Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio, ale przedmiotem dyskusji nie są topowe sieciówki, a sieciówki lepsze od made in China dołączane do pecetów. Niezłą sieciówkę można mieć do 500zł i kontrast między zwykłą komputerową jest ogromny.

Oj, nie przesadzałbym z tą ogromnością - pachnie to jednoznacznie recenzjami z kolorowych pisemek, a ja tej ogromności w sensie obiektywnym nigdy nie doświadczyłem, jeśli już to była to tzw. ogromność audiofilska :))) Komputerówka, komputerówce też nierówna :)))

Bardzo trzeźwe podejście w wątku zaprezentował staszek_s....a był taki czas, że świata np. poza Ansae nie widział....wymieniał bezpieczniki....złącza na Furutecha...gniazdka ścienne....aż przyszło otrzeźwienie.....

Nawiedzeni powinni zrobić zrzutkę dla elektrowni co okabluje się srebrnym okablowaniem.

Wyobraźcie sobie srebrne okablowanie masztów linii przesyłowych , transformatory nawijane srebrnym drutem.

Oraz brygady złomiarzy wysoko specjalizowanych Silver-Commando.

Ciekawe czy tory ze srebra polepszą sytuację na PKP ?

Ja dziękuje za taki interes z elektrownią jak będzie trzeba dodatkowo haracz złomiarzom płacić bo ciągle będą grozić że w nocy zwiną srebrne druty z słupa i muzyka ucichnie.

Pr1nce: Przecież to rozumiesz.... Jak ktoś nie wie jak coś działa to będzie wymyślał tysiące powodów jak można coś "usprawnić". ;-)

Jeszcze raz. Kabel sam w sobie nie może "kształtować prądu" czy czegoś "filtrować"!

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Soundchaser -nie są najlepsze. Te z litego drutu z Castoramy są cholernie sztywne i niewygodne w użyciu, u mnie już chociażby to je przekreśla!

No wiesz? Też mi argument.

Wolisz mieć dużo droższe i gorzej brzmiące byleby leżały na podłodze? ;-)

Pr1nce: Przecież to rozumiesz.... Jak ktoś nie wie jak coś działa to będzie wymyślał tysiące powodów jak można coś "usprawnić". ;-)

Jeszcze raz. Kabel sam w sobie nie może "kształtować prądu" czy czegoś "filtrować"!

Nie chodzi o szukanie powodów...

Niektórzy nie maja czasu żeby chodzić wokół tematu, mirzyc, przerabiac i kombinować. Nie jest trudno kogoś wynająć kto sie na tym zna, ale latwiej jest po prostu iść i kupić coś co sie aktualnie podoba. To po prostu jest łatwiejsze i szybsze...i wbrew pozorom, jest w tym dużo racjonalnego myślenia.

Nie chodzi o szukanie powodów...

Niektórzy nie maja czasu żeby chodzić wokół tematu, mirzyc, przerabiac i kombinować. Nie jest trudno kogoś wynająć kto sie na tym zna, ale latwiej jest po prostu iść i kupić coś co sie aktualnie podoba. To po prostu jest łatwiejsze i szybsze...i wbrew pozorom, jest w tym dużo racjonalnego myślenia.

No jeśli nie chcesz szukać powodów to skąd wiesz że cokolwiek się zmienia? Do tego nie są potrzebne żadne pomiary aby zrozumieć jak działają dwa metry przewodu i że nie mogą w żaden pozytywny sposób wpłynąć na to co do zasilania dociera.

I łatwiejsze i szybsze w takim porównaniu jest iść do sklepu i nie przejmować się czy kupujemy dvd czy blu-ray. Przecież dopiero jak nam się spodoba lub nie wymienimy player.... Absurdalne? Tak... Bo oczywiste. Ale widać dwa metry kabla już takie oczywiste nie są....

Filtruje filtruje Bravo :) ja to słysze i dziewczyna też to słyszy. dwa metry kabla nie są równe dwóm metrom innego kabla. Nie opowiadaj tak jakby na świecie był tylko jeden jedyny przewodnik,wszystko w elektronice ma jakiś wpływ,nie ma tak że byle jaki drut byle tranzystor,zresztą wiesz o tym.

Jeszcze nikt nie robił sieciówki z wody:) tak sobie myśle załatwie troche kabla do kroplówek i sprawdze jak brzmi woda.

