Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Moze byc tez iPeng lub SqueezeCommander na dowolnym telefonie z Androidem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Da się sterować squeezeboxem touch (podpięty zewnętrzny dysk USB) przy pomocy ipoda touch? Czy jedynie w przypadku gdy squeezebox jest podpięty po sieci do dysku, na którym odpalony jest squeezecenter? Czy może jeszcze inna kombinacja pozwala na sterowanie z ipoda?

Pozdrawiam

Wszyscy piszą o dużych dyskach podpiętych do SBT. A jak chcecie zarządzać taką ilością muzyki bez jakiegoś managera z większym ekranem ? iPod lub pilot od Dueta to bardzo moim zadaniem nieporęczne i drogie rozwiązanie.

55wBICEPSIE da sie :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

kuba1961, 2 Sie 2010, 21:42

>Wszyscy piszą o dużych dyskach podpiętych do SBT. A jak chcecie zarządzać taką ilością muzyki bez

>jakiegoś managera z większym ekranem ? iPod lub pilot od Dueta to bardzo moim zadaniem nieporęczne i

>drogie rozwiązanie.

Dlaczego nieporeczne? Mozesz uzasadnic???

Tu ponizej filmik jak bardzo jest nieporeczne.

Lucky, 30 Lip 2010, 23:28

>Cala zabawa zaczyna sie jak mamay ipoda z zainstalowanym programikiem Ipeng

>

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

iPod kosztuje około 2000 zł (to bardzo bardzo drogi pilot). Za to otrzymujesz pilota który nadaje się do wybierania utworów które chcesz słuchać i to wszystko. Za te same pieniądze kupujesz bezgłośny PC ( wielkości prawie jak SBT) z dużym dyskiem. Na nim zgrywasz CD, katalogujesz, oceniasz itp itd np. MediaMonky i sterujesz poprzez przeglądarkę www. A do doraźnego decydowania o SBT używasz tego prostego pilota. Już nie wspomnę o używaniu tego PC do innych celów. Dla mnie używanie Ipoda jest bardzo podobne do możliwości dotykowego ekranu SBT. Na PC proponuję przykładowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to dla estetów

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma cichutki wentylator

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odtwarza filmy w HD - przy okazji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iPod to cena ok 170 euro (680 zl).

PC z 160 GB to duzy dsyk??? Chyba jesli Twoja kolekcja zawiera 100 plyt.

Steruje poprzez przegladarke czym?? Netbokiem,?? Czy pilotem na dodatkowym ekranie??? Niezbyt jesno sie wyrazasz, ochlon troche.

Do tych dwoch ostatnich propozycji dolicz koszt HDD, RAM, jakis zewnetrzny naped do zgrywania plyt, System (chyba , ze obsuzysz to linuksem- nie kazdy potrafi)

Suma sumarum nie jest ten komputerek taki tani.

Pisalem wczesniej , ze zamiast iPoda mozna uzyc komorki z Androidem. Wiec jest telefon i pilot przy okazji jesli juz chcesz byc taki praktyczny.

Proponuje przeczytac watek od poczatku dokladnie, a nie jakies wpisy wyrwane z kontekstu. Bedziesz mial wtedy jasniejszy obraz sytuacji.

Przepraszam za niezrozumiałość tekstu. Na małym PC stawiamy serwer. I na nim lub na dowolnym innym dokonujemy przegrywania i "układania nagrań". Ja taki serwer podpiąłem pod TV (TV jest jego monitorem). Moja idea to używanie małego PC jako serwera który jest jednocześnie moim "multimedialnym centrum". Steruje SBT poprzez ten serwer lub poprzez dowolny inny PC laptop znajdujący się w mojej sieci.

kuba1961 - za duzo piepszenia sie i do tego jakosc niepotwierdzona z takiego PC, czesc z nich nie ma nawet wyjsc cyfrowych co jest nieporozumieniem gdyz do odtwarzania muzyki w wysokiej jakosci sie nie nadaja, a glowny cel to wlasnie odtwarzanie muzyki w wysokiej jakosci i dostep do niej, SBT mimo ze to raczkujace rozwiazanie na chwile obecna spelnia te warunki dlatego warto sie tym zainteresowac (a wiec mozliwosc odtwarzania dzwieku w wysokiej jakosci poprzez dobre wejscie cyfrowe - dla audiofila podstawa oraz w miare przyzwoita funkcjonalnosc - mozliwosc obslugi i sluchania muzyki z hdd bez dodatkowych urzadzen sieci serwerow monitorow telewizorow - dla osoby ktora chce po prostu sluchac muzyki bez cudowania to podstawa numer 2), nie jest to idealne rozwiazanie widze wady ale jak mowie sa to dopiero poczatkowe rozwiazania, ale jak sa lepsze rozwiazania to jeszcze lepiej...

chwilowy brak działalności w audio.

