Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam postawiony serwer na kompie i nie mam żadnych problemów. Zresztą poczytaj artykuł który polecił forumowicz WildStar jest tam wyraźnie napisane że jakośc po USB jest kiepska ponieważ SBT ma słabsze kodeki od tych użytych na serwerze. I to już jest argument aby przejsc na serwer jest w 100% niezawodny, szykbi i dekoduje lepiej od SBT.

ok a jak przejsc najtaniej na serwer jesli nie chce stawiac serwera na PC - a wiec dokupujac?

chwilowy brak działalności w audio.

ok a jak przejsc najtaniej na serwer jesli nie chce stawiac serwera na PC - a wiec dokupujac?

Qnap powinien to rozwiązać.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Netgear ReadyNAS Duo RND2000 - oficjalnie wspierany przez Logitecha http://www.mysqueezebox.com/download

Panowie, proszę o opinię na temat Martantza na7004.

doskonała obsługa, wygląd - wszystko fajnie ale nigdzie nie znalazłem słowa na temat brzmienia - czyli tego co najważniejsze.

może znajdzie się ktoś, kto to słuchał?

NA7004+XiangSheng708B+Tonsil_Sd426+FLAC gra pięknie. O dziwo z gniazda w NA7004 odsłuch jest również przyjemny, nieco mniej dynamiczny bez mięsistego basu i jedwabnej góry, ale bardzo poprawny. Byłem zaskoczony jak zagrał po 120 godzinach wygrzewania. Materiał 24bit/96kHz pobrany z netu dodał smaku do całości. Podepnę go do yaqin mc-100b tylko nie mam jeszcze kolumn tzn. mam coś takiego jak Technics SB-M500 ale to g...o straszne.

A co sądzicie o Synology DS-411 Slim? ENergooszczędny, cichy, zajmuje mało miejsca, wysoki poziom bezpieczeństwa danych Raid 5,6, i co najważniejsze ma w standardzie Squeezebox serwer. Czy coś więcej potrzeba? Pytam bo stoję przed wyborem serwera i wiem napewno, ze musi być na dyski 2,5" z uwagi na powyższe aspekty. Dodatkowo awaryjność dysków 2,5" znacznie mniejsza. Proszę o rzetelne opinie. Dziękuję i pozdrawiam

A co mozna sadzic o odtwarzaczu : NOVATRON IAMM NTR83 ?

Cena przystepna (od 700zl), tuner TV, nagrywanie, ekranik, czyta wszystko, takze FLAC. Ciekawe jak z jakoscia dzwieku,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18473-029574600 1297865100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chce się tanio postawić dedykowany serwer dla Squeezebox'a to rozwiązanie jest tylko jedno: płyta mini-ITX dysk twardy np. 1TB i dystrybucja FreeNAS a na nim SlimNAS i gra muzyka. Mam tak od lat i nie narzekam. A do tego można sobie na tej dystrybucji postawić serwer FTP, serwer RSync do backup'u danych i jeszcze wiele wiele innych przydatnych rzeczy. Polecam się zainteresować. Jasne, że jeżeli ktoś dysponuje gotówką to nie ma co się zastanawiać tylko kupować Synology, ale w przypadku gdy kasy mało to alternatywa jest tylko jedna. Za połowę ceny Synology można postawić taki serwerek FreeNAS, że ho ho!!!

To może to będzie złotym środkiem - Xtreamer Ultra - na razie ceny brak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może to będzie złotym środkiem - Xtreamer Ultra - na razie ceny brak

Ukryta Zawartość

A gdzie "to to" ma wyświetlacz? Bez tego to porażka.

Ukryta Zawartość

A gdzie "to to" ma wyświetlacz? Bez tego to porażka.

Można kupić mały monitor 7-10" za 200-300zł. Dotykowe są droższe bo jakieś 600-800. Najlepiej i tak chyba się sprawdzi jako pilot/wyświetlacz jakiś telefon na androidzie, iphone, ipod czy podobne ustrojstwo

Panowie pisałem już o tym. Kupiłem nebooka (wsadziłem większy dysk, można podłączyć jakiś zewnętrzny). Postawiłem serwer na WinXP. Śmiga całość już kilka miesięcy i jest OK. SBT i serwer (netbook) połączone są z routerem poprzez WiFi. W domowej sieci pracują jeszcze 3 laptopy, server drukarki też po wifi. Router to już staruszek WRT54G. I brak problemów. Jeżeli potrzebny ekran to jest on w netbooku, klawiatura też. Netbook stoi obok TV i czasami podłączam go kablem. Obraz przy rozdzielczości 1920x bardzo ładny. Poczciwy Atom spisuje się znakomicie. Co prawda filmów nie oglądam na nim ale internet działa znakomicie.

Obecnie zmieniam konfigurację ( większa integracja). To z powodu próby zmniejszenia ilości urządzeń sieciowych w domu. Kupiłem HP ProLiant MicroServer wstawię kilka dysków a system to Windows Home Server. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym systemem.

