Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Lektura dla tych, którzy uważają że dusza jest śmiertelna -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Ukazywanie się dusz czyśćcowych

Fakt ukazywania się dusz w czyśćcu cierpiących ludziom żyjącym na ziemi, aby prosić ich o modlitwę w swojej intencji, świadczy o istnieniu ludzkiej duszy i o dalszym jej życiu po śmierci ciała. Mamy liczne świadectwa świętych, których Bóg obdarzył specjalnym charyzmatem spotykania się z duszami cierpiącymi w czyśćcu, przychodzącymi z prośbą o modlitwę i ekspiację za swoje grzechy. Trzeba tu mocno podkreślić, że możliwość spotykania się z duszami czyśćcowymi jest specjalnym darem Boga. Natomiast każda próba wywoływania dusz zmarłych i kontaktu z nimi w seansach spirytystycznych jest otwieraniem się na działanie złych duchów, które doskonale potrafią się kamuflować i podszywać pod osoby zmarłe - dlatego takie praktyki są zawsze grzechem ciężkim." - opracowanie ks.M. Piotrowski TChr

Właśnie niedawno oglądałem dokument o siostrze Faustynie Kowalskiej i miałem o tym napisać. Dzięki Beju za ten wpis.

Wyświetl post Użytkownik romekjagoda dnia 05.06.2014 - 16:42 napisał

I w kontekście tego cytatu, który sam wkleiłeś masz wątpliwości co do życia wiecznego w potępieniu?

Nie , ponieważ życie w wiecznym potępieniu nie oznacza wiecznych mąk , wiecznego cierpienia , gdyż kolidowało by to z Bożą miłością i sprawiedliwością oraz implikowałoby wieczne życie grzeszników , co jest niezgodne Prawem Bożym .

Doskonałe, wyborne... :)

Czyli "życie w wiecznym potępieniu" nie oznacza/nie implikuje "życia wiecznego"?! Czyli z jednej strony grzesznicy żyją po śmierci(bo Pismo pisze o wiecznych cierpieniach), a z drugiej strony nie żyją?!

No to ja wymiękam przy takich wywijasach intelektualnych.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

teraz te "ukazywania" nazywają się channeling ;)

Nic nowego, wyznawcy jednych i drugich przyjmują swoje wizje bardzo poważnie, natomiast wyśmiewają tych z innych obozów.

Gorzej, jak tym seansom spirytystycznym towarzyszą obiektywnie występujące i obserwowalne zjawiska, których nie da się wyjaśnić przy obecnym stanie wiedzy. Przy channelingu tego bym raczej nie stawiał...

Powrót po dłuższej przerwie...

Obiektywnie, to na seansach spirytystycznych dusze zmarłych najczęściej pragną tego, co my chcielibyśmy, że by one pragnęły. Kiedys w pracy miałem znajomą spirytystkę. Gdy zmarł jeden z kolegów zorganizowała seans. Uczestnicy tego seansu też "usłyszeli, że zmarły prosi o zamówienie mszy w jego intencji.... Generalnie dosyć to banalne, raczej...

Ludzie często słyszą to, co chcieliby usłyszeć, tylko pewności nie ma jak się tworzy to, co słyszą.

Póki co, nauka nie potwierdza żadnych "niestworzonych zjawisk".

Póki co, nauka nie potwierdza żadnych "niestworzonych zjawisk".

Nie potwierdza, ponieważ nie jest w stanie empirycznie ich powtórzyć. Jednak te zjawiska się dość powszechnie manifestują. Nie mówię tutaj o świadomym przywoływaniu określonego "ducha" podczas przedstawienia zwanego seansem spirytystycznym. To była zabawa szlachty i mieszczan przed wynalezieniem telewizji :-)

W.

Powszechnie to jest tez obserwowane, ze w Wigilię zwierzęta mówia ludzkim głosem :)

Nie tylko zwierzęta. Ja nawet raz słyszałem, że teściowa również dała radę :-)

A na poważnie, psychokinezą naukowcy zajmowali się od dawna. A ileż odmian wyodrębniono? Jest wiec zjawiskiem powszechnym. Przynajmniej w filmach :-)))

Pozostają jeszcze objawienia matek boskich uznane oficjalnie przez autorytet Kk? :-)

W.

