Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, soundchaser napisał:

Nie, nie...to nie takie proste Kolego @Mrok. Ładnie napisałeś, ale to nic nie da. Twój tekst chyba jeszcze bardziej wkurzył techników - sceptyków i będą bić pianę z jeszcze większym zaangażowaniem. 
Ja to się zastanawiam kto tu jest trollem i kto go karmi.

No proszę, Na tenisie się zna, na polityce też. Teraz okazuje się, że elektronika nie ma dla niego tajemnic.

Szkoda, że to tylko takie wyobrażenie, bo lektura tego so nasz księgowy produkuje na forum jednoznacznie wskazuje na to, z jakim Type "eksperta" mamy tu odczynienia 😄

10 godzin temu, soundchaser napisał:

Ja to się zastanawiam kto tu jest trollem i kto go karmi.

No!

Czyżby jakiś postęp? Wątpliwości, kierujące ku prawdzie obiektywnej?

Cieszę się, będę kibicował, tak trzymaj! 😁

21 godzin temu, Lech36 napisał:

Ale przynajmniej logiczny "bełkot" a nie taki jak o tych bezpiecznikach sieciowych zmieniających brzmienie wzmacniacza 😉.

Kłamiesz.

Napisz jakie parametry mówią o tym jak gra wzmacniacz. Przedstaw parametry dwóch różnych pod tym  względem wzmacniaczy i opisz jakim dźwiękiem grają.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

13 godzin temu, soundchaser napisał:

Wybudziłem nieświadomie buma z zimowego już snu?

Nie ma nic gorszego niż wybudzenie osób które regularnie bez merytorycznego uzasadnienia uprawiają trolling na tym forum, @bum1234do nich z pewnością się nie zalicza. Gorzej jest z Kolegą @soundchaser, ale w ramach wolności wypowiedzi i ogólnej tolerancji można takie zachowania tolerować 😉.

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Napisz jakie parametry mówią o tym jak gra wzmacniacz.

Parametry mówią o zachowaniu się wzmacniacza pod wpływem pobudzenia sygnałem audio. Ty żądasz włączenia do takiej analizy organizmu biologicznego człowieka, który jak już wielokrotnie wykazano jest bardzo niestabilny i potrafi oszukiwać swojego właściciela. Jak gra wzmacniacz mówią wszystkie parametry które można zmierzyć, tylko trzeba umieć je zinterpretować znając zależności pomiędzy tymi parametrami a tym co możemy usłyszeć.

10 minut temu, Jacchusia napisał:

Kłamiesz.

Jest Kolega wyjątkowo bezczelny, ale cóż tacy też są wśród nas.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

Parametry mówią o zachowaniu się wzmacniacza pod wpływem pobudzenia sygnałem audio. Ty żądasz włączenia do takiej analizy organizmu biologicznego człowieka, który jak już wielokrotnie wykazano jest bardzo niestabilny i potrafi oszukiwać swojego właściciela. Jak gra wzmacniacz mówią wszystkie parametry które można zmierzyć, tylko trzeba umieć je zinterpretować znając zależności pomiędzy tymi parametrami a tym co możemy usłyszeć.

To bełkot, coś w stylu "parametr wszelkiej jakości" Ty się _czarodziejstwem_ także zajmujesz?

To na podstawie tego "pobudzenia sygnałem" opisz jak dwa różnie pobudzone wzmacniacze grają, czy też z różnym pobudzeniem, w innym wypadku to zwykłe pseudonaukowe pitolenie. Mój słuch daje mi możliwość porównania dwóch urządzeń, słyszę jak one grają w moim systemie, pomieszczeniu. Z twojego bełkotu nie wynika kompletnie nic, zero, null.

14 godzin temu, bum1234 napisał:

No proszę, Na tenisie się zna, na polityce też. Teraz okazuje się, że elektronika nie ma dla niego tajemnic.

Medycyna dotycząca szczepionek też nie ma dla niego tajemnic 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Jacchusia napisał:

Jak gra wzmacniacz mówią wszystkie parametry które można zmierzyć, tylko trzeba umieć je zinterpretować znając zależności pomiędzy tymi parametrami a tym co możemy usłyszeć.

