałbym przecież kupować płyt BD nagranych z jakością spotykaną na DVD tylko znacznie lepszą bo inaczej po co mi Blue Ray?.

Małe uzupełnienie.

1. Na BD może być ścieżka dźwiękowa zapisana w bezstratnym Dolby TrueHD lub DTS-HD MA.

2. Na BD Pure Audio mogą być ścieżki LPCM 5.1 zapisane 24/192.

Dolby TrueHD lub DTS-HD MA są kodowane z mastera LPCM, więc to nie wnosi nowej wartości.

Po to się kompresuje audio (nawet bezstratnie ) aby było więcej miejsca na dysku dla materiału video.

BD Pure Audio 24/192 to szczyt możliwości, ale niestety, płyt tak wydanych jest jak na lekarstwo ...

Nie wiem co nam zostaje. Wszechobecne rządy księgowych powodują że wiele rzeczy się uwstecznia.

Niedawno przeszliśmy na telewizję cyfrową. To był prawdziwy krok naprzód, choć możliwości jakie stwarza nie są w pełni wykorzystywane. Teraz zaczyna się mówić o przyszłej cyfryzacji radia, lecz żadnych decyzji jeszcze nie ma.

Radio cyfrowe DAB+ już u nas jest (regularne programy) w kilku miastach, ich lista się wydłuża. Bawi się w to jak na razie tylko Polskie Radio. Technologia ta umożliwia na jednej częstotliwości albo emisję jednego programu z dźwiękiem wielokanałowym 5.1 i jakością CD, albo wsadzenie tam multipleksu z odpowiednio niższą jakością. Oczywiście z przyczyn finansowych wybrano wariant drugi. Wiecie jaki jest bitrate?

Największy ma PR2 stereo, "aż" 128 kbps. Inne stereo mają 112 kbps, 96 kbps, a dwa mono (informacyjne) mają 64 kbps. Znam sprawę z autopsji, mam DAB+ w domu.

My tu o LPCM 24/192, Dolby TrueHD, DTS-HD MA. A tu rzeczywistość skrzeczy. Sorry za offtopa.

Hejka,

Czy istnieje jakas alternatywa dla tego wydarzenia:

The 25th Anniversary Rock & Roll Hall of Frame

wydana rowniez na BD?

Wyszedl moze jeszcze podobny koncert grupujacy w jednym czasi i miejscu tylu swietnych wykonawcow??

Hejka,

Czy istnieje jakas alternatywa dla tego wydarzenia:

The 25th Anniversary Rock & Roll Hall of Frame

wydana rowniez na BD?

Wyszedl moze jeszcze podobny koncert grupujacy w jednym czasi i miejscu tylu swietnych wykonawcow??

Staram się być na bieżąco.

Niestety nic w tym stylu się nie pojawiło.

Tak w ogóle to prawie przestałem kupować koncerty na BD bo nie ma dla mnie niczego ciekawego !!!

Załamka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.