Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do Creek Destiny?

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Forumowiczów,

od paru tygodni jestem posiadaczem zestawu Creek Destiny. Tymczasowo gram na ESA Vivace (z poprzedniego zestawu).

Pokój ma około 18m2 i jest otwarty na kuchnię i przedpokój, więc użyteczny metraż jest większy, ale jest problem z dudnieniem (nowe mieszkania są fatalne).

Dlatego też postanowiłem kupić monitory do Creeka. Muzykę słucham spokojną (instrumentalną, filmową, lekki jazz, fajny wokal).

Poszukuję głośników z przyjemną, muzykalną i czytelną średnicą, łagodnymi wysokimi i z niezbyt dużą ilością niskich. Jeśli średnie niskie będę wyeksponowane do nawet dobrze.

Głośniki na pewno powinny być szybkie i energiczne. Promowane zestawienie z Eposami M22i jest dla mnie zbyt leniwe, choć bardzo ciekawe i muzykalne.

Głośników też nie mogę zbytnio odsunąć od tylnej ściany (max. 0,5 m pomiędzy tylną ścianką głośnika a ścianą).

Wstępnie pomyślałem o:

Xavian XN250

ESA Triton 1SE

ATC SCM 11 lub 19.

Będę wdzięczny za ukierunkowanie moich poszukiwań, bo i tak bez odsłuchów ani rusz.

Używki też wchodzą w rachubę. Co do nowych budżet najlepiej do 7-8 kPLN.

Pozdrawiam

Undziak

https://www.audiostereo.pl/topic/71286-jakie-monitory-do-creek-destiny/

Witam,

dla Xavianów XN 250 0,5 metra może być zbyt małą odległością, co prawda u mnie grają na mniejszej powierzchni ok. 14 m przy bardzo podobnej konfiguracji całego pomieszczenia (otwarte na kuchnię) nie mniej jednak dystans od ściany jest nieco większy. Ich czas wygrzewania znacznie przekracza podane przez producenta 200 godzin i może być przejściowy problem z kontrolą basu jeśli do odsłuchu weźmie się nowy egzemplarz. Później jest zdecydowanie lepiej przy czym basu, w tym niskiego będzie sporo.

Pozdrawiam

Wszystkie z wymienionych kolumn sa fajne tylko zachodzi pytanie jak zagraja z Creekiem w Twoim pomieszczeniu a to jak wrozenie z fusow.

Mam identyczne pomieszczenie ale nie otwarte na kuchnie i na dodatek super wytlumione wiec zazwyczaj gra wszystko co bym nie przytargal do domu (wielka zaleta).

Osobiscie zainteresowalbym sie Xavianem i ATC obie konstrukcje mi pasuja ,musisz tylko sprawdzic czy Creek pociagnie Xaviany bo lubia prad.

Swietne efekty z tanszym Creekiem uzyskalem ze starymi Castlami Pembroke i zdaniem wszystkich byl to dzwiek naprawde zacny w stosunku jakosci do ceny.

Z uzywek obstawiam Sonus Fabera np Minima Amator , Signum lub Dynaudio Contour 1.3 SE ,jesli pociagnie ww to moze byc ciekawie :)

robix

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje pomieszczenie oraz preferencje, zdecydowanie sugerowałbym zestaw Xaviana. Nie ma żadnych obaw, że Creek Destiny nie "pociągnie" Xavianów. Bardzo często taką konfigurację przygotowywałem, efekt jest naprawdę bardzo dobry. Czy jednak Tobie się spodoba - tu jest zawsze problem, gdyż jest to kwestia gustu. Proponuję odsłuch lub ewentualnie wypożyczenie zestawu do próby w Twoim pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do tego wzmacniacza dedykowany są kolumny Epos m22

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Xavian XN 250 to naprawdę świetny monitor,można go brać w ciemno.Słyszałem XN z Destiny właśnie w Q21,był to krótki odsłuch ale brzmiało fajnie.Co do samych XN to miałem je w domu przez dwa dni wraz z AP Tempo VI i ciężko było mi się zdecydować.Ostatecznie wybrałem Tempo ale XN zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie.