Od kilku dni proszę się o przykład, a ty jak mantre w kółko piszesz co myslisz, - to jest bez wartości , jest wyznacznikiem wszelkiej bylejakosci - task posługujac sie twoim nazewnictwem

11 minut temu, Jacchusia napisał:

Mój słuch daje mi możliwość porównania dwóch urządzeń, słyszę jak one grają w moim systemie, pomieszczeniu.

Możesz to zrobić na sygnale audio używając testu różnicowego co było wielokrotnie na forum proponowane, ale jakoś nie może się przebić przez propagandowy audio beton. Możliwe że to jedyny test który odpowiada na pytanie takich osób jak Ty. Pewnie dlatego omijany jest wielkim łukiem bo nie wpisuje się w audio propagandę.  

11 minut temu, Jacchusia napisał:

Z twojego bełkotu nie wynika kompletnie nic, zero, null.

A co wynika z Twojego bełkotu?

9 minut temu, Jacchusia napisał:

Od kilku dni proszę się o przykład, a ty jak mantre w kółko piszesz co myslisz,

Przejrzyj forum wstecz, przykładów było mnóstwo a Ty nie jesteś nowym użytkownikiem. Jak ktoś opuszcza wykłady to ma niedobory wiedzy, tak było na studiach. Archiwum nie prowadzę więc nie wiem czy wiedza którą ominąłeś w ramach swojego audio zacietrzewienia będzie łatwa do odzyskania, ale próbuj. Wyzywanie ludzi od kłamców nie będzie w tym pomocne. 

Edytowane przez Lech36

W dniu 16.10.2024 o 11:31, Jacchusia napisał:

Mnie osobiści te testy, w tym te różnicowe, kompletnie nie interesują i zapewniam cię, ze gdyby było inaczej wiedziałbym nt. więcej niż ty.

Po co zatem pytasz?

nagrywamy.com

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Możesz to zrobić na sygnale audio używając testu różnicowego co było wielokrotnie na forum proponowane, ale jakoś nie może się przebić przez propagandowy audio beton. Możliwe że to jedyny test który odpowiada na pytanie takich osób jak Ty. Pewnie dlatego omijany jest wielkim łukiem bo nie wpisuje się w audio propagandę.  

A co wynika z Twojego bełkotu?

Przejrzyj forum wstecz, przykładów było mnóstwo a Ty nie jesteś nowym użytkownikiem. Jak ktoś opuszcza wykłady to ma niedobory wiedzy, tak było na studiach. Archiwum nie prowadzę więc nie wiem czy wiedza którą ominąłeś w ramach swojego audio zacietrzewienia będzie łatwa do odzyskania, ale próbuj. Wyzywanie ludzi od kłamców nie będzie w tym pomocne. 

Lechu nie gawędź, tylko wreszcie przejdź do konkretu, choć jednego. Pokaż wszystkim tutaj zgromadzonym jak to się robi.

14 minut temu, przemak napisał:

Po co zatem pytasz?

Ty łapiesz kontekst rozmowy? Nie.

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Przejrzyj forum wstecz, przykładów było mnóstwo

W czym więc problem? Że tak uparcie odsyłasz mnie do archwaliów?

Dwa urządzenia + różnice w tych parametrach i komentarz jak każdy z nich gra, jak oddaje barwę tonalną instrumentów. Oczywiście w opisie walorów wzmacniaczy nie posiłkujemy się odsłuchem bo ten jak wiem nas oszukuje.

To takie proste, mnóstwo tego było...przecież.

Edytowane przez Jacchusia

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Jest takie forum elektroda, może warto zmienić. 

Popieram.
Dobry pomysł,tak zrób.
Zatem żegnamy kolegę!
Trzymaj się!
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

31 minut temu, Jacchusia napisał:

Dwa urządzenia + różnice w tych parametrach i komentarz jak każdy z nich gra, jak oddaje barwę tonalną instrumentów.

