Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB - Stowarzyszenie Vienna Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie, poszukuje wzmacniacza odpowiedniego do vienna acouctics bach, brakuje mi góry która jest zbyt wycofana w tych kolumnach, obecnie słucham na exposure 2010 (do sprzedania gdyby ktoś chciał) ostatnio w weekend słuchałem na rotel 1060 i moge potwierdzić rewelacyjnie się zgrywają z Bachami, fajny jasny wzmak ! Jednak dostać tego rotela nie jest łatwo, można pokusić się o 1070 ale to już droższa sprawa, i tez ciezko dostac.

Pytanie zasadnicze co polecicie poza rotelem ? Ja wymyśliłem arcam a80 słuchał ktoś takiego połączenia ?

A moze Primare I21 u mnie sprawdzil sie z ProAc D15 kiedy mi brakowalo gory wlasnie ten wzmacniacz zagral idealnie z ProAcami gdzies czytalem ze ProAc to podobny dzwiek do Vienna jesli to prawda to Primare moze sie sprawdzic .

Z jasnych piecykow to jeszcze Atoll IN100 + Atoll CD100 to jasny ostrawy detaliczny bardzo dynamiczny zestawik jest tez powinien sie zgrac .

Dzieki za pomoc, hegel marzy mi się ale cena na poziomie 6 tys mnie przerasta. Atoll też mógłbym mieć, mialem in 50 i jak za cene 600zl to gral swietnie ale i tak za kiepsko do bachow. In 100 można kupic w pieniądzach które mam czyli ok. 2500.

Primare tez drogi jak dla mnie. Czekam na kolejne propozycje jasnego wzmacniacza do bachow w przedziale 1500-2500 pln.

Jak narazie wygrywa arcam a80 ok. 1000zl oraz rotel 1060 ok. 1500zl

Primare tez drogi jak dla mnie.

Primare I21 wlasnie moj byly jakis miesiac temu pojawil sie na allegro nawet fotki byly moje na tej aukcji chyba poszedl za te 2450pln .

http://allegro.pl/show_item.php?item=2865462618

A wczesniej byl tez caly zestawik w bardzo dobrej cenie http://allegro.pl/zestaw-primare-i21-i-cd21-i2788487194.html

Trzeba czekac i polowac czasami sie trafi to czego sie szuka w fajnej cenie ;)

Slyszałem za 980bx to cos dobrego i podobna gra na poziomie 1070 ktory kosztuje 3000zl tylko gdzie go dostac :) szukalem i szukam

Primare nie mowie nie, ale nie znam firmy, slyszalem (o firmie) ale nie znam, i kupowac za 2500 w ciemno... jakby byl mozliwy odsluch to inna sprawa. Do tego Primare sa same srebrne a ja mam czarny cd i tuner.

Wolalbym juz atolla in 100 bo czytalem o nim i mialem w domu przez rok in 50, podoba mi sie filozofia firmy.

Edytowane przez kozaqpce
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy mi się wydaję, czy podnieśli ceny? To znaczy na Haydn Grand na pewno, pytanie czy na inne?

Rok temu coś dałem za Haydn Grand w okleinie rosenwood - 4400zł. I co ja pacze? 6 tys. z hakiem wołają w Top Hifi za takie.

Edytowane przez frywolny trucht

Za Haydn Grand w Top Hi Fi, rzeczywiście wołają jakieś koszmarne ceny.

Można za to ewentualnie rozważać zakup Bach Grand za 4 499 zł:

http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=610&action=detail

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam, ponownie opisze wrazenia odsluchowe va bach + rotel 1060 vs exposure 2010. Do polaczenia tego zestawu jak wczesniej wspominalem skłoniła mnie wycofana gora w va.

Rotel 1060: swietna gora, wkoncu sie pojawila we vienach, nie weszla na twarz wrecz bym powiedzial ze zagrala w glab, super na 5, dol natomiast rewlacyjnie, kontorolowany! mimo malego pokoju i tendencji bachow do duzej ilosci basu rotel panowal nad nim zawsze, ale ale w pewnych sytuacjach jakby go brakowalo, jakby go pomijal, a przeciez cos musi nadawac rytm muzyce...

