Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor studyjny kontra zwykle glosniki

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

Temat monitorow Yamahy byl juz tak walkowany, ze ciezko cos nowego tutaj napisac, jednak nadal sa uzywane z uwagi na swoje wlasciwosci. Te glosniki sa tak wrazliwe na zmiany dzwieku, ze nawet najmniejsza korekcja w czasie miksu jest odrazu slyszalna. Oczywiscie maja one szereg wad, jednak mimo tego sa wyspecjalizowanymi narzedziami, dzieki ktorym facet miksujacy nowa plyte doskonale wie jak to "wszystko" poukladac zeby na koncu dobrze brzmialo.

Nagrywając dwa razy w nieistniejącym już studiu nagraniowym Selani, korzystaliśmy właśnie z tych monitorów i jak napisałeś są bardzo wrażliwe na jakąkolwiek korekcje itp, zarówno przy głośnym jak i cichym odsłuchu, co robiliśmy przy miksie. Bardzo fajne kolumienki.

Ja też uważam że bas z PMC jest o conajmniej 0,2 do 0,5 sekundy za resztą pasma i też nie lubię linii transmisyjnej.

":To nie jest wada tylko pewien kompromis w dwudrożnych kolumnach polegający na lepszym kontrolowaniu niskiego basu; lepszą średnicę możemy usłyszeć dopiero w zestawach trójdrożnych które mało kto używa. Z 5" głośnika nie uzyskasz dobrego niskiego basu. Nagrania bez możliwości odsłuchania basu jak np w NS10 często są bardzo ułomne artystycznie w tym zakresie na dodatek są przebasowione lub niedobasowione. Na czym np polega np bolączka z przydźwiękiem w studio A Osieckiej, po prostu dźwięk idący dalej na antenę jest kontrolowany na końcu na małych Genelecach i po prostu D4, osoba tego nie wychwyci no bo jak ma to usłyszeć? ja w domu z radia słucham na 15" i wszystko wyłazi jak na dłoni. To samo idzie w drugą stronę, co chwila mylą się i zamiast włączać filtr górnoprzepustowy na mikrofonach spikerów włączają ten filtr na sumie i dżwięk idący także z CD na antenę bywa wykastrowany z niskiego basu"-prawda prawda.

"Ja też uważam że bas z PMC jest o conajmniej 0,2 do 0,5 sekundy za resztą pasma i też nie lubię linii transmisyjnej."

Tylko Ci sie tak wydaje, bo technicznie jest to niemozliwe.

PMC tak , super ale tylko trzy topowe modele , podobnie jak A.T.C.

Niższe PMC mnie nie interesują , jak dla mnie problem z basem.Wystarczy posłuchać muzyki organowej , gdzie dźwięk ma łachotać a nie buczeć czy napierdalać.To nie metal.

No i Spendor SP100.

A.D.A.M. raczej tylko wyższe.

No fajne też są Haflery z tańszych i Eventy.

PMC tak , super ale tylko trzy topowe modele , podobnie jak A.T.C.

Niższe PMC mnie nie interesują , jak dla mnie problem z basem.Wystarczy posłuchać muzyki organowej , gdzie dźwięk ma łachotać a nie buczeć czy napierdalać.To nie metal.

Faktycznie PMC (niższe) mają bardzo dziwny bas (podbicie przy kilkudziesięciu hz, następnie kilka-kilkanaście db dziura (!!!) ... i reszta pasma - LOL)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I gdzie te dziury chlopie? W kazdym tescie PMC urywa dupsko konkurencji pod wzgledem jakosci basu, a Wy tu jakies niestworzone historie piszecie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Melov8

Jak to mówią i piszą papier jak net wszystko przyjmie.

Jeżeli kolego twierdzisz że są jakiekolwiek kolumny które oddadzą brzmienie organów to please podpowiedz które ?

Teraz kolego proszę umieść wykresiki A.T.C. i będzie wszystko jasne.

Z uwzględnieniem fazowości i THD.

Krótka piłka.

Ukryta Zawartość

i to mi się podoba - -12dB przy 60 Hz - dowcip roku

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no jakos ATC nie rzucilo ruskiego na kolana :)

A jakie kolumny oddzadza brzmienie organow? A jakich organow? Bo sa te wieksze i troche mniejsze, a jakies kolumny pewnie by sie znalazly, tylko jaki to ma zwiazek z tematem?

Ukryta Zawartość

>melov8

Popatrz człowiecze na tolerancję nierównomierności tych malutkich ATC i porównaj to z podobnymi monitorami innych firm, PMC też.Dodajmy jeszcze że wykresiki nie są autoryzowane standardem pomiarowym.

Te są dwa Audio Precision , Neutrik A2 , w audio.

