Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB - Stowarzyszenie Vienna Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Moja zwrotnica wygląda następująco:

http://przeklej.net/image_details/67171.html

Dziwna rzecz, że jedną partię zdjęć otrzymałem od bardzo pomocnego forumowicza - zwrotnica jego różni się diametralnie. Nie wiem czy była modyfikowana, ale wątpię.

Moja zwrotnica wygląda następująco:

http://przeklej.net/image_details/67171.html

Dziwna rzecz, że jedną partię zdjęć otrzymałem od bardzo pomocnego forumowicza - zwrotnica jego różni się diametralnie. Nie wiem czy była modyfikowana, ale wątpię.

wrzuć zdjęcie zwrotnicy które się różnią.

• 2 tygodnie później...

Zapisuję się do klubu ze swoimi Vienna Acoustics Mozart. Napędzane to jest Arcamem FMJ A-28 z CD-17. Kable to: QED Ruby Anniversary XT oraz QED REFERENCE AUDIO 1. Jak na pierwszy zestaw stereo to jestem bardziej niż zadowolony. Najbardziej podoba mi się to, że sprzęt bardzo ładnie gra cicho a na tym mi bardzo zależało. Trochę przy wyższym poziomie głośności w miejscu odsłuchu basu jest za wiele. Jak się przesunę z odsłuchem bliżej kolmn wszystko jest ok. Ale i tak zestaw ten zostanie już u mnie na dłużej. Czy warto bawić się w zasypywanie komory balastowej tych kolumn? Czy też dać sobie z tym spokój?

• 2 tygodnie później...

Witam Szanownych Klubowiczów. Ja wciąż tkwię w Dali ale myślę o zmianach w moim systemie - więcej szczegółów tutaj http://www.audiostereo.pl/arcam-a32-23t-dali-450-w-poszukiwaniu-muzyki_101979.html Jak do tej pory doradzano mi głównie zmianę wzmacniacza, ale rozważam też pozostawienie elektroniki i zmianę Dali 450 na VA Mozart Grand. Co do tej zmiany to słyszałem już różne opinie, że może nie warto, że Dali 450 wcale nie są słabsze, itd. Czy ktoś z Klubowiczów miał okazje porównania Mozartów z Dali 450, ewentualnie posłuchania ich ze wzmakiem Arcama A22 / A32? Z góry wielkie dzięki za wszelkie wpisy.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 2 tygodnie później...

Ja również dołączam do stowarzyszenia z Beethoven Baby Grand. Kolumny są ale nie wybrałem jeszcze elektroniki i chętnie posłucham porad bardziej doświadczonych użytkowników VA.

W salonie na odsłuchach bardzo dobrze zagrały z peachtree audio, klasa D co ma dla mnie duży plus . Które inne wzmacniacze warto rozważyć Waszym zdaniem? Ma ktoś doświadczenia z peachtree?

Witam nowych Klubowiczów! Napiszcie, Koledzy parę słów o swoich odsłuchach VA.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 1 miesiąc później...

Ciekawią mnie kolumny Vienna Acoustics Bach Grand. Chciałbym wymienić swoje obecne Bowers & Wilkins CM1 właśnie na wiedeńskie kolumny :) Mój zestaw to: Marantz PM 7004, Marantz SA 7003. Słucham muzyki klasycznej, jazzu i rocka. Do tego mam pokój 15m2. :)

Chciałem zapytać, na ile poprawi się jakość brzmienia, szerokość sceny muzycznej, separacja instrumentów? :)

• 2 tygodnie później...

Witam,

Czy ktoś z was słuchał kolumn VA z Arcamem A38 ?

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

• 4 miesiące później...

