Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba do redaktorow i sprzedawcow kabli

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu lat zglebiam metalurgie kabli audio i niedawno natrafilem na strone www.silveraudio.com ,zakladka faqs w ktorej mozemy sie dowiedziec,ze wszyscy producenci kabli podajacy czystosc srebra i miedzi 5N i wiecej to zwykli oszusci.Producent srebrnych kabli 4N poprosil konkurencyjne firmy o certyfikaty czystosci ich srebra i okazalo sie ze zadna ich nie ma!Za posrednictwem tego forum mam wielka prosbe do producentow kabli,redaktorow i sprzedawcow aby nie twierdzili ze kable: nordosta,tary labs,jorma design,audionovy i innych zrobione sa z miedzi oczystosci 8N,gigawata,xlo,cardasa itd z 6N i argentum ze srebra 5N.Uwazam ze uczciwosc wymaga zeby wszystkie firmy udostepnialy certyfikaty czystosci metalu,miejsce i sposob badania.Dodam ze krzem na prosesory ma czystosc 6N i jest monokrysztalem.Czy ktos wie ile jest fabryk potrafiacych uzyskac tak czysty krzem i ile to kosztuje?Moze ktos na audio show zapyta sie wystawiajacych kable na jakiej podstawie podaja czystosc miedzi?Czy jest jakis producent ktory udowodni podawana przez siebie czystosc miedzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd.

Spadaj trolu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś nabyłem w drodze losowania sieciówkę Argentum, i owszem, w pudełku z przewodem był certyfikat, jeśli dobrze pamiętam Okręgowego Urzędu Probierczego w Krakowie (oddział G.U.M.).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To zacznij zgłebiać rafinacę metali szlachetnych, a nie kabli być może wtedy twoja wiedza będzie ci pozwalała na takie pomówienia. Firma silveraudio robi kable z czystego srebra, ale jakość tego srebra jest przemysłowa(że tak brzydko powiem) 99,99 czyli 4N takiej jakości srebro kupisz wszędzie bez problemu Skład chemiczny:

Ag min. 99,99%

Cu ≤ 80 ppm

Pb ≤ 10 ppm

Fe ≤ 10 ppm

Zn ≤ 10 ppm

Czy myślisz że pisali do wszystkich producentów na świecie, bo ja szczerze wątpię tym bardziej, że ich rynkiem jest głównie Ameryka Pn. Co do srebra czyste srebro wysokiej jakości zawiera od 99.9% 3N do 99.999% 5N i powyżej, srebro 5N np. używane jest w medycynie, tak więc nie ma problemu z jego zamówieniem czy zakupem, ale nikt dla ciebie nie zrafinuje srebra na 5N bo potrzebujesz 200gram czy 1kg za kabel, ale jeśli chcesz 10kg to jestem w stanie jak dobrze zapłacisz, załatwić ci w drucie o średnicy jakiej chcesz. Co do certyfikatów to otrzymujesz przy kupnie srebra i jest to gwarancja np. takiego KGHM gdyby firma sprzedająca srebro jakości 4N wystawiła certyfikat na 5N, bardzo szybko nie było by jej na rynku. Tak więc każda firma produkująca cokolwiek ze srebra czy kable czy styki, na podstawie certyfikatu zakupu ma prawo do wystawienia certyfikatu lub jak to robi Argentum poprzez Urząd Probierczy.

Mam jakiś kabel Cu 6mm2 o czystości 5N. Podobno to najczystsza miedź dostępna na rynku hurtowym…

Co do srebra. 99,99 to bardzo czyste srebro. Używam. Z czystszym są problemy z zakupem. Prosiłbym o link gdzie można zakupić coś lepszego. Potrzebuję niewiele drutu Ag o średnicy 2mm.

99,99 to bardzo czyste srebro i tego nie podważam sam używam;) 99,999 tylko w hurtowych ilościach i z chęcią sam chciałbym kontakt, gdzie można kupić mniej niż 1kg:)

Pozdrawiam

Jezeli za odkrycie ze producenci kabli sa oszustami nazywa sie mnie trolem to jest to bardzo ciekawe.Jezeli ktorykolwiek sprzedawca twierdzi,ze jego kable sa z miedzi 8N lub srebra 6N niech to udowodni,ja twierdze ze z przyczyn czysto tecznicznych jest to niemozliwe i mozna to udowodnic-koszt analizy 200zl.Urzad probierczy nie jest w stanie zmierzyc 4N a co dopiero 5N.Powolywanie sie na kghm jest smieszne, ich laboratorium nie jest wstanie zmierzyc 5N (dzwonilem)to jak moga robic srebro 5N nie mogac tego zmierzyc?Jezeli ktos nie wie to czystosc 6N -krzemu na procesory jest uzyskiwana w kosmicznych laboratoriach,a gdzie produkuje sie miedz 8N i srebro 6N do audiofilskich kabli?Szukalem w googlach i jakos nic nie znalazlem,nie oglaszaja sie produkujac tyle ton?