Znowu łączysz dwie domeny techniczną i organoleptyczną, po co Tobie mój komentarz z domeny organoleptycznej (odsłuchowej)? Będzie on obciążony moją akustyką, moim słuchem i moimi ZG. 

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Popieram.
Dobry pomysł,tak zrób.
Zatem żegnamy kolegę!
Trzymaj się!
😉

Przecież to Ty wybierasz sprzęt audio po parametrach 🙂

Znowu coś pokręciłeś 🤭

Lajkujący Lech i Bum to przecież wzorowi pomiarofile 😃

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Dwa urządzenia + różnice w tych parametrach i komentarz jak każdy z nich gra, jak oddaje barwę tonalną instrumentów. Oczywiście w opisie walorów wzmacniaczy nie posiłkujemy się odsłuchem bo ten jak wiem nas oszukuje.

Też już proponowałem sie wykazać kolegom, ale wychodzi na to że to tylko czcze gadanie 😁

Wzmacniacz zachowuje się różnie w zależności od obciążenia. Najlepsze są te, których impedancja wyjściowa jest bardzo bliska zero i z współczynnikiem tłumienia tak chociaż 500, ale w pełnym zakresie 20Hz - 20kHz, a nie z wykrzyknikiem przy wybranej częstotliwości. To są tak zwane bezpieczne wzmacniacze - solidnie skonstruowane i na lata. Poza tym, nie widzę sensu w tej zażartej polemice - wzmacniacz dobry i bardzo dobry, to taki, który od siebie nic nie dodaje i nie wnosi - jego zadaniem powinno być tylko wzmacnianie. Neutralne wzmacnianie. 😉

Parker's Mood

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Medycyna dotycząca szczepionek też nie ma dla niego tajemnic 😉.

Oczywiście. W przeciwieństwie do Ciebie i Tobie podobnych. Dlatego 4 lata temu padliście ofiarami jednego z największych przekrętów w historii ludzkości.

7 minut temu, Chicago napisał:

wzmacniacz dobry i bardzo dobry, to taki, który od siebie nic nie dodaje i nie wnosi - jego zadaniem powinno być tylko wzmacnianie. Neutralne wzmacnianie.

Tylko jak to sprawdzić? Zadałem kiedyś to pytanie w tamtym słynnym wątku o mitach i żaden z tych speców od mierników nie potrafił odpowiedzieć logicznie.

A prawda jest taka, że nigdy nie będziemy wiedzieć, który wzmacniacz gra całkowicie neutralnie.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Tylko jak to sprawdzić? Zadałem kiedyś to pytanie w tamtym słynnym wątku o mitach i żaden z tych speców od mierników nie potrafił odpowiedzieć logicznie.

A prawda jest taka, że nigdy nie będziemy wiedzieć, który wzmacniacz gra całkowicie neutralnie.

Na ucho? To chyba wystarczy obciążać jeden i ten sam wzmacniacz kilkoma ZG z różną impedancją i słuchać tych zestawień w formie blind test - za jakąś przeżroczystą dżwiękowo kotarą, czy też gęstą siatką...

Parker's Mood

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Niektórzy rzeczywiście nigdy nie będą wiedzieć, ale wielu na tym forum będzie wiedzieć bo nie stronią od wiedzy technicznej. Powinieneś przyjść na świat w 16 albo 17 wieku, to były dobre czasy dla ludzi nie uznających wiedzy naukowej.

22 minuty temu, Chicago napisał:

Na ucho?

Pewnie że na ucho, a nie miernikiem. Tylko najpierw trzeba mieć ten jeden wzorzec wzmacniacza neutralnego, do którego porównujemy inne. Jeśli dźwięk się zmienia, to znaczy, że te inne wzmacniacze koloryzują.
Problem jednak w tym, że nigdy nie znajdziemy tego wzorca.
Żaden miernik nie jest w stanie zmierzyć. Możemy sobie jedynie wybrać wzmacniacz, który domyślnie uznamy za neutralny, ale będzie to obarczone błędem niepewności, czy na pewno jest neutralny. Każdy inny, który zmieni brzmienie już neutralny nie będzie. Jednak znów nie mamy pewności czy któryś z tych odrzuconych nie będzie neutralny, a ten wzorzec przeciwnie. Na brzmienie jak wiadomo wpływa nie tylko wzmacniacz, więc cała ta dywagacja na temat neutralności jest jedynie umowna.

