Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

No pięknie:)

Ponad pięć lat "walczyliśmy" z brakiem maskownic.

W końcu trochę się ugięliśmy i.......zdania są podzielone:)

Audiofilska "miłość" na pstrym koniu jeździ:)

Czy 15-stka dużo zmienia?

Najprościej odpowiadając.........NIE.

Oczywiście trochę zmienia, ale to nie jest różnica która "upoważnia" do sprzedawania Mini z dwunastką i zakupu z piętnastką.

Teraz jest na środku trochę bardziej gładko a my...........mamy jeden przetwornik mniej w magazynie ( przepraszam za szczerość).

Nie ma problemu z tą szczerością, sam jestem kupcem i wiem jakie oszczędności może przynieść optymalizacja stanów magazynowych i redukcja indeksów zakupowych :)

a pytanie było wynikiem czystej ciekawości. Moich Amstaffów Mini, które przyjechały nocnym Pekaesem nie zmienię długo...

Posłuchałem wreszcie 300B MINI z moimi 2A3 - "mniód" na moje uszy! Takiego "lampowego" dżwięku daaawno nie słyszałem. Miękko, kontury przymglone i czyściutko, bas wcale nie rozlazły a nisko schodzący, w dobrych nagraniach moc,energia, scena budowana raczej na boki, hektary przestrzeni.Chce sie słuchać! To tak krótko z moim Bewitchem na 2a3 - chyba sie na nie zdecyduję - jeszcze tylko akcept "ksiegowej" ;-)).

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

"Ponad pięć lat "walczyliśmy" z brakiem maskownic.

W końcu trochę się ugięliśmy i.......zdania są podzielone:) "

Trzeba w życiu robić swoje i nie oglądać się za baranami, zdania zawsze będą podzielone ale najważniejsze to chyba spojrzeć w lustro z zadowoleniem :)

• 2 tygodnie później...

Witam ! To może i ja załapię się do wielce szacownego Klubu miłośników H-A z moim skromnym ,,wkładem,, HA Atlas. Jestem jego szczęśliwym (to się dopiero okaże) od dwóch dni posiadaczem, ale na mojej drugiej piękniejszej połowie zrobiły wielkie wrażenie nie tylko pod względem perfekcji wykonania jak również i brzmienia. Jestem na etapie wygrzewania całego zestawu i z godziny na godzinę zaczynają wzbudzać u mnie wielki szacun. Może zanim wydam pełniejszą ocenę, ograniczę się do wrzucenia dla ciekawości zacnego grona miłośników parę fotek mojego skromnego systemu.

post-21729-0-71339000-1319648078_thumb.jpg

post-21729-0-23123500-1319648110_thumb.jpg

Dziękuję ci Tadeo, dlaczego nie podłogówki, chyba dlatego że od ponad 10 lat słuchałem na podłogówkach, a teraz przyszedł czas na zmianę, i chyba nie będę żałował. Poza tym przed kupnem je posłuchałem i nie powiem,zaskoczyły mnie pozytywnie. Wpięte do mojego systemu spowodowały całkiem inne granie moich marantzów tj. wzmaka i cd. To nie te same klocki. Zero natarczywości i agresywności. Śmiem posunąć się do stwierdzenia że góra i środek to lampa,a dół łagodny tranzystor. Całkowita metamorfoza. No, ale niech trochę pograją. P.S. Wykonanie, to mistrzostwo świata. Z końcową opinią poczekam trochę.

Co mogę jeszcze dodać to to że my Polacy cudze chwalimy, a swego nie znamy. Niski ukłon w stronę Pana Jerzego Harpi. Tak trzymać. Mam nadzieje że gości tu na forum i dotrzyma danego słowa z dn. 29.08.2011r jeśli dobrze przypominam sobie datę.

Tadeo, właściwie to chętnie bym Ciebie zaprosił do posłuchania mojego zestawu, ale musiałbyś najpierw zdjąć swoje gumofilce i widły zostawić przed drzwiami. Czapkę radziłbym zdjąć żeby nauszniki nie przeszkadzały Ci w słuchaniu.

>>ostryga57

Nie chce nikomu wchodzić w przekonania i zaśmiecać wątku, mam tylko jedno pytanie, jak u Ciebie z akustyką pomieszczenia, będziesz coś robił w tym kierunku, czy może nie trzeba?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A jak z basem ,gdy dzięki uprzejmości Pana Jurka miałem te kolumny u siebie jak oczekiwałem na Marcusy ,musiałem je dosunąć do rogów pomieszczenia żeby uzyskać pożądane natężenie niskich tonów ?

Przedtem bas też oczywiście był tylko szybki bez odpowiedniego "rozciągnięcia" ,co 95% słuchaczy interpretuje

jako jego niedobór w tym oczywiście wtedy i ja :-)

Ja myślę, że ten bas jest w średniotonowym, więc ten dolny można odłączyć :)

Co do akustyki, nie chce mi się wierzyć tak do końca, ale jak się podoba to ok :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wierzyć nie trzeba, zawsze można się mile rozczarować. Już trochę jestem po odsłuchach i w porównaniu do JBL L-100, brakuje im trochę bardziej wyrazistej średnicy, choć wokale są całkiem, całkiem. Góra jest bardziej stonowana, co w tym przypadku mi bardziej odpowiada. Co do basu to nie brakuje im szybkości, ale jakby powietrza jakim dysponowały jbl. Ale bas jest spójny i dobrze kontrolowany. ogólnie kolumna jakby mniej męcząca w odbiorze. Teraz zmieniłem cd z marantza cd14 na c.e.c 51Z mkII i wyrażnie poprawiła się scena,środek pasma i góra, kolumny grają swobodniej.Przybyło jakby powietrza. Zaczynają mi się podobać.

