Skocz do zawartości
IGNORED

naklejki harmonixa na cd

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

nedj, 23 Maj 2010, 14:06

"Ja ciągle czekam na coś, co poprawi mi dźwięk z HDD.

Spróbuj napełnić HDD helem zagra wyżej ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Znaczy więcej planktonu się pojawi? Ale skoro zniszczę próżnie obudowy, to pewnie się niestety basik poluzuje.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Harmonix jest do naklejania. Można go przekleić ew. 2-3 razy. Margio jest do wielokrotnego użytku. Można też spróbować nakleić Harmonix na Margio. Może będzie jeszcze lepszy efekt. Na pewno odzielnie jedno i drugie polepsza dźwięk.

PS.

Bardzo fajne są komentarze teoretyków fizyki. A podobno empiria to podstawa wiedzy:)

arek67, 23 Maj 2010, 15:34

Świetnie napisałeś : >Bardzo fajne są komentarze teoretyków fizyki.

Bo z fizykami to oni nie mają nic wspólnego.

Ćwiczę kolejnego tweaka (beaks)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście DYI !!! to dopiero jazda :)

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zrób jeszcze toppera DIY :)

Ukryta Zawartość

zyzio, 23 Maj 2010, 18:33

Haha widzę że Kolega w temacie

Toppery toperami - a zarobi ślusarz hah

meloman 62, 23 Maj 2010, 19:11

>Ja bym się bał wsadzić tak oklejonej płyty do napędu (nie mam top-loadera) Czy to ustrojstwo nie ma

>tendencji do odklejania sie z czasem ?

Mam parę płytek (10) oklejonych foliami Audio Agile - mają warstwę kleju i nigdy się nie odkleiły. Inne- Hunt CD Foil Ixosa są cienkie i przylegają do CD na zasadzie adhezji po usunięciu powietrza spomiędzy powierzchni: w napędzie komputerowym raz się odkleiły, w cedeku normalnym i top-loaderze nigdy. Te Harmonixy chyba mają klej więc spokojnie

arek67, 23 Maj 2010, 15:34

>Bardzo fajne są komentarze teoretyków fizyki. A podobno empiria to podstawa wiedzy:)

W wypadku tych naklejek prawdopodobnie bardzo łatwo można sprawdzić empirycznie jak zły lub wręcz tragiczny wpływ mogą mieć one na napęd. Przyklejenie takiej naklejki nawet minimalnie krzywo spowoduje przeniesienie środka ciężkości płyty poza oś, powstanie mimośród i płyta będzie "biła" na boki powodując dygotanie calego napędu. Powinno być to doskonale słyszalne po przyłożeniu ucha do szuflady lub nawet wyczuwalne ręką po dotknięciu obudowy.

Na wielu płytach nagrywalnych są stosowne ostrzeżenia ZAKAZUJĄCE naklejania czegokolwiek na płytę z wyżej wymienionych powodów. W nagrywarkach komputerowych działających z prędkościami rzędu 50x takie niewyważone płyty potrafią ROZERWAĆ SIĘ NA STRZĘPY i zdrudgotać cały napęd. Napędy audio oczywiście pracują z dużo mniejszą prędkością, płyty raczej nie rozerwie, ale napęd szybciej wyląduje w serwisie. Przytomny serwisant bez problemu zorientuje się, co klient wyczyniał.

Należy przestrzegać przed bezmyślnym przyklejaniem CZEGOKOLWIEK na płyty. Ludzie, miejcie odrobinę rozsądku i wyobraźni!

• Redaktorzy

gdzieś wśród płyt leży u mnie jedna RF-11 CD Tuning-Sheet, jednak ze względu na mechanizm Stable platter w Pioneerze jakoś nie widzę technicznych podstaw jej używania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Edward, 24 Maj 2010, 11:32

>Przyklejenie takiej naklejki nawet minimalnie krzywo

>spowoduje przeniesienie środka ciężkości płyty poza oś, powstanie mimośród i płyta będzie "biła" na

>boki powodując dygotanie calego napędu.

Zrozumiałe. Oczywiście to nie odnosi się do mat?

Inną rzeczą jest niesymetryczny gęsty nadruk zajmujący czasami całą powierzchnię cd. I jakoś nie "bije".

czarnypsiak,

Farba sitodrukowa czy tamponodrukowa, jaka jest nakładana na płytę CD oczywiście posiada swoją masę. Jeśli grafika na płycie jest rozłożona nierównomiernie i po jednej stronie nadruk jest gęściejszy, to oczywiście ta masa spowoduje przesunięcię środka ciężkości płyty. Ale należy pamiętać, że masa farby jest bardzo mała, wręcz znikoma w porównaniu do masy naklejki, a więc nie będzie powodować aż tak silnego bicia o ile w ogóle może być ono zauważone.

Zgodnie z podstawowymi zasadami mechaniki siła powodująca "bicie" płyty będzie tym większa im większa będzie odległość środka ciężkości od osi płyty, a także im większe będą obroty płyty. Najbardziej niekorzyste jest umieszczenie znacznej masy daleko od środka, czyli n.p. naklejenie jakiejś małej naklejki na płycie, ale mam nadzieję, że na tak durne pomysły to raczej nikt nie wpada.

