Skocz do zawartości
IGNORED

KUJAWSKI KLUB AUDIOFILA

Rekomendowane odpowiedzi

>Na wygląd tannoy mistrzostwo świata, marka tez bardzo dobra, przed odsłuchem mój faworyt.

hej.

mialem okazje posluchac monitor_audio_br5 ,niestety w pokoju odsłuchowym bylo potezne echo wiec nie moge nic napisac na temat odsłuchu. ale jestem pewny ze jak zobaczysz oba modele Monitor Audio o ktorych wspomniales bedziesz pozytwywnie zaskoczony. bardzo dobre i pozadne wykonanie.na "zywo" prezentuja sie wspaniale.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

"palton, 30 Sty 2010, 12:52

>Panowie, "nabór" do klubu trwa nieprzerwanie ;-).

>Jeszcze trochę, a postaram się zorganizować wspólne odsłuchy."

No skoro nabór trwa to łapię się ;-)

Jestem na wstępnym etapie wymiany wzmacniacza, więc wspólne odsłuchy to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Postaram się śledzić wątek by nie zawalić spotkania.

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

W piątek miałem okazję odwiedzić salon Grzegorza z Albedo w Bydgoszczy. Chciałem posłuchać wzmacniaczy lampowych TRI, oraz Manley Stingray, niestety tego ostatniego nie było. Po przyjeździe do salonu zastaliśmy (byłem z bratem), grający zestaw : kolumny ART, wzmacniacz ART audio JOTA (kolumny i wzmacniacz produkują różne firmy, przypadkowa zbieżność nazw), cd TRI, kable...oczywiście Albedo. Grało to bardzo fajnie, z nastawieniem na barwę w średnicy i krótki, ale nie najniżej schodzący bas. Wysokie tony delikatnie dopełniały resztę. Nie były wycofane, ale zupełnie inne niż np. B&W. Całość zestawy, zapewne sporo powyżej 100 000zł. Poprosiłem Grzegorza o podłączenie wzmacniacza TRI na el34 (cena ok 7000zł, wcześniejszy ART to ponad 40 000zł). Zmiany w brzmieniu były spore, zdecydowanie gorsza średnica, mniej wybrzmień, natomiast bas to sprawa dyskusyjna. W ART lepsza kontrola, ale TRI schodził niżej i ogólnie basu było więcej. Jednak mimo wszystko wybrał bym dźwiękowo ATR, niestety przepaść w cenie jest zbyt duża. Grzegorz twierdzi, że cena Joty jest usprawiedliwiona jakością, mi pozostaje się z tym zgodzić (Grzegorz w końcu wie co mówi, a ja słuchałem tylko jakieś 3 godziny).

Nad TRI warto się zastanowić jeśli się słucha spokojnej muzyki, jednak pod koniec posłuchałem kilka utworów w dużym składzie, z gęstą muzyką i ... niestety czar prysł. Być może zbyt krótko (właściwie to na 100% zbyt krótko) słuchałem, może wymiana lamp, lub jakiegoś kabla by coś zmieniła. Ogólnie dźwięk mi się spodobał na tyle, że będę chciał potestować ten wzmacniacz jeszcze raz w znanym mi systemie. Powiem szczerze, może poza kablami Albedo po raz pierwszy zetknąłem się z tymi urządzeniami (o pomieszczeniu nie wspomnę), bardzo prawdopodobne że w innym zestawieniu byłoby jeszcze lepiej.

Robert

Ps. Podziękowania dla Grzegorza za prezentację i kawę.

Kilka fot (niestety z tel):

post-24402-100002228 1266170948_thumb.jpg

post-24402-100002229 1266170948_thumb.jpg

post-24402-100002230 1266170948_thumb.jpg

"Witam

Machoń, napisz skąd jesteś i wklej jakieś zdjęcia swojego sprzętu."

Oki,

mieszkam w Toruniu. Sprzęcik jak w "o mnie" oraz na fotkach (mam nadzieję, że wskoczą).

Wzmacniacz, choć służył mi długo i wiernie, czeka wkrótce zasłużona emerytura. Pogra wtedy, gdy będzie potrzebna energia i wykop, bo tego mu nie brakuje. Szukam lampy - tak mi się wydaję, bo za mało odsłuchów za mną. Najlepiej gdyby wzmacniacz był z przyzwoitą dziurą na słuchawki. TRI to 7 kPLN lub więcej - dla mnie trochę za dużo, zwłaszcza, jeżeli oznacza kompromisy. Jeśli iść na ugodę to z "chińczykiem" i wtedy można kombinować z "apgrejdem". Ale to teoria bo za mało słyszałem.

post-26234-100002211 1266178367_thumb.jpg

post-26234-100002212 1266178367_thumb.jpg

">mahoń, dzięki za foty. Widzę że wybrałeś wersje z peerlessem, a nie z vifą pierścieniową-

>porównywałeś ?"