Witam

Mam pytanie do kolegów, czy taka końcówka jak w linku to radę beethovenom?I czy to będzie zdecydowanie inne granie niż z nadem c 372?Jako pre może być Magic 6 lub diy na e88cc.

http://allegro.pl/koncowka-mocy-firstwatt-f5-klasa-a-hi-end-i3681116458.html

Pzdr

Witam

Mam pytanie do kolegów, czy taka końcówka jak w linku to radę beethovenom?I czy to będzie zdecydowanie inne granie niż z nadem c 372?Jako pre może być Magic 6 lub diy na e88cc.

http://allegro.pl/koncowka-mocy-firstwatt-f5-klasa-a-hi-end-i3681116458.html

Pzdr

Oj słabo to widzę...jak słuchasz na niskich poziomach nie głośno, i w nie za dużym pokoju to razem może być całkiem czarująco i fajnie...ale jak lubisz mieć zapas mocy to 2x40W na Beethoveny trochę mało..to są wielkie kolumny i potrzebują niezłej elektrowni ..właśnie nie tak dawno słuchałem Beethovenów concert grand...do których się przymierza

moja żona(bo ładne) i powiem że są mocno prądo-żerne.

Taka żona to skarb:) Można z nią i na spacer po sonus faberach się wybrać

http://www.sonusfaber.com/it/prodotti/aida

ja ma stare vienny

http://audio.com.pl/pdf/testy/zespoly%20glosnikowe/Vienna%20Acoustics%20BEETHOVEN.pdf

nazbierało mi sie trochę wzmacniaczy i gram na np: z

primaluną proloque one( el 34) - jak śpiewające panie( N.Jones W. Houston -I will.... z Bodygarda) to miód, z cięższymi Rammstain itp to już nie to.

vincent 226 mk 2 - niby taki mocarz, można nim kręcić, niby zmieniać cos lampami, ale on gra tak zwaliście jakby beczkę miodu wylał- czuć zapas mocy ale finezji to on nie ma.

I na końcu ten nad c372 z tym to dziwna historia. Chciałem( ę) go sprzedać, aleee.. jak gra on normalnie połączony z tym swoim przedwzmacniaczem to żadnej magii nie ma. Nie ma co wierzyć, że zmiana zworek przynosi polepszenie dźwięku- spróbowałem na moje ucho nie wnosi, ale mam zrobione do niego pre lampowe na e88cc i teraz on gra w innej lidze- stąd moje poszukiwania porządnej końcówki tranzystorowej w normalnych pieniądzach. Dlatego rozglądam się za wynalazkami typu Pass itp. Pojawiło sie trochę ciekwych rzeczy np C.E.C 6300 , Calyx, końcówki nuforce,a może polski audiomatus? Ma ktos jakieś doświadczenia?

Passa wynalazkiem bym nie nazwał .

Jak Ci pisałem na PW.

Xindak A600P , Pass 150 , Calyx CTI to pewne typy do tych kolumn .

Wiem, przesadziłem z tym Pass'em- kultowa postać.

Twoje PW mam w pamięci

Czy są jakieś porządne klony tego Passa 150? na forum?

Może ma ktoś z kolegów i może się pochwalić?

zestawiał ktoś z was kiedyś VA z McIntoshami ?? ponoć jest to całkiem niezłe połączenie :)

a tak na marginesie, dopisuję się do klubu z moim VA Mozart Grand SE

post-17100-0-38123400-1384711722_thumb.jpg

Witamy nowych użytkowników kolumn VA. Czy to jest elektronika Creek?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Piotrka.

Końcówka to Audio Analogue Donizetti, odtwarzacz Audio Analogue Paganini.

Co tam dalej stoi to już nie wiem.

Dywan jak u mojego kolegi:)

Wygrałem coś?

G...o wygrałem, bo już widzę, że wszystko jest w profilu.

Popisać się chciał po 3 piwkach;) Miłego wieczoru.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

(...) Końcówka to Audio Analogue Donizetti, odtwarzacz Audio Analogue Paganini.

dogrzebałeś się do poprawnych informacji :)

mogę jedynie dodać, że pomiędzy wspomnianymi AA jest wpięty przedwzmacniacz lampowy Audio Innovation L1 (jedna lampa ECC82/12AU7, A konkretniej Sylvania).

