Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek71: Zacznij może od tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi... Bo jeśli tak wystarczyłoby dać nitkę zamiast PE i byłoby to samo.... Tylko po co wtedy PE?

Zrozumialem to tak:

PE jest dla bezpieczenstwa przeciw porazeniu pradem.

Jesli dwa urzadzenia maja PE, to czesc sygnalu zamiast ekranem interkonektu przeplywa przewodami PE.

Aby temu przeciwdzialac, dobrze jest stawic temu przeplywowi opor, zwiekszajac rezystancje przewodow PE w koncowkach/wzmacniaczach tak, zeby prad niejako nie chcial sie cofac przewodem PE, a splywal przewodem powrotnym interkonektu.

O co Ci chodzi z ta nitka ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Bravo podał link do wątka, który o tym traktuje ;)

(a link później...)

Wróżka jakąś czy co? ;-)

Krzysiek71: Polecam link wyżej i przy okazji zajrzyj choćby do wiki odnośnie znaczenia PE. Przy okazji możesz sobie drugie prawo Ohma wpoić żebyś wiedział o co chodzi z tymi średnicami długościami i mocami ;-) Dużo czytania. Ja sam teraz przerabiam i same ekranowanie i instalację RP i będzie jeszcze kupa zabawy zanim wszystko będę miał czarno na białym ;-)

proszę mi wskazać możliwość zaistnienia pętli masy pomiędzy dwoma połączonymi z sobą urządzeniami, zaprojektowanymi poprawnie, podłączonymi do sieci początkami uzwojeń na trafach sieciowych, bez wykorzystania PE (i pomiędzy sobą IC)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A dlaczego masz napięcie zmienne na obudowie metalowej urządzenia podłączonego do sieci?

Nie jestem elektrykiem czy elektronikiem.

Chetnie sie dowiem.

Prosze nie pytaj retorycznie laika.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

proszę mi wskazać możliwość zaistnienia pętli masy pomiędzy dwoma połączonymi z sobą urządzeniami, zaprojektowanymi poprawnie, podłączonymi do sieci początkami uzwojeń na trafach sieciowych, bez wykorzystania PE (i pomiędzy sobą IC)

Pętla tworzona jest poprzez pojemności pomiędzy uzwojeniami trafa jak i pojemnośc uzwojenia trfa do obudowy

Pętla tworzona jest poprzez pojemności pomiędzy uzwojeniami trafa jak i pojemnośc uzwojenia trfa do obudowy

z tego wynika, że nie jest to żadna przypadłość tylko reguła towarzysząca każdemu urządzeniu z transformatorem wpiętemu do sieci - no problem

z tego wynika, że nie jest to żadna przypadłość tylko reguła towarzysząca każdemu urządzeniu z transformatorem wpiętemu do sieci - no problem

Nie, nie jest to przypadłośc, natomiast znaczenie mają jakość traf i ich izolowanie od obudowy. W każdym razie nie da się tego wyelimonować do końca.

Nie, nie jest to przypadłośc, natomiast znaczenie mają jakość traf i ich izolowanie od obudowy. W każdym razie nie da się tego wyelimonować do końca.

i dla tego uważam, że bardziej racjonalnym jest zwrócenie uwagi nie na pętlę masy a na zagadnienie którym zajął się Massimo, zwłaszcza wobec lawinowo rosnących zakłóceń elektromagnetycznych

Massimo - CCI - tu ekspertem jest Rambo

"...mnie interesuje tylko CCI i to raczej od strony fizyki tego zjawiska. Audio jest sprawą drugorzędną.

Owszem badam wpływ CCI na audio bo inaczej nie może być i widzę jak duży ma wpływ... Bawię się rozpływami prądów wcz jak klockami lego od kilku lat."

Dziękuję. Znalazłem i już wiem że to dwie różne osoby ;-) Poczytam z ciekawości.

Jar1:

“Nie, nie jest to przypadłośc, natomiast znaczenie mają jakość traf i ich izolowanie od obudowy. W każdym razie nie da się tego wyelimonować do końca.”