Zyzio - to nie ja, to Stachu7032 czy podobnie :) On się nie zmienił, nadal ma to wymyślne zasilanie, jak również przekonanie o pozytywnym wpływie tego zasilania. Tylko chyba ze złotych bezpieczników zrezygnował, nie wiem, może "muliły". Ale byłem u niego w domu wielokrotnie gościem, ma pozytywny "wkręt" na audio i absolutnie nie chciałbym, aby ktos drwił z wyboru jego drogi w audio. Stać go na to, jest przekonany o słusznym wyborze i dla mnie to wystarczy.

pzdr

Zyzio - to nie ja, to Stachu7032 czy podobnie :) On się nie zmienił, nadal ma to wymyślne zasilanie, jak również przekonanie o pozytywnym wpływie tego zasilania. Tylko chyba ze złotych bezpieczników zrezygnował, nie wiem, może "muliły". Ale byłem u niego w domu wielokrotnie gościem, ma pozytywny "wkręt" na audio i absolutnie nie chciałbym, aby ktos drwił z wyboru jego drogi w audio. Stać go na to, jest przekonany o słusznym wyborze i dla mnie to wystarczy.

pzdr

AAA, już wszystko mi się myli :D Stachy, Staszki :D

pzdr.

potwierdzam :)

Ale co chcesz potwierdzić? Prawo Ohma? :-) Ile napięcia upłynie ci z 2 metrów kabla przy twoim wzmacniaczu gdy będzie 1mm2 a ile gdy będzie 2,5mm2? Klepanie głupot że dwa metry kabla ma jakieś "właściwości filtrujące i kształtujące prąd" jest po prostu śmieszne. Tylko nie masz jak tego udowodnić bo w tym miejscu kończy się twoja wiedza. To nie jest przytyk. To jest fakt który można potwierdzić.... ;-) Reszta to voodoo bazujące nie na wiedzy ale na niewiedzy :-(

Bardzo ciekawy wątek. Jednak w rzeczywistości chyba niewiele się różniący (przynajmniej mam wrażenie, że do tego zmierza) od kilku innych poruszanych na tym forum. W skrócie - teoria versus praktyka.

Co do teorii warto pochylić się nad zdaniem wypowiedzianym podobno przez Ensteina: "gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi".

Co do praktyki natomiast warto pochylić się nad zjawiskiem placebo.

Ale przecież nie jest tak, że teoria nie jest obciążona ograniczeniami, a praktyka bywa wyłącznie złudna.

Teoria bez praktyki jest niewiele chyba warta. I jeśli wydaje się nam, że coś się dzieje, a nie pasuje to do teorii to raczej teorię trzeba przemyśleć, a nie negować z gruntu doświadczenie.

Nieprawdaż? ;)

Czarnypsiak: Bardzo ładnie to ująłeś tylko jeśli "wrażenia" traktujesz jako praktykę pomiarową i metodologię doświadczalną to pozostaje mi albo już nic nie pisać albo wyjechać z jakimś absurdem ;-) Może jakiś link do pomiarów przed i dla dwóch kawałków kabla? Pewnie jeśli dało się coś zmierzyć to będą wyniki tych pomiarów.... Nieprawdaż? ;-)

Ale co chcesz potwierdzić? Prawo Ohma? :-) Ile napięcia upłynie ci z 2 metrów kabla przy twoim wzmacniaczu gdy będzie 1mm2 a ile gdy będzie 2,5mm2? Klepanie głupot że dwa metry kabla ma jakieś "właściwości filtrujące i kształtujące prąd" jest po prostu śmieszne. Tylko nie masz jak tego udowodnić bo w tym miejscu kończy się twoja wiedza. To nie jest przytyk. To jest fakt który można potwierdzić.... ;-) Reszta to voodoo bazujące nie na wiedzy ale na niewiedzy :-(

Nie rozpaczaj. Kiedyś moze ktoś wyjaśni dlaczego to słychać i skończy sie niewiedza ;)

Nie rozpaczaj. Kiedyś moze ktoś wyjaśni dlaczego to słychać i skończy sie niewiedza ;)

Do tego czasu pozwól nawet nowicjuszom traktować ten temat jako voodoo :-) Jak będą fakty będzie można z nimi dyskutować.

PS. Nie chce się komuś wytłumaczyć faktu że od 20 lat największa ilość uczelni jaka powstała to ta związana bardzo blisko z kierunkami marketing oraz reklama? ;-)

Gdzieś czytałem że Enerr testuje na jakiejś maszynie w jakieś uczelni lub instytucie swoje sieciówki i na tej podstawie określa czy sprawdzą się w zasilaniu-czytaj pozytywnie wpłyną na dźwięk.Ile w tym prawdy nie wiem ,tylko czytałem.

