Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy z przedziału 2-3 tyś zł.

piotrek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Po wielomiesięcznym przeglądaniu forum, jak i w międzyczasie oszczędzaniu pieniędzy, zdecydowałem się założyć oto właśnie ten temat.

Rozwijając temat, poszukuje końcówki mocy, ewentualnie monobloków w cenie ok 2000 zł chyba, że coś będzie zdecydowanie lepsze więc maksymalna górna granica to 3 tyś. Sprzęt raczej używany.

Szukam czegoś solidnego, dobrze wykonanego, czegoś co zagości u mnie na kilka lat i będzie porządną podstawą przyszłego systemu. Czegoś co będzie współpracowało z przedwzmacniaczem lampowym Audio Innovation L1 (oparty na podwójnej triodzie o małym wzmocnieniu ECC82/12AU7).

Preferencje muzyczne to zdecydowanie rock, gitary, perkusja itp. Ten gatunek będzie zdecydowanie przeważał, jednak czasem lubię posłuchać zupełnie innych rytmów, zahaczających o wszystkie pozostałe gatunki muzyczne.

Z tego właśnie powodu zauważam dwa możliwe rozwiązania: coś co będzie genialne w muzyce rockowej (jak na założone kwoty) lub coś co będzie w miarę uniwersalnym rozwiązaniem, ot przyjemnie grającym dla ucha sprzętem.

Aktualnie muzyka jest puszczana z komputara (wave, flac - generalnie formaty bezstratne). Dzieje się tak, ponieważ nie posiadam jeszcze większości ulubionej muzyki na płytach CD. Jak to się zmieni zacznę rozważać kupno odtwarzacza CD. Póki co korzystam z karty dźwiękowej Audiotrak Prodigy HD2.

Kolumny to JBL E30 z serii Northridge. W muzyce rockowej są naprawdę przyzwoite jak za swoje pieniądze. Też kiedyś zostaną wymienione.

Uwielbiam słuchać muzyki, nie sprzętu. Nie będę ukrywał, że lubię sprzęt który cieszy również oko. Większość ludzi jest wzrokowcami. :)

Miałem już kilka pomysłów, na przykład:

monobloki AVM M1

pioneer M 90

czy chociażby Metaksas Iraklis MK II (trochę bardziej kosztowne rozwiązanie)

Jakieś sugestie??

Podpowiedzcie coś...

oo i już całkiem ciekawa propozycja, tyle że jeszcze nigdy jej nie widziałem używanej w sprzedaży, cena nowej to ok 3,5 tyś więc póki co za dużo dla mnie. O ile dobrze pamiętam warszawski Audiopunkt sprzedaje sprzęt tej firmy, daleko nie mam więc może coś wykombinuje z posłuchaniem :)

Poczytałem sobie właśnie troszeczkę zarówno o firmie jak i o asortymencie przez nią produkowanym. Przyznam szczerze, że gdybym trafił na jakieś monobloki Audiomatusa z drugiej ręki to pewnie bym się zdecydował je kupić...

Niestety podejrzewam, że będzie je dość ciężko dostać...

Liczyłem właśnie no to, że ktoś podsunie coś o czym nawet nie miałem pojęcia :)

Moze monbloki Alchemist GENESIS APD1 - sa bodaj w Audio Lazur za ok 4kzł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

wiem wiem, byłem, zobaczyłem i ... i tyle bo to już są 4 tysiące niestety. Być może będzie tak, że zanim znajdę coś z przedziały 2-3 tyś, to już uzbieram 4...

jeżeli chodzi o rynek używanych wzmacniaczy mocy / monobloków to jest niestety dość ubogi... szczególnie właśnie w zakresie kilku tyś. zł..

jak masz preamp na lampie to Audiomatus jest idealnym wyborem. To 2 razy więcej niż Twój budżet ale jak się zdecydujesz na te monobloki to decyzji nie będziesz żałował. Audiomatus wspominał coś o tańszej wersji w jednej obudowie. Zadzwoń i dowiedz się czegoś więcej. Ja posiadam od paru miesięcy AM500R i też szukałem z drugiej ręki ale nic nie było na rynku. Są dobre a za te pieniądze to chyba rewelacja i ludzie nie chcą się ich wyzbywać.

To i Nada mozna srebrnego z allegro model S200, tylko jak to posłuchać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

na pewno słabeusz bo nie ma go w kolorowych pisemkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolego ArtPaw!