W ostatnich dniach, podczas poszukiwań monitorów, miałem możliwość posłuchania ATC SCM40. Słuchałem na Destiny. Dźwięk mnie niesamowicie urzekł, szybkość, naturalność, ta średnica itd. Sam się zdziwiłem, że nagle zmieniłem decyzje i wziąłem pod uwagę zakup jakby nie było podłogówek. Obudowa zamknięta robi swoje. Wydatek duży, ale na razie nie słyszałem niczego, co z Destiny zagrało tak fajnie. Wiele cech Creeka i ATC dopełniało się. Wiem, że w tej kombinacji Destiny jest słabszym elementem, ale co robić - zachorowałem na ATC 40. Odsłuchy w domu będę konieczne (mam nadziej, że mój nieszczęsny pokój "zaakceptuje" te głośniki).

Na razie nie słyszam dobrej alternatywy do ATC SCM 40 w połączeniu z Destiny. Taki rodzaj prezentacji to dla mnie cel.

Pozdr

Undziak

Warto ATC SCM40 skonfrontować z MA GS60

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Warto ATC SCM40 skonfrontować z MA GS60

W mojej opini ATC 40 kreuję kremową średnicę, coś czego szukam, pozostałe oba zakresy nie są nachalne. Nie słuchałem GS 60, ale krótki odsłuch GS10 z Roksanem zmęczył mnie (za dużo góry, dźwięk zbyt otwarty). Poza tym jak pisałem w pierwszym poście szukam monitorów, ale tutaj ATC 40 stały się wyjątkiem ze względu na obudowę zamkniętą i kontrolowany nienachalny bas. Muszę jeszcze to potwierdzić w moim pokoju. MA GS60 zapewne (zapewne bp nie słuchałem) szybko zmęczą mnie potęgą basu i na pewno będę miał mnóstwo dudnienia - niestety taki mam pokój (mieszkanie wynajmowane, nowe bloki, tragedia).

Undziak

Wszystkie z wymienionych kolumn sa fajne tylko zachodzi pytanie jak zagraja z Creekiem w Twoim pomieszczeniu a to jak wrozenie z fusow.

Mam identyczne pomieszczenie ale nie otwarte na kuchnie i na dodatek super wytlumione wiec zazwyczaj gra wszystko co bym nie przytargal do domu (wielka zaleta).

Osobiscie zainteresowalbym sie Xavianem i ATC obie konstrukcje mi pasuja ,musisz tylko sprawdzic czy Creek pociagnie Xaviany bo lubia prad.

Swietne efekty z tanszym Creekiem uzyskalem ze starymi Castlami Pembroke i zdaniem wszystkich byl to dzwiek naprawde zacny w stosunku jakosci do ceny.

Z uzywek obstawiam Sonus Fabera np Minima Amator , Signum lub Dynaudio Contour 1.3 SE ,jesli pociagnie ww to moze byc ciekawie :)

robix

Witam serdecznie osobiście proponowałbym Mistrale BOW 3 oraz ATC 11.

• 2 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio byłem zajęty odsłuchami. Miałem w domu ATC SCM40. Pisząc krótko - moje pomieszczenie jest cholernie złe i jestem wkurzony, że nie dało zagrać tym ATC. A w salonie audio grały tak dobrze... Wiem teraz, że chciałbym taki rodzaj prezentacji, naturalny, neutralny, szybki, energiczny, angażujący.

Zauważyłem, że wieczorami lubie cicho słuchać i potrzebne będą głośniki ciut łatwiejsze do napędzenia abym usłyszał wiecej detali wieczorem. Obudowa zamknięta ma swoje zalety, bas był tak zróżnicowany, punktowy, ale nie był suchy - dla mnie rewelacja. Problem był z przestrzenią, moje pomieszczenie wszystko psuło, także zniknęła ta frajda odsłuchu jaka była w salonie.

No cóż, szukam dalej. Widzę, że smiało mogę myśleć o podłogówkach ale o niezbyt obfitym basie. Swoją drogą, jak porównam parametry pasma dolnego ATC (48 Hz przy -6dB) i innych konstrukcji z bas reflexem to parametry ATC wydają się prawdziwe a reszta to żenujące dane.