Bynajmniej nie Clio.Niestety.

Uwzględnij jeszcze 2 i 3 harmoniczną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I gdzie te dziury chlopie? W kazdym tescie PMC urywa dupsko konkurencji pod wzgledem jakosci basu, a Wy tu jakies niestworzone historie piszecie :)

index9.jpg

- konkretnie chodziło mi o ten wykres i model PMC DB1S-A

Ukryta Zawartość

i to mi się podoba - -12dB przy 60 Hz - dowcip roku

Źle wstawiłeś link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Equalizer i ujdzie.

Equator Audio

Bardzo dobre monitory , małe i duże.

Ukryta Zawartość

... te góry i doliny na +- 6 dB jakoś mnie nie przekonują ... EQ i ujdzie? - nie sądzę.

Ukryta Zawartość

Ale sie wysililes Kyle :)wybrales najmniejszy glosnik PMC ale nawet samo PMC nie nazywa tych modeli linia transmisyjna tylko transreflex :) Gdybys choc troche mial pojecie o liniach transmisyjnych, to bys wiedzial dlaczego te malenkie podstawki ( jak na TL ) graja tak a nie inaczej. Poza tym te male kolumienki dopiero w pomiarze dalekim integruja sie odpowiednio z pomieszczeniem grajac tak jak powinny. Zobacz na pomiar daleki konsumenckiego DB1 w pomieszczeniu odsluchowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj sytuacja wyglada juz zupelnie inaczej i jak na tak male kolumienki to pasmo od 50hz to chyba calkiem niezle co?

Ukryta Zawartość

Dalej potwierdzę Linie transmisyjne są uciążliwe z basem dla uszu (w każdym razie moich) nawet w Von Schweikertach VS5 za 25'000$ cudów nie było, co z resztą było potwierdzone opisane w którymś z czasopism audio.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poruszacie kwestie basu z linii transmisyjnej. A jakiego mozna spodziewac sie basu z takiej obudowy tubowej, w stosunku do TL i BR ? Mial ktos mozliwosc posluchania z takiej obudowy ?

Ukryta Zawartość

post-1101-074344800 1294267000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, ale Von Schweiker to nie jest typowa linia transmisyjna. Moze gdybys posluchal innych konstrukcji to bys zmienil swoje kategoryczne zdanie...

Lutek, a na czym Ci zalezy? Na wyzszej spl basu czy na nizszym zejsciu? Bo jak nizszym zejsciu to mozesz sobie darowac tego horna.

>meloV8

Przede wszystkim na jakosci basu. Mam wprawdzie bas wysokiej proby, ale mysle czy da sie jeszcze lepiej. Obecnie mam w budowie wieksze obudowy podlogowe do glosnikow koncentrycznych 12-to calowych (Dual Concentric Tannoy-a), ktore siedza w moich monitorach, ale te obudowy tubowe rowniez jeszcze mnie mecza.

No to ja wbrew opinii szanownych kolegow bede namawial na linie transmisyjna. Gdybys mial parametry T-S swoich glosnikow, to mozna sprobowac wykonac symulacje obudowy TL.

Zalaczylem do mojego wpisu fotke tych obudow, ale po kliknieciu na miniaturke byla za duza. Teraz zalaczylem po zmniejszeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja wbrew opinii szanownych kolegow bede namawial na linie transmisyjna. Gdybys mial parametry T-S swoich glosnikow, to mozna sprobowac wykonac symulacje obudowy TL.

Taa najlepiej wykorzystać skrzynie na pościel w składanym tapczanie

TL wcale nie musi byc ogromne, nie te czasy kolego :)

Wybacz kolego ale ile Ty masz wzrostu że dla Ciebie tapczan składany jest ogromny ;)

Ale sie wysililes Kyle :)wybrales najmniejszy glosnik PMC ale nawet samo PMC nie nazywa tych modeli linia transmisyjna tylko transreflex :) Gdybys choc troche mial pojecie o liniach transmisyjnych, to bys wiedzial dlaczego te malenkie podstawki ( jak na TL ) graja tak a nie inaczej. Poza tym te male kolumienki dopiero w pomiarze dalekim integruja sie odpowiednio z pomieszczeniem grajac tak jak powinny. Zobacz na pomiar daleki konsumenckiego DB1 w pomieszczeniu odsluchowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj sytuacja wyglada juz zupelnie inaczej i jak na tak male kolumienki to pasmo od 50hz to chyba calkiem niezle co?

