Skocz do zawartości
IGNORED

Głośna praca napędu SACD

2_D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się z pytaniem do posiadaczy CD Denona 1500AE ewentualnie Marantza SA 7001, bo tam chyba te same napędy są montowane...

Czy słyszycie pracę napędów odtwarzających warstwę SACD, czy może pracują bezgłośnie?

O ile w przypadku Dire Straits czy Toto nie jest to takie uciążliwe to słuchając albumu Norah Jones szczególnie wieczorem przy niskim poziomie głośności praca napędu jest wyraźnie słyszalna z 2 metrów. Takie połączenie świerszcza i delikatnego warkotu.

Mam Marantza...przy SACD rzeczywiście słychać taki odglos, jednak jest on u mnie słyszalny tylko z z najbliższej odległości (kilka cm) i gdy wzmacniacz jest ściszony. Natomiast nawet przy cichych odsłuchach z odległosci 1-2 m jest kompletnie niesłyszalny. Powiem szczerze że sprawdzałem to tylko na potrzeby odpowiedzi na posta, inaczej nigdy bym nie zwrócił na to nigdy uwagi ;)

Kiedy wkladamy plyte SACD i czytamy z niej warstwe CD to kompakt ma do przeczyrania gora 700 MB, co jak sobie zilustrujemy iloscia obrotow i czasem, to wychodzi ich X. Kiedy jednak ta sama plyte czyamy z warstwy SACD to czas zostaje ten sam, ale ilosc informacji znacznie sie zwieksza - stad roznica w szybkosci obracania plyta, a co za tym idzie i hałasem.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka7, 26 Lut 2010, 22:02

>Kiedy wkladamy plyte SACD i czytamy z niej warstwe CD...

Rozumiem tak oczywistą zasadę działania, ale dzięki na zwrócenie mi na to uwagi, ponieważ umknęła mi inna rzecz. Szybsza praca to dodatkowe wibracje i hałas. Odtwarzacz stoi na szklanym blacie przez co odgłos pracy napędu jest dodatkowo wzmacniany. Jak położyłem go na dywanie - cisza. Granitowa półka powinna rozwiązać sprawę. Najważniejsze, że nie muszę do serwisu biegać.

Temat do zamknięcia. Miłego słuchania.

Pzdr.

Wydaje mi się, że granitowa półka będzie tak samo odbijać dźwięk jak szkło. Granit nie ma właściwości tłumiących - ani jeżeli chodzi o wibracje, ani o dźwięk (a dywan ma i te, i te).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

2_D >>>

Zanim ugrzęźniesz w temacie kolce, stożki, vibrapody, ceraballe etc, zrób prosty eksperyment.

Kup 4 piłeczki do squasha i 4 zaślepki hydrauliczne z Obi, złóż do kupy i postaw na tym odtwarzacz.

Tanie i działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

dawno tu juz nikt nie zagladal wiec temat chyba faktycznie jest definitywnie zamkniety...

mam marantza sa7001 i wyraznie w nim slysze prace napedu przy sacd ale nie tylko. czasem zwykle cd pyrkaja w nim jeszcze glosniej. naped s.v.h byl opracowany na potrzeby dvd wiec w sumie nie ma nic w tym dziwnego. zauwazylem jednak (pisal tez o tym autor tematu) ze poziom chalasu jest rozny w zaleznosci od egzemplarza plyty jaki jest w napedzie. generuja je chyba jakies minimalne odchylki poziome danego dysku. ciekawi mnie czy to moze miec jakis wplyw na trwalosc samego nosnika. jak ktos ma na ten temat jakas wiedze (i jeszcze tu zaglada) to prosze o wpisy.

2_D pomogly te ustrojstwa pod odtwarzaczem?