9 minut temu, Lech36 napisał:

dobre czasy dla ludzi nie uznających wiedzy naukowej.

Nie wyjeżdżaj znów z tą "naukową" wiedzą. To klasyczne słowo wytrych technicznych.
W świecie audio liczy się słuch, a nie nauka. Od nadmiaru tej niepotrzebnej "naukowej wiedzy" można dostać tzw. pierdolca, co widać m. in. po Twoich postach.

Edytowane przez soundchaser
1 minutę temu, soundchaser napisał:

Pewnie że na ucho, a nie miernikiem. Tylko najpierw trzeba mieć ten jeden wzorzec wzmacniacza neutralnego, do którego porównujemy inne. Jeśli dźwięk się zmienia, to znaczy, że te inne wzmacniacze koloryzują.

Szukanie wzorca nie ma sensu; nie ma wzorców, ponieważ analizy dokonujesz przy pomocy swojego ucha i swojego mózgu. Twoim wzorcem będzie Twój materiał dżwiękowy - wiadomo, że pewne warunki muszą być spełnione - najlepiej słuchać wzmacniacza na tej samej płycie, którą dobrze się zna i ma obcykaną na różnych zestawach, pewnie może być i jakaś płyta testowa... itd. No i kilka par ZG - o jakiejś płaskiej charakterystyce, z dołkami i górkami, z niską, średnią i wysoką skutecznością, łatwe do napędzenia, średnio-łatwe, i ciężko. Nie pić alkoholu przed testem, bo on otępia, natomiast dobrego jointa o, powiedzmy 24% THC jak najbardziej - wyostrzy słuch. Ale bez używek też powinno robić - tylko trzeba być wypoczętym. No i te same warunki akustyczne... i żona w kuchni z opinią o dżwięku.

Parker's Mood

W dniu 16.10.2024 o 13:30, soundchaser napisał:

Lech zachowuje się jak nawiedzony misjonarz.

To chyba jest atak personalny, zgłosiłeś już to do moderacji? Ostatnio dokonywałeś zgłoszeń to powinieneś to dorzucić w ramach samooceny. 

13 minut temu, soundchaser napisał:

Problem jednak w tym, że nigdy nie znajdziemy tego wzorca.

Ja nie mam z tym problemu, podłączam miernik wzorca i na wyświetlaczu pojawia się hasło "wzorzec" i już wiem że dany sprzęt jest wzorcowy 😉.

P.S. Czasem pytam żony czy potwierdza ten "pomiar", ona mówi że musi pójść do kuchni bo inaczej niczego nie usłyszy. 

49 minut temu, Chicago napisał:

Szukanie wzorca nie ma sensu; nie ma wzorców, ponieważ analizy dokonujesz przy pomocy swojego ucha i swojego mózgu. Twoim wzorcem będzie Twój materiał dżwiękowy - wiadomo, że pewne warunki muszą być spełnione - najlepiej słuchać wzmacniacza na tej samej płycie, którą dobrze się zna i ma obcykaną na różnych zestawach, pewnie może być i jakaś płyta testowa... itd. No i kilka par ZG - o jakiejś płaskiej charakterystyce, z dołkami i górkami, z niską, średnią i wysoką skutecznością, łatwe do napędzenia, średnio-łatwe, i ciężko. Nie pić alkoholu przed testem, bo on otępia, natomiast dobrego jointa o, powiedzmy 24% THC jak najbardziej - wyostrzy słuch. Ale bez używek też powinno robić - tylko trzeba być wypoczętym. No i te same warunki akustyczne... i żona w kuchni z opinią o dżwięku.