Całkiem sympatycznie się to zgrywa z Mozartami, aczkolwiek nie jest to elektronika na którą zasługują Vienny. Kolumny są fantastyczne i w (mam nadzieje) niedalekiej przyszłości doczekają się zacnych kompanów :)

Violet, a czy Ty, jako niezależny blogo-recenzent sprzętu, nie miałbyś łatwiejszego dostępu do droższych wzmacniaczy? mam na myśli Mcintosha, albo jakieś wyższe modele lamp PrimaLuny. Mimo, że byłaby to Twoja całkowicie subiektywna opinia to i tak jestem ciekaw jak wypadają te sprzęty na tle Hegela.

Edytowane przez piotrek23

piotrek23, dostęp do droższych wzmacniaczy mam, natomiast brakuje mi czasu, aby to wszystko opisywać. Na swoim audio-blogu nawet nie opisałem dokładnie swoich ulubionych Vienna Acusctics Mozart Grand, choć zasługują one z pewnością na indywidualną charakterystykę.

Edytowane przez Violet

Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę sprzedać moje Bachy Grand w pięknym kolorze maple (klon).

Stan jest absolutnie idealny, tzn. nie różnią się one absolutnie niczym od takich kupionych w Top Hi-Fi. Mam pełną dokumentację, oryginalne kartony, słowem - wszystko! Kolumny nie noszą żadnych śladów użytkowania. Gratis dodaję cokoły z czarnego granitu, specjalnie wymiarowane pod te kolumny, pięknie wykonane, o zaokrąglanych krawędziach.

Bachy zamierzam sprzedać, bowiem chcę pójść z głośnikami 2 półki wyżej. Celuję w BBG SE lub w ProAc D28. Biorę też pod uwagę Harbeth SHL5. Kompletuję już docelowy system i stąd potrzeba zmiany. :)

Edytowane przez Morven
  • 2 miesiące później...

No cóż.... widzę że klubie cichutko więc odświeżę co nie co wątek.

Jako że stałem się posiadaczem 2 kpl. beethovenów jakież było moje zaskoczenie gdy postawiłem je obok siebie.

Fotki z porównania poniżej - te w wykończeniu z drzewa różanego są nowsze sądząc po numerze seryjnym.

Może ktoś się orientuje czy wychodziły 2 wersje tych kolumn (pomijam najnowsze beethoveny grand i baby grand).

Starsze (jaśniejsze) mają fabrycznie otwory do wkręcenia kolców (również fabrycznych) - w nowszych tego nie ma.

Żeby było ciekawiej to grają też odrobinę inaczej - głośniki wyglądają na takie same (nie rozkręcałem ich) - ciekawe czy różnią się zwrotnicami.

Wymiary nie pokrywają się z tymi które podaje na swojej stronie vienna - poniżej fotki z bezpośredniego porównania.

WP_000982.jpgWP_000983.jpgWP_000984.jpgWP_000985.jpg

Hmm no właśnie nie wiem jak to napisać..takie rzeczy mają miejsce w vienna..w cyklu produkcyjnym są wprowadzane zmiany i poprawki na bieżąco..ale słyszałem, ze np w konstrukcji głośników czy zwrotnicy..ale,żeby aż tak w rozmiarze skrzynek to jestem troszki w szoku...teroretycznie, ale teoretycznie nowsze winny grac ociupinę lepiej..ale Tobie osądzać jak to gra...mam nadzieję,że zmiany nie wynikały z tak ostatnio modnego w świecie audio hi-end *****""""cięcia kosztów"""****

.mam nadzieję,że zmiany nie wynikały z tak ostatnio modnego w świecie audio hi-end *****""""cięcia kosztów"""****

A propos cięcia kosztów- produkcję przetworników VA zleca w Chinach. To już nie są Seasy. Chociaż niekoniecznie musi to by gorsze jakościowo:

http://www.ebay.com/...=item338a00edb8

Edytowane przez jurek
  • 2 tygodnie później...