Nie, tylko szperanie w internecie. Co do peerlessa znalazłem tylko pozytywne opinie, vifa wydała mi się trochę kontrowersyjna. Wolałem wybrać coś bezpieczniejszego, zwłaszcza, że różnica w cenie mała.

Witam wszystkich pozytywnie zakręconych.

Mam na imię Robert. Pracuję w, jak sądzę niezbyt popularnej tutaj firmie Top HiFi (Widać że "Boras1" raczej za nami nie przepada....:P) . Podejrzewam, że niektórych forumowiczów znam z widzenia, a znajdą się tacy, co robili już u mnie jakieś zakupy. Pozdrawiam.

Postanowiłem napisać parę słów po przeczytaniu tego wątku.

Zastanawiam się czy Pan "Boras1" powinien wypowiadać opinie na temat innych sklepów w regionie, skoro nawet w swoim profilu chwali się, pracą w ELEKTROPUNKCIE. Zresztą, trudno tego nie wywnioskować przeglądając jego wpisy, gdzie wielokrotnie "przypadkowo" podaje linki na swoją stronę, zachwala swoje artykuły, obsługę, czy podaje rabaty które rzekomo dostał przy zakupie w owym punkcie :D

EHHHH.... Rozumiem że reklama dźwignią handlu, ale to jest chyba przesada...

Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrego dźwięku.

Robert.

• Użytkownicy+

Witam imiennika.

Byłem u was w salonie w piątek przed wizytą u Grzegorza z Albedo. Nie pisałem o tym, bo nie było odsłuchów. Zgodnie z tym co piszesz wyżej, kupiłem w Top HIFI kolumny kilka lat temu.

Robert

• 3 tygodnie później...

Witam,

Miałem kiedyś kolumny Minimy Basic 3,2 zbudowane na Vifie.Sprzedałem je i grają teraz u kolegi audiofila w Płocku. Gdyby nie wielkość mojego pokoju 10 metrów kwadrat, wymieniłbym je na wyższy model Minimy.Były zbyt duże i wzbudzał się bas, co powodowało zachwianie równowagi tonalnej ( nie produkują monitorów ). Ogólnie kolumny tej firmy prezentują dźwięk wysokiej próby, za niewielkie pieniądze. Polecam odsłuch u producenta.

Pozdrawiam

post-26155-100000178 1268076023_thumb.jpg

post-26155-100000179 1268076023_thumb.jpg

post-26155-100000180 1268076023_thumb.jpg

Też kiedyś miałem monitory Minimy, był to dość tani model na Vifie i intertechniku. Zwał się Basic Two SE bodajże. Te stare kanciate obudowy były ładniejsze. Z chęcią bym się na coś skusił, ale wygląd mi się nie podoba. Przynajmniej jeżeli idzie o monitory, bo na te patrzę.

• 2 miesiące później...

zapisuję się witold z Inowrocławia. mam parę przyzwoicie grających urządzeń i duużo muzyki. miło widzieć, że Grzegorz z Albedo urządził taki miły salonik. będę musiał go odwiedzić i posłuchać conieco. pozdrawiam zwłaszcza inowrocławian, myślałem że w tym uroczym mieście nikt się nie interesuje tematyką audio.

• Użytkownicy+

Witam w klubie.

Cieszę się szczególnie z Inowrocławian, zapewne jest nas wielu a się niestety nie znamy. Dzięki forum poznałem kolegę z Ina (jest zalogowany i czyta, ale nie pisze), w ostatnim czasie przeprowadziliśmy kilka odsłuchów. Ponieważ jestem jedynym piszącym na forum (chociaż już kilku nas jest spotykających się), nie wklejam póki co fotek i opisów. Sądzę że niedługo się to zmieni (na dobre po wakacjach), dołączą pewnie koledzy z okolicy i będzie o czym pisać.

Robert

• Użytkownicy+

Tak jak deklarowałem chcę organizować odsłuchy, do tej pory było ich sporo ale organizowane były na szybko i w małym gronie. Postaram się zorganizować coś większego po wakacjach, powinienem mieć już dopieszczone kolumny DIY ze zdjęcia :

post-24402-100001970 1275686223_thumb.jpg

post-24402-100001971 1275686223_thumb.jpg

post-24402-100001972 1275686223_thumb.jpg

• Użytkownicy+

Bez przesady ;)

CD Rotela miałem i jest ono ok. ale SQ gra co najmniej tak samo dobrze (z DAC-em jako transport -lepiej), a użytkowo masz przepaść.

Mustang to raczej jakiś kultowy gramofon typu Linn sondek. Rotel to fajna solidna firma ale bez fajerwerków, robi dobre wzmacniacze. CD w tej cenie to raczej coś od Marantza, lub Philipsa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.