Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 30m2, bassreflex z przodu

jesion

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie, co polecacie szukac w uzywanych na allegro? cena do ok. 1500 zl

muzyka to jazz, elektronika, troche klasyka, troche pop w ciekawszych wydaniach. zero rocka.

beda staly dosc blisko sciany, wiec potrzebuje otwor bassreflex z przodu.

w tej chwili mam monitory wharfedale diamond 8.3 i w zasadzie jestem zadowolony, ale jednak czuje ze daloby sie lepiej :) no i nie dadza rady przy tej docelowej powierzchni salonu (obecnie w dwa razy mniejszym pokoju).

amplituner kina domowego - onkyo tx-ds575x

https://www.audiostereo.pl/topic/64074-kolumny-do-30m2-bassreflex-z-przodu/

Nie ważne z której strony jest bassreflex, to jest mit, że ma to jakiekolwiek znaczenie. Jeśli możesz odsunąć tył kolumny od ściany na 10cm, to nie ma problemu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Faktycznie basrefleks z przodu to jest mit , mialem B&W basrefleks z przodu wialo duzo, teraz mam kolumny z basrefleksem z tylu nic nie wieje , kolumny blisko sciany tylnej i kultura w dolnym pasmie, zaraz pewnie beda komentarze ze brednie pisze , dodam tylko ze kolumny -kolumnom nie rowne ...moje to V4 od Akkusa

Musiałbyś próbować z kolumnami które dobrze grają blisko ściany, choć mało znam takich. Prócz konstrukcji typowo "wall", może jakieś JM Laby, z tych co słuchałem Acoustic Energy AE 100 przy ścianie grały dobrze, więc może jakieś takie, małe monitorki. Szkoda, bo do takiego salonu powinno się podłogówki wstawić z mocnym, głębokim basem, ale stojąc blisko ściany ich dźwięk będzie nieczytelny. Ale z drugiej strony za 1,5 tys kolumny podstawkowe kupisz wyższej klasy od podłogowych.

Bas reflex nie ma znaczenia, potrzebujesz kolumn z suchym, punktowym, twardym basem, przy ścianie będzie dudnić więc automatycznie doda to mięcha.

Tylko z przestrzenią będzie już raczej kupa, płaska scena przyklejona do kolumn, może jednak lepiej jakieś słuchawki kupić ? ;P

I love the sound of crashing guitars

No wybacz autorze wątku ale salon 30m i kolumny podłogowe wbite w ścianę to już bzdura jakiej dawno nie słyszałem. Przeczytaj jeszcze raz uważnie co Ci napisał Micke 13. Wierzyć się nie chce że przy tym metrażu 0.7m od ściany to kłopot.

Mariusz.

Straszne bzudry kolega wypisuje, kup sobie takie do wieszania pod sufitem.

Ja w 14m2 nie mam prawie jak na balkon wyjsc i kobita rozumnie to ze to moja pasja i jest zgoda, a ty w 30m2 nie masz miejsca.

Kup takie pod sciane bedzie dudnic, albo nie.Potem kupisz inne i tez dzwiek bedzie slaby.Ja zmodrzejesz to znajdziesz miejsce.

Ok, moze nie wyrazilem sie jasno - nie chce ich stawiac zaraz przy scianie. 20 cm od sciany (tyl kolumny) jest wykonalne. Wiecej uwazam ze nie dam rady - kobita nie ma tu nic do rzeczy, chce miec dobry dzwiek ale nie za cene podporzadkowania ukladu salonu calkowicie potrzebom muzyki.

Czy przy takim ukladzie rzeczywiscie moge brac pod uwage bassreflex z tylu?

Dodam ze po bokach kolumn bedzie przestrzen.

Jesli to istotne - miejsce odsluchowe bedzie jakies 3m od sciany przy ktorej beda kolumny. Z tylu bedzie jeszcze 4m do przeciwleglej sciany, po drodze czesc jadalna.

jesion, 13 Cze 2010, 10:34

>Ok, moze nie wyrazilem sie jasno - nie chce ich stawiac zaraz przy scianie. 20 cm od sciany (tyl

>kolumny) jest wykonalne. Wiecej uwazam ze nie dam rady - kobita nie ma tu nic do rzeczy, chce miec

>dobry dzwiek ale nie za cene podporzadkowania ukladu salonu calkowicie potrzebom muzyki.

>Czy przy takim ukladzie rzeczywiscie moge brac pod uwage bassreflex z tylu?

>Dodam ze po bokach kolumn bedzie przestrzen.

>Jesli to istotne - miejsce odsluchowe bedzie jakies 3m od sciany przy ktorej beda kolumny. Z tylu

>bedzie jeszcze 4m do przeciwleglej sciany, po drodze czesc jadalna.

jeśli miejsce odsłuchu może być odsunięte od tylnej ściany, to kolumny też mogą być...chcieć tzn, móc.

