Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

DAC gra zupełnie inaczej niż wszystko co do tej pory słyszałem. Na plus: przestrzeń, szczegóły, niskie i średnie. Na minus: strasznie mało wysokich. Może poeksperymentować z kondensatorami przy PCM?

Akurat w tym miejscu wlutowałem co miałem pod ręką.

Wrzuć zdjęcie całości na tyle wyraźne aby było widać co tam zastosowałeś na wszystkich płytkach DACa i analogu Spencera.

Jeśli coś nie widać to napiszę co zastosowałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42799-0-87036200-1376226304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy mógłby ktoś w was, kto złożył kilka płytek z DACami opisać, który gra najciekawiej?Subiektywnie oczywiście, z krótkim uzasadnieniem.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jeśli coś nie widać to napiszę co zastosowałem.

Jaka jest pojemność Os-Cona na wyjściu zasilania analogu PCM'a?

Jakie zastosowałeś kosteczki jako pre stabilizacja na cyfrze i analogu? LM317 (jeżeli LM to jakiej firmy) czy LT317

Jakie są dokładnie elektrolity za mostkami na PCB DAC'a i jakie zastosowałeś trafa?

Jakie trafa zastosowałeś do zasilania analogu Spencera? Podaj realne parametry.

To tyle pytań na początek.

I jeszcze jedno. Co jest źródłem cyfrowym dla DAC'a? WAŻNE!!!

Jaka jest pojemność Os-Cona na wyjściu zasilania analogu PCM'a?

470u10v

Jakie zastosowałeś kosteczki jako pre stabilizacja na cyfrze i analogu? LM317 (jeżeli LM to jakiej firmy) czy LT317

LM317TG ON Semiconductor

Jakie są dokładnie elektrolity za mostkami na PCB DAC'a i jakie zastosowałeś trafa?

nichicon audio ka(m) 4700u25v

iNDel 6v(8.70) i 9v(11.41v) - w nawiasie napięcia zmierzone

Jakie trafa zastosowałeś do zasilania analogu Spencera? Podaj realne parametry.

iNDel 2x18v(20.80v)

I jeszcze jedno. Co jest źródłem cyfrowym dla DAC'a? WAŻNE!!!

stary poczciwy Pioneer pd-s504 trochę przerobiony po SPDIF

stary poczciwy Pioneer pd-s504 trochę przerobiony po SPDIF

Niestety nie znam, więc się nie wypowiem. Pamiętaj o jednym: w dużej mierze od sygnału cyfrowego zależy charakter dźwięku, może nawet w większym niż od samego DAC'a, czy jego układu analogowego. Dlatego spytałem czym karmisz DAC'a.

To co napiszę to tylko i wyłącznie propozycje i czy je wcielisz w życie zależy tylko od Ciebie. Jeżeli się zdecydujesz na zmiany, to wprowadzaj je pojedynczo i zawsze daj układowi pograć kilka dni po każdej modyfikacji. Gdy już się oswoisz z dźwiękiem zapisz wszystko co uznasz za istotne, pamięć jest zawodna. Po kilku modyfikacjach zaczniesz się orientować co na co wpływa i w jakim stopniu, no nieco optymistycznie to ująłem ale mniej więcej o to chodzi.

Zacznijmy od początku, czyli zasilania DAC'a

1, Trafa wyglądają dobrze. Nie podałeś mocy ale sądzę, że jej nie brakuje?

2. nichicon audio ka(m) 4700u 25v -> nie potrafię uzasadnić, a może nie potrafię uzasadnić bez rozpisywania się na kilka stron ale nie lubię ogólnie Nichiconów. Nigdy i w żadnym miejscu się nie sprawdziły. Jednak zmianę elektrolitów po mostku zostawiłbym na później.

3. Odchudź pojemności elektrolitów. Na wyjściu U8 LM317 daj coś o pojemności 22-47uF, może być nawet tantal, a z elektrolitów zastosuj coś w miarę neutralnego jak dla przykładu Nippony SMG jakie stosujesz są całkiem, całkiem.

