Skocz do zawartości
IGNORED

Matrix mini-i dac - tani dac z xlr

essewissa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zachęcony kupnem daca, który w przyszłości bedzie dzialać z jakimś ustrojstwem do odtwarzania flacow (nie pc) zakupiłem matrixa. W tydzień było po sprawie, to mój pierwszy zakup z Chin. Wyszło prawie 1k zł. Dzięki wielkie Violet za pomoc przy wyborze sprzedającego i podpowiedzi. Sprzęt zostanie u mie ;)

Kilka nieaudiofilskich stwierdzeń ;) Pierwsze co zrobiłem to podłączyłem go do wyjścia cyfrowego nada C521Bee aby przekonac się czy wychwycę różnice. Fakt że dac matrixa może przetworzyć próbki wyszszej częstotliwości i to jest jego niezaprzeczalna zaleta ale ja naprawde w porównaniu przy odtwarzaniu z cd nie slyszałem różnic w jakości dzwięku. Przałączając wielokrotnie gałką wyboru źródła dzwięk z cd po analogu i po cyfrowym wyjściu na daca i nic.

Jedyna różnica jaka jest slyszalna, niestety nie na korzyść daca :D to to, że przy maksymalnym odkreceniu gałki wzmaka jednoczesnie przy pauzie na cd matrix ma lekki szum a cd milczy... Dosłownie tak jest.

Dac zostaje bo po prostu mi odpowiada, nie wymaga podłączenia jakegos zasilacza tylko ma lniowy wbudowany i czeka na cos w rodzaju serwera muzycznego lub squeezeboxa.

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać, był taki moment kiedy faktycznie wyczułem rożnicę podczas odtwarzania muzy ale jak sie okazało na skutek pomyłki i zamiany kanału prawego z lewym na wyjściu z cd przy zmianie kabli :D

Jak tam u Was poziom szumu na wyjściu analogowym daca? Jest różnica między waszymi sprzętami CD?

Takie szybkie przeskakiwanie miedzy Źródłami nie wykaże żadnej różnicy (no chyba ze masz extremalnie przezroczysty cały system). Proponuje posłuchać tylko na dacu tydzień lub 2 tygodnie-przyzwyczaić się do niego. Następnie kolejne 2 tygodnie tylko na CD. Wtedy wychwycisz różnice, i to najważniejsza - na którym systemie przyjemniej słucha CI się ulubionej muzy. To jest odpowiedni test pozwalający wybrać sprzęt na którym chce Się słuchać muzyki.

Przelaczanie co 15 minut źródeł jest dla mnie bezsensownym sposobem potownywania sprzętu. Po godzinie takiego testu DVD manty będzie grało tak samo jak cd accuphase.

mimat, nie podzielam Twojego zdania. Wg mnie różnicy nie ma, ale zawsze ktoś może powiedzieć, że ją słyszy i trudno tu posługiwać się jakąkolwiek argumentacją aby przekonać właśnie tego kogoś do swojej racji. Forum ma wiele wątków różnego kalibru hah, nie było moim celem udowadnianie, że różnicy nie ma. Celem było raczej wyrażenie mojej opini na temat matrixa w moim systemie audio.

W pełni nie wykorzystuję jego zalet bo nie mam takich gęstych plików muzycznych ale jeśli chodzi o poziom szumu wyjść liniowych audio to po prostu mój poczciwy nad zawstydza tego matrixa. Co prawda na takiej glosności nigdy nie slucham i poziom tego szumu nie ma znaczenia. W okolicach godziny 12 na gałce jest on po prostu taki sam na ucho;)

Matrix... wszystko dzieje się w głowie, jeden znajdzie w nim agenta a ktoś inny Trinity ;)

Większość osób, które są zachwycone mini-i to osoby słuchające często przez słuchawki. Słuchawki z poziomu cenowego 1500 zł grają znacznie lepiej niż kolumny za 5 tys zł i więcej. Poprzez brak akustyki pomieszczenia która często narzuca charakter grania sprzętu w słuchawkach wychwycimy z całą pewnością różnicę przy porównaniu źródeł. Przy kolumnach średniej klasy i średniej akustyce pomieszczenia szanse są marne. W moim przypadku na słuchawkach Sennheiser HD650 mini-i zagrał znacznie ciekawiej i w wielu aspektach lepiej niż Arcam Cd 17 którego zawsze sobie ceniłem.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

• 4 tygodnie później...