Są ludzie, którzy do odsłuchu wystawiają kolumny na odpowiednie miejsce, po czym wstawiają je pod ścianę lub tam, gdzie na co dzień nie przeszkadzają. Nie zawsze da się pogodzić wygodę i wrażenia estetyczne z dobrym dźwiękiem.

20 cm od sciany (tyl kolumny), to juz jest w zupełności wystarczająca odległość aby położenie bassreflexu nie miało znaczenia. Będa natomiast 2 inne problemy:

1. Podbicie basu przez tylnia scianę ok +3dB

2. Zlewanie się dźwięku z kolumn z dźwiękiem odbitym od znajdującej się za nią ściany. Jest to bardzo negatywny i słyszalny efekt.

Ad.1: Trzeba sobie sprawić kolumny, które mają możliwość regulacji, albo poprzez zworki, albo zatykając bassreflex. Niemniej z pewnym podbiciem basu można żyć. Gorszy jest drugi problem

Ad 2. Tu pomoże tylko adaptacja akustyczna ściany za kolumnami: tłumienie, rozpraszanie etc.

Ogólnie jeśli na codzień kolumny stoją blisko ściany, to przynajmniej na dłuższe sesje odsłuchowe warto je wysunąć na środek pokoju.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Bez sensu, pokoj 30m2, więc jaki jest sens upychać pod samą tylną ścianę? Druga sprawa, że nie ma praktycznie róznić miedzy br. z przodu i z tyłu (oczywiscie, gdy kolumna nie stoi 10cm przy ścianie). Jeśli kolumna ma bassreflex, to tak czy siak powinna stać daleko od ścian i nie tylko tej tylnej, bo boczne tez podbijają basik. No i na koniec nie lękałbym się monstrualnego basu nie do opanowania, który będzie wywracał kiszki, z typowych kolumn za 1500 zł i to jeszcze w repertuarze jazzowym i klasycznym ;)

>jesion

Umownie przyjęte odległości od tylnej ściany: 50cm dla monitorów 1m dla podłogówek. Z tym że w tak dużym pokoju już śmiało powinno się podwoić te odległości.

Zbyt mała odległość od tylnej ściany wprowadzi nieprzewidywalny efekt, w zależności od kształtu, czy tego co wisi na ścianie, bas może być albo podbity albo basu nie będzie w ogóle :] Przypuszczam jednak że nie masz całej ścian wyłożonej materiałem tłumiąco-pochłaniającym i nie jest to ściana wykonana z jakiegoś lekkiego materiału (ścianka działowa).

Najlepsze wyjścia to tak jak proponują koledzy, przesuwać kolumny na czas słuchania. Można postawić je na jakiegoś rodzaju przesuwalnych płytach, np. z granitu. Jeśli podłoga jest śliska i twarda pod granit położyć filc który będzie ślizgał się po podłodze.

Umieszczenie bas reflexu jak już wyżej wielokrotnie Ci pisano, nie ma żadnego znaczenia. Owszem, jeśli kolumna mocno dmucha wtedy stawianie jej 20cm nie pomoże, ale dudnić będzie przy takiej odległości tak samo ta z b-r z przodu jak i z tył, bo niskie częstotliwości nie są tak bardzo kierunkowe jak średnie czy wysokie i rozchodzą się we wszystkich kierunkach, nie tylko w tym w który skierowany jest bas reflex. Zresztą w odległości 10cm od ściany i tak musiałbyś zatkać te bas reflexy dołączonymi zatyczkami.

Większa znaczenie od tego gdzie jest bas refelx ma jak kolumna z niego korzysta. Jeśli jest tak strojona że będzie mocno dmuchać, wtedy wiadomo że może to bardziej przeszkadzać. Choć jak już pisałem, charakter basu przy gołej, litej ceglanej ścianie, jest zazwyczaj bardzo podobny dla wszystkich konstrukcji. Dudnienie i charakterystyczna sucha buła na średnim basie, rozmazana, wolna, a niech do tego jeszcze powstanie jakiś mod pomieszczenia...

Roztrząsamy przy takim ustawieniu sprawę basu a zbyt bliskie ustawienia pod ścianą, powodują także fatalną stereofonię, brak głębi sceny. Zanika czytelność pozornych źródeł dźwięku. Zdecydowanie lepiej na czas odsłuchu, wystawiać kolumny w określone miejsce(które nasz kolega tak czy inaczej sam znajdzie).

Mariusz.

O scenie i stereofonii już pisałem wyżej. Choć właściwie przy takich odległościach to nie ma o czym pisać, bo nie będzie ani jednego ani drugiego ;) Co najwyżej można liczyć na jednolitą, zlaną ścianę dźwięku z plamami zamiast źródeł pozornych.

Dzieki za wszystko konstruktywne sugestie :) Ta z odsuwaniem na czas odsluchu i filcem jest rzeczywiscie bardzo dobra.

Sciana z tylu bedzie srodnio ciezka (silka).

Podsumowujac - potrzebuje kolumny z kontrolowanym, wyrazistym ale niezbyt mocny basem, zgadza sie? Jakies propozycje na co polowac na allegro?

