Skocz do zawartości
IGNORED

Marka a jakość!!!!!

NOKTURN

Rekomendowane odpowiedzi

Waszym zdaniem którzy producenci wzmacniaczy, przedwzmacniaczy i końcówek mocy naj rzetelniej podchodzą do budowania swoich dzieł?

Które sprzęty zasługują na pochwałe a które poprostu wyrzucić na śmietnik?!

Jakie grają czysto i bez przekłamań, JAKIE SĄ NIEZAWODNE?!

https://www.audiostereo.pl/topic/57306-marka-a-jako%C5%9B%C4%87/
Gość

(Konto usunięte)

A moim skromnym zdaniem jest to pytanie retoryczne, wątek założony trochę bez sensu...

Ale cóż - ogórki na czacie ;-)

Spokojnie można tu wstawić listę wszystkich firm audio od A do Z (no, może z małymi wyjątkami) -

bo co użytkownik, to swój sprzęt (firmę) będzie raczej zachwalał.

Poza tym, co do za sformułowanie "grają czysto i bez przekłamań"? Już są równoległe dwa przynajmniej wątki nt. czystości przekazu, neutralności i we wszystkich brak obiektywizmu, co jest zrozumiałe.

I co znaczy w audio "rzetelna budowa"? Że gałki nie odpadają? ;-) Bo jeśli nie o to chodzi, to patrz poprzednie moje zdania...

PS

I założę się o bira, że i tak wątek skończy jako kolejna dyskusja "kablarska", mimo że dot. "wzmacniaczy, przedwzmacniaczy i końcówek mocy" ;-P

Na pewno zawsze dobrą jakość posiadają urządzenia pochodzące ze Szwecji/Danii ,bo tam nauka na poziomie wyższym jest dla wszystkich dostępna i bezpłatna ,jest ona długa i kompletna i na bazie aktualnej wiedzy/materiałach a przepuszczenie kogoś bez wystarczających kompetencji jest przestępstwem .

SM PRO AUDIO ADDA 192 - gnot nie trzymający nawet poprawnie balansu, wykonany jakby w manufakturze, ... i kosztujący jak na to co oferuje bardzo, bardzo dużo

KRK RP5 - porządny sprzęt, świetne wykonanie, bardzo dobre brzmienie w tej cenie - cena w stosunku do tego co oferuje bardzo korzystna

Behringer BCA2000 - bardzo dobre brzmienie, trzyma balans idealnie ... gdyby nie to że producent przestał wspierać to urządzenie (soft) i ogólnie wycofał ze sprzedaży to byłby to BEST BUY ... cena niska ... ~400 PLN ... to bardzo mało w stosunku do oferowanej jakości zarówno wykonania jak i dźwięku

Na pewno nie Rotel i Dynaudio, obydwie marki grają swoim dźwiękiem, dalekim od audiofilskości ;P Kolega Waluch ma oczywiście rację, zwłaszcza Rotel strasznie tu odstaje ze swoim wysuszonym, tranzystorowym brzmieniem, choć Dynkom też niewiele brakuje z ich słynnym DyńSoundem i niską efektywnością wymuszającą napędzanie nawet małych monitorów najdroższymi Gryphonami ;P Tak więc Rotele i Dynaudio na śmietnik ;P (tylko jak będziecie wyrzucać napiszcie mi na priva gdzie :D).

Na serio, jedną markę mogę chyba wstawić śmiało jako odwzorowanie neutralności-ceny-niezawodności: Creek, zwłaszcza legendarna żaba 4330. Dwie gałki, nie ma się co popsuć, w kategoriach mieszkaniowych małych, angielskich klitek w sam raz ;) Ponadto wielokrotnie nagradzane wyższe serie 52xx, 53xx. Któryś z tych wzmaków znalazł się nawet w klasie prawie hi-endowej mimo przecież bardzo nie hi-endowej ceny.