Poza tym PC, jaki by nie był mały, ciągnie troche więcej prądu od SBT..

Może też hałasować - w przypadku gdy nie jest w całości chłodzony pasywnie.

Słucham czasami z komputera, ale wygoda korzystania z niego w porównaniu do SBT + iPeng jest słaba.

Nie wyciśniecie z SBT maksa na jego wewnętrznym serwerze i z dyskami podpiętymi bezpośrednio. A Pecet nie musi być głośny, np taki Acer Aspire Revo chodzi ciszej niż poziom innych hałasów w pokoju.

Andy777

... Nie wyciśniecie z SBT maksa ... tzn. bo nie łapię co nie wyciągnę ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

"Nie wyciśniecie z SBT maksa"

jesli podepniemy dysk pod usb to nie... nad tym musza popracowac gdyz nie daje to takiej szybkosci i funkcjonalnosci jak bysmy chcieli, mowiac wprost lubi zamulic,

no i biorac pod uwage ze po podlaczeniu hdd urzadzenie robi zczyt zawartosci dysku co przy 500gb muzyki treac potrafi i pol godziny jest problem z czesto zmiana nosnika - mowiac wprost po wpieciu musimy odczekac az zczyta wszystkie pliki bo inaczej muli a nawet przerywa, z tego powodu powinni pomyslec o przynajmniej 2 wyjsciach usb,

ale funkcjonalnie spelnia zadanie - czyta cala zawartosc hdd i daje mozliwosc wyboru przeszukiwania przegladanie itd bez dodatkowych urzadzen

Po pierwsze defragmetyzacja dysku i dobry szybki dysk. W koncu codziennie nie dodajemy nowych plyt.

> "Nie wyciśniecie z SBT maksa"

Jeżeli podłączę niewielki pendrive (powiedzmy do 8GB) bezpośrednio do portu USB w SBT - czy po wczytaniu zawartości wszystko będzie grało bezbłędnie i tak samo dobrze jakościowo jak po sieci?

Pytam o dźwięk, bo niewygody użytkowania wydają mi się drugorzędne.

gqsoft - nie

Maks soniczny:

Server musi być odpalony na zewnętrznym pececie. Ten śmieszny linuksik SBT ma się zajmować tylko graniem. Dyski nie mogą być podłączone do SBT. Transmisja tylko po UTP. Zasilacz liniowy dla SBT.

To jazda obowiązkowa. Dodatkowo: Zasilacze liniowe dla HDD, routera.

Więcej m.in. zmiany w OS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> antymalkontent ---> gqsoft - tak

> Andy777 ---> gqsoft - nie

No to wracamy do punktu wyjścia...

Czy wykonaliście Panowie testy porównawcze mając dwa SB (jeden w sieci a'la Andy777, a drugi grający na żywca z USB)? Z tym samym plikiem odpalonym synchronicznie i z przełączaniem pomiędzy obydwoma wersjami na pilota?

Mniej dokładne porównania mnie nie przekonają, bo wyobraźnia czyni cuda, a i słuch się adaptuje do najgorszej sieczki w ciągu paru minut ;-/

>Mniej dokładne porównania mnie nie przekonają, bo wyobraźnia czyni cuda, a i słuch się adaptuje do

>najgorszej sieczki w ciągu paru minut ;-/

Twoja sprawa. Ja nie mam wątpliwości, zbyt długo już dłubię żeby dać się oszukać własnemu mózgowi :)

gqsoft - dobrze Ci radze przyjmij moja wersje, bo nawet jesli by byla jakas roznica to ona jest za mala zeby mowic i zawracac sobie nia glowe, no chyba ze masz sprzet za 100.000 to tak