Miałem też przyjemność posłuchać Xavian Gulietta - bardzo kulturalny dźwięk, ale jak dla mnie nie tak fajny jak ATC no i też wymagały prądu. Pokazywały swoje zalety przy głośniejszym słuchaniu.

Będę wdzięczny za kolejne propozycje. Może Spendory? Choćby model A5 a może droższy 8SE? Vandersterny 1C? A może jednak monitory?

Cenowo chciałbym do ok. 8kPLN, ale jeśli trzeba dołożyć to pomyślę nad małym kredytem.

Undziak

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio byłem zajęty odsłuchami. Miałem w domu ATC SCM40. Pisząc krótko - moje pomieszczenie jest cholernie złe i jestem wkurzony, że nie dało zagrać tym ATC. A w salonie audio grały tak dobrze... Wiem teraz, że chciałbym taki rodzaj prezentacji, naturalny, neutralny, szybki, energiczny, angażujący.

Zauważyłem, że wieczorami lubie cicho słuchać i potrzebne będą głośniki ciut łatwiejsze do napędzenia abym usłyszał wiecej detali wieczorem. Obudowa zamknięta ma swoje zalety, bas był tak zróżnicowany, punktowy, ale nie był suchy - dla mnie rewelacja. Problem był z przestrzenią, moje pomieszczenie wszystko psuło, także zniknęła ta frajda odsłuchu jaka była w salonie.

No cóż, szukam dalej. Widzę, że smiało mogę myśleć o podłogówkach ale o niezbyt obfitym basie. Swoją drogą, jak porównam parametry pasma dolnego ATC (48 Hz przy -6dB) i innych konstrukcji z bas reflexem to parametry ATC wydają się prawdziwe a reszta to żenujące dane.

Miałem też przyjemność posłuchać Xavian Gulietta - bardzo kulturalny dźwięk, ale jak dla mnie nie tak fajny jak ATC no i też wymagały prądu. Pokazywały swoje zalety przy głośniejszym słuchaniu.

Będę wdzięczny za kolejne propozycje. Może Spendory? Choćby model A5 a może droższy 8SE? Vandersterny 1C? A może jednak monitory?

Cenowo chciałbym do ok. 8kPLN, ale jeśli trzeba dołożyć to pomyślę nad małym kredytem.

Undziak

Sorry za poprzedni wpis coś mi się popierdzieliło.Undziak powiedz czy słuchałeś Xn 250 czy tylko Gulietty,ja słuchałem obu i XN zabrzmiał zdecydowanie lepiej.

Z moim Creekiem słuchałęm Gulietty. Ale XN 250 słuchaem, ale z innymi klockami. Obawiam się, że przy cichym słuchaniu nie będzie energii i detali z XN 250. Wiem, aby się przekonać trzeba posłuchać.

Witam. Sprobuj Audio Physic Yara Superior, trojdrozne podlogowki, swietna przestrzen, bardzo neutralny i szybki dzwiek. Muzykalne kolumienki. Punktowy bas, bas refleks w podstawie, wiec nie ma az takiego znaczenia jak daleko od tylnej sciany. Ja osobiscie mam jakies 60 cm i jest cool. Jedyny problem to to, ze glosniki basowe umiejcowione sa po bokach po obu stronach i dobrze gdy kolumny rowniez po bokach maja czym oddychac. Creek jest chyba raczej cieply z tego co slyszalem, powinien sie zgrac z AP.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Pewnie wielu mnie zaraz zaszczuje. Sprobuj Klipsch Heresy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam. Sprobuj Audio Physic Yara Superior, trojdrozne podlogowki, swietna przestrzen, bardzo neutralny i szybki dzwiek. Muzykalne kolumienki. Punktowy bas, bas refleks w podstawie, wiec nie ma az takiego znaczenia jak daleko od tylnej sciany. Ja osobiscie mam jakies 60 cm i jest cool. Jedyny problem to to, ze glosniki basowe umiejcowione sa po bokach po obu stronach i dobrze gdy kolumny rowniez po bokach maja czym oddychac. Creek jest chyba raczej cieply z tego co slyszalem, powinien sie zgrac z AP.

