Skocz do zawartości
IGNORED

Szukamy najlepszego cyfrowego transportu - czytnika plików cyfrowych.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Mydelniczka rządzi!!! Też mam i nie zamienię jej na nic innego. Chyba nie ma innego transportu cyfrowego o takim stosunku jakości dźwięku do ceny. Do tego postawiony slimserver na dystrybucji FreeNAS i gra muzyka. Jako pilot służy XPERIA X8 z Androidem i SqueezeCommanderem. Do tego DAC Kustagon po modach jar1, UGODA i Audiovector M1. System jest budżetowy, ale po wizycie na AudioShow i posłuchaniu systemów za wiele kzł śpię spokojnie. Daje radę ten system, podstawa to dobrze zrealizowana płyta CD. Co ja piszę!!! - plik FLAC ;-)

marekzawa =>

To nie herezje to zmiany technologiczne, postęp itd. - nazywaj to jak chcesz...

"Zmieniłem w DACu układ kondensatorów w zasilaniu", zmieniłem -testowałem inne DACi, itd.

S.C cały czas pokazuje więcej szczegółów i gra lepiej !?

Nie wszyscy szukają najlepszego dźwięku ,często jest to po prostu chęć poosiadania drogiego ,ekskluzywnego klocka z renomowanej stajni ,obcowanie z taką elektronika daje dużo frajdy, podnosi prestiż właściciela ,można się pochwalić itd. Nie neguje tego bo sam kupowałem i posiadam ;-))

Jeśli np. taki Linn przegrywa z najdroższymi CD to nie świadczy o wyższości tradycyjnego napędu CD nad DSem,

to świadczy tylko i wyłącznie ,ze DAC w Linnie jest gorszy od tego w CD.

Jak się ma nowa mydelniczka S.T do S.C ?

Kupiłem sobie multimedialny odtwarzacz z nagrywarką i twardym dyskiem EMTEC Movie Cube Q800.

Chodziło mi głównie o możliwość nagrywania programów tv i zgrywanie filmów ze starych kaset video.

Jednak postanowiłem też sprawdzić jak to urządzenie sprawdza się jako transport audio.

Nagrałem na dysk jakąś płytę CD w wave'ach i sprawdziłem jakość podłączając emteca do mojego daca zarówno kablem optycznym, jak i coaxialnym. Niestety jakość dźwięku jest zdecydowanie gorsza niż z mojego CD-ka Rotel 02.

Tyle tu się naczytałem, że tego typu urządzenia zapewniają jakość nie gorszą niż nawet drogie transporty CD.

Nasuwa się pytanie: czy moje urządzenie kompletnie nie nadaje się do odtwarzania plików audio w dobrej jakości?

Może ktoś mi wytłumaczyć czemu u mnie jakość takiego odtwarzania jest do dupy? Co tak naprawdę ma wpływ na dobrą jakość dźwięku podczas tego typu odtwarzania strumieniowego w innych analogicznych urządzeniach?

Czy taki squeezbox touch inaczej (lepiej) transportuje sygnał do daca niż mój emtec?

Z góry dziękuję za chociaż próby wyjaśnień.

A ja rozwiązałem u siebie tak:

USB 24/192kHz M2tech Hiface - transmisja asynchroniczna z laptopa (Foobar Ks) do DAC'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie jest jeszcze to przerobić :)

Ukryta Zawartość

a gra całkiem dobrze :)

post-11945-063304800 1297258002_thumb.jpg

post-11945-001992000 1297258013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

soundchaser =>

Stąd ten wątek ,szukam dalej ,-warunek wyświetlacz LCD i czytanie gęstych formatów.

Wyobraź sobie ,ze od pewnego czasu jestem posiadaczem takie ustrojstwa WD Player Live za niecałe 400zł,

kupiłem go do sypialni jako odtwarzacz plików filmowych, oczywiście sprawdziłem po optyku jak wypada jako odtwarzacz flaców ,było nieźle ,ale ustępuje Squeezebox Clasicc ;-(

WD Player Live nie posiada wyświetlacza - sterowanie tylko w monitorze LCD lub TV.

soundchaser =>

Stąd ten wątek ,szukam dalej ,-warunek wyświetlacz LCD i czytanie gęstych formatów.

Wyobraź sobie ,ze od pewnego czasu jestem posiadaczem takie ustrojstwa WD Player Live za niecałe 400zł,

kupiłem go do sypialni jako odtwarzacz plików filmowych, oczywiście sprawdziłem po optyku jak wypada jako odtwarzacz flaców ,było nieźle ,ale ustępuje Squeezebox Clasicc ;-(

WD Player Live nie posiada wyświetlacza - sterowanie tylko w monitorze LCD lub TV.

