Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  123 członków

Baltlab Klub
IGNORED

klub Baltlaba

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jaki model Rotela ? 845 , 930 ? a NAD z serii Silver ?

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No właśnie, z jakim modelem grał wtedy Baltlab? Jak pisałem wcześniej posiadam RCD-991 w żaden sposób nie modyfikowany. Moim zdaniem to bardzo spokojny odtwarzacz o trochę lampowym brzmieniu.

Niższe modele są jaskrawe np. RCD-951.

Pozdrower

Przebrnalem przez wyszukiwarke, odgrzebalem watek z marca 2004 roku i kajam sie odszczekujac.

Bylem przekonany ze to byl 991, a w rzeczywistoosci to byl modowany 1070. Pamiec zawodzi po prawie 10 latach.

Przepraszam zainteresowanych.

Ależ nie ma za co, najlepszym się zdarza :-) RCD-1070 słyszałem już jakiś czas temu i moim zdaniem w porównaniu do 991 wypada gorzej - oba odtwarzacze słuchane na zmianę. 1070 zabrzmiał nieco metalicznie a 991 znacznie cieplej i spokojniej.

Pozdrawiam i czekam na dalsze - ewentualne opinie.

Jak pisałem wcześniej posiadam RCD-991 w żaden sposób nie modyfikowany. Moim zdaniem to bardzo spokojny odtwarzacz o trochę lampowym brzmieniu.

Baltlab bardzo dobrze gra z ciepłymi barwnymi lampowo brzmiącymi CDkami tylko to też zależy jeszcze od kolumn bo jeśli będą za ciemne to może góry brakować trochę bo Baltlab zagra tak jak zagra CD .

Kolumny to także dość neutralne elementy systemu. RLS - Callisto IV - zadziwiające ogromnym dźwiękiem, stereofonią i przepięknie grające małe kolumny.

Pzdr

Epoca 3 nie słyszałem znam tylko z opisów ale myślę że może to się zgrać bo skoro kolumny nie za ciemne neutralne Epoca 3 też raczej neutralna to ciepły barwny CD chyba wskazany będzie żeby dodać tej całej przyjemności do dźwięku . Może ktoś kto ma E3 coś więcej podpowie .

Epoca 3

To może być dobre zestawienie.Nie znam małych RLS,patrząc jednak na ich opis,wnioskuję,że potrzebują mocnego piecyka,który je napędzi (4Ohm/efektywność 85db) i tu Epoca 3 poradzi sobie z tym bez problemu.

Ważny będzie dobór źródła i kabli.Rotel 991 posiada tor zbalansowany (wyjścia xlr) i warto by z tego połączenia skorzystać.W ostateczności można co nieco wyciągnąć odpowiednio dopasowanym IC.

Jak powiedział sebolx,źródło będzie decydowało o charakterze całości brzmienia.Nie bez powodu używam daca o bardzo soczystym (lekko ciemnym) brzmieniu,które ładnie zgrywa się z żywo grającymi JmLab.

Posiadany wzmacniacz dysponuje mocą 2x100W przy 8Ohm więc na brak mocy nie mogę narzekać ale mam wrażenie że Baltlab zaoferuje znacznie dojrzalszy dźwięk, ułożony i spokojny. Kilka lat temu słyszałem Epoce 1v3, byłem zachwycony a na tegorocznym Audioshow Endo 2...i coś we mnie pękło.Dłuuugo słuchałem zauroczony tym co tam usłyszałem i męczy do dziś. Domyślam się, że róznice między Epocą III a Endo 2 jest spora. Szukam czegoś pośredniego w cenniku Baltlaba ale tańszego niż Endo II i niestety Endo I. Okablowanie...to na tą chwilę poszukiwania ale wszystko wskazuje na to, że pójdę w srebrną myśl technologiczną, polską :-) Więc być może mój system będzie prawie Made in Poland :-)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Powiedzcie mi drodzy moi, czy ktoś z Was słyszal już, czy widział opinie na temat Endo1? W podobnej cenie hegel ma H80 i wygląda to na bezpośrednią i ciekawą konkurencję

Edytowane przez Waldi76

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 9 miesięcy później...