4. To samo tyczy Os-Cona 470/10. Os-Con to specyficzny elektrolit, a jego pojemność też jest za duża i wolałbym go nie stosować w zasilaniu części analogowej, a przynajmniej w początkowej fazie zabawy. Może dobrze by było gdybyś zamienił miejscami C48 z C17, czyli Nippon SMG 100/25 w miejsce Os-Cona, a Os-Con w miejsce Nippona.

5. C26 -> nie widzę co to i jakiej pojemności

C41, C42 47uF Rubycon ZL -> jeżeli jesteś odważny to zamiast nich sprawdź kondensator X5R SMD o pojemności od 10 do 47uF na napięcie nie mniejsze niż 10V. (jeżeli nie masz, a chcesz spróbować to napisz na PW)

C43, 44, 45 nie widzę co to jest.

Teraz analog Spencera.

Zasilanie:

- zamiast C49, C50 sprawdź foliowca o pojemności około 1uF (jeżeli nie masz nic w to miejsce też napisz na PW)

- zastąp C4, C5, C11, C12, C45, C46, czyli jak mniemam 100/35 Elna Silmic II, no właśnie czym zastąpić? Może też Nippony SMG, SME, nie wiem czym dysponujesz

- i na początek prosta zmiana w układzie -> pomiń rezystory R16, R17, R33, R34, czyli przewody idące od PCM'ki przylutuj na drugi kraniec wymienionych rezystorów, tak abyś ich nie musiał wylutowywać.

Lista mogłaby być znacznie dłuższa ale wpierw jestem ciekaw co wniosą powyższe zmiany.

W analogu Spencera nie masz kondensatorów na wyjściu, a jeżeli ich nie ma to rezystory 100k R70 i R71 są zbędne. Tak na marginesie.

5. C26 -> nie widzę co to i jakiej pojemności

C41, C42 47uF Rubycon ZL -> jeżeli jesteś odważny to zamiast nich sprawdź kondensator X5R SMD o pojemności od 10 do 47uF na napięcie nie mniejsze niż 10V. (jeżeli nie masz, a chcesz spróbować to napisz na PW)

C43, 44, 45 nie widzę co to jest.

C26 to Panasonic 10u chyba FC.

C43, 44, 45 Nippon SMG 10u

Dzięki za kompleksowe propozycje. Jak przeprowadzę testy dam znać jaki był efekt.

Janusz - a co się stało, że słuchasz na smd w tym miejscu?

Czytam i sprawdzam czy to prawda i w tym przypadku się potwierdziło.

C41 i C42 u mnie to albo kanapka z dwóch 10uF o rozmiarze 1210 albo jeden 22uF. Nie potrafię wyłapać róznic między kanapką, a pojedynczym.

Aha. Nie tylko w tym miejscu.

C43 i C44 też X5R 10uF ale C45 już nie.

Jak je oceniasz i dlaczego x5r?

Już nie pamiętam całego wywodu uzasadniającego dlaczego X5R nadaje się najlepiej dla napięć Vcom w DAC'u, wynika to tylko i wyłącznie z jego parametrów, czyli do przestudiowania datasheety.

Jak oceniam - nie mam zastrzeżeń, niczego nie brakuje i nie jest za dużo, najmniej psuje z tego co zdołałem w tym miejscu przećwiczyć, a przećwiczyłem sporo.

Trzeba jedynie wziąć pod uwagę, że to moje subiektywne zdanie, które często jest inne od ogólnie przyjętych opinii.

I jeszcze jeden szczegół. Moja aplikacja PCM1794, jak wiesz, jest nieco inna i głównie na niej się opieram ale na Twojej też sprawdzałem i się potwierdziło.

Wiem, że jest grono ślepo wpatrzonych w stare audiofilskie elementy i wierzących w to, że tylko przy ich pomocy można osiągnąć wspaniały dźwięk, a elementach SMD nie chcą słyszeć. Ja staram się sprawdzać wszystkie technologie i czasem współczesne produkty są nieocenione.