Czarnypsiak: Bardzo ładnie to ująłeś tylko jeśli "wrażenia" traktujesz jako praktykę pomiarową i metodologię doświadczalną to pozostaje mi albo już nic nie pisać albo wyjechać z jakimś absurdem ;-) Może jakiś link do pomiarów przed i dla dwóch kawałków kabla? Pewnie jeśli dało się coś zmierzyć to będą wyniki tych pomiarów.... Nieprawdaż? ;-)

Przez wrodzoną grzeczność nie napiszę o mistrzostwie świata w czytaniu bez zrozumienia (Twoja stopka pobudziła moją wyobraźnię) ;)

Przez wrodzoną grzeczność nie napiszę o mistrzostwie świata w czytaniu bez zrozumienia (Twoja stopka pobudziła moją wyobraźnię) ;)

Wrodzoną grzeczność zostawiłeś w kieszeni ;-) Bo jednak napisałeś.... A twoje słowa brzmią jednoznacznie.

"Ale przecież nie jest tak, że teoria nie jest obciążona ograniczeniami, a praktyka bywa wyłącznie złudna.

Teoria bez praktyki jest niewiele chyba warta. I jeśli wydaje się nam, że coś się dzieje, a nie pasuje to do teorii to raczej teorię trzeba przemyśleć, a nie negować z gruntu doświadczenie."

Jak dla mnie doświadczenie i praktyka było użyte w odniesieniu do "słyszę lub słyszą różnicę". Czyżbyś chciał napisać coś innego tylko ci nie wyszło? ;-)

Czarnypsiak: Napisz zatem co chciałeś powiedzieć.... Tak aby moja ułomność w czytaniu ze zrozumieniem nie dała o sobie znać.

Do tego czasu pozwól nawet nowicjuszom traktować ten temat jako voodoo :-) Jak będą fakty będzie można z nimi dyskutować.

PS. Nie chce się komuś wytłumaczyć faktu że od 20 lat największa ilość uczelni jaka powstała to ta związana bardzo blisko z kierunkami marketing oraz reklama? ;-)

Nie napisałeś jeszcze jednego postu z wyjaśnieniem dlaczego niby kable miałyby nie mieć wpływu, wiec traktuj to jak chcesz.

A po za tym, piszesz bzdury w swojej napastliwosci. Fakty ci nie pasują do teorii to je wymyslasz...vide uczelnie.

Tak na marginesie, mam znajomego audiofila, pracownika naukowego katedry elektoakustyki politechniki warszwskiej. To chyba najlepsza uczelnia techniczna w kraju, prawda?Jakoś wiedza nie przeszkadza mu słyszeć kable. Może dlatego, ze ją faktycznie posiada, kto wie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie napisałeś jeszcze jednego postu z wyjaśnieniem dlaczego niby kable miałyby nie mieć wpływu, wiec traktuj to jak chcesz.

Nauka polega na tym że udowadniasz istnienie rzeczy które a nie te których nie ma. Chyba że masz inne zdanie. Udowodnij proszę.... :-)

A po za tym, piszesz bzdury w swojej napastliwosci. Fakty ci nie pasują do teorii to je wymyslasz...vide uczelnie.

Odbierasz dyskusję jako napastliwość? :-) Jeśli tak to przepraszam nie miałem zamiaru być napastliwy... Po prostu lubię dyskutować i wymieniać się argumentami. Szczególnie podkreślając swoje gdy oponent w dyskusji nie posiada żadnych....

Tak na marginesie, mam znajomego audiofila, pracownika naukowego katedry elektoakustyki politechniki warszwskiej. To chyba najlepsza uczelnia techniczna w kraju, prawda?Jakoś wiedza nie przeszkadza mu słyszeć kable.

Każdy ma takiego bliżej nieokreślonego znajomego. Jak się tu ten znajomy wypowie to z miłą chęcią dowiem się od niego racjonalnych powodów dla których różnicę pomiędzy dwoma kablami 2 metrowymi słyszy.