Witam !

Trochę z niepokojem przyjąłem wiadomość,że firma BALTLAB nie zagości na tegorocznym AUDIOSHOW ? Nie znalazłem jej w harmonogramie wystawców.

Może ktoś ma lepsze informacje ?

Cześć. To ja może na łamach klubu zapytam, czy nikt nie jest chętny pozbyć się swojego baltlaba? Jestem zainteresowany 2 i 3ka, oczywiście używkami. Ktoś łączył baltlaba z papierowymi membranami ? (kolumienki zaph sr71 na seasach) początkowo grałby z nadem c541i.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No właśnie tak się zastanawiam się... Ale chyba jeszcze nie teraz. Mam B2 wykonanego przez p. Kozłowskiego dla mnie i znajomego na specjalne zamówienie w jednej z dwóch ostatnich obudów od wersji 1 v.3. Myślę o wymianie na jakiegoś lampowca. A po ile teraz B2 chodzą bo nie widzę żadnego w ogłoszeniach?

W sumie moja dwójka też jest na specjalne zamówienie bo ma niebieskie lampki:) BlueMax czy mógłbyś się podzielić informacją o szczegółach "specjalnego zamówienia"?

Szkoda, że nie ma opcji przestawienia Epoki 2 w tryb końcówki mocy, Chcę kupić dac Nad M51 a tam podobno zacny przedwzmacniacz jest, można by było porównać pre Baltlaba z Nad M51.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Specjalne zamowienie polegało na tym, że nie podobała mi się nigdy płyta czołowa B2, zwłaszcza potencjometry a miałem sentyment do klasycznego looku 1v3, którego już niestety od dawna nie było w ofercie, bo zastąpiła go wersja 2. Zadzwoniłem więc do p. Kozłowskiego, który powiedział że zobaczy co da się zrobić i faktycznie po jakimś tygodniu czy dwóch przyszło info, że znalazł gdzieś jeszcze dwie ostatnie czarne płyty czołowe w wersji 1v3. Zamówiliśmy więc ze znajomym dwa bliźniacze egzemplarze. Znajomy swojego sprzedał a mój nadal mi służy. Te dwa egzemplarze były wykonane jakieś 3 lata temu.

A ktoś gra baltkiem na jakichś monitorach z papierowym niskosrednim? I jeszcze pytanie Panowie jak jest z awaryjnością, bo poci się podobno mocno. Jeszcze sie zastanawiam czy w moim przypadku absolutnym minimum nie będzie epoca 3 - niezbyt wysoka jest skuteczność kolumn zapha - na szczeście jednak to sumienne 8 ohm.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Gram na Harbeth P3ESR a więc Radial. Wzmacniacz się mocno grzeje ale awaryjność = zero, przynajmniej u mnie. Epoca 3 to już zupełnie inny wzmak i inny dźwięk niż 1v3 i 2. "Niby" lepszy ale gdzieś po drodze zapodział się bezsprzeczny urok oryginału.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To B2 jest teraz dostępna tylko w srebrze? Nie wiedziałem. Mi nie tyle nawet chodziło o kolor tylko o potencjometry z 1v3, które zawsze mi się bardzo podobały jak jeszcze czytałem pierwsze testy Baltlaba chyba jeszcze w latach 90'tych. Potem płytę czołową zmieniono w wersji 2, żeby dopasować ją do opcji pilota i XLR, których wersja 1v3 była pozbawiona. Pan Kozłowski zresztą mówi, że to jedyne różnice między wersjami 1v3 i 2 - pilot i XLR w opcji oraz płyta czołowa. Sklepy sprzedające Baltlaba przekazują na ten temat zupełnie inne historie ale chyba trzeba wierzyć konstruktorowi, który wie to najlepiej :)

A po ile teraz B2 chodzą bo nie widzę żadnego w ogłoszeniach?

Ceny dochodzą do dwójki... -ale trudno powiedzieć, bo często na aukcjach nie osiągają ceny minimalnej (gdy są wystawione od 1zł), albo sprzedają się poza aukcjami.