A co polecasz dla C45?

Ja mam 22uF/25V Rubykon ZA ale wiem, że praktycznie ZA są już niedostępne. Myślę jednak, że równie dobrze sprawdzi się coś neutralnego, nic w rodzaju Elna SIlmic II, Panasonic FC lub Rubycon BG-N czy inne audiofilskie. Proponuje aby napięcie elektrolitu nie przekraczało 16V góra 25V. W sumie mógłby zostać ten SMG 10uF ale jest na 50V. Musisz sprawdzić sam czy bardziej lubisz to co usłyszysz przy elektrolicie na wyższe napięcie czy na niższe.

Skąd bierzesz Nippony SMG?

C26 to Panasonic 10u chyba FC.

Tego FC też bym wymienił tylko nie wiem czym dysponujesz.

Staraj się na pierwszy ogień nie stosować elektrolitów, ogólnie elementów o specyficznych własnościach, a FC do takich należy. Panasonic FM o wiele bardziej się sprawdzi. Sam nie sprawdzałem tantala w tym miejscu ale przypuszczam, że tez będzie OK.

Proponuje aby napięcie elektrolitu nie przekraczało 16V góra 25V

Trochę to dziwne, zwłaszcza że w kwestii x5r odsyłałeś do datesheet. Im wyższe napięcie przebicia elektrolita tym mniejsza impedancja, czyli jego najważniejszy po napięciu parametr.

Też lubie x5r i x7r. Zwłaszcza jako boczniki. Kiedyś zauważyłem na jakimś buforku na opampie, po zostawieniu wiszącego wejścia zaczął odbierać jakieś radio, czego na MKP nie uświadczyłem :), oczywiście w roli bocznika filtracji zasilania.

Staraj się na pierwszy ogień nie stosować elektrolitów, ogólnie elementów o specyficznych własnościach, a FC do takich należy. Panasonic FM o wiele bardziej się sprawdzi. Sam nie sprawdzałem tantala w tym miejscu ale przypuszczam, że tez będzie OK.

może Panasonic HFZ jakoś nigdy nie miałem z nim problemu ... zawsze neutralnie

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Trochę to dziwne, zwłaszcza że w kwestii x5r odsyłałeś do datesheet. Im wyższe napięcie przebicia elektrolita tym mniejsza impedancja, czyli jego najważniejszy po napięciu parametr.

Ale zupełnie inny rozkład impedancji ze względu na częstotliwość. Nie wiem, nie robię doktoratu i nie badam każdy sprawdzany elektrolit.

A może powinienem i wówczas może byłbym w stanie określić wpływ danego elektrolitu w zasilaniu na dźwięk bez lutowania i odsłuchów?

Eeeee, to żart. A może jednak nie?

może Panasonic HFZ jakoś nigdy nie miałem z nim problemu ... zawsze neutralnie

Trzeba spróbować, bo dotychczas nie miałem okazji sprawdzić, więc się nie wypowiem.

Już nie pamiętam całego wywodu uzasadniającego dlaczego X5R nadaje się najlepiej dla napięć Vcom w DAC'u, wynika to tylko i wyłącznie z jego parametrów, czyli do przestudiowania datasheety.

Z tego co mi kiedyś napisał jakiś guru na innym forum (b. dobrym ale już nieistniejącym) chodzi o to by w tym miejscu kondensator miał jak najmniejszy prąd upływu. A ceramiki generalnie mają jeden z najmniejszych.

System gra dobrze, albo nie....

Z tego co mi kiedyś napisał jakiś guru na innym forum (b. dobrym ale już nieistniejącym) chodzi o to by w tym miejscu kondensator miał jak najmniejszy prąd upływu. A ceramiki generalnie mają jeden z najmniejszych.

