Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić amplituner Onkyo 905 w stereo?

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Od razu na wstępie oświadczam że jestem bardzo zadowolony z dzwięku który mi mój zestaw dostarcza, ale kto nie szuka to i nie znajduje. W kinie domowym mam ampli Onkyo 905 podpięte pod odtwarzacz bd Sony 560 i kolumny Acoustic Energy Aelite 3 z przodu, Aelite 2 z tyłu Aelite sub i center. W stereo do odtwarzania płyt mam Onkyo Integra 7911. I teraz prośba do starych wyjadaczy tego forum. Czy jest sens zakupu osobnego wzmacniacza stereo( może być używany) aby jeszcze ulepszyć jakość dzwięku? Jeśli tak to jaki co najmniej ten wzmacniacz powinien być. Może macie jakieś konkretne propozycje? I jak to wszystko ze sobą połączyć? Rozumiem że ten wzmacniacz powinien być podpiety pod wyjście pre out amplitunera i nawet jak będę korzystał z dzwięku wielokanałowego to i tak ten wzmacniacz stereo musiałby by być włączony i działać?

Pokój ma 30mkw i tylko do oglądania i słuchania służy.

Nie napisałeś czego Ci brakuje w obecnie używanym systemie.Jakość to jest względne pojecie i zależy od wielu czynników a głównie od naszych uszu.Jak słuchać w stereo to już jest jeden system a jak oglądać filmy w kd to drugi.Ja nie Łącze jednego z drugim bo mija się to z celem.Amplituner zastąp wzmacniaczem stereo a ten pierwszy niech służy w kd.Fajnie by było gdybyś mógł zajrzeć do kogoś na odsłuch stereo.To całkiem inna bajka:)Ja siedzę w starych wzmacniaczach i amplitunerach stereo więc nie pomogę zbytnio.Jeżeli już szukać to coś z sony es lub pioneer elite itp. a może gainclone?

HQ150, 8 Cze 2010, 13:50

Ja bym zakupił samą końcówkę mocy np. Rotela RB 06 lub 03 i podłączył bym ją do wyjścia pre-outowego. Eksperyment dosyć tani w cenie max 1000 zł masz przyzwoite stereo.

Najważniejsze jest, aby przy odtwarzaniu stereo całkowicie pominąć amplituner. W tym celu należy kupić wzmacniacz stereo, podłączyć do niego bezpośrednio fronty i CD lub inne audiofilskie źródła.

Natomiast integrację z amplitunerem robi się podłączając jego pre-out dla frontów do odpowiedniego wejścia wzmacniacza stereo. Najwygodniej jest, jeśli wzmak stsreo posiada wejście HT Bypass, to znaczy takie, które omija regulację głośności. W przeciwnym razie każdorazowo przed odsłuchem prze amplituner trzeba ustawiać głośność we wzmacniaczu stereo na taki sam wczesniej ustalony poziom.

HT-Bypass mają Krelle, CA 840 i inne, których w tej chwili nie pamiętam.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

HQ150,

jeżeli chcesz wyraźnej róznicy na korzyść, to powinienneś pomyśleć o wzmacniaczu z okolic 5000zł.

Porównywałem swoją 905-tkę z kilkoma wzmakami w swoim pomieszczeniu na swoich kolumnach i wcale nie tak łatwo ją przeskoczyć. Np. Denon 1500ae z pewnością nie gra lepiej - podobnie jak jego sekcja pre-out (przetestowane na końcówce Ushera R1.5).

Trzeba wziąć pod uwagę, że 905-tka to już porządny i wydajny amplituner i trudno tu uogólniać, że jak ampli to zagra zawsze gorzej od wzmaka stereo.

To, do czego mogę się przyczepić (co wyraźnie wychwyciłem na kolumnach Focal Electra 1037 i cedeku Audio Research CD7)to lekka szorstkość niższego zakresu wysokich tonów. To samo było odczuwalne, gdy porównywałem go u siebie z Accu 450. Ten ostatni pokazał też wyraźną przewagę, jeśli chodzi o uderzenie i kontrolę basu przy wyższych głośnościach, gdzie 905-tka już się trochę rozjeżdżała. Przy czym były to poziomy głośności, do których np. Denon 1500ae w ogóle nie dochodził. W Accu lepsza też była mikrodynamika i czystość dźwięku. Natomiast, co ciekawe, to nie były różnice typu niebo a ziemia. Pierwsze wrażenie po przełączeniu na Onkyo było dobre, niby dużo się nie pogarsza, dopiero uważne słuchanie ujawnia co jest do poprawy.