Porównanie Matrix mini-i oraz Matrix M-Stage tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Standout characteristics of the M-Stage include it’s bold and colorful sound, it’s wonderful handling of bass, and it’s overall musicality. Some things that I didn’t like included the fairly generic looking box it was housed in, which resembled a DIY project. But although it did not share this in common with the Matrix Mini-I, the two things the two can both claim are that they present a tremendous value. The M-Stage seems to be closely based off the Lehmann Linear Black Cube design which itself costs upwards of $700. At half the price the M-Stage competes more or less like an amp of that price range (although I have yet to hear the Lehmann)".

Nie ukrywam, że mam podobne spostrzeżenia :)

post-17176-097253700 1293481666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam

Panowie Matrix mini mnie przekonał więc pewnie go kupię - teraz mam kolejne pytanie co do niego - będę słuchał tylko na słuchawkach - muzyka to spokojne klimaty Bob Marley, Lauren Hill czy jakieś rockowe spokojne ballady. Co do kwoty to powiedzmy bez ograniczeń ale tak żeby stosunek ceny do jakości był odpowiedni. Jakie źródło,kable, słuchawki,wzm słuchawkowy etc. Z góry dziękuje za odpowiedź.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

To, zdaje się, być jakąś pomyłką - ten sprzedawca na eBay winszuje sobie za Matrix mini-i ...999 USD!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakieś konkrety?, bo nawet abstrahujac od cen, ktore znam, piszesz

"...Kupie DAC jak w temacie, za 950zl (z kosztami przesylki), czyli za kwote w jakiej dostalbym go nowego z Chin..."

Ale co tam, zeby nie obciazac cie konkretami, tu masz posortowane po cenie, wykonaj proste dzialanie matematyczne cena x koszt waluty i voila

Ukryta Zawartość

Witam .Mam pytanie , czy warto dopłacać do pilota ? Zmienia on żródło , czy tylko jest od głośności.

Czy szukac najtańszą ofertę? Która oferta jest najlepsza?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ile kosztują podzespoły w CD/DAC urządzeń Hi-End'owych? Grosze...

Czy można zrobić coś brzmiącego super za śmieszne pieniądze?

Można.

Jeśli ktoś chce kupować produkt europejski za dużą sumę bo podatki... bo transport z chin... bo logo... nie widzę w tym nic złego :)

zlota mysl tylko niebezpieczna dla jeszcze istniejacych hi-endowych i audiofilskich firemek,

a czajna to doslownie wrog tego typu firm gdyz moze narazic autorytet produkujac cos za kilka lub kilkanascie stowek podobnej klasy, a wtedy takie firemki pobronia sie poopieraja posciemniaja powyzywaja czajna a na koniec trzeba bedzie spakowac manatki i sie pozegnac...

jak myslicie czemu firmy produkujace extremalnie drogie audio nie produkuja dacow?

podpowiedz: jesli ktos potrafi sprzedac niewiele ustepujacy produkt za normalne pieniadze to produkcja tego produktu za extremalne pieniadze jest obarczona utrata autorytetu marki i wteczas nalezy sie wycofac jesli chcemy dzialac z ta samo polityka ceny marki

chwilowy brak działalności w audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nawet na allegro jest dostępny, choć nieco pokrętnie, czas oczekiwania 10-14 dni + słabe oceny sprzedawcy w zakresie czasu realizacji zamówienia.....a więc zakup z ryzykiem :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nawet na allegro jest dostępny, choć nieco pokrętnie, czas oczekiwania 10-14 dni + słabe oceny sprzedawcy w zakresie czasu realizacji zamówienia.....a więc zakup z ryzykiem :(

Także miałem obawy , ale kolega okazał się super sprzedawcą . Kupiłem u niego w czwartek , a w poniedziałek około 11.30 był już u mnie.

Z czystym sumieniem goraco polecam. Mam 1111% pozytywnych opini o koledze DANIELU.

Ukryta Zawartość

Masz jakiś dziwny sposób obliczeń. Najtańsza oferta na ebay to 900PLN. Vat 23% cło pewnie kolejne kilka %. Co najwyżej poniżej 100PLN więcej. Czy warto każdy odpowie sobie sam.

Rzeczywiście, Matrix mini-i ostatnio trochę podrożał - uwzględniając przy tym także i wyższy kurs USD.

Warto rozważyć zakup wersji Matrix'a z tzw. pilotem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dostałem Matrixa Mini-i z Chin. Całkowity koszt uwzg. cło i VAT = 1270zł Czyli zabawa byłaby nieopłacalna, gdyby nie to, że ja kupiłem wersję z gratisowym wzmacniaczem HLLY TAMP-20, który oddzielnie kosztuje ok. 120$

Pewnie bym mógł, ale nie szukam oszczędności w ten sposób.

Gdybym mógł ten produkt kupić w Polsce za podobne pieniądze, kupiłbym. Niestety póki co nie ma takiej możliwości i na pewno nie będzie jeśli wszyscy zaczną kalkulować sobie opłacalność takiego zakupu doliczenia bez legalnego cła i VATu. Żaden normalny przedsiębiorca nie ma wtedy szansy na uczciwy zarobek.

Zresztą, mówiąc otwarcie, wolę kombinować jak zarobić sensowne pieniądze, niż za marne groszę stworzyć możlilwość przyklejenia sobie łatki oszusta. Niektórzy swojego imienia i nazwiska nie wygrali na loterii tanim kosztem.

Jaki prawowity obywatel wpadłby na pomysł zaniżania wartości do oclenia? Nie znam takiego. Czekamy na relację porównawczą w stosunku do daca "tani chiński"

aj, ubiegłeś mnie podczas kiedy pisałem posta.

oczywiście porównam, choć patrząc po Twoim nicku, to być może i razem na się uda to zrobić : )

shyguy, a ty myślisz, że oni ledwo co zarabiają na tym sprzęcie? Produkują sporo taniej. Porównaj sobie co siedzi w tym Matrixie i w sprzęcie od Audio-GD. Azja, tańsze części, można? Ale w sumie jeśli dla ciebie to grosze jak określiłeś to już koniec offtopa i dziel się wrażeniami :).

Odnosnie jakości dźwięku z Matrixa nie chce się jeszcze wypowiadać - musze posłuchać i dać mu troszkę czasu żeby się zadomowił (lub jak wolą inni wygrzał).

Natomiast wykonanie jest bardzo przyzwoite i generalnie po prostu ładnie się prezentuje.

Jak na razie wadą dla mnie jest czerwone podświetlanie wyświetlacza. Marantz PM-17 zawsze wieczorem uspakajająco mruga do mnie swoim łagodnie świecącym, ładnym ciepło żarówkowym światłem, okiem, a Matrix straszy trochę tym czerwonym wyświetlaczem. Czy ktoś wie, czy kolor wyświetlacza można zmienić, lub chociaż przyciemnić? W instrukcji nic nie znalazłem na ten temat.

Dzisiaj dostałem Matrixa Mini-i z Chin. Całkowity koszt uwzg. cło i VAT = 1270zł Czyli zabawa byłaby nieopłacalna, gdyby nie to, że ja kupiłem wersję z gratisowym wzmacniaczem HLLY TAMP-20, który oddzielnie kosztuje ok. 120$

Hilly raczej nigdy nie kosztował 120 $, a jeśli już to z zasilaczem, a Ty dostałeś pewnie bez.....czyli tak naprawdę zwyczajny gratis za parę grosików ;-)

Jak widzę w jaki sposób marnotrawione są podatki które płacę, to nie mam żadnych oporów aby poprosić sprzedającego o zaniżenie wartości towaru.

Również nie mam takich oporów, bo niestety jestem oszukiwany w majestacie prawa podczas chociażby każdego tankowania i to za każdym razem coraz bardziej bezczelnie....