...i co z tego, że Pan Szafraniec z Argentum chwali się certyfikatem.

Przecież to tez może być lipa. Kto wie co za próbkę wysłał do badań a co wkłada do kabli.

Z jego certyfikatu wynika tylko tyle, że przesłał srebrny drut do analizy.

Analiza dowodzi: Tak to srebrny drut."Srebro 999" cokolwiek to znaczy.

Kupiłem kiedyś kable tego producenta, osobiście nie byłem zadowolony.

Kumpel jest zadowolony, ale chyba dlatego, ze dostał je za darmo ode mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli za odkrycie ze producenci kabli sa oszustami nazywa sie mnie trolem to jest to bardzo ciekawe.Jezeli ktorykolwiek sprzedawca twierdzi,ze jego kable sa z miedzi 8N lub srebra 6N niech to udowodni,ja twierdze ze z przyczyn czysto tecznicznych jest to niemozliwe i mozna to udowodnic-koszt analizy 200zl.Urzad probierczy nie jest w stanie zmierzyc 4N a co dopiero 5N.Powolywanie sie na kghm jest smieszne, ich laboratorium nie jest wstanie zmierzyc 5N (dzwonilem)to jak moga robic srebro 5N nie mogac tego zmierzyc?Jezeli ktos nie wie to czystosc 6N -krzemu na procesory jest uzyskiwana w kosmicznych laboratoriach,a gdzie produkuje sie miedz 8N i srebro 6N do audiofilskich kabli?Szukalem w googlach i jakos nic nie znalazlem,nie oglaszaja sie produkujac tyle ton?

Jesteś zywkłym TROLEM - podawałem Ci już w innym wątku adresy do:

- producentów np miedzi 8N. I to nie jakiś chińskich firemek tylko duzych graczy

- oficjalnych opracowań naukowych związanych ze stopami np. 8N (z konferencji naukowych, a nie od producentów Audio)

Poszukaj TROLU.

Ale lepiej założyć nowy TROLARSKI, wątek i odreagowywać swoje zaśniedziałe kable mózgowe...

System gra dobrze, albo nie....

...i co z tego, że Pan Szafraniec z Argentum chwali się certyfikatem.

Przecież to tez może być lipa. Kto wie co za próbkę wysłał do badań a co wkłada do kabli.

Z jego certyfikatu wynika tylko tyle, że przesłał srebrny drut do analizy.

Analiza dowodzi: Tak to srebrny drut."Srebro 999" cokolwiek to znaczy.

Kupiłem kiedyś kable tego producenta, osobiście nie byłem zadowolony.

Kumpel jest zadowolony, ale chyba dlatego, ze dostał je za darmo ode mnie.

Ale chwali mu się, że próbom poddaje drut po przeciaganiu, a nie śrut.

Niewielu tak robi. A co do Twoich doswiadczeń, srebro nie w kazdym systemie sie sprawdzi.

Ja tez nie lubię srebrnych kabli.

W wywiadzie jakiego udzielił Bill Low z firmy AudioQuest (opublikowanym w Audio chyba 15 lat temu) pada z jego ust stwierdzenie, że czystości miedzi większej niż 6N nie da się zmierzyć. Tak więc twoje apele do prasy są lekko nie trafione, bo PRASA takie pytanie zadała już 15 lat temu, a uzyskaną odpowiedź opublikowała.

Niemniej jednak było to 15 lat temu, możliwe więc że technologia rafinacji miedzi posunęła się od tego czasu na tyle, że obecnie uzyskanie większych czystości jest już technologicznie możliwe.

Tyle tytułem odpowiedzi na twoje pytanie, odpowiedzi nie ukrywam skierowanej bardziej do innych niż do Ciebie, bo Ty masz w zwyczaju rozpoczynać kontrowersyjne tematy i potem się w nich nigdy nie udzielasz.

W mojej książce figurujesz niestety jako klasyczny Troll.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Ale chwali mu się, że próbom poddaje drut po przeciaganiu, a nie śrut."

...a to niby czemu?

W każdej chili mogę sobie kupi kawałek drutu złotniczo-jubilerskiego i wysłać go do "analizy".

Otrzymam identyczne kwity jakimi chwali się właściciel firmy Argentum.