Na Twoim miejscu poszukałbym dynamicznej i lekko ocieplonej końcówki. Np. Rotela 1572 - na modułach IcePower, która zbiera takie właśnie opinie (podobnie jak 5-kanałowa wersja 1575 testowana niedawno w Audio - polecam przeczytać tę recenzję).

Ten Rotel kosztuje koło 4 tys (5-kanałowy 9 tys), dostarcza ponad 500W na kanał (zmierzone) i ma właśnie opinię lekko ocieplonego, muzykalnego (czytałem sporo na zagranicznych forach - opinie są zbieżne) a przy tym bardzo dynamicznego, z mocnym basem.

Czyli albo Accu albo nie ma sensu. Masz kawal porzadnego pieca.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

mczaj, 8 Cze 2010, 17:26

>jeżeli chcesz wyraźnej róznicy na korzyść, to powinienneś pomyśleć o wzmacniaczu z okolic 5000zł.

>Porównywałem swoją 905-tkę z kilkoma wzmakami w swoim pomieszczeniu na swoich kolumnach i wcale nie

>tak łatwo ją przeskoczyć. Np. Denon 1500ae z pewnością nie gra lepiej - podobnie jak jego sekcja

>pre-out (przetestowane na końcówce Ushera R1.5).

to rewelacja, w cenie Onkyo 905 (~5k) mamy wzmacniacz w granicach 5k + gratis kino domowe, sekcję video i inne bajery :)

na przykładzie tego raczej przeciętnego Denona (na pewno nie jest wart swojej ceny) nie ferowałbym takich wniosków, wystarczy przejrzeć jakie są do kupienia inne wzmacniacze od ok 3k w górę

A ja chetnie postawie w szranki obok tego onkyo mojego malucha 8vs za 450 euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Moderatorzy

jak chcesz być zadowolony to złóż zestaw ze stajni ROTELA:

-przedwzmacniacz-procesor kina domowego - wielokanałowy

-mocniejsza końcówka 2 kanałowa na przody

-druga końcówka na pozostałe

modele dobierz w zależności od budżetu

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

kichanadeta

Czyli albo Accu albo nie ma sensu.

don111

to rewelacja, w cenie Onkyo 905 (~5k) mamy wzmacniacz w granicach 5k + gratis kino domowe, sekcję video i inne bajery :)

Pytania do w/w znawców: czy wy w ogóle umiecie czytac?

Mozesz zastosowac kombinacje jaka ja mam i jestem z niej bardzo zadowolony.

Do zestawu dokupujesz koncowki mocy z 2 wejsciami cinch ? XLR, ktore mozesz przelaczac.

Wyjscie z pre out amplitunera podlaczasz do koncowek po cinch i masz kino domowe marzen.

Drugi tor klasycznie puszczasz CD przez przedwzmacniacz i przedwzmacniacz po XLR wpinasz do tych samych koncowek mocy. Nie puszczajk sygnalu z CD przez amplituner, jego przedwzmacniacz znacznie zdegraduje jakosc dzwieku. Zreszta z tego co pamietam 7911 ma sterowane potencjometrem wyjscie, mozesz wiec podlaczyc je wprost do koncowki mocy. Z moich doswiadczen wynika jednaak, ze wbrew zdroi=weomu rozsadkowi z porzadnym pre uzyskiwalem zawsze lepszy dzwiek.

barni, 8 Cze 2010, 21:20

>Mozesz zastosowac kombinacje jaka ja mam i jestem z niej bardzo zadowolony.

>Do zestawu dokupujesz koncowki mocy z 2 wejsciami cinch ? XLR, ktore mozesz przelaczac.

>Wyjscie z pre out amplitunera podlaczasz do koncowek po cinch i masz kino domowe marzen.

>Drugi tor klasycznie puszczasz CD przez przedwzmacniacz i przedwzmacniacz po XLR wpinasz do tych

>samych koncowek mocy. Nie puszczajk sygnalu z CD przez amplituner, jego przedwzmacniacz znacznie

>zdegraduje jakosc dzwieku. Zreszta z tego co pamietam 7911 ma sterowane potencjometrem wyjscie,

>mozesz wiec podlaczyc je wprost do koncowki mocy. Z moich doswiadczen wynika jednaak, ze wbrew

>zdroi=weomu rozsadkowi z porzadnym pre uzyskiwalem zawsze lepszy dzwiek.