A może można by do takiego ustrojstwa bez wyświetlacza LCD podłączyć jakiś wyświetlacz zewnętrzny, kupiony oddzielnie?

Sprawdzałeś czy są na rynku takowe, niedrogie wyświetlacze?

Gutek jesli posiadasz iPhona, iPoda, iPada to ta aplikacja pozowli Ci sterowac WD TV Live bez telewizora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam w domu stary monitor LCD Samsunga także nie muszę szukać ,ale nie chce takiego rozwiązania ;-(

Mam na myśli jakiś miniaturowy wyświetlacz. Sam zastanawiałem się nad takim, zanim kupiłem tego emteca,

aby nie musieć włączać za każdym razem telewizora kiedy miałbym odtwarzać pliki audio.

Ale teraz jest już jasne, że jest mi niepotrzebny taki wyświetlacz z racji tego, że nie ma sensu odtwarzać muzyki z emteca.

kichanadeta=>

Wiem od początku o tej aplikacji ,ale musiałbym w tel. cały czas gonić wi fi , a to załatwi szybko telefon-baterię,słabe to rozwiązanie - iPhone potrzebuję do rozmów, a jego bateria jest najsłabszą jego stroną.

Upieram się przy rozwiązaniu typu S.C lub Yamaha NP S2000

gutek - a Twój SB był modyfikowany w jakis sposob czy grasz na standardowym?

Tylko zasilacz transformatorowy kupiłem i kolega mi zmodyfikował, cała para poszła w DACa , a w zasadzie w DACi.

• 1 miesiąc później...

Panowie mam obecnie w domku Yamahę NP-S2000 , wczoraj był Marantz 7004, stoi jeszcze Squeezebox Touch i Squeezebox Classic. Także, testy na całego - testuje tylko i wyłącznie transport plików flac.

Jak na razie powiem tylko ,ze właściciele Squeezeboxów nie powinni się martwić ;-)

Więcej później.

P.S

Ależ ta Yamaha NP-S2000 jest śliczna, chyba się zakochałem ;-))

Mam taki problem Yamaha NP-S2000 nie widzi - nie odtwarza pewnych zgranych prze zemnie płyt do flaca z czym Squeezebox nie ma żadnych problemów ?

ktoś ma jakiegoś pomyła w tej materii - o co tu chodzi ???

EAC zgrane bezpośrednio o do flaca ?

Poziom kompresji jest w plikach dzialajacych jak i niedzilajacych taki sam? W tagach i nazwach plikow nie wystepuja jakies dziwne znaczki (np żółć), zbyt duza ilosc kropek itp. Dlugosc sciezki i nazwy pliku nie jest za duza?

Nie mialem stycznosci z tym urzadzeniem wiec podalem przykladowe problemy przez analogie z pecetem.

Zdekompresuj moze flac do wav i skompresuj ponownie ustawiajac poziom kompresji na 5 korzystajac z oficjalnego frontendu flac. Wyeliminujesz mozliwosc ze to tagi i poziom kompresji.

server unreachable;--

Podobny problem z kilkoma płytami we FLAC-ach miałem u siebie.

Od dwóch tygodni używam odtwarzacz NP-S2000 i na ok. 1000 zripowanych do FLAC-ów płyt nie mogłem z dziesięć z nich odtworzyć.

Wrzuciłem te płyty do programu Xrecode II i jeszcze raz je przerobiłem na FLAC, od tej pory nie ma z nimi problemu.

Do sterowania odtwarzaczem używam iPoda, jest to bardzo wygodne, daje szybki dostęp do całej płytoteki. Ponadto podczas odtwarzania wyświetlana jest okładka płyty.

Niestety dla dużej części płyt okładka się nie pokazuje, chociaż jest zapisana na dysku w katologu z płytą.

Podejrzewam, że okładki są ściągane podczas odtwarzania bezpośrednio i internetu. Nie udało mi się jeszcze to sprawdzić i rozwiązać problem braku okładek.

Czy ktoś się z tym może spotkał i potrafi to wyjaśnić.

-Byc moze okladka jest zapisana w nieobslugiwanym pliku np. zamiast jpg jest bmp.