Hm... w gazetkach każdy zachwala AP a na na forum to już różnie bywa. Nie mam jakoś przekonania do głośników niskotonowych z boku. Wprawdzie niskie tony z teori nie mają swojego umiejscowienia, ale kiedyś słyszałem taką konstrukcją i nie przypadła mi do gustu. Muzykalność i szybkość to to czego szukam. Może być ciutko ciepła ale nie za dużo. Creek Destiny według mnie nie jest ciepły, jest po prostu melodyjny. Nikt mnie nie goni, będę odsłuchiwał i szukał. Kolejne odsłuchy w weekend.

Undziak

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Polapk ma ostatnią parę Paradigm Signature S2v2 w wysprzedażowej cenie. Do 10 000zł nie znam monitorów z lepszym czyli szybszym i lepiej kontrolowanym basem. Średnica i góra też jest bardzo dobra. Góra jest wyraźnie łagodniejsza niż z niższych serii Paradigm. Niestety pewnie nigdzie ich nie posłuchasz przed zakupem ani tez nowszego modelu S2v3. Większość sklepów nie wie, że to są naprawdę dobre kolumny :-) Osobiście miałem S4v2 kilka miesięcy w domu i nie jedna osoba która ich słuchała może powiedzieć, że bas taki jak z tych kolumn jest nieosiągalny dla większości konkurencji. Z odpowiednim piecem kontrola i szybkość jest perfekcyjna. Jeśli nie zagrały ATC SCM40 możesz zainteresować się SCM11 i też powinno być dobrze i raczej nie będzie dudnić bo -6dB przy 56Hz :D W pomieszczeniu 18m2 nie będzie się odczuwać braku zbytnio basu a ten który się pojawi będzie miał świetną jakość. Trzecia opcja jaką mogę Ci polecić na spróbowanie z małych podłogówek to Spendor A6. Warto spróbować bo te malutkie podłogówki są naprawdę przyjemne w odbiorze.

Witam !

W temacie jest o monitorach ale jeśli mogą być podłogowe to jak wyżej kolega radzi, Audio Physic Yara Superior. Sam posiadam takie zestawienie i szczerze polecam. Zresztą co ci szkodzi posłuchaj.

pozdrawiam Grzegorz

grzegorzlepek, Wojtek76 ja rozumiem, ze AP moga sie podobac i ze kazde kolumny trzeba sprawdzic w docelowym pomieszczeniu natomiast skoro nie zmiescily sie w 18mkw ATC z obudowa zamknieta to ciezko mi osobiscie sobie wyobrazic trojdrozne AP z dwoma basowcami z boku dodatkowo wentylowane BR (cale szczescie w dol). one moze zgrabnie i lekko wygladaja ale nikle szanse im daje, ze sie zmieszcza w takim pomieszczeniu. posluchac jak najbardziej zachecam...

Undziak, tez jestem na etapie drazenia tematu kolumn. mam bardzo podobne pomieszczenie 18mkw salonik plus 7 z boku aneks. mialem Spendory A6 - idelane do takiego metrazu, tylko czy przypadnie ci do gustu ich szkola grania (dzwiek plastyczny)? o bas nie ma obaw, konturowy, czytelny nawet dynamiczny. problem moze byc przy cichym sluchaniu jedynie.

na czwartek mam ustawke i zabieram do siebie Xaviany 250'tki. sluchajac w salonie audio forte sie spodobaly. jedynie martwie sie o bas. te kolumny maja go sporo. dzwiek sie pieknie odrywa od glosnikow natomiast bas konczyl sie w sasiednim pomieszczeniu mialem wrazenie. mam nadzieje, ze to wina pomieszczenia sklepu i u mnie zagraja proporcjonalnie do reszty.

ciekawe jak graja xaviany 270'tki w obudowie zamknietej?