Drut do nabycia w setkach sklepów w internecie.

Na litość Boską kto wierzy w taką ściemę?

A tak poważnie to nawet niech Argentum ma te swoje "potwierdzenia jakości".

Rożnica w przewodzeniu między srebrem a miedzią to 3%.

ile między srebrem z certyfikatem i bez certyfikatu...0000,1%?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem sie kiedyś nad tym. I raczej nie chodzi tutaj o konduktywność, która się niejako przekłada na rezystancję. Tutaj większy wpływ ma przekrój i długość kabla. Jeżeli w materiale jest jakiś wpływ to stawiałbym raczej na jakieś "mikrozjawiska". Np efekt naskórkowości (różny w srebrze i miedzi), a jeżeli chodzi o czystość cóż może jakieś szumy, zniekształcenia. Moja wiedza tak daleko niesięga, ale coś jest na rzeczy, bo właściwości fizyczno-mechaniczne pomiędzy miedzią np. 4N a 7N lub 8N są już dosyć istotne. Jest opracowanie na ten temat w jednym z linków jakie keidyś podawałem. Rzecz tyczyła się baterii słonecznych o ile dobrze pamiętam...

Zdaje się, że jedynym potwierdzonym producentem ultra-czystej miedzi do zastosowań w elektronice jest japoński Nippon Mining & Metals oraz jej spółka-córka Nikko Shoji.

Na swojej stronie Acrolink informuje, że używa ich metali do produkcji kabli o czystości 6N oraz 7N.

Być może się mylę, ale zdaje się, że miedź 4N jest całkowicie wystarczająca do zastosowań w elekronice. Tym bardziej, że miedzi 4N używa się powszechnie w połączeniach wewnątrz urządzeń audio. Nic mi nie wiadomo, aby stosowano tam miedź o wyższej czystości (?).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bo nie ma potrzeby stosować czystszej.

Mniemam, że nie ma obecnie problemu uzyskiwać czystości dość znacznych w małych próbkach i po wysokich kosztach. Choćby poprzez jakieś procesy krystalizacji w neutralnych atmosferach, ble, ble,…

Tylko nie ma żadnego uzasadnienia niż eksperymentalne dla takich czystych metali. O przepraszam, w medycynie jest. Do sporządzania choćby roztworów koloidalnych… im mniej obcych wtrąceń tym lepiej.

Miałem się już nie odzywać w tym wątku, gdyż uważam go za zwykłe bicie piany ale zrobię to po raz ostatni.

Powolywanie sie na kghm jest smieszne, ich laboratorium nie jest wstanie zmierzyc 5N (dzwonilem)to jak moga robic srebro 5N nie mogac tego zmierzyc?Jezeli ktos nie wie to czystosc 6N -krzemu na procesory jest uzyskiwana w kosmicznych laboratoriach,a gdzie produkuje sie miedz 8N i srebro 6N do audiofilskich kabli?Szukalem w googlach i jakos nic nie znalazlem,nie oglaszaja sie produkujac tyle ton?

Gdybyś dokładnie przeczytał to co napisałem, a nie napisałem że KGHM produkuje srebro 5N lecz gdyby firma jak KGHM produkująca srebro 4N wystawiła certyfikat na coś lepszego jak 5N, znikła by z rynku choćby ze wzgledu na stracenie RENOMY jaką posiada gdyż ich srebro 99,99 4N sprzedawane jest na całym świecie i być może silveraudio używa srebra z Polski;). Nie wiem gdzie produkuje się miedź 8N czy srebro 6N być może też w kosmicznych laboratoriach lecz wiem, że 5N jest produkowane jako znawca metalurgii powinnieneś o tym wiedzieć i nie powoływać się na niesprawdzone wiadomości firmy, która sama nie pokazuje certyfikatu na kable 4N co nie powinno być problemem (przynajmniej ja nie znalazłem) a wymaga tego od innych. A jeśli 5N jest do zdobycia to chyba logicznym jest, że jeśli jakaś firma będzie chciała wykonać z tego kabel lub zegarek jest to możliwe.

Ile mialoby kosztowac te 10kg srebra 5N bo cena 4N to 24,75 USD za uncje i najwazniejsze gdzie i na jakim spektrometrze byla badana czystosc?

Różnica w cenie między 4N a 5N na początku tego roku, wynosiła +/- 10 USD, 5N w postaci pyłu(proszku) zamawiała to firma w której pracuje kolega z jakiegoś laboratorium z Anglii. Na resztę pytania nie odpowiem, bo to jak bym ciebie zapytał w jakim laboratorium silveraudio bada swoje próbki i na jakim spekrometrze na 100% to wiesz.