Całkiem możliwe, że to właśnie najistotniejszy parametr w tym przypadku i całkiem możliwe, że gdy przeanalizujemy istotne parametry kondensatora dla tego konkretnego miejsca okaże się, że X5R najlepiej się w tym miejscu sprawdzi.

mysle ze wszedzie grasuja roznej masci zaklocenia a elementy wraz ze sciezkami tworza rozne i skaplikowane obwody rezonansowe. suma tego wplywa potem na dzwiek. jesli chodzi o uplywnosc, to czesto przeklada sie na parametr 1/f.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mysle ze wszedzie grasuja roznej masci zaklocenia a elementy wraz ze sciezkami tworza rozne i skaplikowane obwody rezonansowe. suma tego wplywa potem na dzwiek. jesli chodzi o uplywnosc, to czesto przeklada sie na parametr 1/f.

Dajesz do zrozumienia, że sprawdzanie na słuch może przynieść różne rezultaty w różnych układach, trafach, elementach, a dokładnie wszystko ma wpływ, więc nie ma co wyciągać ogólnych wniosków?

po czesci, bo kondensatory tez odciskaja swoje specyficzne pietno i uklad jeszcze bardziej sie kaplikuje. przepraszam za pismo ale pisze na tablecie.

po czesci, bo kondensatory tez odciskaja swoje specyficzne pietno i uklad jeszcze bardziej sie kaplikuje. przepraszam za pismo ale pisze na tablecie.

Mam tego pełną świadomość.

jednak ten przypadek sprawdziłem na trzech DAC'ach z zasilaniem od baterii do kilku standardowych zasilaczy, czyli trafo, mostek i reszta i efekt był zawsze bardzo zbliżony.

Sprawdzenie nie wymaga dużych nakładów finansowych i nie jest pracochłonne. Może ktoś sprawdzi i baza opinii się powiększy.

Między innymi dlatego poruszyłem ten temat.

Pierwsze zmiany przetestowane.

Na pierwszy ogień zmiana zmiana C17 na Nippona SMG 100/25. Po dłuższym odsłuchu wydaje mi się, że niskie tony przestały być rozlazłe i wybrzmienie trwa teraz tyle ile trzeba. Przy okazji okazało się, że spadło napięcie za tym kondensatorem o parę miliwolt. Prawdopodobnie zmiana spowodowana dużym zmniejszeniem pojemności kondensatora.

Zmieniłem C41, C42 na X5R SMD o pojemności 2x10u/16V a C43 i C44 na X5R SMD o pojemności 10u/16V. C45 na razie pozostał bez zmian. Zmiana w dźwięku bardzo duża, od razu słyszalna. Ubyło niskich tonów (wcześniej było ich trochę za dużo), wróciły wysokie. Mam wrażenie, że całe pasmo jest teraz bardziej spójne i żaden zakres nie dominuje. Zdecydowanie na plus.

Pozostałe zmiany jak dojdą zamówione kondensatory. Planuję też podłączenie drugiego źródła (komputer po optyku jak tylko dojdzie zamówiony TORX147).

Mam jeszcze pytanie jaki wpływ na dźwięk będzie miała zmiana zegara na zew. generator (zintegrowany na płytce) i co wstawić w miejsce Generator1?

@misuszatek

Dzięki za opis zmian. Jak się dłużej osłuchasz i coś jeszcze ustalisz, to proszę o dalsze opisy.

Mam jeszcze pytanie jaki wpływ na dźwięk będzie miała zmiana zegara na zew. generator (zintegrowany na płytce) i co wstawić w miejsce Generator1?

Nie jestem pewny na 100% o co pytasz, więc może nieco uściślę, dopytam.

Chcesz zamiast zegara na małej płytce, tego opisanego jako Generator1 podłączyć zewnętrzny zegar pracujący zupełnie samodzielnie z własnym zasilaniem.

To jest dla mnie jasne ale kompletnie nie rozumiem pytania:

co wstawić w miejsce Generator1?