I love the sound of crashing guitars

Gość

(Konto usunięte)

HM69, 22 Lip 2009, 14:21

>ememka@ napisał . Moje pytanie jest takie. Co to jest "bir"

:-)))

Fonetycznie "beer" (po polsku "piwo") - a fonetycznie dla ewentualnie nieznających w ogóle angielskiej pisowni ;-)

Nie mylić z "Biuro Inicjatyw Rozwojowych"... ;-)

Eisy i inne nic nie znaczace nagrody potwierdzaja popularnosc danego urzadzenia eksponujac jednoczesnie cały wachlarz jego niezliczonych zalet, jk to w zyciu bywa to co popularne i masowe nie zawsze tak do konca dobre. bas dla mas i sandały w tesco.

Ja mam ogromny szacunek do firmy marton z łodzi Pana Marka Knagi ktorego uwazam za wielki autorytet w dziedzinie audio.

Niestety popularnosc firmy jest wprost odwrotnie proporcjonalna do jej powszechnosci i dostepnosci ze nie wspomne o cenie.

Firma Pana Marka produkuje urzadzenia tak dobre ze te z 5 gwiazdkami z magazynow audio oga sobie pogwizdac tylko przy nich. Sa to produkty tak wyjatkowe ze moglbym z powodzeniem umrzec posiadajac taki wzmacniacz... oczywiscie ze starosci nie wymieniajac go po drodze na inny a nie ze szczescia ze wreszcie kupilem. Polecam wszystkim a debili co nie slyszeli tych produktow lub nie maja zielonego pojecia o ich poprawnej konfiguracji szczerze pozdrawiam. Po co ludzie snuja opinie na tematy o ktorych nie maja pojecia nie wiem sam.

Gość

(Konto usunięte)

climax99, 22 Lip 2009, 14:47

>Firma Pana Marka produkuje urzadzenia tak dobre ze te z 5 gwiazdkami z magazynow audio oga sobie

>pogwizdac tylko przy nich. Sa to produkty tak wyjatkowe ze moglbym z powodzeniem umrzec posiadajac

>taki wzmacniacz... oczywiscie ze starosci nie wymieniajac go po drodze na inny a nie ze szczescia ze

>wreszcie kupilem. Polecam wszystkim a debili co nie slyszeli tych produktow lub nie maja zielonego

>pojecia o ich poprawnej konfiguracji szczerze pozdrawiam. Po co ludzie snuja opinie na tematy o

>ktorych nie maja pojecia nie wiem sam.

Bez wzajemności, jeśli chodzi o pozdrowienia...

"Debil, który nie słyszał produktów pana M."

Gość

(Konto usunięte)

HM69, 22 Lip 2009, 15:06

>do ememka@

>Uważam, że jeżeli ktoś nie ma pojęcia o pisowni powinien się powstrzymywać od kaleczenia języka tak

>polskiego jak i obcego. Szczególnie w wątku poświęconym jakości.

Szanowny panie Purysto Językowy!

Chyba nie załapał Pan, że to wyrażenie napisane zostało celowo w ten sposób, z przymrużeniem oka - poprawna pisownia jest mi znana, podałem ją specjalnie dla Pana - BEER.

Ponadto chyba mniejszym nietaktem jest użyć czasem potocznego zwrotu, pisowni (tak jak np. "dewude ;-)"), aniżeli przękręcać czyjeś nazwisko, imię czy też nick (vide: "ememka@" - przecież "at" nie istnieje przy moim nicku, a zachowuje Pan pisownię ciagłą).

A jeśli, sznowny Pan, już tak przykładną pisownią chce błyszczeć, to pozwolę zwrócić sobie jeszcze uwagę, że "kasa" oznacza w języku polskim "miejsce, gdzie dokonuje się wpłaty lub wypłaty gotówki, ewentualnie tam się ją przechowuje". W polsce płacimy pieniędzmi i wydajemy pieniądze, a nie "kasę"...