Bo nie ma potrzeby stosować czystszej.

Tylko nie ma żadnego uzasadnienia niż eksperymentalne dla takich czystych metali. O przepraszam, w medycynie jest. Do sporządzania choćby roztworów koloidalnych… im mniej obcych wtrąceń tym lepiej.

I tu się zgadzam w 100%. Na tym zakończę, bo sam słucham na miedzi beztlenowej, nic więcej mi nie trzeba;)

Pozdrawiam

"I tu się zgadzam w 100%. Na tym zakończę, bo sam słucham na miedzi beztlenowej, nic więcej mi nie trzeba;)"

To, ze nie jesteś wymagający nie dowodzi słuszności stosowania bardzo czystych metali w okablowaniach.

Są tacy, znam osobiście, twierdzą że maluch to doskonałe auto. przewozi ludzi z punktu A do B. Przy tym niewiele kosztuje, ma niskie koszty eksploatacji, wszędzie się zmieści...itd.

Taki Fiat 126p to właśnie przypomina mi twoje kable...IDEALNE

"I tu się zgadzam w 100%. Na tym zakończę, bo sam słucham na miedzi beztlenowej, nic więcej mi nie trzeba;)"

To, ze nie jesteś wymagający nie dowodzi słuszności stosowania bardzo czystych metali w okablowaniach.

Są tacy, znam osobiście, twierdzą że maluch to doskonałe auto. przewozi ludzi z punktu A do B. Przy tym niewiele kosztuje, ma niskie koszty eksploatacji, wszędzie się zmieści...itd.

Taki Fiat 126p to właśnie przypomina mi twoje kable...IDEALNE

Takie porównanie z samochodami jest całkowicie nietrafione ... chyba że twierdzisz jakoby w Fiacie 126p był taki sam poziom hałasu przy prędkości powiedzmy 100 Km/h jak w np. Audi A3 . Lub że owy fiat od 0 do 100 przyspiesza tak samo jak owy Audi A3 .

Kyle

Porównanie jest całkowicie trafne.

Miałem malucha, teraz mam Toyotę.

Miałem kable z metra cięte, teraz mam audiofilskie.

W obu przypadkach zauważyłem różnice. Co ci się nie podoba w moim porównaniu?

Porównania z samochodami to sobie już tutaj darujcie, bo lista czynników które się w samochodach porównuje byłaby bardzo długa, a do tego samochody ocenia się przez pryzmat przeznaczenia do różnych zastosowań a tutaj jedynym istotnym kryterium porównawczym podlegającym ocenie jest odsłuch porównawczy i nic więcej. I każde inne przykłady porównań to jest celowa manipulacja psychologiczna i socjotechnika która niestety tutaj najczęściej gra pierwsze skrzypce.

Porównania z samochodami to sobie już tutaj darujcie, bo lista czynników które się w samochodach porównuje byłaby bardzo długa, a do tego samochody ocenia się przez pryzmat przeznaczenia do różnych zastosowań a tutaj jedynym istotnym kryterium porównawczym podlegającym ocenie jest odsłuch porównawczy i nic więcej. I każde inne przykłady porównań to jest celowa manipulacja psychologiczna i socjotechnika która niestety tutaj najczęściej gra pierwsze skrzypce.

Zgadzam się w 100% .

Zdaje się, że jedynym potwierdzonym producentem ultra-czystej miedzi do zastosowań w elektronice jest japoński Nippon Mining & Metals oraz jej spółka-córka Nikko Shoji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Między innymi te linki podawałem w innym wątku. W Japonii, chyba zresztą nawet ta sama firma, są wstanie uzyskać metale o czystości nawet do 10N, (miedź chyba do 8N jak dobrze pamiętam). Ale to raczej nie idze na kable Audio tylko do innych zastosowań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego jestem trolem?Bo chce sie od 10-u lat dowiedziec co jest w kablach audio i jakos nie moge?Jak by sie czul wlasciciel kabli w cenie auta gdyby sie dowiedzial ze w srodku ma druty ze sklepu elektrycznego?Dlaczego najlepsze (najdrozsze) kable kondo i AN robione sa z PRZEMYSLOWEGO srebra 4N i transparenta z miedzi 5N a audionovy,alpharda z 8N i silent wire z 9N?Inzynier transparenta twierdzil w wywiadzie dla audio-wideo ze nie da sie zmierzyc czystosci ponad 5N co nie jest prawda bo juz dawno mierzono czystosc germanu 8N a w googlach mozna znalezc polski patent z 1980r! na produkcje srebra 6N.Powolywanie sie na japonska fabryke miedzi 9N (dlaczego link przestal dzialac?)jest niepowazne bo nie ma tam najwazniejszej informacji -ceny.Jestem prawie pewny ze tak czysta miedz jest drozsza od platyny,wiec ile kosztowalby taki kabel?Wyzej podany acrolink jest jedynym ! jaki znalazlem producentem ktory podaje wyniki zanieczyszczen miedzi zrobionych spektrometrem masowym GD-MS (szukam takiego w Polsce,moze ktos wie gdzie taki jest?).Co stoi na przeszkodzie dystrybutorow i sprzedawcow wyslac e-maila do producentow i poprosic o wykonanie takiej analizy?