I może w końcu wyjaśni dlaczego dwa metry kabla same z siebie miałyby "filtrować i kształtować prąd". Jeśli jak mówiłeś to znajomy (w dodatku idealny kandydat jako dobre źródło wiedzy) to bardzo proszę poproś go o wypowiedź w tej sprawie i podrzuć wyjaśnienia. I może nawet go znam :-)

Ukryta Zawartość

"Pracodawcy uważają, że na polskim rynku pracy wyraźnie zauważalny jest brak równowagi. Zdecydowanie więcej osób studiuje na kierunkach humanistycznych" ze wspomnianego artykułu.

Nie wiem co chciałeś udowodnić tym linkiem? Że w poprzednim roku AGieH miał większą o 30% liczbę "chętnych"? ;-)

Bo o ilości nowych uczelni i samym fakcie "marketingu i zarządzania" z którego od dość już długiego czasu ludzie robią sobie niewybredne żarty jest tam niewiele....

Ukryta Zawartość

Kiedy kupowalem aktywne monitory APS AEON zapytalem Arka Szwedę z APS czy kupowanie lepszych przewodow zasilajacych w jakis sposob wspomoze dzialanie wzmacniaczy.

Stwierdzil ze nie ma takiej potrzeby.

W zestawie testowym jaki mialem wypozyczony przed zakupem byly przewody o grubosci do jakiej sie przyzwyczailem w urzadzeniach komputerowych, chyba srednica 0,6 cm.

I jakie bylo moje zdumienie kiedy wyjmowalem przewody do zakupionego zestawu.

To byly najciensze przewody jakie mozna znalezc na rynku chyba o srednicy przewodu 0,5 cm. Tak na oko i organoleptycznie cienszy niz popularne komputerowki.

Pomyslalem, OK, skoro producent tak chce, niech tak narazie bedzie.

Same przewody 0,75mm2, a wszystkie kable bez ekranowania.

Wszystkie kable zasilajace, ale takze interkonekty mam wrzucone za mebloscianka, gdzie nie widze jak sa ulozone i nawet w to nie wnikam.

Na moje ucho monitor nie ma zadnych problemow mocowych, czy zadyszki.

Przekaz jest czysty jak lza, wrecz krystaliczny, a scena wszerz i w glab holograficzna.

Ukryta Zawartość

Kiedy czytalem artykuly kolegi Andrzeja Matusiaka, w jednym z nich byla porada dotyczaca przewodow dla koncowek mocy w celu jak najlepszego eliminowania wplywu petli masy.

Otoz powinien byc to przewod o malym przekroju 0,75mm2 , ale nie krotszy niz 2m.

Jeszcze nie wiem co mogl by wniesc inny przewod, przetestuje to bo warto samemu takie tematy sprawdzac.

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Wszystkie kable zasilajace, ale takze interkonekty mam wrzucone za mebloscianka, gdzie nie widze jak sa ulozone i nawet w to nie wnikam.

A to podobnie, jak u mnie. Kable sobie swobodnie zwisaja za szafka i naprawde nie mam zamiar ich prostowac ;)

Na moje ucho monitor [APS] nie ma zadnych problemow mocowych, czy zadyszki.

Zgadzam sie. Ostatnio troche odkrecilem "galke" na utworze z bardzo rozbudowana podstawa basowa. W koncu membrany zaczely zauwazalnie sie wychylac. Bylo wiecej niz 80dB ;) Zadyszki mocowej nie stwierdzilem na zwyklych sieciowkach komputerowych. Za to moje uszy stwierdzily, ze co za duzo to niezdrowo ;)

nsnotes

Warto...przekonać się samemu, sprawdzić, przetestować. U mnie nie sprawdziły się kable od lampki i kable komputerowe. Po wymianie kabla komputerowego na dedykowany do audio (nawet nieekranowany) wystąpiły pozytywne zmiany. Przy założeniu, że pętla masy i inne przeszkody (zakłócenia) występowały wcześniej, to po zmianie okablowania (przy zachowaniu identycznych pozostałych warunków) także powinny się ujawnić. Pewnie jakieś nagłe omamy mną owładnęły, więc wróciłem do komputerowego kabla i ponownie do dedykowanego...i jeszcze raz. Kabli komputerowych używam więc, ale wyłącznie do komputera;) Istotne okazały się w moim wypadku dobre wtyczki, co nie oznacza, że najdroższe, szczególnie od strony gniazdka.

Warto więc próbować, bo określony system może różnie reagować na okablowanie.

Warto więc próbować, bo określony system może różnie reagować na okablowanie.

Raczej: Warto więc próbować, bo określony SŁUCHACZ może różnie reagować na okablowanie. ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.