Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

>madly

W moim przypadku biorą spdif z komputera. Próbkowanie wyjścia mogę sobie ustawić w systemie< mam ustawione 96khz> Czy w przypadku komputera mam do czyniena z tym samym zjawiskiem, o którym piszesz wyżej? W sensie czy takie miksy "upiekszajace" dzieją się wtedy w kompie?

adik, jak najbardziej.

Ustaw sobie w Foobarze w pluginie resamplingu na 88,2 lub 179,4kHz i ULTRA MODE (bardziej dokładny algorytm resamplingu).

Jeśli gram z kompa na swojej EMU-040 USB, to właśnie tak robię i przynajmniej EMU wykrywa i pokazuje poprawnie ustawione częstotliwości próbkowania. Gra też ciut lepiej (ale na pograniczu percepcji (przynajmniej w moim systemie).

Oka, ustawie sobie 88,2, bo 179,4 to dawka niestrawna dla Behringera. Poza tym, wątpię, że karta, która daje mi spdif wogóle potyra taką częstotliwosc, to jakiś zintegrowany Realtek. Nie inwestowałem w żadną wymyslną kartę ponieważ biorę z kompa tylko sygnał cyfrowy.

madly mysle o tej Emu usb 0404. dobra jest ? cos o niej napiszesz? pytam w tym watku bo ma podobny przetwornik co Behr.

Ps. Calosciowo instrumenty lepiej graja bez ups'a. Barwy strun roznica w glebokosci bebenkow na scenie. Nie mowie o ilosci szczegolow bo upsampling wyciaga detale malo slyszalne/retuszuje dzwiek ,(kosztem niestety tego co napisalem w poprzednim zdaniu)..

marosik - dla mnie dobra, ale tak na prawdę trzeba by porównać bezpośrednio jedne i drugie pudełko :-). Bazowanie na opiniach właścicieli pudełek jest bardzo ryzykowne ;-) "No bo nasza najładniejsza" ;-)

Ustawiłem sobie w foobarze i na wyjściu spdif 44,1 kHz 16 bit i w razie ochoty, , w trybie sample rate converter ustawiam behringera na 88,2 i długość słowa 24 bit.

Witajcie, właśnie otrzymałem Behra. Puściłem z optyka i nie działa. Co dziwne na coaxialach ( na tym z mute i tym z co obchodzi mute ) nie działa. Co to może powodować? Optyk jest mi niezbędny ponieważ źródło do coaxiala jest pożyczone. Próbowałem już 3 różnych transportów światełka i za każdym razem świeciła mi się lampka error.

Pomożcie :(

Na stronie 8 uzytkownik webre miał podobny kłopot. Spróbowałem sposobu co pomógł webre'owi. Próbuję już drugą godzinę i żadnych efektów. Cały czas świeci się czewony led error. Sprawdziłem buzzerem to co mogłem bez rozkręcania całego sprzętu i wyjmowania płytki. Do odbiornika toslinka dochodzi zasilanie. Co może być tam sknocone?

A jak to zrobic?

Z tego co widze I o czym rozmawialem to Obywatel nic nie grzebal w plytce z mux'em a tylko przylutowal kabelki do pinow 4 I 5 cs8420 wiec myslalem, wszystko jest ok a tu zonk.

schemat src 2496 jest na stronie ŁF, pdf do sciągnięcia

nie sądzę aby obywatel odwalił kichę, zapoznaj się z urządzeniem dokładnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to trochę ode mnie:

- multiplexer jest na swoim miejscu - nigdy nie ruszany

- nigdy nie miałem okazji sprawdzić oryginalnego wejścia optycznego - jadę tylko na coaxialu

- coaxial oryginalny działa poprawnie

- coaxial dołożony z podpięciem bezpośrednim również działa

- Behringer był nowy - kupiony na e-Bayu

- moje zmiany dotyczą zasilania, kondzi i dodaniu trafek LL na wyjściu i tego wejścia coax

...i sam nie wiem co jest grane :(

Czy ktoś ma doświadczenia z Behrem łączonym optykiem?

u mnie behr dzial i na coaxialu i na optyku... ktos wczesniej pisal ze tez mial problem z polaczeniem optykiem - pojawialy sie rozne sugestie: wylaczyc calego behra bo cs sie "wiesza", pokombinowac z przyciskami szczegolnie "source" w sekcji input - i nie poddawac sie!

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01, 21 Paź 2009, 10:20

Resetowanie Behra ( czyli power on -> power off ) robiłem już setki razy, na różnych ustawieniach przycisków i za każdym razem wracało do normalnego ustawienia, tak samo dioda error.

Czy to możliwe, że akurat to wejscie układu odpowiedzialnego za selekcję wejść cyfrowych, do którego podłączony jest toslink jest skopane?

Co myślicie o ruchu takim jak na obrazku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3X-3Y raczej nie jest oprogramowane w selektorze wejść, więc nie bedzie go można wybrac jako źródła; 0Y do masy przez kondensatorek 100n;

pozdrawiam

Mam takie lamerskie zapytanie do szanownych kolegów ;) Jedzie do mnie gdzieś z polski BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC 2496, nigdy nie korzystałem z tego procesora, ma być podłączony do DVD Denona, i tu mam właśnie pytanie: łącze go w taki sposób (nie będę korzystał z wejść/wyjść XLR): dvd->optical->berhinger->rca-> wzmak ??? Ma ten procesor wejście coax?

tdrozd, 27 Paź 2009, 18:21

>aby ten dac dobrze zagral potrzebne jest dobre towarzystwo

>nie kazde dvd da odpowiednio dobry sygnal

wiem, jest to tymczasowe rozwiązanie

adik, 27 Paź 2009, 21:43

>Behringer nie ma wyjść analogowych RCA, sygnał wychodzi XLR

czyli jak mam połączyć wyjście xlr w behringerze z rca we wzmacniaczu ? przejściówka?

mozna zebrac sygnal z jednej koncowki i masy

bedzie troche ciszej (jakies 2,5V) bo bedziesz gral tylko polowa sygnalu

ale wsjo bedzie grac jak trzeba

czyli kabel xlr>>>>rca

mozna tez kupic przejsciowke xlr >>>rca ( tania) bedzie to samo co pisalem

droga ( z trafem dopasowujacym wew)

tdrozd, 27 Paź 2009, 22:00

>mozna zebrac sygnal z jednej koncowki i masy

> bedzie troche ciszej (jakies 2,5V) bo bedziesz gral tylko polowa sygnalu

>ale wsjo bedzie grac jak trzeba

>czyli kabel xlr>>>>rca

>mozna tez kupic przejsciowke xlr >>>rca ( tania) bedzie to samo co pisalem

>droga ( z trafem dopasowujacym wew)

ok, dzięki za pomoc

pytanie:

mam nowego behra.ma jakieś 100h grania za sobą.wymieniłem póki co 5 kondów:bg n 33uf za stabami, reszta to bg nx 22uf to reszta.

co się stało: black gaty siedzą jakieś 80 godzin i mam obecnie krzykliwy, ostry dźwięk.bas gdzieś zaginął.

normalne to przy nowym urządzeniu?

docelowo behr będzie grał z lundahlami.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi