Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny + wzmacniacz 20kzl do klasyki

kuros77

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega potrzebuje pomocy. Szuka zestawu stereo z budżetem około 20kzl.

Słucha muzyki niezmiernie dla kolumn wymagającej. Klasyka: muzyka chóralna, fortepian, organowa, symfoniczna. Potrzebny jest więc zestaw grający pełnym pasmem, radzący sobie z niskimi partiami kontrabasu, z niedrażniącą górą i dynamiką pozwalającą odpowiednio odtworzyć kulminację koncertu symfonicznego.

Jak na razie odsłuchiwał kilka zestawów, referencyjne nagranie to 3 Symfonia Góreckiego i Reqiem Mozarta.

Na moim sprzęcie: AA Tethys + Krell kav 400xi, który nota bene świetnie sprawdza sie w jazzie, którego słuchał, nisko schodząca partia kontrabasu na początku 3 Symfonii nie brzmi czysto. Miejscami wpada w przestery. Pewne częstotliwości sopranu w Requiem są drażniące, jakby wpadały w interferencje.

Z tego co pamiętam odsłuchiwał również:

- AP Tempo + hybrydowy Vincent

- RLS Triton

- KEF IQ7 + Atoll

- Triangle

Jak na razie wszystkie zestawy oprócz AP Tempo poległy na ww utworach.

Możecie polecić konkurencyjne zestawy, najlepiej z możliwością odsłuchania w Warszawie? I jeszcze jedno kolega jest dość uzdolniony DIY, więc może jakiś kit coś do samodzielnego złożenia, tylko czy można go przed złożeniem gdzieś odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/63032-kolumny-wzmacniacz-20kzl-do-klasyki/

Gdybym stał dzisiaj przed takim dylematem to zastanowiłbym się nad Avcon Avalanche Reference Monitor. Można o nim poczytać w zakładce artykuły. Warunek - pomieszczenie w granicach 25 m2 lub większe.

Do tego, żeby zmieścić się dziś w budżecie - Electrocompaniet ECI-1 z ogłoszeń audiostereo (tzn. jako przykład, nie znam sprzedawcy ani konkretnego egzemplarza).

Ten wzmacniacz to może nie będzie koniec poszukiwań, ale intuicja mi podpowiada, że taki duet ma potencjał dobrego grania.

JARZABEK

Miec Avcon Avalanche Monitor Reference-a potem spiewac do szafy ze zlosci-lubudubu,lubudubu-niech

nam zyje prezes naszego klubu.....

Jest wiele lepszych w tej cenie konstrukcji-a niewiem czemu niektorzy sie podniecaja do nich.

Cena kolumny+stendy=15000pln-duzo za duzo-za ta kwote mozna lepiej.

Na wzmak zostaje 5000-nielogiczne.

Poza tym nie ma do klasyki,do jazzu-kto to wymyslil???

Za ta cene musi grac wybornie i nie ma dyskusji-chyba,ze uwazasz inaczej.

Nie tak dawno słuchałem kolumn Vandersteen 2 - bardzo dobrze się spisywały w opisanym przez Ciebie repertuarze. Warto wziąć pod uwagę. Nie pamiętam już niestety, co tam było za wzmocnienie, ale jak się skontaktujesz z Audiofast to oni wszystko zdradzą.

Audiostatic DCM-5 ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Do klasyki polecam kolumny Harpia Acoustics. Przesiadłem się niedawno z B&W 804 na Harpie Keith i jestem cały czas pod ich wrażeniem. Szczególnie symfonika wypada na nich świetnie. Dołączając do Harpii czysty tranzystor (np. Krell'a z drugiej ręki) uzyskujemy uniwersalny zestaw grający naturalnym i przede wszystkim PRAWDZIWYM dźwiękiem.

Kuros, DCM-5 20kzł, no co ty, ja widziałem za 2000 euro i nie mogły się sprzedać, długo stały.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nowe są za 20kzl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do Stary "Audiofil"

Być może niektórzy sie podniecają kolumnami Avalanche Reference Monitor bo w przeciwieństwie do Ciebie po prostu ich słuchali i wiedzą o czym piszą???

pozdrawiam :-)

Stary audiofil, masz rację. Kolumny do klasyki? Czyli co, które pasmo akustyczne sobie odpuszczamy?

Ale kwota spora. Tylko jeszcze metraż, bo to ważne.

Ja proponuję, aby za wzmacniacz robił Marantza PM11S2, ale to dopiero połowa zestawu (i ceny).

Pozdrawiam

YunnanTEA

Ja bym proponował kolumny Harpia Acoustic 300B.

Do tego jakaś lampa np Ayon Spirit albo inszy. Ale coś na KT88 bo mają wykop.

Na pewno będzie pełnopasmowo i dynamicznie.

Oczywiście koniecznie posłuchłbym do tego lampy na 300B w ramach rozeznania opcji.

Ewentualnie nowy Audiomatus. Też ciekawa opcja.

Oczywiście idealny byłby mój system ;-) ale koniecznie z subem. Magnepany + porządny sub są trudne do pobicia w rozsądnych pieniądzach a MF kW250S to klasa sama w sobie. Problem jest tylko z pomieszczeniem odsłuchowym - musi mieć 25-30m minimum.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam.

Budżet jest już konkretny i poszukując w używce na sporo pozwala. Ja proponuje wybrać się na odsłuch LINNA w całości. W klasyce LINN dobrze gra z DYNAUDIO, fortepian wokale powinny być zjawiskowe na wysokie chyba też nie można narzekać (może jedynie potęga przestrzeń być umiarkowana, ale nie można mieć wszystkiego). Nie jest określona wielkość pomieszczenia, bo przecież to decyduje o wyborze głośnika ja bym uważał z zbyt dużymi głośnikami, do klasyki powinny wystarczyć już monitory najważniejsza jest średnica. W Linna najlepiej jest wchodzić w całości wraz z ich okablowaniem, (które nie jest drogie) sam wzmacniacz i nie firmowe okablowanie może wypaść słabo. Nie zapomniałbym o listwie i kablach zasilających można nimi w dużym stopniu dopasować i poprawić brzmienie. DYNAUDIO powinno również zagrać z NAIMEM może przekaz straci na muzykalności, ale zyska lepszą dynamikę i wykop. Naima również jak Linna polecam w całości z oryginalnym okablowaniem Naim oferuje również sieciówki.

Pozdrawiam i życzę udanych odsłuchów.

• Użytkownicy+

AVCON, 17 Kwi 2010, 22:50

>Do Stary "Audiofil"

>

>Być może niektórzy sie podniecają kolumnami Avalanche Reference Monitor bo w przeciwieństwie do

>Ciebie po prostu ich słuchali i wiedzą o czym piszą???

Wiem że S.A. słuchał te kolumny.......

• Użytkownicy+

Przychylam się do opinii Piopio, jednak zamiast 300b, proponuję tańsze Marcusy. Czemu ?- bo mają lepiej kontrolowany bas (na dole : marcus - seas, 300b - eminence taki jak stosuje WLM).

Robert

Ps.Słuchałem jedne i drugie.......

Stary audiofilu, to może zaproponuj coś konkretnego. Starość nie musi oznaczać zgorzknienia i stetryczenia, można nadal służyć innym swoim doświadczeniem.

Zamiast czepiać się słówek, przeczytaj jeszcze raz post autora wątku. W zrozumiały sposób napisał, jakie są preferencje muzyczne osoby, dla której kolumny są przeznaczone. Nie napisał, że mają grać źle rock i że nie mogą być uniwersalne.

BTW, pięć tysięcy to zostaje na wzmacniacz, ale używany. A to nie jest bez sensu. Przy pomyślnych wiatrach można w tej kwocie upolować coś na poziomie 10-12 tys. ceny sklepowej. A zaproponowane przeze mnie kolumny nie wymagają elektrowni, ale czegoś grającego czysto, poprawnie barwowo.