Gdybym mógł ten produkt kupić w Polsce za podobne pieniądze, kupiłbym.

Jest na Allegro :-)

Nie chce komentować wpisów odnośnie spraw podatkowych, to już jest sprawa każdego z nas jak do tego podchodzi. Dyskusja na te tematy zapewne do nikąd nas nie zaprowadzi. Jeśli ludzie potrafili znaleźć usprawiedliwienie tego żeby wymordować miliony innych ludzi, to oczywiście znajdą również uzasadnienie dla miliona innych spraw, które mówiąc łagodnie, w oczywisty sposób nie są ok. W tym temacie dla mnie EOT.

-> zyzio

jestem krótko na forum, ale juz zdazylem zauwazyc, ze masz wielka ochote na pisanie postow. mam jednak wrazenie, ze czasami(biorę jednak poprawkę, że przy masowej, ale ciągle chalupniczej produkcji, trudno dbać ciaglę o najwyższą jakość ;) ochota zeby cos napisac, przewaza nad ochota zeby cos napisac z sensem. a wystarczy sprawdzic:

tamp-20 jest w standardowej cenie min. 118$

tak zawiera zasilacz, ale jest to tanie impulsowe g...o warty rowne 18$

prosta matematyka, tamp bez standardowego zasilacza kosztuje 100$

oferta na allegro 1170zl

matrix z allegro 1170 + tamp 300 = 1470zl (z kosztami przesylki z allegro cena wzrasta)

zaplacilem 1270zl + musze dodac koszt zakupu zasilacza. jakby nie było wyjdzie taniej i... 100% legalnie.

Jeśli ludzie potrafili znaleźć usprawiedliwienie tego żeby wymordować miliony innych ludzi, to oczywiście znajdą również uzasadnienie dla miliona innych spraw, które mówiąc łagodnie, w oczywisty sposób nie są ok.

Łączenie spraw podatkowych w tym konkretnym przypadku - prośby skierowanej do sprzedającego o wpisanie nieco niższej ceny za chińskiego DAC-a, na dodatek w państwie w którym "Szpica" dba tylko o własny pełny żłób, ze zbrodniami ludobójstwa jest delikatnie mówiąc nadużyciem....by nie powiedzieć wysoce niestosowne....

-> zyzio

jestem krótko na forum, ale juz zdazylem zauwazyc, ze masz wielka ochote na pisanie postow. mam jednak wrazenie, ze czasami(biorę jednak poprawkę, że przy masowej, ale ciągle chalupniczej produkcji, trudno dbać ciaglę o najwyższą jakość ;) ochota zeby cos napisac, przewaza nad ochota zeby cos napisac z sensem. a wystarczy sprawdzic:

tamp-20 jest w standardowej cenie min. 118$

tak zawiera zasilacz, ale jest to tanie impulsowe g...o warty rowne 18$

prosta matematyka, tamp bez standardowego zasilacza kosztuje 100$

oferta na allegro 1170zl

matrix z allegro 1170 + tamp 300 = 1470zl (z kosztami przesylki z allegro cena wzrasta)

zaplacilem 1270zl + musze dodac koszt zakupu zasilacza. jakby nie było wyjdzie taniej i... 100% legalnie.

Cały czas piszesz o cenach katalogowych, a są znacznie tańsze oferty (ten Hilly był gdzieś za 20-30 $ bez zasilacza) i możliwości negocjacji cen, co zapewne cię nie obchodzi, bo nie interesują cię takie marne grosze, a być może również dopatrujesz się tu jakiś nadużyć....

Jak widzę jesteś święty do bólu i poza Allegro też nie dogadałbyś się ze sprzedającym by nie płacił prowizji Allegro i sprzedał ci dzięki temu taniej, bo to w końcu nadużycie regulaminu Allegro ;-) Ehhh, gdyby wszyscy w tym kraju byli tacy prawi....mam nadzieję że tym razem napisałem coś z sensem w twoim mniemaniu :D

EOT

No moze nie swiety ale uczciwy w przeciwienstwie do wiekszosci spoleczenstwa, co nie jest dzis (jak zreszta widac na zalaczonym obrazku) porzadana cecha.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.