Ja popieram właśnie rozwiązanie SBT plus PC. (Właśnie kupiłem netboka i postawiłem na nim serwer w 15 minut). Za 1000 zł można zbudować bezgłośnego PC z dyskiem 500G plus możliwość podpięcia zewnętrznych dysków. To droższe rozwiązanie ale b.ciche. Jeżeli PC ma stać w drugim pokoju to koszt jest śmieszny. Jeżeli ktoś ma miejsce to odsprzedam stare PC z legalnym WinXP za 100zł sztuka (dwa stoją w piwnicy, odbiór osobisty Szczecin). Dokupić trzeba tylko większy wewnętrzny dysk i już. A sterowanie oczywiście poprzez przeglądarkę www. Ktoś napisał o słabej jakości wyjść z PC - nie są używane w moim rozwiązaniu. Wydaje się że część piszących nie do końca rozumie idee sqeezebox-a (przepraszam). Ja podobnie długo nie rozumiałem jak to wszystko działa. Dopiero łyskacz i Noce Polaków Rozmowy z szwagrem rozjaśniły mi łepetynę. Wybrałem rozwiązanie z netbokiem bo:

- cichy

- mały - żona krzyczy że zagracam pokój - wstawiłem go za TV wiszący na ścinie, sieć po wifi czyli brak kabli

- podpiąłem go pod TV - wiadomo dlaczego.

Gdybym miał więcej miejsca (inny pokój)to koszt wyniósłby 100zł plus duży dysk wewnętrzny lub zewnętrzny. Czyli zamiast kupować Ipoda (800zł) można za to kupić sprzęt o wiele większych możliwościach.

kolejny dzien testow SBT: kolejne sprawy zauwazone,

1. majac podlaczony dysk zewnetrzny i w nim kilka czy kilkanascie-dziesiat katalogow z muzyka jestesmy ograniczeni to kilkudziesieciu plikow w katalogu gdyz pojawi sie typowy problem SBT - mulenie i wieszanie,

wykonalem test: wrzucilem 1000 plikow do katalogu i wlaczylem odtwarzanie jednego wybranego,

rezultat: po kilkunastu sekundach wywala komunika - lista przepelniona dodano 100 z 1030 plikow, oczywiscie to typowy komunikat i nic nie przeszkadza w sluchaniu tylko lista jest ograniczona do 100

problem 2: zalaczam losowo wybrane nagranie: zalaczenie nastepuje po minucie i sprzet dodatkowo nie dal rady i sie posypal, tzn zawiesil: typowy komunikat: nie mozna wykryc polaczenia sieciowego - lubi sie pojawic jak sie wiesza,

wniosek: musimy dzielic pliki na mniejsze katalogi - kolejna sprawa do poprawy,

wniosek koncowy po kilku dniach testow: powinni poprawic system operacyjny w nowej wersji albo po prostu wykorzystac sprawdzony system operacyjny i go dostosowac do urzadzenia - 2 opcja bylaby idealna

Andy777 a zasilanie do PC to tez pewnie nie byle jakie co ? SBT gra przyzwoicie z podlaczonym przez USB dyskiem, reszta to voodoo. Oczywiscie server postawiony na kompie przyspiesza dzialanie ale juz bez przesady ze po USB to niby jakosci soniczne beda inne. Dobre Cdeki musza plyte skalibrowac przed odtworzeniem w przypadku SBT dostep do wybranych plyt jest naprawde szybki.

-> gqsoft

"Jeżeli podłączę niewielki pendrive (powiedzmy do 8GB) bezpośrednio do portu USB w SBT - czy po wczytaniu zawartości wszystko będzie grało bezbłędnie i tak samo dobrze jakościowo jak po sieci?"

-> Andy777

"gqsoft - nie"

Andy777, a z czego według Ciebie wynika fakt, że przy bezpośrednim podłączeniu dysku do Squeezeboxa jakość dźwięku będzie gorsza, niż w przypadku korzystania z zewnętrznego serwera?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Andy777 a zasilanie do PC to tez pewnie nie byle jakie co ?

Jeszcze nie, ale już w drodze, mój Acer potrzebuje tylko 1.5A na 19V, a jak zamienię HDD na SSD i wyjmę nieużywane wifi, to będzie jeszcze lepiej.

>SBT gra przyzwoicie z podlaczonym przez USB dyskiem, reszta to voodoo

Ja mogę powiedzieć, że gra, chociaż z 1TB przestaje sobie radzić, a przyzwoitość jest rzeczą względną :)

A propos, gra Ci lepiej przez coax czy toslink?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.