Da się wyeliminować do końca. Przynajmniej poniżej pobudliwości przyrządów pomiarowych.

Takie układy są wykorzystywane w aparaturze pomiarowej i specjalnej. Okupione jest to szczelnymi obudowami, wielokrotnie ekranowanymi IC, transformatorami,…

Rzecz jasna od hi-end`u powinno wymagać się podobnych cech…

Nieprawdaż?

Tymczasem cały ten hi-end to z reguły standardowe IC, do dupy trafa, dziurawe obudowy,… Opowieści o ich hi-end`owości są dobre dla dzieci w piaskownicy.

Hi-end`owa pozostaje jedynie cena…

;D

<zwłaszcza wobec lawinowo rosnących zakłóceń elektromagnetycznych >

własnie po 18 posłuchałem sobie jak leci mięso przez CBradio w korku samochodowym 100m obok mnie przez wlaczony pre gramofonowy bez sygnału :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Z jednej strony sieciówka podłączonajest pod dziesiątki metrów kabla podtynkowego, tablicę rozdzielczą, bezpieczniki, kabel zasilający i stację transformatorową. Z drugiej strony sieciówki : gniazda bezpiecznikowe , ze sto metrów cieniutkiego miedzianego drucika w trafie, potem prąd zamieniany jest w pole magnetyczne które poprzez rdzeń indukuje prąd w uzwojeniu wtórnym , następnie diody, kondensatory, czasem stabilizatory.

Czemuż to ach czemuż te dwa metry tak są ważne i ukochane przez branżę? Żadne odkrycie - ano temu, że tylko te dwa metry da się zapakować po audiofilsku i sprzedać. Próby rozszerzenia tego numeru na bezpieczniki itp. trwają lecz nie dają już tak spektakularnych efektów. Audiofile lepiej "biorą" na kable. Wiadomo, branża pracowała latami nad wypromowaniem dziwacznych głosnikowych i interkonektów to teraz poszło tym łatwiej :-)

Nie przekonuje mnie opinia tych co słyszą . To ich subiektywne wrażenie którego nikt nie udowodnił, a w sporej części po prostu zgrabne sterowanie rynkiem przez ludzi z branży . Obiektywnie "granie" kabli sieciowych to oczywista bzdura , co z koleji udowadniają co rusz ludzie z technicznym wykształceniem (pomijając kwestię pętli masy) . Ale kogo to obchodzi...

...Próby rozszerzenia tego numeru na bezpieczniki itp. trwają lecz nie dają już tak spektakularnych efektów...Nie przekonuje mnie opinia tych co słyszą . To ich subiektywne wrażenie którego nikt nie udowodnił,...Obiektywnie "granie" kabli sieciowych to oczywista bzdura

bo słuchać, słyszeć i rozumieć to trzy odrębne umiejętności

Z jednej strony sieciówka podłączonajest pod dziesiątki metrów kabla podtynkowego, tablicę rozdzielczą, bezpieczniki, kabel zasilający i stację transformatorową. Z drugiej strony sieciówki : gniazda bezpiecznikowe , ze sto metrów cieniutkiego miedzianego drucika w trafie, potem prąd zamieniany jest w pole magnetyczne które poprzez rdzeń indukuje prąd w uzwojeniu wtórnym , następnie diody, kondensatory, czasem stabilizatory.

Jak sam sugerujesz, wszystko w torze ma znaczenie. Dlaczego przewód sieciowy miałby być pomijalny w torze audio i bez znaczącego wpływu na odbiór muzyki? Bo w głowie się nie mieści, że jego wpływ jednak słychać ?

Np. we wzmacniaczu zamiana 1 kondensatora w odpowiednim miejscu na inny kondensator np. gorszy lub trochę innej pojemności może spowodować zmianę sygnatury brzmienia dobrze znanego Ci wzmacniacza. A przecież to tylko jeden, pozornie nic nie znaczący element całości...