Póki co Copland CSA8 gra u mnie z kolumnami Epos M15.2 i jest ciut za dużo góry. Chciałbym je wymienić na Vienny Mozarty. Znajomy kolegi miał kiedyś CSA28 z Mozartami i był zachwycony. Już się trochę o tym zestawieniu naczytałem i wiem, że wtedy nie powinno być już za ostro. Śledzę rynek od jakiegoś czasu szukając Mozartów. Pokój ma powierzchnię ok 28 m i jest dość niski (1,8-2,2 m), powierzchnia odsłuchowa jest ograniczona i kolumny od siebie są ok 180 cm, od ściany tylnej 50 cm a od słuchacza ok 2-2,2 m.

Kable mam Chrod carnival silver screen, a rca qed qunex 1.

Czy CSA8 poradzi sobie wystarczająco z VA Mozart? Nie są to kolumny łatwe do zdobycia na rynku wtórnym, a nie chciałbym się rozczarować, jak kupię z drugiego końca kraju i się okaże, że trzeba mocniejszy wzmacniacz kupić... Chcę się wybrać do TopHiFi z moim CSA8 i posłuchać VA Mozart, ale nie wiem czy różnią się bardzo od tych wcześńiejszych modeli z początku produkcji. Copland z Viennami to dość częste zestawienie, więc mam nadzieję, że ktoś się wypowie na ten temat.

Póki co Copland CSA8 gra u mnie z kolumnami Epos M15.2 i jest ciut za dużo góry. Chciałbym je wymienić na Vienny Mozarty. Znajomy kolegi miał kiedyś CSA28 z Mozartami i był zachwycony. Już się trochę o tym zestawieniu naczytałem i wiem, że wtedy nie powinno być już za ostro. Śledzę rynek od jakiegoś czasu szukając Mozartów. Pokój ma powierzchnię ok 28 m i jest dość niski (1,8-2,2 m), powierzchnia odsłuchowa jest ograniczona i kolumny od siebie są ok 180 cm, od ściany tylnej 50 cm a od słuchacza ok 2-2,2 m.

Kable mam Chrod carnival silver screen, a rca qed qunex 1.

Czy CSA8 poradzi sobie wystarczająco z VA Mozart? Nie są to kolumny łatwe do zdobycia na rynku wtórnym, a nie chciałbym się rozczarować, jak kupię z drugiego końca kraju i się okaże, że trzeba mocniejszy wzmacniacz kupić... Chcę się wybrać do TopHiFi z moim CSA8 i posłuchać VA Mozart, ale nie wiem czy różnią się bardzo od tych wcześńiejszych modeli z początku produkcji. Copland z Viennami to dość częste zestawienie, więc mam nadzieję, że ktoś się wypowie na ten temat.

Przy Twoim ustawieniu raczej obawiałbym się o dudnienia basu. To jest bolączka zestawienia Copland- VA co jest czasem potęgowane przez niezoptymalizowaną akustykę pomieszczenia.

VA w stosunku Eposów to raczej skok w bok niż upgrade.

Osobiście raczej poszukałbym majstra, któryby potrafił zestroic Eposy do Coplanda.

Na początek możesz spróbowac samodzielnie- sciszając nieco głośnik wysokotonowy rezystorem.

• 4 tygodnie później...

Ciekawi mnie jaki wzmacniacz polecacie do odsłuchania z kolumnami vienna acoustics bach grand? Wzmacniacz oczywiście do 6000zł. Przeznaczenie ogółu systemu do muzyki klasycznej, gdzie źródłem na chwilę obecną będzie Marantz SA 7003.

No i jak początkowo współgra z Bachami mój Marantz PM 7004?

• 3 tygodnie później...

Jak Twoja vienna z twoim marantzem współgra ? :-))

To chyba sam już wiesz najlepiej ... :-)

Do tak fajnych kolumn osobiście polecić mogę mocnego brytyjczyka np Arcama A38

Słuchałem go z proac-iem, elac- iem, b&w cm10 ale najdłużej (bo najprzyjemniej) na odsłuchu zostały właśnie twoje vienny .... Poprostu zmieniać sie go nie chciało - bajka :-)

Dobry mocny brytol da radę, dobrze napędzi, i fajnie rozjaśni to co w vienie trzeba podciągnąć.

A38 rzadko sie pokazuje ale można czasami ustrzelić godziwy egzemlarz tylko aukcje śledzić.

Powodzenia

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.