Czasami przez pół roku nikt się nie ogłasza ze sprzedażą, a potem od razu dwa egzemplarze.

Widywałem ceny wywoławcze w ogłoszeniach od 1500zł do 2500zł, najczęściej goła wersja. Modele z XLRami są rzadkie, a jeszcze z pilotem - bardzo rzadkie.

Zresztą "goły" sprawia najmniej problemów i raczej lepiej gra od wersji z dodatkami.

A jak już mówimy o czarnym froncie w wersji 2 - to potrafił się odbarwić w miejscach, gdzie był najczęściej dotykany (przy pokrętłach).

Pozdrawiam

Edytowane przez RoRo1

Co do pilota zgoda, ja nie mam i w ogóle mi to nie przeszkadza. Co do XLR się nie zgadzam, w B2 muszą być. Na forum ktoś przytomnie opisał B2 i w opisie było m.in , że Baltlab lubi wysokie napięcie na sygnale ze źródła i ja się z tym zgadzam. Obecnie gram na Baltlabie po rca w oczekiwaniu na daca i nie jest tak dobrze jak wcześniej kiedy grałem po xlr.

Edytowane przez essewissa

Panowie, wiem, że to może być profanacja ale jak baltlab wypada w rocku, metalu i muzyce elektronicznej typu oldfield (jak radzi sobie z drivem i przestrzenią?)

Miałem E2 i ogólnie uważam go za najlepszy wzmacniacz jaki miałem do tej pory słucham bluesa rocka metalu lekkiego też czasami Oldfielda mam kilka płyt . Baltlab E2 miał wszystko doskonale poukładane jedno czego mu brakowało jak dla mnie to trochę więcej kopa na basie gdyby miał trochę lepszy mocniejszy ten bas to byłby dla mnie idealny wzmacniacz który gra super każdą muzykę ale jak wiadomo jest wymagający i całą resztę trzeba dobierać pod niego wtedy dopiero pokazuje co potrafi . Może ma trochę złagodzony drive mi to nie przeszkadzało bo za to miał w sobie to coś co sprawiało że można go było słuchać godzinami bez zmęczenia i zawsze z ciekawością włączało się nową płytę z myślą czym mnie znowu Baltlab zaskoczy tym razem :)

Potwierdzam. E2 to spokojne granie (przynajmniej po RCA). Miał fajną mikrodynamikę, nawet jak cicho się słuchało, potrafił zaskoczyć podając na tacy jakiś detal wcześniej nie słyszany. Pewnie zależy z czym się go połączy, bo ja chyba przegiąłem w drugą stronę. Godzina druga na potencjometrze, a tu gitary Joe Bonamassy mało co wibrują. Pewnie połączenie go z ProAc Response 1.5 było błędem. Dość miło będę wspominać.

Coś z tym dołem jest na rzeczy u Baltlab, nie jest mocny i punktowy, ale wypełnienia mu nie brakuje, może najniższy nie jest najlepiej kontrolowany, ale to już dużej mierze zależy od źródła. Baltlab musi grać po xlr, po rca jest właśnie spokojnie:). Ogólnie to tragedia z tym Baltlabem jest, tragedia, że tak mało ludzi go kupuje:), ludzie kupują Kambodże, Denony czy Yamahy za ciężką kasę kiedy pod ręką mają takie cudo jak Baltlab B2 i do tego made in Poland. Dla mnie B2 to wzmacniacz z naprawdę dużą klasą, no i pewnie będzie działał dłużej niż okres gwarancji:)

I dobrze, bo ja musiałem zasłaniać wzmacniacz płytą CD, bo jak przerzucałem nagranie w CD, to mi Baltlab zmieniał źródło na inne niż CD, lub podgłaśniał siłę wzmocnienia :) MINUS następny ;)

czy ja wiem, miałem wzmacniacz C.e.c-a i cd nad s500i i tam też był konflikt z pilotami. Zastanawiałem się czy mi będzie przeszkadzał brak pilota w Baltlabie, ale nie ma problemu, no i jedna mniej rzecz do zepsucia:)

Edytowane przez essewissa
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.