Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy do GainClone-a

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

Macie na myśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ukrywam że osobiście czekałem na te obudowy. Bardzo byłem zainteresowany kwestią posiadania obudów do monobloków ugoda. Ale to co zobaczyłem dzisiaj (chodzi mi o cenę) to jest po prostu żart...

Dlaczego tak uważam? Ano zadałem sobie trochę trudu na wycenę materiału użytego do budowy takiej obudowy. No i google prawdę Ci powie...

Więc mówiąc prosto:

Cena aluminium w postaci blachy 1 metr na 2 metry nie powinna przekraczać wartości 10 złotych brutto za kilogram (patrząc na ceny i tak jest to ok 2 zł za dużo...).

Skoro mamy wymiar płyty to ile będzie ważyć taka płyta?

Dokładnie 43,20 kg zakładając że jest to blacha 8mm.

Więc 43,20 kg x 10 złotych brutto daje około 432 złotych za taką płytę.

Zakładając teraz że front w zaokrągleniu ma 17 cm na 10 cm, to bardzo łatwo można doliczyć się, że na płycie powinno się zmieścić około 110 frontów. Uwzględniając straty na materiale i dokładność maszyny tnącej do ok 2mm.

Więc używając magicznego wzoru 432 złote podzielić na 110 sztuk daje nam około 3,927(27).

Więc skoro cena frontu podana przez tomant wynosi 150 złotych a cena materiału to około 4 złote za front to proszę mi powiedzieć na co przeznaczone jest pozostałe 146 złotych???

I proszę nie mówić o złożoności produkcji takiego frontu bo ogranicza się to do wycięcia go z jednego wielkiego arkusza. Ewentualnie eliminacja niedoskonałości, która nie wiem ile jest warta.

10 złotych za sztukę?

Pozdrawiam wszystkich Arczi

>utopia

No i to jest do przyjęcia. 60 złotych ani mało ani dużo. Teraz warto zastanowić się nad skalą zamówienia z naszej strony i można się targować. No ale wycena i tak 3 razy niższa... :)

Tak sobie Was obserwuje od jakiegoś czasu i widzę, że w końcu doszliście że w Polsce nie ma sposobu na wykonanie takich obudów za rozsądną cenę. 2 lata temu przechodziłem to samo ;)

Te obudowy z Włoch już gdzieś widziałem w jakiś projektach. Jeżeli ktoś jest we władaniu podjąć się zamówień z tej firmy to byłbym zainteresowany. Może ktoś ma cennik. Obecnie również kończę przedwzmacniacz i końcówkę mocy Gainclona. Mam już całe skrzynki, tył alu i radiatory oraz drewniane boczki pokryte fornirem z czeczoty orzechowej. Czekam na dostawę frontów i wałka w stanie surowym. Ojciec ma zakład z dość dużym parkiem maszynowym to postaram się obrobić to we własnym zakresie. Za dwa klocki 15x63x410, 15x153x410 i wałek fi40 29cm zapłaciłem 146zł. Szukam środka który zabezpieczy powierzchnię przed utlenianiem po obróbce. Wiem że jest taki płyn czy coś w tym rodzaju tylko nie wiem jak się nazywa. Blacha 2mm cały arkusz 1x2m kosztuje 197zł netto w tej firmie co zamawiałem, więc taniej wychodzą bloczki patrząc na wagę ;)

Ukryta Zawartość

Ceny są. Foty są. Miałem w domu, jakość przednia. Czego więcej chcieć?

Ukryta Zawartość

Również kupiłem jakiś czas temu w modushop GALAXY i są faktycznie świetne, ale mam pytanie na stronie jest coś o frezowaniu frontów i nanoszeniu napisów ,ćwiczył może ktoś to z nimi ?

To są ceny łącznie z dodatkową obróbką. Sama blacha to koszt niewielki. Dla zobrazowania na przykładzie panelu dla obudowy 3.2:

Pierwszy czynnik znacznie podnoszący cenę to wycinka laserem. Generalnie po pierwsze jeśli materiał grubszy - cena rośnie bardzo szybko, po drugie czym więcej detali do cięcia - cena rośnie bardzo szybko. Na to nie ma żadnego wpływu. Nasz przykładowy panel 250 x 98 mm kosztuje 110,40 zł. Nie liczę tutaj mojego wkładu w postaci nawiercenia i nagwintowania otworów pod śruby mocujące panel do chassis.

Kolejny wydatek to przygotowanie powierzchni do anodowania. Pomijam tutaj moją pracę szlifierką i wiertarką. Samodzielnie nawiercam frezy do ukrycia śrubek i usuwam zadziory po obróbce laserowej. Potem już jest wydatek - szkiełkowanie. Cena zależy głównie od jakości blachy - jeśli są rysy i inne ubytki - cena rośnie. Zakładam że blacha jest "czysta". Nasz frontpanel kosztuje mnie ok 20 zł.

No i następny wydatek to anodowanie. Aktualnie ok 5 zł/dm2. Przykładowy front - 250 x 98 mm daje to nieco ponad 5 dm2 (2 strony i krawędzie). 25 zł netto co daje ok 30 zł brutto.

W sumie ok 160 zł. Moja praca, dojazdy i bałagan w domu ;) - prawie za darmo.