Zmieniłem C41, C42 na X5R SMD o pojemności 2x10u/16V a C43 i C44 na X5R SMD o pojemności 10u/16V. C45 na razie pozostał bez zmian.

Szkoda, że zmieniłeś jednocześnie kondensatory dla Vcom (C41,42) i Vcc2L i 2R ( C43, 44).

Miałeś okazję sprawdzić, które wpłynęły bardziej na zmiany jakie opisałeś.

Nie jestem pewny na 100% o co pytasz, więc może nieco uściślę, dopytam.

Chcesz zamiast zegara na małej płytce, tego opisanego jako Generator1 podłączyć zewnętrzny zegar pracujący zupełnie samodzielnie z własnym zasilaniem.

To jest dla mnie jasne ale kompletnie nie rozumiem pytania:

co wstawić w miejsce Generator1?

Faktycznie nie wyraziłem się jasno. Chcę uruchomić zegar na małej płytce opisany jako Generator1 (w tej chwili korzystam z zegara WM). Pytanie jakiego najlepiej producenta generator tam wstawić (za rozsądną cenę).

Niestety nie mam za dużo czasu na odsłuchy z stąd pośpiech przy zmianie kondensatorów. Wszystkie testy przeprowadzam przy bypasie SRC.

Chcę uruchomić TORX147. Fizycznie nie da się go wlutować bezpośrednio do płytki. Dokumentacja Toshiby zaleca zbocznikowanie zasilania 100nF <7 mm od obudowy odbiornika.

Moje pytanie czy wylutować C5 i C22 z płytki i przylutować bezpośrednio przy TORX147?

Pytanie jakiego najlepiej producenta generator tam wstawić (za rozsądną cenę).

W BOM'ie były takie

Ukryta Zawartość

i ja też takie mam. W tej cenie to chyba najlepszy wybór.

Chcę uruchomić TORX147. Fizycznie nie da się go wlutować bezpośrednio do płytki. Dokumentacja Toshiby zaleca zbocznikowanie zasilania 100nF <7 mm od obudowy odbiornika.

Moje pytanie czy wylutować C5 i C22 z płytki i przylutować bezpośrednio przy TORX147?

Tak powinno się zrobić, czyli C5 i C22 na pinach TORX'a

Ukryta Zawartość

-> Henryk Kwinto

Witam,

Pan powiadasz, że X5R przy Vcom najlepiej; a jak się ma X5R do BGN 4,7uF/50V w tym miejscu (dokładnie przy AK4396)? Wiem ,wiem, nie ma już takich, lecz ja mam :)

-> Henryk Kwinto

Witam,

Pan powiadasz, że X5R przy Vcom najlepiej; a jak się ma X5R do BGN 4,7uF/50V w tym miejscu (dokładnie przy AK4396)? Wiem ,wiem, nie ma już takich, lecz ja mam :)

BG-N ogólnie koloryzuje ale pewnie nie o to chodzi. Mam 4,7/50 BG-N i nawet sprawdzałem je w tym miejscu. Niestety nie wypadł najlepiej.

Jednak ja osobiście nie zbyt je lubię i pewnie nie jestem obiektywny.

Prosto i niedrogo można sprawdzić i porównać. Nie trzeba wówczas opierać się o doświadczenia innych, a to chyba najważniejsze bo wówczas się wie, a nie przypuszcza. Zachęcam sprawdzić.

W AK4396 też porównywałem X5R 10uF z BG-N 4,7/50 i porównanie wypadło bardzo podobnie jak przy PCM1794.

Henryk Kwinto kolejka Panu się należy :)

Faktycznie kanapka z 2xX5R 10uF/25V + Silver Mica 250pF spisała się rewelacyjnie.

Kiedyś szukałem w tym miejscu złotego środka (przy Vcom) i pozostałem przy BGN, ceramiki pomijałem, po części sugerując się 'wytycznymi' ze stajni AK, według których omijać tantale i ceramiki, ponieważ mogą 'dzwonić' (wzbudzać się).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.