A wiesz ile ja mam wahadełek w domu?

Wszystko przerabiałem - staram się zawsze o dystans. Nie zwariować i nie dać sobie zrobić wody z mózgu. Najważniejsze są własne doświadczenia. A nie Goździkowej...

A wiesz ile ja mam wahadełek w domu?

Wszystko przerabiałem - staram się zawsze o dystans. Nie zwariować i nie dać sobie zrobić wody z mózgu. Najważniejsze są własne doświadczenia. A nie Goździkowej...

To podstawa dojścia do rzetelnych wniosków.

Jeśli zaś chodzi o sferę wiary, to uważam, że o ile futurologia wnosi wiele w poznanie mozliwej przyszłości i wiele z przypuszczeń futurologów sprawdziło sie z czasem, o tyle teologia jest stratą czasu, ponieważ dociekanie zamiarów Stwórcy przez ludzki umysł jest idiotyzmem. Niestety działa na pewną część społeczeństw jak narkotyk.

Pozdrawiam, Włodek.

To podstawa dojścia do rzetelnych wniosków.

Jeśli zaś chodzi o sferę wiary, to uważam, że o ile futurologia wnosi wiele w poznanie mozliwej przyszłości i wiele z przypuszczeń futurologów sprawdziło sie z czasem, o tyle teologia jest stratą czasu, ponieważ dociekanie zamiarów Stwórcy przez ludzki umysł jest idiotyzmem. Niestety działa na pewną część społeczeństw jak narkotyk.

Pozdrawiam, Włodek.

Zgadzam się.

Dlatego wychodża potem takie dziwolągi, ze niby wolna wola, ale jak będziesz niegrzeczny to cię zabiję.

Takim dziwolągiem jest tez taka lista kato-lekarzy, Dla mnie ma ona jedynie wymiar religijny i jako taka tylko, tylko religii ma słuzyć, To zwykłe zwieranie szeregów poprzez stawianie murów pomiedzy my i oni. My, lepsi, bo w imię Boga.

W sumie to los nienarodzonych nie ma tu najmniejszego znaczenia, tak samo jak sumienia lekarzy i ich pacjentów.

Bo jak może być logicznym walczenie o zarodki a zdrugiej strony odmawiając im religijnego pochówku?

Chyba moja ostatnia dygresja nie dotyczy tego watku. Pomyliłem ;)

Tak jar1 mylisz nie tylko wątki mylisz się też co do intencji tych którzy tą listę lekarzy katolików zaproponowali.

A że bywa że ksiądz jeden czy drugi odmówi zdeklarowanemu ateiście pochówku...jego decyzja, jego sumienie i jego odpowiedzialność, całego Kk do tego nie mieszaj. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju, to, ze pomyliłem watki, nie oznacza, ze mylę się co do meritum.

A chyba nie chciałeś napisać, że księża interpretują i działają według swojego widzimisię? Bo to jednak świadczyłoby o mizerności KK ...

Bardzo szybko i zbyt pobieżnie oceniasz tych księży(a są to przypadki rzadkie), a to przenosisz na ocenę całego Kk.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 2 tygodnie później...

A że bywa że ksiądz jeden czy drugi odmówi zdeklarowanemu ateiście pochówku...jego decyzja, jego sumienie i jego odpowiedzialność, całego Kk do tego nie mieszaj. ;)

Ksiądz jest reprezentantem KK i jego czyny są wyrazem woli całego KK. Jeżeli jest inaczej, nie stosuje się do nich, nie powinien reprezentować swej instytucji. Kolokwialnie mówiąc winien polecieć z firmy na zbity pysk bez prawa powrotu. Niestety księża na parafii czują się jak przysłowiowy szeryf na dzikim zachodzie. Stanowią własne prawo, spod którego czują się wyjęci.