• 2 tygodnie później...

No i już po dużej dawce odsłuchów Harpich, można pokusić się na stwierdzenie że chyba już się wygrzały razem w podpiętym systemem. Za parę dni spokojnie zasiądę do podzielenia się moimi wnioskami.

post-21729-0-51915400-1320529859_thumb.jpg

>>ostryga57

A czy była by możliwość posłuchania zestawu na żywo po AudioShow? Jeśli można oczywiście.... :)

>>ostryga57

A czy była by możliwość posłuchania zestawu na żywo po AudioShow? Jeśli można oczywiście.... :)

Jasne że tak. Każdy pozytywny post o Harpia, będzie mile widziany.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Myślę, że Keith w tym wykończeniu w cenie jaką chce za nie właściciel są naprawdę bezkonkurencyjne tylko trzeba im zapewnić nasycone kable i grającą gęsto elektronikę. Jak już piszę w klubie to wspomnę może co nieco o moich bojach z Dobermannami MKII SE. Musiałem wymienić wszystkie kable aby zaczeło to grać naprawdę satysfakcjonująco. Najpierw miałem Supre Sword i XLO Ref 3. Obecnie od kilku dni gram na XLO Sig 3 i XLO Unlimited oba w wersji XLR niestety na głośnikowe jeszcze nie zarobiłem i pracują u mnie obecnie jedne z najlepszych Ultralinków bo są gładkie pełne. Nastawiam się na zakup w przyszłym roku Sig 2 albo Ref 3 oczywiście XLO. Póki co interkonekty poprawiły już dużo bo średnica została odpowiednio dociążona i lekko ocieplona a do tego pojawiła się niesamowita gładkość i zniknęła jakakolwiek agresja jest to o tyle ciekawe, że kable są bardzo dynamiczne zwłaszcza w makro. Średnica jest bardzo silna, szybka a jednocześnie niesamowicie płynna. Takie trochę połączenie sprzeczności, ale brzmi to pięknie i w tym momencie Harpie grają tak, że nikt by nie powiedział, że to metalowe głośniki.

czy ktos z Was słuchał tych konstrukcji KEITH??

Ja słyszałem właśnie te i w tym pomieszczeniu :( Więcej szczegółów zapraszam kolegów konrad79 i czodaboy na PW.

Mimo że jestem posiadaczem HA Amstaf mini wcześniej miałem Paty i bardzo cenię sobie tę markę. Jednak w tym konkretnym zestawieniu ... .

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Właśnie wczoraj posłuchałem mojego 2A3 z kolumnami 300B i było to dla mnie przełomowe zdarzenie. Wygląda na to, że zagoszczą one w moim domu - jak dotychczas to nie słyszałem lepiej grających z tym wzmacniaczem kolumn a do opisywania dżwieku to jest mi trudno - natomiast wiem, że jest to dżwiek , którego w tym momencie szukałem. W kazdym razie z moim wzmacniaczem (Bewitch 2a3) 300B zostawiły w polu Focale electry, KEFy , Tannoye Glenairy, VA Beethoven. Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena będąca wynikiem osobistych preferencji.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

bo 2A3 a już szczególnie w bewitchu nie ma szans zagrać z focalami itp!

ja miałem zdrowo tuningowany bew 6550 i nic z tego nie było :(

te keith to bardzo zacna paczka, żeby jeszcze była 8ohm, przy lampach to jednak jest bardzo istotne

te 300B na pewno są znacznie łatwiejszym obciążeniem i na pewno to słychać :)

Edytowane przez masterofdeath6

bo 2A3 a już szczególnie w bewitchu nie ma szans zagrać z focalami itp!

ja miałem zdrowo tuningowany bew 6550 i nic z tego nie było :(

te keith to bardzo zacna paczka, żeby jeszcze była 8ohm, przy lampach to jednak jest bardzo istotne

te 300B na pewno są znacznie łatwiejszym obciążeniem i na pewno to słychać :)

Bewitch na 2a3 ma inną konstrukcję zasilacza niż 6550 - nic nie trzeba robić - zmieniłem jedynie kondensatory sprzęgajace no i lampy, poza tym ma wyjścia fabryczne na głośniki 4 i 8 ohm. Focale, beethoveny, wysokie kefy grały czasami nawet pięknie, ale brakowało im tej dynamiki i otwartości dżwieku, co w 300B.Tannoye Glenairy z kolei miały piękny basik, ale "suchotniczą"srednicę. Oczywiście to wszystko tylko z moim wytworem małych żółtych rączek o nazwie Bewitch 2a3 i moim przytępionym słuchem i dziwnym gustem (nie europejskim!!). Ale faktycznie , gałke głosności miałem na godz 11 gdzie dla innych trzeba było 12,30 - 13,30. Chyba więc te kolumny są łatwiejsze dla moich B2a3. Co do keitów - to nie mam tyle ludzi w domu zdatnych do dżwigania 80 kg ( :---))) ) a nie wątpię , że grają one zacnie!!

• 3 tygodnie później...

A czy ktoś może próbował połączyć 300B lub 300B Mini z Sugdenem A21a?

Sugden ma "tylko" 25W - tak sobie kombinuję, że to mogłoby zagrać.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.