Srednica... niestety niestety ale srednica niby jest ale jest zupelnie wyprawa z emocji, nie porywa, nie wciaga, nie kusi, nie absorbuje, sklamalbym mowiac ze jej nie ma bo niby jest...

Ciekawostka jest to ze rotel jest bardziej uniwersalny tzn niektore plyty zle brzmialy na exposure a rotel wszysko zagral poprawnie, coprawda bez emocji ale na dobrym poziomie.

Exposure 2010: na wskroś neutralny, dynamiczny, prosty, gra tak jak reszta pozwoli, nie rozsjani nie przyciemni, bachy maja wycofana gore wiec tak zagral, bachy lubia bas wiec bylo go duzo, kontrola na 4. Gory oczywisnie mniej niz z rotelem, bas zupelnie inny niz rotelowy. Wzmacniacz nie tak poprawny i nie na takim dobrym poziomie jak rotel ale i tak go wole bo mnie zauroczyl, pociaga, absorbuje, jest w nim mimo niedociagniec pewna magia, zapewne wszystko przez obfina w smaczki srednice ktorej brakowalo w rotelu.

Resasumujac poszukiwania nadal trwaja :) czekam na pomocne informacje.

PS. pozdrowienia dla admina grupy :) zawsze pomocny, sympatyczny czlowiek z duza wiedza, juz kiedys doradzal mi droga mailowa, dzieki.

Edytowane przez kozaqpce
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To, że tak gra Rotel to normalne. Góra, dół, ofensywnie, ale kosztem średnicy. Tak młodzieżowo.

Bachy mają kopułkę taką samą jak Haydny, prawda? Góra nie jest wycofana tylko łagodna. Jeżeli podoba ci się to co uzyskałeś z Bachem i Rotelem może powinieneś zaatakować kolumny Monitor Audio i wrócić do spokojnego Exposure? Chociaż też nie, bo MA też w tyłku średnicę.

No to masz problem. Raczej coś mocnego prądowo. U mnie sporo "cyknięć" wyszło gdy zamieniłem kable sieciowe na trochę lepsze od fabrycznych, a głośnikowe na srebrne Albedo Blue.

Edytowane przez frywolny trucht

Mam IC albedo blue, i troszke sie poprawilo. Gora lagodna czy wycofana, kwestia pojecia, ja bym powiedzial mila spokojna ale uboga. Tez myslalem jednak o zmianie kolumn tylko szkoda mi vien bo maja dusze. Myslalem o avance dana 670av ale ciezko je dostac.

kopulka taka sama jak haydn

Edytowane przez kozaqpce
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dużo wiecej zmian wprowadzi kabel głosnikowy niż IC. Poeksperymentuj z lepszymi sieciówkami niż fabryczne. Koszt nie jest porażajacy ok. 200zł na dobry początek.

Kable można wypożyczyć, nie przypasuje- oddasz. Albedo nawet chyba wciąż kaucji nie bierze.

W stosunku do Monitor Audio, które tak kłuja, że uszy mi krwawią, może faktycznie VA ma wycofaną górę :) Kwestia potrzeb determinuje interpretację?

:)

Ostatnio byly na allegro glosnikowe albedo air I za 800 poszly.

Sieciowke mam lapp, czyli ani zwykla czarna ani dobra, a co w okolicach 200 bys polecil ? bo ja kojarze tylko supra lorad w tych pieniadzach.

Apropo tego hegla h70 o ktorym pisal violet: powaznie sie nam nim zastawiam bo bywam ze 2 razy do roku w norwegii a tam ten model mozna kupic za 4000zl a nie za 6500zl jak u nas.

Slyszalem juz od wielu osob ze to samo dobro i wart kazdej zlotowki nawet 6500.

Trochę nowości z Vienna Acoustucs:

http://www.vienna-acoustics.com/news/article_13.php

W tym odświeżona seria Grand o nazwie Symphony Edition.

