Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bum1234 napisał:
1 godzinę temu, absolem napisał:

ja mam pytanie, czy różnicę np w kompresji czy kształcie transjentów, np basu, lub innej części pasma da się wychwycić testem różnicowym?

Jeśli różnica rzeczywiście istnieje, to z pewnością da się ją wykazać technicznie.

Tylko po pierwsze do tego potrzeba trochę wiedzy

Przy poziomie obecnej naukowej wiedzy w tym zakresie to raczej niemożliwe.
Dlatego taka "naukowa wiedza" jest nic nie warta, ponieważ przy jej użyciu nie da się wychwycić pewnych niuansów brzmieniowych, które słyszy wrażliwy i doświadczony audiofil z dobrym słuchem.

Mam nadzieję, że wyraziłem się dość czytelnie i zrozumiale, więc nie będziesz już drążył oczywistego faktu. 😉 

18 minut temu, soundchaser napisał:

Jedyne co mi się czasem zdarza porównywać to różne mastery tych samych płyt.

Tu najlepiej by się sprawdził właśnie taki test różnicowy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

czy wkładasz palec w ogień, by przekonać się, że parzy?

Klasyka... 😄 mająca udowodnić, że nie porównujesz tego czego nie usłyszysz bo i po co.

Masz rację, tylko nie odmawiaj tego innym, którzy usłyszą.

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Dlatego taka "naukowa wiedza" jest nic nie warta, ponieważ przy jej użyciu nie da się wychwycić pewnych niuansów brzmieniowych, które słyszy wrażliwy i doświadczony audiofil z dobrym słuchem.

W 21 wieku pisać takie herezje to niewielu potrafi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Tu najlepiej by się sprawdził właśnie taki test różnicowy 😉.

Przecież taki właśnie robię. Jak jeden master gra głośniej od drugiego, to wyrównuję poziomy i porównuję.
Żadna filozofia.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

W 21 wieku pisać takie herezje to niewielu potrafi.

Herezją jest w 21 wieku pisać w kółko, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i wmawiać innym, że "nie słyszą różnic tylko piszą, że słyszą".

A ja piszę o nauce bezwartościowej, a nie o tej rzeczywiście potrzebnej i pomocnej.

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Żadna filozofia.

Nie jest to pewne w Twoim wykonaniu, niewielu hobbystów potrafi takie porównanie przeprowadzić w domenie technicznej. Nie w zawodnej, niepewnej i słabo powtarzalnej domenie biologicznej. 

13 minut temu, soundchaser napisał:

Przy poziomie obecnej naukowej wiedzy w tym zakresie to raczej niemożliwe.

Mam nadzieję, że wyraziłem się dość czytelnie i zrozumiale, więc nie będziesz już drążył oczywistego faktu. 😉 

Co jest niemożliwe? 

Nie rozumiesz - nie pisz.

10 minut temu, soundchaser napisał:

Klasyka... 😄 mająca udowodnić, że nie porównujesz tego czego nie usłyszysz bo i po co.

Masz rację, tylko nie odmawiaj tego innym, którzy usłyszą.

j.w.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Nie w zawodnej, niepewnej i słabo powtarzalnej domenie biologicznej. 

Hahaha... 😄 

Martw się o swoją domenę biologiczną. Ja mam jeszcze całkiem sprawną. 😉

5 minut temu, soundchaser napisał:

Ja mam jeszcze całkiem sprawną.

To nie jest kwestia sprawności czy niesprawności, tylko powtarzalności tej sprawnej. Nie sądziłem że w 21 wieku mogą gdzieś istnieć osoby którym tak ciężko to wytłumaczyć. Jest to chyba dobry materiał na jakąś pracę naukową 😉.

9 minut temu, soundchaser napisał:

Martw się o swoją domenę biologiczną.

Martwię się bo latka lecą, ale nie jest jeszcze źle 😉

38 minut temu, soundchaser napisał:

Herezją jest w 21 wieku pisać w kółko, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i wmawiać innym, że "nie słyszą różnic tylko piszą, że słyszą".

No bo tylko piszą że słyszą, to jedyny fakt w tym wszystkim, pisanie 😉.