Nie przekonuje mnie opinia tych co słyszą . To ich subiektywne wrażenie którego nikt nie udowodnił, a w sporej części po prostu zgrabne sterowanie rynkiem przez ludzi z branży . Obiektywnie "granie" kabli sieciowych to oczywista bzdura , co z koleji udowadniają co rusz ludzie z technicznym wykształceniem (pomijając kwestię pętli masy) . Ale kogo to obchodzi...

Dywagacje na temat przekonań wpływu kabli są bezprzedmiotowe. Trzeba słuchać muzyki i samemu się przekonać jak to jest.

Oczywiście, że nie można udowodnić subiektywnego słyszenia, bo złożoności pięknych wrażeń z odbioru muzyki jak i samej muzyki nie da się zobiektywizować i przelać w postaci cyferek na papier.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Dywagacje na temat przekonań wpływu kabli są bezprzedmiotowe. Trzeba słuchać muzyki i samemu się przekonać jak to jest.

Zgadzam się.

Piotr_1 Gdzie kupić ekranowane sieciówki dobrej jakości do 50zł?

Chyba tylko używane w tej cenie, ale czy dobre?

Jak sam sugerujesz, wszystko w torze ma znaczenie. Dlaczego przewód sieciowy miałby być pomijalny w torze audio i bez znaczącego wpływu na odbiór muzyki? Bo w głowie się nie mieści, że jego wpływ jednak słychać ?

Np. we wzmacniaczu zamiana 1 kondensatora w odpowiednim miejscu na inny kondensator np. gorszy lub trochę innej pojemności może spowodować zmianę sygnatury brzmienia dobrze znanego Ci wzmacniacza. A przecież to tylko jeden, pozornie nic nie znaczący element całości...

Każdy rozumie co chce zreozumieć. Kilkadziesiąt postów wcześniej ktoś tłumaczył, że bezpieczniki w porównaniu z sieciówką nie mają znaczenia bo są bardzo "krótkie" , ale już porównanie 2 m sieciówki do kilometrów kabla przed nią i setek za nią jakoś przy tej argumentacji umknęło uwadze.

Nie da się porównać wpływu zmiany "kondensatora w odpowiednim miejscu" z wpływem np. geometrii czy splotu 2 m kabla. Uwierzyłeś w jeden z audiofilskich mitów który mówi, że wszystko ma znaczenie. Nawet jeżeli nie ma się bladego pojęcia o elektrotechnice i wierzy w opowiesci o "kształtowaniu jakości prądu przez kabel" to przecież wyobraźnia powinna podpowiedzieć, że 2m kabla w środku setek metrów innych kabli i przed przekształtnikiem ( zasilaczem) który robi z nim masakrę nie może nic znaczyć.

Oczywiście, że nie można udowodnić subiektywnego słyszenia, bo złożoności pięknych wrażeń z odbioru muzyki jak i samej muzyki nie da się zobiektywizować i przelać w postaci cyferek na papier.

Pewnie, że się nie da. Tak samo, jak nie da się np. zaprojektować audiofilskiego kabla sieciowego, a jednak są one produkowane.

Audiofile słyszą kable dlatego, że są audiofilami. Każda zmiana w czymkolwiek powinna być słyszalna, prawda ?

Jak już kilka razy pisałem ja też słyszę zmiany w dzwięku gdy zmieniam kable. I wtedy gdy ich nie zmieniam też. I jak się zmienia pogoda albo pokłucę się z żoną też słyszę zmiany soniczne.

Jak sam sugerujesz, wszystko w torze ma znaczenie. Dlaczego przewód sieciowy miałby być pomijalny w torze audio i bez znaczącego wpływu na odbiór muzyki?

"Jak sam sugerujesz, wszystko w torze ma znaczenie"

No nie mogę się nadziwić, jak można wyciągnąć z mojego wpisu taki wniosek.

"Dlaczego przewód sieciowy miałby być pomijalny w torze audio i bez znaczącego wpływu na odbiór muzyki?"