Przeca napisałem, że zrozumiałe :D

A maty polecam - mam dwie, Marigo i Gien. Obie "grają" zupełnie różnie. Gdy chcę większej precyzji dźwięku nakładam Marigo, gdy chcę uciszyć wyostrzenia nagrania nakładam Gien.

Jeśli jakiekolwiek nakładki lub maty powodują zmiany brzmienia i leży to poza obszarem sugestii to albo odtwarzacz ma problemy z odczytem, albo to maty te problemy powodują. Ciekawe czy producenci tych wynalazków biorą odpowiedzialność za uszkodzenia napędów i płyt, jakie mogą one spowodować.

Edward, 24 Maj 2010, 17:37

>Jeśli jakiekolwiek nakładki lub maty powodują zmiany brzmienia i leży to poza obszarem sugestii to

>albo odtwarzacz ma problemy z odczytem, albo to maty te problemy powodują. Ciekawe czy producenci

>tych wynalazków biorą odpowiedzialność za uszkodzenia napędów i płyt, jakie mogą one spowodować.

W sumie to ciekawe co piszesz, ale trudno mi osobiście to zaakceptować bo

przyciąłem dużą dyskietkę do rozmiarów płyty i skleiłem z krążkiem dociskowym- zmiana subtelna- wygładzenie góry stosunkowo wyraźne. Nie sądzę żeby taka masa powodowała znaczące zmiany mechaniczne w napędzie; naprawdę nie wiem jakie jest wyjaśnienie.

Podobnie nie wiem jak naprawdę działają szpeja tzw antyrezonansowe, ale słyszę że działają- nie zawsze w pożądanym kierunku, ale mają działanie.

czarnypsiak

co myślisz o tym?

Ukryta Zawartość

głównie ciekawi mnie czy to oryginał czy produkt made in HK?

Ukryta Zawartość

Edward, 24 Maj 2010, 17:37

>Jeśli jakiekolwiek nakładki lub maty powodują zmiany brzmienia i leży to poza obszarem sugestii to

>albo odtwarzacz ma problemy z odczytem, albo to maty te problemy powodują. Ciekawe czy producenci

>tych wynalazków biorą odpowiedzialność za uszkodzenia napędów i płyt, jakie mogą one spowodować.

Hehehe, jesteś strasznym sceptykiem :)

U mnie to chodzi już prawie rok na każdej płycie i na razie nie widać oznak uszkodzenia napędu, dekalibracji lasera, uszkodzenia stolika czy popękania LEDa ;)

Z drugiej strony, gdyby dokładnie przyjrzeć się płytom cd to czasami wyraźnie różnią się one grubością - czy ciężarem to nie wiem, a nie mam dostępu do tak dokładnej wagi - dlatego jakiś tam stopień tolerancji co do masy nośnika producent napędu musi zakładać.

Z takimi wynalazkami to najlepiej nie teoretyzować, ale wziąć i posłuchać - albo zauważy się zmianę, albo w cholerę ustrojstwo wyrzuci.

I na tym polega zabawa. Wszystko po to, by być bardziej zadowolonym ze słuchania muzyki :)

czarnypsiak, 24 Maj 2010, 18:14

Standard Red Book określa parametry techniczne płyty kompaktowej:

- CD diameter should be between 117mm and 123mm.

- CD thickness (including label) should be between 1.1mm and 1.5mm.

- CD should allow more than 70% of light to reflect back from its’ surface. This should not vary by more

than 3% throughout the CD.

- The start of the data should be between 22m and 23mm from the centre of the disc. If the distance does

not lie within these parameters, this may cause problems with reading the table of contents (TOC) and if

the TOC cannot be read, the disc cannot be played.

- The spacing between tracks should be between 1.5uM and 1.7uM.

- Tracks should not vary by more than 70uM from the centre of the disc from rotation to rotation

(eccentricity).

- Tracks should not vary by more than 70uM from the centre of the disc from rotation to rotation

(concentricity).

- Disc speed should be between 1.2M/s and 1.4M/s.

- The reflective layer within the disc should be flat and should not vary by more than 0.4mm.

- CDs should not be recorded in Mono.

- The maximum recommended playing time of a CD is 74.7 minutes.

Być może płyta z najlepką mieści się w tych granicach, trzeba zmierzyć. Na pewno nie jest to zalecane. Dopiero problemy mogą się pojawić kiedy taki odtwarzacz trafi do serwisu na gwarancji, ciekawe co na to technicy powiedzą. Na podobnej zasadzię mogę powiedzieć że codzeinnie wkładam widelec do kontatku, jeszcze mnie szlag nie trafił, więc wkładam dalej. Chyba nie tędy droga.

rock&roll, 24 Maj 2010, 19:29

>Standard Red Book określa parametry techniczne płyty kompaktowej:

>- CD diameter should be between 117mm and 123mm.

>- CD thickness (including label) should be between 1.1mm and 1.5mm.

Nie mieszajmy tematów (mat). Była mowa o ustrojstwach, które umieszczone mimośrodowo mogą przyczynić się do uszkodzenia napędu. Rozumiem, że standard nie określa wagi płyty?

Różnica 0,4mm jest różnicą dużą biorąc pod uwagę grubość nośnika. 0,2 mm z 1.3 mm to już około 15%. Duża tolerancja. Rozumiem też, że grubość jednego egzemplarza nośnika może się różnić miejscami, aż o 30% (dwa x odchylenie)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.