4 godziny temu, absolem napisał:

ja mam pytanie, czy różnicę np w kompresji czy kształcie transjentów, np basu, lub innej części pasma da się wychwycić testem różnicowym?

Oczywiście. Test różnicowy pokaże nawet, czy ta różnica jest istotna. Wieczorem spróbuję pokazać mniej więcej co i jak. 

nagrywamy.com

8 minut temu, Ajothe napisał:

I będzie można wyciągnąć wnioski, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo 🤣

O,jest nasz kolega od wzmacniaczy.
Chyba przebijasz Sabaja i izolację galwaniczną😁

Z tą Twoją hagadą o wzmacniaczach to sie juz robi jak Kevinem sam w domu w Polsacie.😂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak idziesz do kogoś posłuchać systemu to bierzesz aparaturę do pomiarów? 

Nie, do słuchania aparatury żadnej nie używam, oczywiście oprócz tej mojej biologicznej.

Teraz, Lech36 napisał:

Nie, do słuchania aparatury żadnej nie używam, oczywiście oprócz tej mojej biologicznej.

Odetchnąłem z ulgą 😄

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

O,jest nasz kolega od wzmacniaczy.
Chyba przebijasz Sabaja i izolację galwaniczną😁

Z tą Twoją hagadą o wzmacniaczach to sie juz robi jak Kevinem sam w domu w Polsacie.😂

Jak zwykle nie na temat. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Odetchnąłem z ulgą

Ja też 😉.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak zwykle nie na temat. 

Jak wszystkie wzmacniacze podobno grają tak samo to co można jeszcze na ten temat napisać 😉?

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Jak wszystkie wzmacniacze podobno grają tak samo to co można jeszcze na ten temat napisać 😉?

Pozostaje mieć nadzieję, że nigdy nie powstanie krąg specjalistów mówiących to samo o ZG 😋

2 godziny temu, Ajothe napisał:

I będzie można wyciągnąć wnioski, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo 🤣

Do tego takie pomiary zmierzają. Jak nie będzie widać różnicy w wykresach to będzie dowód na brak różnic w porównywanych sprzętach czy nagraniach, a jeśli będą jakieś drobne różnice w tych wykresach to będzie można powiedzieć, że są na tyle nieistotne, że znajdują się poza percepcją ludzkiego słuchu.

Nauka na wszystko ma dowód. 😆

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

A, czyli wszystko gra tak samo...stwierdzenia w stylu "miara wszelkiej jakości"

I znów klasyczne przerysowanie, choć nie padło nigdy takie stwierdzenie, zmiany muszą z czegoś wynikać, bo inaczej to wchodzimy w świat grających bezpieczników 🙂

42 minuty temu, bum1234 napisał:

Na głupotę też.

Niestety lekarstwa na nią nie ma.

9 minut temu, bum1234 napisał:

A owszem. na przykład w niektórych awatarach.

Klasyczny trolling, w dodatku chamski.

W dniu 16.10.2024 o 11:31, Jacchusia napisał:

Mnie osobiści te testy, w tym te różnicowe, kompletnie nie interesują i zapewniam cię, ze gdyby było inaczej wiedziałbym nt. więcej niż ty.

W dniu 16.10.2024 o 11:37, Jacchusia napisał:

pytali, czy znamy kogos kto tak twierdzi 🙂Perełka

W dniu 17.10.2024 o 11:38, Jacchusia napisał:

Nauka z waszymi testami nie ma nic wspólnego.

W dniu 17.10.2024 o 11:38, Jacchusia napisał:

Z samej nazwy to wynika. ale jest to różnica w czym? Coś musi być porównane, jakieś parametry, zmierzone i wynik to różnica, w czym?

W dniu 17.10.2024 o 12:47, Jacchusia napisał:

Podaj te czynniki/parametry/wartości w teście na który się powołujesz.

W dniu 19.10.2024 o 12:18, Jacchusia napisał:

Kłamiesz.

Napisz jakie parametry mówią o tym jak gra wzmacniacz. Przedstaw parametry dwóch różnych pod tym  względem wzmacniaczy i opisz jakim dźwiękiem grają.