Bo nie jest w torze sygnałowym , no i bo jest przewodem. Przywołany przez Ciebie kondensator jest elementem elektronicznym zaprojektowanym specjalnie po to aby mieć określony przez projektanta wpływ na tor w którym jest wbudowany. Dokładnie odwrotnie niż przewód który poprawnie dobrany nic nie wnosi. Trzeba by naprawdę zdrowo go spieprzyć, aby wniósł cokolwiek. W praktyce uczeń dawnej zawodówki dobierze poprawnie kabel zasilający do urządzenia tak , aby "nic nie wnosił".

Niestety, coraz mniej dobrych zawodówek...

Gdzie kupić ekranowane sieciówki dobrej jakości do 50zł?

Samemu można łatwo zrobić jeśli ma się dostęp do sklepu elektrotechnicznego. Wtyczka od strony sieci taka jak stosuje większość polskich producentów kabli - tylko oni poddają je obróbce kriogenicznej- cena około 15zł ,2 metry kabla ekranowanego 3x1,5 mm lub 3x2,5 mm to okol 10 zł za metr zł i wtyk iec SCHURTER 12 zł czyli z własną robocizną około 50zł. Na allegro widzę że ktoś robi też coś takiego na podobnych komponentach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wykonałem taką dla siebie i na pewno nie pogorszyło to dźwięku w stosunku do standardowego kabelka a nawet subiektywnie odebrałem dźwięk jako bardziej przestrzenny.

Ukryta Zawartość

. W praktyce uczeń dawnej zawodówki dobierze poprawnie kabel zasilający do urządzenia tak , aby "nic nie wnosił".

Bo uczniowi zawodówki zależy jedynie na bumbum i umcykcyk, a to każdy kabel od spawarki zapewni. :)

Jar1: Idąc taką analogią gładzie na ścianach powinni robić wyłącznie profesorowie....

Przy okazji Krzysiek71 pomierzyłeś już coś?

>bravo32

Ide mierzyc ;-)

Zrobilem najprostrzy pomiar w gniazkach w scianie i na listwach.

W gniazkach mam 237V.

Na listwie ktora zrobilem takze 237V.

Na zestawie trzech listew w szeregu, w gniazdku tej ostatniej caly czas odczyt sie zmienia miedzy 236V, a 237V.

Czyli albo tam caly czas napiecie plywa, albo ten niestabilny odczyt to jakis sposob dzialania miernika, ktory nie pokazuje napiecia po przecinku a tylko wartosc calkowita.

:-) I pamiętaj tylko elektryka prąd nie tyka ;-) Powodzenia i liczę że zmierzysz gdzieś okolice połówki z 230V ;-)

Audiofile słyszą kable dlatego, że są audiofilami.

Piękna złota myśl.

Ciekawe czy inżynierowie wierzą tylko pomiarom bo są inżynierami, a to co niemierzalne, to według nich nie ma prawa istnieć.

>bravo32

Ide mierzyc ;-)

Zrobilem najprostrzy pomiar w gniazkach w scianie i na listwach.

W gniazkach mam 237V.

Na listwie ktora zrobilem takze 237V.

Na zestawie trzech listew w szeregu, w gniazdku tej ostatniej caly czas odczyt sie zmienia miedzy 236V, a 237V.

Czyli albo tam caly czas napiecie plywa, albo ten niestabilny odczyt to jakis sposob dzialania miernika, ktory nie pokazuje napiecia po przecinku a tylko wartosc calkowita.

Olej jest ok. Nawet miernik może wskazywać ci kilka procent różnicy bo ma takie prawo ;-) To jest bez znaczenia. Czekam na pierwsze czyli pomiar z bolcem.

>bravo32

To poprosze napisz jak mam pomierzyc to co chcesz sie dowiedziec.

Bo nie jestem elektrykiem i jak cos zewre i mnie "tyknie", albo wywali mi klocki audio w kosmos, to sam rozumiesz.

Nie bój się nic :-) Po lewej od bolca powinna być faza wsadzasz jeden próbnik miernika i drugi do bolca. Później zmień na drugą dziurkę i do bolca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.