Dźwiękowo, to dobre rozwiązanie tylko że trzeba mieć pre i końcówkę (lub dwie) no i za każdym razem przełączać na końcówce pomiędzy wejściami za pomocą ulokowanych z tyłu obudowy przełączników. Nie wiem zresztą czy te przełączniki nadają się do częstego pzrełączania.

Rozwiązanie z HT bypass ma w porównaniu same zalety. Są zresztą pre z HT bypass jak ktoś chce mieć dzielonego wzmaka.

Ale tak jak Ci mówi barni: nie puszczaj sygnału przez amplituner, bo to popsuje wszystko. Całość musi być tak podpięta, że CD gra przy wyłączonym amplitunerze.

Nie popsuje przeciez mczaj napisal, ze wystarczy koncowke rotela podlaczyc. A i bez niewiele ustepuje accu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

905 jest bardzo wydajny, ale podobno mało subtelny. A może mczaj nie słuchał go z dobrym CD? Nie wiem, nie jestem też fanem Paradigmów, bo moim zdaniem grają bardzo efektownie ale nie jest to dźwięk naturalny.

Ale co stoi na przeszkodzie, aby autor wątku zatachał 905 do sklepu i porównał z kilkoma wzmacniaczami? Ja bym tak zrobił, bo z doświadczenia wiem, że można ufać tylko własnym uszom.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dziękuję wszystkim za rady.

Wiem że lepiej by było pominąć amplituner przy stereo ale właśnie szukam rozwiązania aby on pozostał. Nie chcę kupować nowej pary kolumn ekstra do stereo. Rozwiązanie z HT bypass wydaje się być najlepszym kompromisem. Ale widzę że niełatwo to będzie ulepszyć. Co do ceny wzmaka to może być 5000 sam cd 7911 nowy tyle kosztował więc z taki wydatek trzeba brać pod uwagę. Zawsze mogę się pochylić w stronę używanych. Cały czas liczę że ktoś u siebie ma coś podobnego i mi podsunie konkretne rozwiązanie.

Mój Denon 2000 AE ma wyłączaną sekcje przedwzmacniacza guzikem na panelu frontowym. Także możesz go podłączyć pod Onkyo 905 (pre out-in) na stałe i wzależności czy słuchasz stereo czy 5.1. tak sobie przełączasz na panelu wzmacniacza z którego przedwznacniacza mają być sterewane końcówki w Denonie 2000. Do Denona dajesz sprzęt audio a do Onkyo sprzęt video. W używkach napewno do tej kwoty dostaniesz tego wzmaka.To jest najwygodniejsze i najlepsze rozwiązanie :)no chyba, że poziom Denona 2000 AE kolegę nie zadawala.

Proponuję Marantza PM66se KI (obowiązkowo KI) piecyk naprawdę godny polecenia. Jeżeli chcesz coś droższego to proponuję NAD'a C372 naprawdę dźwięczny wzmacniacz.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja bym szukał używanego Krell'a 300i (nie iL ani nie 400xi) lub też S-300i jeśli fundusze pozwolą. Oba mają HT-bypass.

... do Acoustic Energy Aelite3??

Kolumn niestety nie znam. wydaj mi sie jednak, ze cena wzamka nie powinna dwukrotnie przekroczyc ceny kolumn. Skoro jednak to tak wysoka polak to krell jak najbardziej (choc osobicie nie podba mi sie jego brzmienie).

Wynika z tego , ze nie ma co zmieniac. Kolumny wysokie "c", ampli tez prawie jak Accuphase wiec czego chciec wiecej?

Moze jakies magiczne plytki holfi, naklejki na plyty, podstawki pod kable, no i na koniec kable najlepiej ze strazaka.

wzmak moglby byc tanszy, ale problem jest taki, że mało jest urządzeń z ht-bypass a juz na pewno nie ma żadnych tanich i dobrze grających. krell 300i nie jest drogi, bo to sa już wiekowe urządzenia.

co do dźwięku krelli, to było już dużo dyskusji, ale należy pamiętać, że każdy z tych tanich krelli gra inaczej i jak ktoś np słuchał 400xi, to nie powinien się wypowiadać o 300i. To tak tylko na marginesie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.