'marianek'

Dlaczego jestem trolem?Bo chce sie od 10-u lat dowiedziec co jest w kablach audio i jakos nie moge?Jak by sie czul wlasciciel kabli w cenie auta gdyby sie dowiedzial ze w srodku ma druty ze sklepu elektrycznego?

...masz racje tylko jesli nawet odkryje, ze w kablu nie ma czystej miedzi tylko sznurowadlo z lewego buta,

a mimo to kabel gra dobrze albo rewelacyjnie to nie bedzie szkoda wydanych pieniedzy. Co by tam w nim nie bylo

to placimy za pewnego rodzaju geniusz tych, ktorzy to zrobili i tak chyba juz pozostanie.

Jestesmy na kazdym kroku i na wszystkim poczawszy od chleba , a skonczywszy nie wiem na czym ...oszukiwani i nie zmieni to postaci rzeczy, ze ten chleb musimy kupic i go jesc. Tak ten swiat jest skonstruowany; oni nas, my innych robimy w trabe i tego nie zmienisz. Raczej starac sie, zeby jak najmniej zaplacic bo ceny polskich dystrybutorow przescignely zachodnie, a zarobki? to ktora czesc tamtych?

Odpusc sobie... bo sie nie dowiesz, a jak na cos natrafisz interesujacego to moze byc tak, ze poprosza, zebys przestal dla swojego dobra....

Po dokladnym sprawdzeniu okazalo sie ze kghm i instytut metali niezelaznych w Gliwicach jest w stanie zmierzyc czystosc miedzi 5N i srebra 5N a mennica srebra 5N wiec jak ktos rafinuje elektrolitycznie te metale nie ma problemu zeby zmierzyc czystosc.Jezeli japonska fabryka nippon produkuje miedz 9N to czy jakis producent albo forumowicz nie bylby zainteresowany kupnem jednej szpuli bo ja bym chetnie odkupil kilka metrow?

Wyprodukowanie kabla o czystości 99,999 (5N), a raczej o brudności 0,001 kosztuje x. Wyprodukowanie kabla o brudności 0,0001 kosztuje już wielokrotnie więcej. Od brudności 0,001 koszty rosną w przybliżeniu wykładniczo.

A więc koszt materiału o brudności 0,0000001 (9N) byłby gigantyczny! Nie mówiąc już o tym, że podczas ciągnięcia (proces produkcji drutu/drucików) dochodziłoby do zanieczyszczeń wtórnych powierzchniowych.

Marianek.

A co daje taka czysta miedź?

Im czystsza miedz tym lepsza przewodnosc -dlatego w promach kosmicznych,samolotach wojskowych a nawet w wyczynowych autach stosuje sie kable z bardzo czystej miedzi zeby byly ciensze (lzejsze)bo tam kazdy gram jest na wage zlota.W samolocie klasy 767 jest 10 ton! kabli i to z miedzi srebrzonej zeby sie nie utlenialy.Dlatego jestem bardzo ciekawy gdzie i za ile kupuja drut firmy audiofilskie,dlaczego w googlach nie mozna znalezc ceny miedzi 6N o srebrze 6N nie wspominajac?

Aaaaa… chodzi o wagę.

Nie mam czasu. Robie projekt w tzw. międzyczasie przełączając się na AS. Ale proponuję przeliczyć jaki zysk na masie okablowania byłby gdyby zamiast 4N zastosować 5N. Żaden. Więcej zyska się na materiale izolacji.

I co tak wszyscy z tymi promami? Ktoś to widział?

Panowie, co za różnica, czy da się zmierzyć czystość 4N czy 6N? Lepiej odpowiedzcie sobie sami - jakie to ma znaczenie dla przewodzenia i jak bardzo zwiększa się rezystancja :-) Konkretnie o ile procent zwiększa się rezystancja na odcinku 1m kabla np. o przekroju 4mm2 ? :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.