Tu opis VA Mozart Grand Symphony Edition:

http://www.vienna-acoustics.com/news/Mozart-Grand-SE.pdf

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pytanie, czy v.a.mozarty zgraja sie z Musicalem A300. Sluchal ktos takiego zestawienia? I czy Mozarty Grant uzasadniaja wydanie wiekszej kasy. Co soe zmienilo vs starszych Mozartow?

pzdr

• 2 tygodnie później...

Od wczoraj mam Beethoveny takie jak na tej fotce z sieci.

Są tak ładne i tak wykonane ( od pierwszego właściciela , niesamowicie zadbane ) że nie mogłem się im oprzeć chociaż nie wiem czy to jest moje brzmienie .

Dam im trochę pograć .

Mam pytanko - w tych tweeter to Scan Speak 9300 . Jakie tweetery stosuje Viena w innych konstrukcjach ?

Edytowane przez muda44

Od wczoraj mam Beethoveny takie jak na tej fotce z sieci.

Są tak ładne i tak wykonane ( od pierwszego właściciela , niesamowicie zadbane ) że nie mogłem się im oprzeć chociaż nie wiem czy to jest moje brzmienie .

Dam im trochę pograć .

Mam pytanko - w tych tweeter to Scan Speak 9300 . Jakie tweetery stosuje Viena w innych konstrukcjach ?

Mam takie same:)

Miałem i widziałem wiele kolumn.

Te biją je wszystkie . Nie dość że perfekcyjnie położony fornir to te szczelinki oddzielające przód i tył robią niesamowite wrażenie .

Mocny wzmak i srebrne kable...

Xindak A600P to elektrownia i tu nie ma problemu.

Kable to Albedo Air 1 w nowej wersji .

Jest bardzo przyjemnie. Na długie godziny słuchania i niczego nie brakuje ale wolę " żyletki " :)

Miałem i widziałem wiele kolumn.

Te biją je wszystkie . Nie dość że perfekcyjnie położony fornir to te szczelinki oddzielające przód i tył robią niesamowite wrażenie .

Zdjęć nie ma sensu robić. I tak żadne nie odda tego co w rzeczywistości widzą oczy i dotykają ręce.

Choć z wielkim żalem to rozstawałem się z VA właśnie ze względu na górę i w przypadku Mozartów troszkę podpompowany bas.

Ale faktem jest... przyjemność ze słuchania ogromna :)

Słuchając rozumu....

Słuchałem różne " góry " . Scan D3004/6600 bije tego w Beethovenach ale sam tweeter nie gra.

Fajne są Seasy 27TBC/G które stosuje Harpia. Ale na większości nagrań nawet z super sprzętem po prostu męczą.

Tu jest dobry kompromis i wpasowanie do reszty .

Co do basu - no muszą mieć PRĄD .

Jak swoich słuchałem przed zakupem na monoblokach Vincenta to bas coś tam dudnił i burczał.

Xindak wymiata . Niska impedancja swoje robi ale z mocnym wzmakiem nie ma problemu. Jest szybki , bardzo dynamiczny i schodzi baaardzo nisko.

Chyba, że jakieś kurwistości w stylu MA.

Na polu zostają jeszcze Harpie i na dniach posłucham Audio Physic Tempo 6

Xindaka nie sprzedam !

muda,

poszukaj testu tych vienn w audio, szybko je sprzedasz jak zobaczysz pomiary

Nie rozumiem ?

http://audio.com.pl/pdf/testy/zespoly%20glosnikowe/Vienna%20Acoustics%20BEETHOVEN.pdf

Edytowane przez muda44
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mam problem z VA Mozart Grand - mianowicie popaliły mi się tranzystory na zwrotnicy. Czy ktokolwiek z użytkowników byłby tak miły i mógłby zrobić zdjęcie i podpisać wartości?

Bardzo mi zależy, bo serwis VA na Polskę nie podaje żadnych informacji, co jest wg. mnie chamstwem. Nie mam zamiaru oddawać kolumn do naprawy, jeśli sam umiem je naprawić.

pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że znajdzie się w tym szacownym gronie ktoś uprzejmy i mi pomoże

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.