W dniu 19.10.2024 o 12:33, Jacchusia napisał:

To bełkot, coś w stylu "parametr wszelkiej jakości" Ty się _czarodziejstwem_ także zajmujesz?

To na podstawie tego "pobudzenia sygnałem" opisz jak dwa różnie pobudzone wzmacniacze grają, czy też z różnym pobudzeniem, w innym wypadku to zwykłe pseudonaukowe pitolenie. Mój słuch daje mi możliwość porównania dwóch urządzeń, słyszę jak one grają w moim systemie, pomieszczeniu. Z twojego bełkotu nie wynika kompletnie nic, zero, null.

W dniu 19.10.2024 o 12:35, Jacchusia napisał:

Od kilku dni proszę się o przykład, a ty jak mantre w kółko piszesz

W dniu 20.10.2024 o 12:10, Jacchusia napisał:

takich testów nie ma i jeszcze długo, a nawet wcale nie będzie

W dniu 20.10.2024 o 12:10, Jacchusia napisał:

ni powołuj się na naukę, czy wiedze techniczna, bo to matematyka i fizyka, cyferki i wykresy, dane i ich interpretacja

W dniu 19.10.2024 o 12:54, Jacchusia napisał:

Dwa urządzenia + różnice w tych parametrach i komentarz

W dniu 21.10.2024 o 11:58, Jacchusia napisał:

Dane przytocz, nie fantazjuj. Podaj jednostki miary, wartości, następnie podaj przykłady

10 godzin temu, Jacchusia napisał:

To dlaczego nie chcecie się podzielić tą waszą wiedza tajemną? Dlaczego jeden z drugim nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie, udowodnić, ze to co twierdzi to prawda, tylko w kółko powtarza te same frazesy.

Żaden z was nawet nie przybliżył sie do próby odpowiedzenia na pytanie, które według waszej teorii nie powinno mu sprawić najmniejszego problemu, zamiast tego są enigmatyczne stweirdzenia.

Od kilku dni proszę o podanie przykładów, nie o uprawianie gawędziarstwa. Dwa urządzenia, wyniki testów i opisanie jak one grają. Przecież to proste.

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Doczekam się?

Skoro jest różnica, to pewnie wiesz jaka

Podaj przykład

Za dotychczasowy udział w lekcji kolega otrzymuje plusik. Teraz JA oczekuję merytorycznej wypowiedzi.

nagrywamy.com

I co wynika z tych cytatów?
Koledzy sceptycy-technicy będą Ci lajkować i chwalić, a ja jestem zniesmaczony, bo najwyraźniej sobie kpisz.
Zgadzam się w większości z @Jacchusia z tym co pisze w tym temacie.

10 minut temu, soundchaser napisał:

I co wynika z tych cytatów?
Koledzy sceptycy-technicy będą Ci lajkować i chwalić, a ja jestem zniesmaczony, bo najwyraźniej sobie kpisz.
Zgadzam się w większości z @Jacchusia z tym co pisze w tym temacie.

Czyli z czym sie zgadzasz?

Konkretnie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Ajothe napisał:

Mając takie wspaniałe narzędzie zaraz forum zaleją badania audio naukowców wykazujących różnice lub ich brak między różnymi wzmacniaczami 🙂

Czyli idziemy w zaparte. CBDO.

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Czyli idziemy w zaparte. CBDO.

Proponuję zacząć od popularnych marek: Yamaha As-701, Marantz pm6006, Denon 800pne.  

Nawet one mają swój charakter 😃

Jak nic nie wyjdzie to może warto porównać wzmacniacz lampowy z tranzystorowym 🤔

5 minut temu, Ajothe napisał:

Proponuję zacząć od popularnych marek: Yamaha As-701, Marantz pm6006, Denon 800pne.  

Jak nic nie wyjdzie to może warto porównać wzmacniacz lampowy z tranzystorowym 🤔

Zgadzam się.
Rób
Jak zrobisz test,to opisz jak co brzmiało.
Czekamy.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Po wątku z kablem instalacyjnym w roli głównej nie chciało mi się odbezpieczać ignora, bo to trochę na komórce skomplikowane jest. Ale skoro nalegasz, to proszę.

nagrywamy.com

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.