Bo przecież brzydzi się Pan potocznościami ;-)

"HM69:

mrówek@ Bardzo ładne rysunki, zdjęcia ale informacja nie do końca precyzyjna. To nic Ci nie da. Żeby to działało jako tako to trzeba zdemontować blaszki łączące szeregowo wejścia w kolumnach. W przeciwnym wypadku szkoda kasy na okablowanie. Wystarczą pojedyncze."

I już tak na zakończenie, jeśli nie ma Pan nic merytorycznie do powiedzenia w temacie, to proszę o darowanie sobie czepiania się słówek i zwrotów.

Pozdrawiam!

ememka nie tak mnie odbierasz. Chodzi mi wyłacznie o tych ktorzy krytykują, posiadaja zdanie, wydaja opinie na forum nie widzac nie sluchajac albo mając połowiczne zdawkowe informacje/doswiadczenia,,, przeciez to nie było do Ciebie... BLEEEE

Gość

(Konto usunięte)

climax99, 22 Lip 2009, 15:30

>ememka nie tak mnie odbierasz. Chodzi mi wyłacznie o tych ktorzy krytykują, posiadaja zdanie,

>wydaja opinie na forum nie widzac nie sluchajac albo mając połowiczne zdawkowe

>informacje/doswiadczenia,,, przeciez to nie było do Ciebie... BLEEEE

Aha! :-)

To takim układzie również POZDRAWIAM! :-)))

Ot tak... :-)

Rzeczywiscie mój wpis mozna odebrac dwuznacznie, otóz mam na myśli wyłacznie ludzi którzy nie znajac produktu lub posiadajac zdawkowe informacje na jego temat sa bardzo opiniotworczy np na tym forum, Jezeli ktos jeszcze zle zrozumial moj wpis serdecznie przepraszam a tu zamieszczam sprostowanie, czasem mysl szybsza od reki i klawiatury

pisze jedna reka robiac tuzin innych rzeczy w tym samym czasie do tego piszac rozmawiam przez telefon etc, czasem troche to nieskladne ale nie bardzo mam ochote na glebsze korekty bo forum traktuje luzno, A i owszem tez sie potrfie nadąć za biirrrra a jak

I tak to właśnie jest..... Ludzie zajmują się tym czym nie powinni, piszą nie na temat zamiast poświęcić chwile zadanemu problemowi, jeśli ktoś niewie co to za forum to przypominam "AUDIOSTEREO" a jak ktoś chce pisać o pier.... to niech napisze do PRZYJACIóŁKI

Micke 13, 22 Lip 2009, 13:57

>Eee tam, Rotel się nie nadaje, jego szkoła brzmienia często odbiega od audiofilsko pojętej

>neutralności ;P

Micke 13- nawet jeśli jesteś Ojcem Założycielem Klubu uważaj, bo jeszcze raz to Cię wyrzucimy.....:)

Na razie masz naganę....:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niepokojąco dużo się porobiło wielogwiazdkowych opinii w dziale opinie na temat sprzętu ;) Czyżby każdy chciał udowodnić że marka przez niego wybrana jest ta najlepszą ?

Dla mnie najlepsza marka to ta która prezentuje typ brzmienia jaki mi się podoba i moim płytom. Nie lubię na ten przykład neutralnych, przeźroczystych, audiofilskich sprzętów, co za tym idzie bezpłciowych na kiepskich nagraniach które są niestety moimi ulubionymi :]

Odpowiedzmy sobie więc na pytanie, co rozumiemy przez jakość dźwięku, bo dla fana metalu czy jazzu to mogą być dwie różne rzeczy. Podobnie jak dla melomana i audiofila trójpłytowego ;P Z jakością podzespołów też nie jest tak różowo, bo komu oceniać czy solidniej wykonana jest kilkudziesięcio-kilogramowa, wypchana po górną blachę obudowy końcówa Krella, czy prostacko wykonana, niemal pusta w środku, minimalistycznie po audiofilsku końcówa NVA. Na pewno w tym przypadku większe prawdopodobieństwo popsucie się ma ta bardziej skomplikowana konstrukcja ;)

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.