WITAJ JARZABKU

Zgorzknienie i stetryczenie-to pierwsze znasz z realu??to drugie z filmu??

S.A.-to tylko taka ksywa-rozumisz.Wyslalem do autora watku pw-jak dotad cisza-dalej czekam i zobaczymy.Mam swoich faworytow,zreszta dobranych razem niczym dobre malzenstwo.

AVCON

Nie powiedzialem,ze te kolumny sa zle-lecz wazna KONFIGURACJA.Natomiast wykonanie super.Osobiscie

prosze mi wierzyc,ze zadziwiajaca jest jak dla mnie cena stendow-stad dosc drogo w sumie dla mnie.

Za podobna kwote polecam takze cztery polskie firmy-podlogowki dzwiek po prostu akceptowalny i tyle.

1]Bezwzglednie faworyt-Sound&Line Enigma.-na etonach

2]Equilibrium Atmosphere-na etonach

3]Konstrukcje Sonus Oliva-na ss revelatorach

4]Jeszcze cos z oferty Akustyka-na ss revelatorach

Harbethy maja standy bardziej masywne i nie takie drogie,czy nie lepszym rozwiazaniem byloby zrobic

tansze,a rownie ladne standy-a dac zwrotnice 1-ego rzedu z super elementow-ot taka sugestia.

POZDRAWIAM.

Stary Audiofil - kwestii ceny standów do ARM nie ma sensu tu roztrząsać bo nie przypominam sobie żebym gdzieś publikował ich cenę. Jeżeli ktoś ma ochotę takie czy podobne standy sobie zakupić to znacznie prościej będzie zrobić to w Ostoi - wykonawcy tych standów. Zresztą nie jest to temat tego wątku i nie ma sensu zaśmiecać go autorowi.

Jeżeli polecasz cztery podłogówki innych polskich firm - jakby by nie było zacne modele - ich odpowiednikiem z oferty AVCONU są kolumny Suestado. ARM to jednak trochę inna koncepcja sztuki.

Klasyka w moim odczuciu wyjątkowo dobrze brzmi na zestawach możliwie najbardziej neutralnych/dokładnych. Jeśli odsłuch nie ma być w bliskim polu to może coś z monitorów średniego-dalszego pola, typu ADAM S3X-V lub Genelec 8260A ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie pomyslow bedzie wiele, w tym budzecie mozna juz troche powybrzydzac. Zabawna sytuacja: przeczytalem temat i pierwsza mysl, zanim zapoznalem sie z reszta Twojego postu, to byl AP Tempo VI i Vincent SV-236, czyli zestaw wymieniony przez Ciebie.

Zestawienie czesto wybierane przez klientow.

Dzieki mocy Vicka i charakterystycznej konstrukcji i montazowi glosnikow niskotonowych AP, system pieknie zachowuje sie w dole (potega i "szybkosc" kotlow symfonicznych i niskich smyków), a lampy uspokaja gore, nie ma tendencji do wyostrzen. No i to co w AP najpiekniejsze: jesli kolega zagwarantuje tym kolumnom odpowiedznia ilosc wolnego miejsca dookola, bedzie cieszyl sie baaaardzo przestrzennym dzwiekiem.

Nie wiem nic na temat wielkosci pomieszczenia - zakladam ze >20 m2.

Jesli koledze nie przeszkadzalby mniej efektowny dzwiek, i ma ciagaty w kierunku bardzo analitycznego podejscia do muzyki, warto zastanowic sie nad Harbeth SH5. Z tym, ze osobiscie, mimo gabarytow Herbatnikow, myslalbym o nich, gdybym sluchal muzyki w pomieszczenieu

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rzeczywiście za tą cenę masz spory wybór. Bez odsłuchów nie ma co kupować. Każdy będzie polecał to co ma :)A ile ludzi tyle opinii. Niech kolega się zapozna z kolumnami firmy AKKUS. Chyba mają sklep i pokój odsłuchowy w Warszawie. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.