Undziak mysle, ze powinienes wziac pod uwage podstawkowe ATC SCM 19

sledze watek ;)

pozdrawiam

Dla wyjaśnienia: pokój ma ok 18m2, ale jak pisałem w 1 poście jest otwarty na kuchnię i przedpokój, więć dźwięk chula po większej powierzchni, może dlatwgo mam jakieś takie dudnienie. ATC 40 pod tym względem były bardzo dobre, dzięki dobrej kontroli basu. One po prostu w tym moim pomieszczeniu nie dały tego dźwięku co w wiekszym salonie odsłuchowym (nie dały przestrzeni) ale jak dla mnie te głośniki są super.

Oczywiście skoro słuchałem ATC 40 to nie odrzucam podłogówek, które mają po prostu dobry kontrolowany bas, który się nie narzuca. Podkreślam, że lubie wieczorami słuchać cicho i na niskich poziomach głośności, chciałbym też mieć w miarę ekspresyjny i dynamiczny dźwięk. Zdecydowanie odrzucam leniwe głośniki.

Spendory mam na uwadze model A5 - jak posłucham to zdam relacje.

Dla wyjaśnienia: pokój ma ok 18m2, ale jak pisałem w 1 poście jest otwarty na kuchnię i przedpokój, więć dźwięk chula po większej powierzchni, może dlatwgo mam jakieś takie dudnienie. ATC 40 pod tym względem były bardzo dobre, dzięki dobrej kontroli basu. One po prostu w tym moim pomieszczeniu nie dały tego dźwięku co w wiekszym salonie odsłuchowym (nie dały przestrzeni) ale jak dla mnie te głośniki są super.

Oczywiście skoro słuchałem ATC 40 to nie odrzucam podłogówek, które mają po prostu dobry kontrolowany bas, który się nie narzuca. Podkreślam, że lubie wieczorami słuchać cicho i na niskich poziomach głośności, chciałbym też mieć w miarę ekspresyjny i dynamiczny dźwięk. Zdecydowanie odrzucam leniwe głośniki.

Spendory mam na uwadze model A5 - jak posłucham to zdam relacje.

Skoro pomieszczenie jest otwarte to może spróbować zestawienia monitorów z subem?

Teoretycznie rozwiązanie to powinno być optymalne - monitory dadzą dobrą przestrzeń i średnice a sub uzupełni najniższe częstotliwości i pozwoli na dopasowanie rozciągnięcia i natężenia do pokoju i upodobań. Pozostaje tylko kwestia dopasowania suba do monitorów.

Może warto spróbować np. monitorów Sonus Faber Concertino (chyba już nie produkowany) lub Audio Physic Step i dedykowane suby lub coś os specjalistów np. Velodyne lub REL.

witam jeżeli chodzi o creeka to bardzo dobrze spasuje się z kolumnami studia 16hertz modelem MIMO bądż tez większą konstrukcją MINAS ANOR szczerze polecam .

Dzięki za porady. Na razie zmęczony jestem poszukiwaniami. Muszę trochę odpocząć, bo ciągle coś czytam i jeżdżę. Jak do tej pory tylko ATC SCM40 dawały mi przyjemność z odsłuchu, ale moje pomieszczenie ich nie "akceptowało". Wiem, że szukam dźwięku spójnego, relaksujcego, muzykalnego, naturalnego i neutralego, nienachalnego (szczegóły w zakresie wysokich tonów pożądane, ale właśnie mają być delikatne), powinno być energicznie, z werwą. Z tego mojego krótkiego doświadczenia widzę, iż skuteczność głośników raczej powyżej 87dB i niezbyt kłopotliwe do napędzenia (wydajność prądowa wzmacniacza). Będę dalej szukał, może krótką przerwą sobie zrobię.

A myślałem, że będzie łatwiej... bo w końcu chciałem przeznaczyć większą kwotę. To jednak sztuka dobrać sytem dość dobrze i to pod swój gust.

Pozdr

Undziak

Może Quad 22L2? Albo 12L2 albo 21L2? Z pewnością nienachalne i naturalne. Ładnie zrobione wewnątrz i z zewnątrz jak za tą kasę. Problem jak ze wszystkimi - mianowicie czy z charakterystyką basu wpasują się w wymiary pomieszczenia/ całego mieszkania. Niestety składane w chinach, ale tanie za to. Wysokie tony miękkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.