Ukryta Zawartość

\

obecnie cena na Allegro 900zł

Ukryta Zawartość

Kupilem zewnetrzny dysk twardy 1tb z mysla o sboxie touch, ktory mialem laczyc po USB. Teraz czytam ze to cale badziewie gorzej gra po USB, wiesza sie, 1bo jakies kodeki ma gorsze. Czy mozna postawic jeszcze serwer przy wykorzystaniu tego dysku 3,5cala zewn. co juz mam? Czy czeka mnie zakup kolejnych wewn. dyskow, komputerow itd., zeby wreszcie posluchac normalnie kilku flac-ow?

Są ustrojstwa, które pozwalają na podłączenie zewnętrznego dysku USB i działają z nim po sieci jako NAS. Iomega iConnect, Pogoplug czy Patriot PCNASGB-B.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wiatrak napisał prawdę. Ja jednak polecam postawienie jakiegoś serwera. Kup gdzieś na allegro coś za max 100-150zł. Polecam jakiegoś della z niedużym dyskiem i wgraj do niego windows XP a na tym sprzęcie postaw serwer squeezebox. Po prostu wgraj i poustawiaj. Dysk zewnętrzny podepnij pod USB.

Przykładowy:

Ukryta Zawartość

to wystarczy

Na sprzęcie o takich możliwościach miałem postawiony serwer squeezboxa przez miesiąc.

Będziesz miał sprzęt który możesz także użyć do innych zastosowań.

.

Ukryta Zawartość

Panowie, szukam urządzenia, które będzie odtwarzało pliki FLAC bez komputera, a z dysku podpiętego przez USB lub kabel sieciowy bezpośrednio. Urządzenie chciałbym podpiąć bezpośrednio do wzmacniacza. Sterować, tzn. przeglądać całą zawartość tego, co znajduje się na dysku chciałbym za pomocą telefonu HTC HD2 (Windows Mobile 6.5), ale jeśli to nie jest możliwe - ewentualnie w grę wchodzi iPhone/iPod Touch.

Przejrzałem cały ten wątek i zdaje się, że Logitech Squeezebox Touch wymagania, ale...

1. Zdaje się że bez DAC'a nie zagra jak np. Marantz NA7004.

2. Wiem, że to nie brzmi najlepiej, ale jednak chciałbym by to urządzenie wyglądało bardziej jak Marantz...

Czy znacie godne polecenia alternatywy w przystępnych cenach?

Panowie, szukam urządzenia, które będzie odtwarzało pliki FLAC bez komputera, a z dysku podpiętego przez USB lub kabel sieciowy bezpośrednio. Urządzenie chciałbym podpiąć bezpośrednio do wzmacniacza. Sterować, tzn. przeglądać całą zawartość tego, co znajduje się na dysku chciałbym za pomocą telefonu HTC HD2 (Windows Mobile 6.5), ale jeśli to nie jest możliwe - ewentualnie w grę wchodzi iPhone/iPod Touch.

Przejrzałem cały ten wątek i zdaje się, że Logitech Squeezebox Touch wymagania, ale...

1. Zdaje się że bez DAC'a nie zagra jak np. Marantz NA7004.

2. Wiem, że to nie brzmi najlepiej, ale jednak chciałbym by to urządzenie wyglądało bardziej jak Marantz...

Czy znacie godne polecenia alternatywy w przystępnych cenach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź, ciekawe urządzenie. Ale co ze sterowaniem za pomocą HTC czy też iPhone'a? Nigdzie nie widzę takiej opcji...

Bo zdaje się nie ma, ale jak to ma być all-in-one to może TV wystarczy. Jak dla mnie, znając bardzo dobre opinie nt poprzednika, to bardzo poważna opcja. Jedna wada IMO to że nie można ripować płyt i zapisywać, jak w Naim Uniti Serve. Druga- brak specyfikacji dla ape. Trzeba poczekać na opinie użytkowników czy czyta cue.

Zarządzanie kilkudzidesięcioma płytami (a zazwyczj większą ilością) przy pomocy pilota to troche nieciekawe. Wydaje mi się, że sprzęt musi mieć oprucz pilota jakiś inny sposób na organizowanie biblioteki.

Zarządzanie kilkudzidesięcioma płytami (a zazwyczj większą ilością) przy pomocy pilota to troche nieciekawe.

Jak dla mnie to bardzo wygodny sposób i szkoda, że jest tak mało takich rozwiązań :/ Oczywiście chodzi o pilota z wyświetlaczem. Można wtedy olać dodatkowy monitor, telewizor, etc. i słuchając sobie na leżąco nie muszę się podnosić by wrzucić sobie kolejny album czy coś zmienić :D

Wydaje mi się, że sprzęt musi mieć oprucz pilota jakiś inny sposób na organizowanie biblioteki.