Z drugiej strony jeżeli Kuria nad tym nie panuje jest albo totalnie bezsilna przez co niedostatecznie sprawuje swój nadzór, albo przyzwala na takie karygodne zachowania, jednocześnie sprzeniewierzając się swoim teoriom- ckliwie głoszonym na kazaniach. Tak czy siak, co by Maju nie nałgał, w KK jest źle, a nawet beznadziejnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek rozumiesz co napisałem, może ci wytłumaczyć?

Katolicki pogrzeb to nie usługa, rodzina zapłaci i pomimo tego że zmarły sobie nie życzył takiego pogrzebu to do niego dojdzie....nic na siłę! Pogrzeb katolicki nie udziela zmarłemu ani sakramentu, ani sakramentaliów.

"Prawo kościelne mówi, że niektórym osobom należy odmówić pochówku chrześcijańskiego. W Kodeksie Prawa Kanonicznego wymienione są trzy kategorie takich osób. Są to: a) notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy; b) osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej; c) inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych."

W świetle tego wiesz czym jest to co napisałeś? :))

c) inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych."

Rozumiem, że wszyscy księża pedofile łapią się na ten paragraf i nie ma od tego żadnego odstępstwa? Ich miejsce pozostaje za cmentarzem, na niechrzczonej ziemi?

No chyba, że Watykan ma dla nich odrębne przepisy.

Rozumiem, że wszyscy księża pedofile łapią się na ten paragraf i nie ma od tego żadnego odstępstwa?

No weź czytaj ze zrozumieniem. " W Kodeksie Prawa Kanonicznego wymienione są trzy kategorie takich osób." Osób sitteczku, OSÓB nie księży ! Nie wyciągaj na drugi raz głupawych wniosków :-))))

Włodek.

Włodku widzę "humor" ci dopisuje....

@sittek

Nie wiem czy wszyscy, być może skoro są usuwani z Kk nic nie stoi na przeszkodzie.

Nie wiem czy pedofilem jest się do śmierci, wiem natomiast że ziemi się nie chrzci co najwyżej święci.

ziemi się nie chrzci co najwyżej święci.

Wszak owa Ziemia świętą jest, bo ręką Pana uczyniona została!

Oczywiście że dopisuje. Toż sobotę mamy i dyskusyje krotochwilne od rana prowadzić nam się udaje :-))

W.

vlado, masz rację, pomyliłem kasty

Duchowni mają immunitety

Nie wiem czy wszyscy, być może skoro są usuwani z Kk nic nie stoi na przeszkodzie.

Znasz jakieś przypadki? Nie okłamujmy się. Nic im nie grozi. Skoro za swoje haniebne czyny przesuwani są do innych parafii, to ktoś odmówi im katolickiego pochówku? Nie rób jaj.

Też bym tak twierdził gdyby to była prawda...

Znasz jakieś przypadki? Nie okłamujmy się. Nic im nie grozi. Skoro za swoje haniebne czyny przesuwani są do innych parafii, to ktoś odmówi im katolickiego pochówku? Nie rób jaj.

Chodzisz do kościoła? Wiesz jak często się w kościołach zmieniają księża - co kilka lat.

To nie wiesz że przesuwanie do innych parafii to normalne procedury w Kk i nie są spowodowane tym co insynuujesz!.

To że tak jest jak mówisz trzeba więc udowodnić a to jest w tej sytuacji niezmiernie trudne, choć w jakiś przypadkach mogło się tak zdarzyć.

Już pisałem z jakich powodów można odmówić pochówku....księża nie powinni być wyjątkami.

Też bym tak twierdził gdyby to była prawda...

Chodzisz do kościoła? Wiesz jak często się w kościołach zmieniają księża - co kilka lat.

To nie wiesz że przesuwanie do innych parafii to normalne procedury w Kk

Tak, za kare albo w nagrode. Proboszcz praktycznie dozywotnio, chyba ze nawywija, albo sie zasluzy i awansuje a przy tym jest ambitny.

Wyslane ze slawojki

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Różnie bywa....ale że są proboszczowie powoływani na kadencję nie zaprzeczysz.

Szatan opętał Cię Maju na dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym artykule to wyczytałeś?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.