Jak widać nie można porównywać prawie jednostkowej produkcji do oferty modu, gdzie obudowy są robione na skalę przemysłową. Zresztą z modu mnie osobiście podobają się (prawie) tylko fronty. Reszta to stalowa blacha malowana proszkowo.

Nikogo oczywiście nie namawiam - chciałem tylko pokazać jak kształtują się poszczególne koszty.

Tomant,

doceniam Twój wysiłek, sam liczyłem na te obudowy. Wychodzi jednak na to, że w tym kraju nie ma szans na ofertę konkurencyjną do modushop czy Chińczyków z hifidiy.

Ps. W modushop są też pokrywy i grubsze fronty z alu więc problemu nie ma.

Moze nie zasmiecajmy koledze tomant jego wątku , tylko przeniesmy sprawe zamowien skrzynek z włoch do osobnego watku . Ja rowniez bylem chetny na obudowy od naszego zaangazowanego foromowicza nie stety cena jak dla mnie zbyt wysoka . Na zamowienie od makaroniaży jestem chetny , nawet bardzo .

Możemy zorganizować jakieś zamówienie. Potem wg własnych fanaberii każdy zmieni/zaniesie do obróbki front panele. Cena jest atrakcyjna nawet jeśli doliczy się koszty przesyłki.

Możecie korzystać z tego wątku jeśli chcecie zamawiać od włochów. Osobiście bardziej podobają mi się chińczyki.

Moje ceny są znane. Nikogo nie zmuszam - daję tylko możliwość ;). Dla siebie robię.

>tomant

Obudowy do GC swoją drogą , ale czołówka dla preampa taka uniwersalna byłaby dobra coś podobnego do rys. McGyver'a , sądzę iż więcej osób pisało by się na taki panel przedni bo pasuje do DAC jak i pre z dwoma/trzema wzorami gałek.

piotr_37, 10 Lut 2010, 20:40

>>tomant

>Obudowy do GC swoją drogą , ale czołówka dla preampa taka uniwersalna byłaby dobra coś podobnego do

>rys. McGyver'a , sądzę iż więcej osób pisało by się na taki panel przedni bo pasuje do DAC jak i pre

>z dwoma/trzema wzorami gałek.

Gwoli ścisłości, projekt jest autorstwa forumowicza POLiFONIA, takie panele można u niego zamawiać, info tu:

Ukryta Zawartość

Jak pisałem powyżej, projekt ten wkleiłem tutaj w akcie czystej desperacji, gdyż realizacja zamówienia przeciągała się z powodu poważnej choroby naszego kolegi.

Ukryta Zawartość

Witam,

Gotowe obudowy z modushop i innych firm mają ta wadę,że są bez otworów w płycie czołowej i tylnej ściance. A obróbkę mechaniczną w wykończonej obudowie trudna wykonać tak aby nie uszkodzić,porysować powłoki anodowej lub lakierniczej. Czasami jest wręcz niemożliwe, np gdy czołówkę mamy już poanodowaną na czarno i wytniemy otwór to co zrobić z odkrytym aluminium? Zamówienie obróbki w modushop to już spore koszty od 30 Euro za proste otwory do 60 Euro za bardziej skomplikowaną obróbkę (cenny netto).

Niestety u nas w kraju trudno znaleźć firmę które przyjmie małe ilości do produkcji w rozsądnych cenach, a już graniczy z cudem znalezienie takiej która wykonałaby obudowę od A do Z przy zachowaniu jakości i ceny.

Jeszcze stosunkowo prosto jest wykonać chassis ze stali natomiast problem stanowi czołówka ze szczotkowaniem i anodowaniem.

Kiedyś próbowałem ugryźć podobny temat i się poddałem.

Przeszukując internet trafiłem na strony producentów tabliczek znamionowych np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem jak to wygląda z bliska i jak by to wyglądało po nalepieniu na front

Może jest ktoś z Wrocławia i oglądnąłby to na żywo?

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>JarekC

Robiłem tego typu do KSA50 cena u mnie w mieście wynosiła 70gr/cm2 , dobrać można materiał który praktycznie wygląda jak alu.drapane rysunek wydrukowałem na drukarce w skali 1:1 i wszystko. Co do wyglądu jest o.k jedna rzecz która mi się nie podobała to iż płytka wygląda jakby pokryta lakierem/folią ? nie ma tej surowej powierzchni alu. no i grubość trzeba to przykleić na grubszą blachę lub coś w tym stylu.

Panowie obudowy z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co widzę są bardzo fajne. Ale ja nie wiem co oni mają z tą wysokością 80mm. U mnie to daje 10mm zapasu nie powiem żeby była rewelka. No i długość trochę brakuje bo to 280mm no ale przynajmniej szerokość rozsądna 210mm.

A cena za 2 takie obudowy to 372,50 złoty z vatem + koszt wysyłki do pl. No to patrząc na ceny w pl to przepraszam ale za podobne 2 obudowy w polskiej firmie zapłacimy 1140 złotych. Więc za tą samą kasę będę miał 6 sztuk zamiast 2. Myślę że różnica w cenie jest bezdyskusyjna. Pytanie na ile ktoś przeboleje zadrapania z tyłu obudowy. Ja dla 700 złotych mogę się pomęczyć :).

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.