Absinth3 >>>

Znalazłem to na jakimś zagranicznym forum DIY. Na konstrukcji składającej się z piłek i płyty granitowej stał gramofon klasy hi-end, a sprzęt towarzyszący nie był bynajmniej z Media Markt. Zatem właściciel mógł kupić firmowe a zastosował samoróbkę. Sprawdziłem i uważam, że pomysł jest niezły. Oczywiście można osadzić te piłki w czymś bardziej gustownym, np. tulejach z drewna albo metalu.

pozdrawiam

Niestety- piłeczki są za miękkie i zbyt podatne (kupione, spróbowane). Tylko do lekkich klocków, ale fakt, słychać

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Miałem kiedyś Pioneera DV656. Czytało wszystko: DVD,CD,SACD,DVDA,zdjęcia, DIVX chyba też.

Cokolwiek było w napędzie, działał bezgłośnie. Zupełnie. Jedyne dźwięki jakie wydawał, powstawały przy otwieraniu i zamykaniu szuflady.

Dziwi mnie zatem, że drogie napędy sa słyszalne w ogóle. Za tamto dvd zapłaciłem 500zł:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Proponuje spróbować wykonać podkładki złożone z kilku warstw materiałów o różnej gestości np: korek + filc + drewno + korek (można jeszcze dołożyć gume). W tym momencie nie ma większego znaczenia ciężar urządzenia. Wprawdzie nie miałem wyraźnej potrzeby stosowania takich rozwiązań, ale potraktowałem to jako formę zabawy (oczywiście po przeczytaniu paru szalonych wątków na tym forum). I jeśli nie mam "zwidów" słuchowych to wpłynęło to przede wszystkim na dół: bas zrobił się bardziej punktowy co oczywiście odebrane zostanie również jako odchudzenie basu.

-> absinth3

"Niestety- piłeczki są za miękkie i zbyt podatne (kupione, spróbowane)."

Jakie piłki (w sensie o jakiej prędkości i wysokości odbijania) testowałeś?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Bo akurat piłki użyte przez oldbeat są najwolniejszy i najniżej odbijające. Czyli przy okazji najbardziej miękkie i podatne.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

no i zrobil nam sie temat o pilkach, hehe... no ale tak powaznie to chyba tez poeksperymentuje.

panowie a czy ktos z posiadaczy "glosnych" napedow mial z tego powodu jakies problemy z samymi plytami, jakies trwale odksztalcenia dyskow itp?

No to błąd. To jest drugi od góry rodzaj jeśli chodzi o miękkość. Są jeszcze 3 rodzaje piłek szybszych i wyżej skaczących, które przy cięższych sprzętach mogłyby się sprawdzić.

Właśnie miałem pisać o różnej miękkości piłek, ale Nedj mnie uprzedził. Na tych z 2 kropkami stał sobie spokojnie wzmacniaczyk ważący lekko 25 kg. Oczywiście ważne są te, nazwijmy to podkładki gumowe, dzięki którym piłki się nie rozpłaszczają na placek i całość jest stabilna. Nie mam na celu przekonywania kogokolwiek do stosowania tego patentu jako jedynie słusznego. Taki ciekawy przykład absorbera DIY i tyle.

oldbeat, 8 Lip 2010, 12:37

Patent jest świetny i naprawdę wart zastosowania. U mnie klocek ok 13kg nie dał się ustawić równo, bo jest znacznie cięższy po jednej stronie, ale stary cd rotela i mały wzmacniacz lampowy słuchawkowy już dał się wypoziomawać bez problemu i dostałem więcej detali i głębszy bas na słuchawkach a więc DZIĘKI ZA POMYSŁ i oczywiście też poszanowania godna jest uczciwość Kolegi, który wspomniał, że wyczytał to na US forum (ja zresztą też), ale tam nikt nie wspominał o zaślepkach w Praktikerze więc patent należy do Ciebie :)

Pozdrawiam

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Taki tekst znalazłem:

Ukryta Zawartość

A propos łączenia materiałów, autor zastosował piłki w połączeniu z ceramicznymi podstawami ( świecznikami z IKEA ) :-)

post-6569-100000063 1278612775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.