A co ma pilot do organizowania biblioteki? Pliki to już sobie sam musisz "zorganizować" - czytelna struktura folderów i uzupełnione tagi. Wtedy nawigacja po muzycznej kolekcji nie jest wcale uciążliwa.

Pilot (aplikacja na smartfona) powinien mieć jedną podstawową rzecz - możliwość wyboru zasobów z klawiatury alfanumerycznej. Czyli wciskamy D i E, i pokazuje nam się (przykładowo) lista:

Dead Can Dance

Deee Lite

Deep Forest

Depeche Mode

...

...

Wybór tylko za pomocą strzałek góra/dół (czy nawet następna strona) to pain in ass, jak mawiają anglosasi. No chyba że ktoś ma mikrą kolekcję...

Mam coś podobnego w swoim WAPie :) Oczywiście klawiatura jest tylko wyświetlana na ekranie i trzeba się trochę wybierakiem nagimnastykować...

W każdym razie nawet w tej postaci rzeczywiście przydatna rzecz.

Tak BTW, miał ktoś styczność z tymi sprzętami:

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko znowu konieczności podłączenia do TV/monitora (jednak to głównie "pudełka" do oglądania filmów z audio niejako przy okazji, co by było rzeczywiście "multimedialnie"), bo możliwości całkiem ciekawe:

Obsługiwane formaty audio

AAC, M4A

MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA)

WAV

ASF (ASF, WMA)

FLAC

OGG

Matroska (MKA)

Obsługiwane kodeki audio

Dolby Digital (AC3, EAC3, TrueHD)

DTS,

AAC (LC-AAC, HE -AAC)

MP1, MP2, MP3

FLAC

Vorbis

ALAC

W informacjach nie ma niestety nic o gapless playback.

Ukryta Zawartość

HD 200 to dla mnie nowość, pozostałe Fergusony nie mają gapless.

Z tego typu urządzeń gapless mają jedynie PCH C-200/A-200/A-210 oraz Netgear NTV550 (ten tylko dla mp3 i flac).

W nowym sofcie do Dune pojawiło się coś a la gapless, ale na około i nie wiadomo czy celowo czy przypadkiem - należy odtworzyć pokaz slajdów obrazków z muzyką, wtedy pliki grają bez przerw.

A ja mam Naim UnitiServe i n-serve do sterowania iPodem i do dowolnego pliku docieram i kilka (góra naście) sekund :) Nie ma DACa więc droga do zmiany/poprawy brzmienia otwarta. Tanie to to nie jest, ale też mogę polecić. Może pracować jako ripper albo jako transport, ma gapless playback (Marantz zdaje się nie ma?)

pozdrawiam

Czy Uniti serve pozwala na zgranie plików bezpośrednio na dysk z sieci np, kupionych w Naim Label lub czy można zgrać pliki zgromadzone na dysku komputera

pozdrawiam

edeck

Witam

Od kilku dni używam SB Touch + v-dac , NAS Synology - połączone siecią kablową, sterowane za pomocą HTC Desire na Androidzie + Squeeze Commander ( 15 zł w Android Market ).

Działa ok bez problemów ( również z instalacją ).

Pozdrawiam

Ja używam ariva 110 + lampucera. Wygoda jest taka, że nie chce mi się grać z cd. Jakość dźwięku z arivy jest lepsza niż z transportu marantza, nie wspominając o plikach hi-res. Niestety nie ma gapless. Cóż, pożyjemy, poczekamy na specjalistyczne chińskie transporty flac, np. AUNE albo D-linear Opera.

Ja używam ariva 110 + lampucera. Wygoda jest taka, że nie chce mi się grać z cd. Jakość dźwięku z arivy jest lepsza niż z transportu marantza, nie wspominając o plikach hi-res. Niestety nie ma gapless. Cóż, pożyjemy, poczekamy na specjalistyczne chińskie transporty flac, np. AUNE albo D-linear Opera.

no wlasnie pojawiaja sie coraz tansze a zarazem coraz bardziej przyjazne uzytkownikowi odtwarzacze, chocby taki ariva ani nie muli nie wczytuje dysku godzine tylko sekundy dodatkowo odtwarza pliki video, flac rowniez...

ale najwazniejsze pytanie na ktore chcialbym zeby mi ktos odpowiedzial: jak wypadaja w porownaniu z SBT po podlaczeniu do przyzwoitego daca? ktos porownywal i moglby sie wypowiedziec?

chwilowy brak działalności w audio.

Mam pytanie,może troszkę zaśmiecę watek ,ale proszę mi wybaczyć bo szukam po forum kompetentnych ludzi ;-)

Jeśli jest informacja ,ze te odtwarzacze sieciowe np. Marantza NA7004 i Yamahe NP-S2000 czytają pliki tzw. hi res 24bity/96kHz, tzn. że na wyjściu cyfrowym też jest tylko 24bity/96kHz ?

Czy może być inaczej ?

I użycie innego DACa może dać odczyt gęstszych formatów ?

Domyślam się ,ze raczej to mało prawdopodobne ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.