A co mnie obchodzi czy to są kolumny transrefleks czy inne g...o ;) ? Jest na nich namalowane logo PMC? Mają pokręconą char.? .... koniec tematu ... Ja bym tego nie kupił bo w ich cenie znajdę lepsze produkty konkurencji (bassreflex,membrana bierna,zamknięte - tak na prawdę nie interesuje mnie jaki to będzie "reflexTLsealedbox" ;) bo liczy się tylko i wyłącznie efekt końcowy)

Co do tych 50Hz z pomiarów stereophile - masz rację... faktycznie jest te 50Hz przy spadku -2dB ... tylko nieco psuje całościowy efekt ta nierówność wcześniej (dziura na 6 dB i górka na prawie 3dB)

>meloV8

Przede wszystkim na jakosci basu. Mam wprawdzie bas wysokiej proby, ale mysle czy da sie jeszcze lepiej. Obecnie mam w budowie wieksze obudowy podlogowe do glosnikow koncentrycznych 12-to calowych (Dual Concentric Tannoy-a), ktore siedza w moich monitorach, ale te obudowy tubowe rowniez jeszcze mnie mecza.

Nadal jak bumerang śni mi się po nocach nocny koszmar ... czyli kiepska średnica spowodowana za dużym wooferem (pamiętasz te moje tematy zapewne). Niektórzy twierdzą że problemy zaczynają się już przy 8" wooferze przy konstrukcji dwudrożnej ... a innym nie przeszkadza kilkanaście cali. Sam nie wiem co o tym myśleć. Posłuchać może kiedyś mi się uda (zwykle albo nie ma gdzie, a jak ktoś dobry umożliwia to daleko ode mnie)

Ukryta Zawartość

8 calowy wspolczesny midbass to nie to samo co 30 letni, efektywny 10 calowiec na basie, baa nawet 12 cali. Klasyczne koncentryki Tannoya to jednak klasa jest.

Nie zmienia to faktu że wielka membrana napotyka te same problemy przy odtwarzaniu wysokich częstotliwości - efektywność to trochę inna kwestia.

TL wcale nie musi byc ogromne

No to ja wbrew opinii szanownych kolegow bede namawial na linie transmisyjna.

Linia transmisyjna jako monitor bliskiego pola? Pewnie się jakąś udałoby zwinąć w małej obudowie ale w tym zastosowaniu będzie za krótka, będzie wspomagała bas promieniowaniem tunelu jak b-r tyle że da bardziej nierówne pasmo powyżej więc jeszcze powinna być dwukanałowa w celu likwidacji antyrezonansów i 3 drożna z maksymalnie niskim odcięciem żeby nie produkować wyższych harmonicznych.

Czyli mała być nie powinna bo niema sensu. Można się w to bawić w dużych zestawach wielodrożnych przy głośnikach których parametry wymuszają zastosowanie w obudowach nie podwyższających współczynnika dobroci. Do monitorów bliskiego pola nie ma to większego sensu i żadnych wyraźniejszych korzyści niż b-r - po prostu jedno z kilku możliwych do zastosowania rozwiązań.

8 calowy wspolczesny midbass to nie to samo co 30 letni, efektywny 10 calowiec na basie, baa nawet 12 cali. Klasyczne koncentryki Tannoya to jednak klasa jest.

„Klasyczne koncentryki” i szrokopasmowe po 12” i więcej wykorzystują promieniowanie dzielącej się membrany. Małe głośniki o sztywnych membranach stosuje się w celu rozszerzenia zakresu pracy tłokowej i zmniejszenie zawartości harmonicznych. To jest wybór kompromisów między rozwibrowanymi emocjami przekazu, a podawaniem dźwięku w postaci podstawowej z jak najmniejszymi zniekształceniami. Co kto lubi.

Zalaczylem do mojego wpisu fotke tych obudow

Styl Tannoya obecny do dzisiaj w ich hiendzie. No ale w Anglii wariatów nazywa się ekscentrykami, więc grajace komody Tannoy Westminster nie trafiły jeszcze do muzeów ;)

Tutaj się produkuje takie komody

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

„Klasyczne koncentryki” i szrokopasmowe po 12” i więcej wykorzystują promieniowanie dzielącej się membrany. Małe głośniki o sztywnych membranach stosuje się w celu rozszerzenia zakresu pracy tłokowej i zmniejszenie zawartości harmonicznych. To jest wybór kompromisów między rozwibrowanymi emocjami przekazu, a podawaniem dźwięku w postaci podstawowej z jak najmniejszymi zniekształceniami. Co kto lubi.

W monitorach nie chodzi o lubienie :) mamy po prostu usłyszeć jak wygląda pozbawiony wad dźwięk na końcu toru w optymalnych warunkach, to taki bit perfekt toru cyfrowego ;)

Głośniki w monitorach mają pracować jak sztywne tłoki mają mieć małe zniekształcenia dobrą odpowiedź impulsową, brak podbarwień zastosowanego na membranę,obudowę materiału i dla tego to jest takie drogie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.