Ja to wszystko wiem. Kieruję się zawsze tylko i wyłącznie własnym słuchem. Zawsze tak porównywałem różne rzeczy. Jednak to nie dociera do technicznych sceptyków. Oni Ci powiedzą, że "na ucho" to chłop w szpitalu umarł. Dla nich ucho to miernik.

49 minut temu, Lech36 napisał:

To chyba jest atak personalny, zgłosiłeś już to do moderacji?

Ktoś z pewnością zgłosił. Atak? Fakt jedynie. 😉

49 minut temu, Lech36 napisał:

Ja nie mam z tym problemu, podłączam miernik wzorca i na wyświetlaczu pojawia się hasło "wzorzec" i już wiem że dany sprzęt jest wzorcowy

No właśnie. Miernik zastępuje Ci słuch -> tak trzymaj, a później jak nazwę Cię nawiedzonym misjonarzem to się obrażasz i zgłaszasz moderacji atak personalny. 😉

Edytowane przez soundchaser
2 godziny temu, soundchaser napisał:

Lojalnie informuję, że zgłosiłem.

To jest jedyna rzecz, którą znakomicie opanowałeś.

Za twoje wpisy dawno powinieneś dostać bana. Zero merytoryka,  tylko płasko ziemstwo i ataki personalne 😄

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Szukanie wzorca nie ma sensu

I tu masz rację. Coś takiego jak wzorzec brzmienia nie istnieje.

17 godzin temu, soundchaser napisał:

Nie wyjeżdżaj znów z tą "naukową" wiedzą.

Przecież nikt nie przymusza Ciebie do czytania tekstów zgodnych z wiedzą techniczną, możesz operować tylko audio alchemią.

22 godziny temu, Lech36 napisał:

Znowu łączysz dwie domeny techniczną i organoleptyczną, po co Tobie mój komentarz z domeny organoleptycznej (odsłuchowej)? Będzie on obciążony moją akustyką, moim słuchem i moimi ZG. 

Nie kręć. Twierdzisz, że nasze odsłuchy mają wartość (mówią prawdę) kiedy mają potwierdzenie w testach. Więc według ciebie sa takie testy, które zastąpią odsłuchy, skoro mają potwierdzać, być punktem odniesienia dla tego co słyszymy.

Wiesz dlaczego nie potrafisz odpowiedzieć sensownie na moje pytanie? Bo takich testów nie ma i jeszcze długo, a nawet wcale nie będzie. Nie ma parametrów, jednostek miary, które zmierzą, zwizualizują to co słyszymy i będą w stanie opisać jak gra urządzenie w sposób choćby przyblizony do naszego słuchu.

Taki z ciebie fachowiec gawędziarz.

18 godzin temu, Lech36 napisał:

Niektórzy rzeczywiście nigdy nie będą wiedzieć, ale wielu na tym forum będzie wiedzieć bo nie stronią od wiedzy technicznej.

ni powołuj się na naukę, czy wiedze techniczna, bo to matematyka i fizyka, cyferki i wykresy, dane i ich interpretacja. Ty sobie _bajkujesz_ zamiast interpretować, nie potrafisz wskazać parametów i wykresów, o które cię proszę od kilku dni. Jesteś jak szaman techniczny, populista audio-testów.

Sekta ASR ma swoich wyznawców na forum i taki oto jest efekt, kupowanie sprzętów audio po parametrach, które nie pokazują większości aspektów audio 😃

30 minut temu, Ajothe napisał:

które nie pokazują większości aspektów audio 😃

Co to za aspekty audio?

Masz na myśli poetyckie wydumki, wyklute w subiektywnych zakamarkach mózgów audio gurus, takie jak;

czarne tło, planktony, holografie, ciepelka, chłody, koherencje, mikro i makro dynamiki itp.

Przecież oni tak to tworzą i mnorzą, żeby tacy jak m.in. Ty mieli gotowe "argumenty" i mogli o pomiar tych "parametrów" podstępnie zapytać i przez chwilę "triumfować", że nie da się zmierzyć, więc nauka została w tyle za audio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.