-Byc moze okladka jest zbyt wysokiej rozdzielczosci, ktorej nie jest w stanie obsluzyc iPod (mam tak w telefonie z androidem wspolpracujacym z iTunes). Nalezy wtedy sciagnac i wrzucic do pliku okladke o nizeszej rozdzielczosc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To chyba nie ma nic wspólnego z okładką płyty,bo Yamaha NP-S2000 nie wyświetla okładek ,a przecież nie muszę sterować nią Iphone , z pilota jest ten sam problem.

Podejrzewam ,ze to raczej wina ustawień EAC bo po prze-konwertowaniu flaca do flaca innym programem dBpowramp Music Converter jest już wszystko ok.

Dziwne ,że takich fochów nie robi Squeezebox.

Może SQ "czyta" okładki zarówno jako osobne pliki, jak i te "wbudowane", a Yamaha tylko "wbudowane"? W nowym EACu, jest opcja aby dokładać okładkę do pliku (ale nie jako osobny plik). Poza tym, mogą być błędy w rozszerzeniu, zamiast JPG może być JPEG i już będzie problem.

To nie ma nic wspólnego z okładkami płyt ,bo w tych folderach z którymi mam problem - flac nie ma żadnych okładek -zdjęć,także definitywnie to nie to ?

Gutek to jarekan pytel o okladki, w ipodzie. Wiec nasze wpisy byly skierowane do niego.

Może SQ "czyta" okładki zarówno jako osobne pliki, jak i te "wbudowane", a Yamaha tylko "wbudowane"? W nowym EACu, jest opcja aby dokładać okładkę do pliku (ale nie jako osobny plik). Poza tym, mogą być błędy w rozszerzeniu, zamiast JPG może być JPEG i już będzie problem.

w takich przypadkach robimy tak:

1. sprawdzamy rozszerzenie pliku

2. dowiadujemy sie jaka rozdzielczosc i jaki typ plikow akceptuje urzadzenie: np. urzadzenie moze czytac tylko pliki o rozdzielczosci 300x300, 400x400, 600x600 itd a np. 300x386 juz nie

3. dostosowujemy rozdzielczosc i rozdzaj pliku: edytor graficzny

jesli nie czyta:

4. zapisujemy okladke w glownym katalogu

jesli dalej nie czyta:

5. zapisujemy okladke wewnatrz pliku, najlepiej z rozdzielczoscia: x=y czyli 300x300 itd

chwilowy brak działalności w audio.

Testowałem przez weekend ,mając w domku :

Squeezeboxa Classic ,Squeezebox Touch , Marantza NA7004 i Yamahe NP-S2000.

Wszystkie te zabawki sprawdzałem pod kątem wykorzystania ich jako transportu cyfrowego dla zewnętrznego DACA.

Hmm............. powiem tak, wszystkie spisują się doskonale i to bez dwóch zdań !

Bardzo mi się podoba Yamaha NP-S2000, jest śliczna ,gdyby to była jakaś garażowa hi endowa marka to idę o zakład ,że cena nie zeszłaby poniżej 20000zł.

Yamah NP-S2000 jak o czytnik flaców w niczym i to kompletnie w niczym nie przebiła S.C, a w funkcjonalności przegrała z kretesem.

Wprawdzie czyta 24bity/96kHz ,ale przy cenie ok.5500zł to raczej wada bo powinna czytać nieco gęściej co najmniej 24/176,4 i 24/192 inaczej za rok - dwa przyjdzie nam znowu szukać nowej zabawki, a 5500zł to nie 1000zł i można już czegoś wymagać ;-(

Yamaha nie dostarcza własnego oprogramowania jak to robi np.Logitech ,wprawdzie kupując klocek dostajemy licencję Twonky, ale nie jest to stricto oprogramowanie firmowe jak to ma miejsce przy Squeezeboxach, dziwne przy tej cenie i taki potentat na rynku jak Yamaha nie wysilił się w tej materii.

Początkowo myślałem ,ze wystarczy udostępnić folder w sieci Windowsa i problem z głowy ,

ale nie jest to takie proste ,przynajmniej dla Yamahy czy Marantza.

Krótko, potrzebny program ,przetestowałem kilka programów typu DLNA czy UPCP i od razu mówię nie ma co kombinować ,najlepiej Yamaha NP-S2000 chodzi z Twonky ! I był to jedyny program ,który bez grymaszenia łyknął 1T danych typu flac ! Z tym programem nie było żadnych problemów z Yamahą.

Yamaha NP-S2000 jest bardzo ascetyczna, oprogramowanie nawet nie ma opcji regulacji głośności !

Nie mogłem klocka połączyć bezpośrednio z końcówką mocy po XLRach czy RCA ;-(

Yamaha nie może robić za DACa i nie ma USB, ani wi fi ! Akurat mi to nie przeszkadza.