Aha, jeszcze jedna uwaga - zalezy mi zeby nie tylko miec dobra akustyke w miejscu odsluchowym, ale tez zeby moc dobrze "wypelnic dzwiekiem" caly pokoj, rowniez przy nizszych zakresach glosnosci. to jest glowna bolaczka moich obecnych monitorow (wharfedale diamond 8.2).

Jak sadze powieszenie na scianie za glosnikami czegos wytlumiajacego (i estetycznego) rozwiaze problem zlewania sie pozornych zrodel dzwieku, zgadza sie?

Pomiedzy kolumnami bedzie TV powieszony na scianie.

jesion, 13 Cze 2010, 15:53

>Jak sadze powieszenie na scianie za glosnikami czegos wytlumiajacego (i estetycznego) rozwiaze

>problem zlewania sie pozornych zrodel dzwieku, zgadza sie?

>Pomiedzy kolumnami bedzie TV powieszony na scianie.

Nie rozwiąże, ale powinno być lepiej niż goła ściana. Oczywiście nic nie zastąpi metrów kwadratowych wolnego miejsca. Ja bym wolał odsunąć kolumny na 2 metry, co da 100% poprawę, niż wieszać dziwacznie wyglądające ustroje których efekt jest trudny do przewidzenia. Ale warto wiedzieć że i tak nie ważne jakie cuda się powiesi czy postawi przy ścianie i za ile $$$, wolne miejsce i powietrze wokół kolumn to zawsze i wszędzie najlepszy ustrój akustyczny. Zresztą i tak skuteczne ustroje są zazwyczaj dość dużych rozmiarów, mają swoją głębokość, czyli kolumny i tak będą musiały stać w pewnej odległości od nich. Niech nikt kto se powiesi nawet grubą szmatę za kolumnami nie liczy na spektakularne zmiany w zakresie średnich i niskich częstotliwości, co najwyżej może nieco uspokoi to górę :]

A TV może sobie wisieć, choć lepiej by był nieco wyżej, ponad poziomem na jakim stoją kolumny. Oczywiście jeśli ktoś ogląda dużo koncertów na DVD czy Blue Ray, wtedy bardziej komfortowo jest gdy TV jest na tym samym poziomie.

• Moderatorzy

Kup Dali 5005 - uniwersalne kolumny do stereo , dadzą czadu i w kinie domowym 2.0

bass refleks z przodu, dobrze wyglądają zwłaszcza w okleinie wiśniowej, zbudżetem 1500 jak będziesz miał farta to może gdzieś znajdziesz nówki.

za taką kasę są rewelka , dobrze komponują się z nadem i rotelem

u mnie grają na 25m2 - 30 spokojnie poradzą, dodaj im kable głośnikowe za około 40pln i wio....

jak masz problem z dudnieniem to zrób eksperyment i postaw kolumny na podwyższeniu np taboret(mało audiofilskie)

u mnie stoją na cegłach max mam goły parket i gołe ściany a dzięki temu propbem odbicia zredukował się

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

> jesion

Sprobuj ustawic kolumny ktore obecnie posiadasz na probe tak jak na rysunkach z tego linka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I rowniez sprobuj dogiac je mocniej w kierunku srodka pokoju, tak zeby przecinaly sie okolo 0,5 m przed Toba.

Kolumny moga takze stac nieco blizej scian bocznych.

Zobacz co Ci z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• Moderatorzy

na allll....... jest aukcja dali 5005 od 750, pewnie za 800 je kupsz, 200 zostaje na kable i 500 na płyty.

jest masa lepszych kolumn na rynku dynki, bowersy ale nie za taką kasę.

są aukcje paradigmów: monitor i studio ale budżet około 3kpln i też używki......

zastanów sie ile chcesz przeznaczyć kasy.

dali to średniaki ale dobre średniaki, spokojnie nagłośnią 30m2 i jak nie przypadną ci do gustu to je sprzedasz z małą stratą

czołem

A te są jeszcze lepsze:

Ukryta Zawartość

I to już nie są średniaki, tylko fajne kolumny w naturalnym drewnie oparte na markowych głośnikach Audaxa.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Nie po kolei ma się jeśli nie widzi się w tym logiki.

za 200 - kupuje się 2x2,5m kabla za 40 pln - uważam ,że to kwota za którą już można kupić satysfakcjonujący kabel głośnikowy, którego nie wyrzucimy po pierwszym odsłuchu.

stench, 18 Cze 2010, 11:47

>Nie po kolei ma się jeśli nie widzi się w tym logiki.

>

>za 200 - kupuje się 2x2,5m kabla za 40 pln - uważam ,że to kwota za którą już można kupić

>satysfakcjonujący kabel głośnikowy, którego nie wyrzucimy po pierwszym odsłuchu.

Nie cierpię takich naganiaczy jak ty. Jak jesteś taki "genialny" by dawać 40zł za metr kabla głośnikowego, szczególnie do kolumienek za 800 PLN para to powodzenia, ale może nie głoś swojej głupoty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.