Z całym szacunkiem - a czy przypadkiem ten wzmacniacz z Twojego linku to nie jest wzmacniacz samochodowy???

Czyżby nowy trend - car audio w każdym domu??? No i z własną zwrotnicą... ;) Brakuje tylko zlampizowania...

Panowie - trochę namysłu przed wklepaniem czegoś idiotycznego na forum!

Pozdr.

Metaxas Iraklis to znakomity pomysł!!! Miałem go kiedyś i pozostawił po sobie jedynie bardzo dobre wspomnienia. Myślę czasami, żeby go ponownie kupić, ale pojawia się na rynku bardzo rzadko, a jak już się pojawi to za zbyt wysoką cenę. Ostatnio widziałem go na ebay za ponad 6000 PLN. Swojego sprzedałem poniżej 3000 ;-)

Tak się składa, że grał u mnie również z lampowym pre - MPM. I było to zdecydowanie najlepsze zestawienie do rocka jakie udało mi się w domu zestawić i jedno z najlepszych ever jakie słyszałem. Takiej kontroli basu, takiego trzymania go za mordę i zejścia tego basu, takiego wykopu i timingu to za cholerę nie słyszałem. Urywane w milisekundach dźwięki, te wszystkie transjety perkusyjne, ten brud przesterowanych gitar, zwinny, szybki, ale jednocześnie baaardzo nisko schodzący bas to był kompletny odjazd. Taka ostra, szybka żyleta w zaśmieconym pomieszczeniu; dama (przepiękna barwa) w burdelu. Spokojny, znający swoją siłę chaos. Do rocka genialnie.

Do tego znakomity rytm, wybitna dynamika - pierdolnięcie aż cały pokój skakał i po ułamku milisekundy cisza jak makiem zasiał. Nie wiem jak Kostas Metaxas to zrobił, ale drugiego tak grającego wzmacniacza nie dane mi było słyszeć.

Skąd w ogóle myśl o Iraklisie? Prawie nikt tego sprzętu nie zna. A na zachodzie kilkunastoletnie egzemplarze trzymają cenę lepiej od Krella czy Accuphase.

Ktoś wspomniał o Audiomatusie. To też dobry trop. Ale suchość widzę. Suchość.

Coś jeszcze pisałeś, że sprzęt musi cieszyć oko. Nie w przypadku Iraklisa. To jedno z najbrzydszych urządzeń jakie widziałem. Jest wstrętny ;-) Zresztą sam zobacz :

Ukryta Zawartość

post-1076-100007447 1251239812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden pomysł. Ciężko znaleźć, ale na pewno warto poszukać. Bardzo żywiołowo, skocznie, dynamicznie, ale i dość wyrafinowanie brzmiące monobloki francuskiej firmy Cairn, model Mea. I znakomity wygląd i precyzyjnie, z bardzo dobrej klasy materiałów wykonane dwa cudeńka o wystarczającej mocy.

Rochu, to są zdjęcia mojego autorstwa i uwierz na słowo, ale jest on okropny;-) Rozdeptana ropucha. Fatalnie się go nosi, bo pewnie i 80% sporej masy przypada na przód, a z tyłu są ostre radiatory. Albo go nosisz w metalowych rękawiczkach, albo pozostawiasz za sobą ślady krwi cieknącej z dłoni ;-) Ważne, że gra ten dziwoląg naprawdę fajnie.

Nawet kiedy był produkowany kosztował kila ładnych tysięcy $. Nie wiem jak dużo trzeba obecnie zapłacić za porównywalnej klasy brzmienie - penie i kilkanaście tysięcy PLN. Wcale nie przesadzam.

Tak jest. Tylko dlaczego większy brat Solitaire (co prawda MK II) taki drogi!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ja tradycyjnie polecam Audiolaba 8000. albo końcówka p albo może monobloki używane za około 4000 pln? Sam na tym słucham rocka i wymiata: doskonała kontrola basu, dynamika świetna. Raczej z tych chłodniejszych. Nie wiem, jakie są głośniki te JBL i czy nie będzie z nimi zbyt czysto/chłodno/bez wyrazu nieco. Sprawdź to!

????

Może spróbuj posłuchać tego klocka. ja miałem okazję posłuchać i bardzo mi sią podobał. Mocny neutralny dzwięk i duża rezerwa prądowa. Na aukcji jest też mocniejszy model.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazda pliszka swoj ogon chwali, wiec sie dolacze;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to, schowasz do szafy i masz koncert na żywo:>

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.