Ma mały wyświetlacz! Z fotela nic nie widać, ja przyzwyczajony jestem do tego ze Squeezeboxa Classica ;-) Czy to tak trudno zrobić duży czytelny wyświetlacz !

Oczywiście są wszystkie opcje sterowania przez komórki itd. Ściągnąłem na Iphone darmowy program Yamahy i na pewno było lepiej niż z firmowego dość tandetnego pilota.

Tylko z przerażeniem patrzyłem jak maleje wskaźnik naładowania baterii, jakby nie było telefonu, a nie pilota ;-)

Mój serwer nie jest całkowicie otagowany, także poruszam się po folderach, i teraz np. jeśli mamy w pliku ok.300 pozycji to soft Yamahy nie umożliwia przejścia z np. pozycji 2 w gorę na 299,

poruszamy się tylko w jedną stronę – dramat ! ;-(

Teraz o muzyce , ani Marantz NA7004 ,ani Yamaha nie pokazała nic więcej niż Squeezebox Clasic, oczywiście mówię o 16/41. Mało tego to Squeezebox po prawidłowym ustawieniu i dodaniu mu specjalnego zasilacza dał najbardziej szczegółowy dźwięk, najbardziej zwiewny, pełen powietrza i potężny rozmachem,, w zasadzie bez wad. Yamaha daje dźwięk nieco szczuplejszy , za to bardzo precyzyjny z kapitalną przestrzenią z dużą ilością tzw. czarnego tła – może właśnie to powoduje ,że dźwięk wydaje się być nieco szczuplejszy i taki precyzyjny do bólu.

Marantz Na 7004 powalił mnie dynamiką, świetny bas i bardzo żywy dźwięk, bardzo dobry jako transport.

Wszystko się zmienia , jak włączymy flaci 24/96 , dźwięk jest pełniejszy ,bardziej nasycony,

więcej jest tego planktonu muzycznego. Trzeba od razu powiedzieć ,że jest podobnie jak w TV,

tzn. może być dźwięk w hi res marnie zrealizowany -zrobiony ,a płyta CD czy XRCD wysokiej jakości i wszystko się zaciera, także nie przesadzajmy z tymi gęstymi formatami , tak po prawdzie poczułem się trochę rozczarowany tej materii, spodziewałem się znacznie,znacznie więcej ;-(

Yamaha chyba trochę rozczarowuje jako pełne źródło po RCA u mnie w systemie po odłączeniu DAC dźwięk zrobił się mały ,wycofany i dużo mniej słyszałem, tutaj mogę nie być miarodajny bo w zasadzie nie pamiętam jak brzmią Cd w tej cenie ;-(

W kontekście ceny bardzo mi się podobał Marantz Na 7004 ,świetny transport cyfrowy i niezły dźwięk ,naprawdę dobry wybór.

Dla mnie wniosek jest jeden malutki niepozorny Squeezbox Classic czy Touch jest genialny jako transport cyfrowy to po prostu HI END za grosze, co uzyskamy na wyjściu to tylko kwestia klasy czytaj ceny DACa ;-))

Koniecznie trzeba zmienić zasilacz ! Squeezebox zabił wszystkie klocki funkcjonalnością czy oprogramowaniem , praktycznie żadnych kłopotów, pełno możliwości ustawienia dopasowania.

Yamaha nie chciała mi odtwarzać pewnych plików flac zgranych przeze mnie programem EAC, a S.C nie miał z tym żadnych problemów.

Podkreślam Yamaha NP-S2000 jest śliczna i może być ozdobą niejednego systemu, wykonanie to Accuphase za 5500zł !!!

I kapitalny dźwięk jako transportu cyfrowego i chyba niezły jako CD w tym ostatnim zabrakło mi punktu odniesienia.

Cały czas się zastanawiam czy nie kupić ;-)

Uff....

Chciałem zdjęcie dodać ,ale nie umiem - tak pomieszali z tym forum ,ze...........

@gutekbull

Jakiego DACa używasz?

Sam mam 2 SB Classic w różnych konfiguracjach. Temat transportu, jego jakości jak i wygody użytkowania (używam Ipod Touch z ipengiem) też mnie interesuje od dawna.

Wydaje mi się jednak (po lekturze różnych wątków na różnych forach) i własnym doświadczeniu ze SB, że zamiast kombinować z innym transportem warto zastanowić się nad odpowiednim modem SB (części cyfrowej) i oczywiście od zmiany badziewnego zasilacza (co jak wiem już zrobiłeś). Ja niestety ubolewam nad tym, że nie mam talentu do zabawy z lutownicą bo bym coś samemu pokombinował w tym zakresie.

Podejrzewam, że kupię modowanego SBT, takiego, gdzie wymieniono zegar, wprowadzono poprawki w zasilaniu części cyfrowej - z tego co czytam koszt takiego SBT i tak będzie niewspółmierny do jakiegoś firmowego transportu, który dałby mi podobną jakość po cyfrze, że o wygodzie użycia nie wspomnę...

Te mody wyglądają ciekawie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wydaje mi się jednak (po lekturze różnych wątków na różnych forach) i własnym doświadczeniu ze SB, że zamiast kombinować z innym transportem warto zastanowić się nad odpowiednim modem SB (części cyfrowej) i oczywiście od zmiany badziewnego zasilacza (co jak wiem już zrobiłeś)"

Jedno drobne ,ale S.C nie czyta gęstych formatów i to mnie zmusiło do poszukiwań.

Tu masz gotowy transport;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do Yamahy to jeśli chodzi o zegar to Genesis Digital Lenz pokazuje 0 ! ;-)

Pytałeś o DACa ?

Najnowszy Lampizator 3 Ł.Fikusa po drobnych modach, - Satch na 1541 Philipsa po kilku modernizacjach, też oparty o dokonania Ł.F. ,ale poprawiany przez kolegę z forum o pseudonimie Amen. Niedawno sprzedałem 1543.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pierwszy link znam. Niestety dotyczy modyfikacji receivera a nie Classica.

Ja chętnie podesłałbym swojego Classica do modyfikacji przez Fikusa, ale z tego co wiem gościu już się w takie rzeczy nie bawi.

Bawi się, jak najbardziej dasz mu Squeezeboxa - dostaniesz DACa oczywiście nie za darmo ;-)

A propos to miałem go mieć na weekend do testów ,ale coś nie wyszło ;-(

To może być ciekawe - Bryston BDA-1 , ale nie potrafi strumieniować plików z sieci komputerowej,

tylko USB, CO DLA NIEKTÓRYCH MOŻE BYĆ ZALETĄ !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawi się, jak najbardziej dasz mu Squeezeboxa - dostaniesz DACa oczywiście nie za darmo ;-)

A propos to miałem go mieć na weekend do testów ,ale coś nie wyszło ;-(

DACa mam swojego... mnie zależałoby na poprawie tego co mam w środku SB.

Witam Serdecznie

mam takie pytanko do Kolegów jeśli można , jako początkujący i przyszły użytkownik który chciałby zakupić Squeezeboxa zwracam się z zapytaniem czy wybrać model Classic czy Touch który jest droższy ? bardzo proszę również jeśli można o podanie różnic technicznych między jednym a drugim modelem poza tym że Touch ma dotykowy wyświetlacz i możliwość wyświetlania okładek płyt zdjęć itp , wszelkie informacje będą dla mnie bardzo pomocne przy ewentualnym wyborze SB który to na tą chwilę stanowi dla mnie nowy standard z którym chciałbym obcować w niedalekiej przyszłości - Pozdrawiam - italus

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Co do wyświetlania okładek,w zeszłym roku nabyłem Olive 04 hd,genialne urządzenie z kapitalną ergonomią -RipNas na pokładzie i oczywiście strumieniowanie do 24/192.Dobry przetwornik który nie powoduje chęci grania na zewnętrznym dysk 2T.Olive posiada bibliotekę na 2,7 mln tytułów i wiele z nich nie posiada okładki.Dlaczego tak jest nie wiem ale jakoś mi to nie przeszkadza.Jakiś czas temu pojawił się mniejszy model 03 hd i powiem szczerze,z gdyby był dostępny jak kupowałem 04 to bym się nie zastanawiał za 1000 euro oferuje dużo a przede wszystkim świetnie gra.Nie ma problemu z ripowaniem, ba nawet nie trzeba mieć kompa.Płytę wkładam do napędu Oliwka pyta co z nią począć(odtworzyć, importować, wybrać utwory czy wypluć) i np zgrywa do wcześniej wybranego formatu.Całośc trwa 8 min cud miód i orzeszki-funkcjonalność 10!

Pozdrawiam

P

italus =>

Na twoje pytania jest mnóstwo , ale to mnóstwo odpowiedzi ,nie ma sensu powtarzać ,wyszukiwarka się kłania,wszystko znajdziesz ,oba tematy był i są omawiane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.