Skocz do zawartości
IGNORED

Plazmy. Czy obecnie jest jeszcze sens interesować się?

profee

Rekomendowane odpowiedzi

kontrast wpływa w stopniu śmiesznie niskim, czerń regulujesz przede wszystkim parametrem jasności ewentualnie tym podświetleniem lamp, które wpływa zarówno na czerń jak i na biel, jak zjedziesz z podświetleniem lamp to musisz zwiększyć jasność żeby skala szarości była taka jak powinna

ja u siebie na LCD nie zauważyłem żadnego wpływu podświetlenia na głębokość czerni, owszem czerń spada ale tylko do momentu fizycznej możliwości wyświetlania czerni przez panel, potem ani drgnie, jedynie detale z ciemnych scen uciekają

"regulacja czerni" - nic mi to nie mówi, nie wiem jakie konkretnie parametry są tam zmieniane

w sumie to monitory mnie nie interesują, nadal piszesz o LCD w kontekście swojego monitora czy już masz tv ?

Zupełnie nie ważne czy było to równo 1080 (bo nie było) ... istotne jest że było to wyraźnie więcej niż PAL, więc uzyskanie na CRT 1920x1080 to pikuś (z resztą tyle ciągnął mój stary CRT 19" monitor).

ps. oczywiście jak to na CRT ostrość nie była idealna ... CRT z resztą daleko było do ideału, ale widzę niektórzy mają astronomiczny sentyment do przeszłości i tego co było

Ale przyznaj, ze z CRT TV nie było tej całej komedii z kalibracja przez klienta. Kineskopy osignęły taki poziom trwałości parametrów, że nie było to potrzebne. Te skromne mozliwości wpływu jakie miał użytkownik wystarczały. Sam eksploataowałem Balupunkta z doskonałym 63cm kineskopem Videocolor przez 20 lat. Zdechł on był na trafopowielacz, ale do końca było zero problemów ze zbieżnościa kolorów czy flesh color.

Wyczytałem gdzieś, ze gamma to jest funkcja korekcyjna pozwalajca wyświetlać na LCD i innych niecrt, materiał robiony wciaż tak jakby miał być wyświetlany na CRT TV. Co ty na to?

A, i jeszcze jedno: Być może mógłbym mieć dostęp do spektrofotometru Macbeth-Gretag. Dlatego jestem zainteresowany jaka jest typowa procedura kalibracji z użyciem tego sprzętu. Może mógłbyś skierować mnie do jakiejś literatury czy coś...

Kurde, myślałem że wszyscy dyskutanci mają chociaż w domu TV. LCD lub plazmę, ale TV i własne doświadczenia z oglądania filmów. Czy jest inaczej?

Wątek nie dotyczy monitorów komputerowych, zakładka przypomnę kino domowe.

ja u siebie na LCD nie zauważyłem żadnego wpływu podświetlenia na głębokość czerni

Masz spaprany LCD bez regulacji mocy lamp (były takie produkty które regulowały jasność przez przycinanie samą matrycą).

"regulacja czerni" - nic mi to nie mówi, nie wiem jakie konkretnie parametry są tam zmieniane

Jest zmieniany tylko jeden parametr ... kolor czarny (0,0,0) staje się coraz jaśniejszy.

w sumie to monitory mnie nie interesują, nadal piszesz o LCD w kontekście swojego monitora czy już masz tv ?

Na TV i monitorze jest identycznie.

A, i jeszcze jedno: Być może mógłbym mieć dostęp do spektrofotometru Macbeth-Gretag. Dlatego jestem zainteresowany jaka jest typowa procedura kalibracji z użyciem tego sprzętu. Może mógłbyś skierować mnie do jakiejś literatury czy coś...

Najpierw ustawiasz wszystko na natywne - czyli max kontrast bez przepaleń barw. Różnie to jest na różnych wyświetlaczach ... na EIZO oznacza to kontrast na 50 i R G B po 100.

Jeśli będziesz miał standardowe oprogramowanie Xrite to procedura zaczyna się od ustawienia temp. barwowej. Tak zmniejszasz wagi R/G/B by osiągnąć 6500K, ale zrób to tak by jeden z kanałów (R lub G lub B) był na natywnym (czyli np. R 100% , G 89 , B 98 - jednak która u Ciebie będzie na max to już zależy od wyświetlacza)

Ale przyznaj, ze z CRT TV nie było tej całej komedii z kalibracja przez klienta. Kineskopy osignęły taki poziom trwałości parametrów,

Była jazda z temp. barwową większa niż na LCD (LCD stabilniej trzymają parametry).

Kyle, no nie rób sobie jaj, na serio oglądasz na monitorze do peceta i na tej podstawie głosisz te swoje mądrości?

O jeju, to byłby numer. :D

Czyli w końcu doszliśmy do porozumienia który wyświetlacz ma lepszą czerń?

O jeju, to byłby numer. :D

Czyli w końcu doszliśmy do porozumienia który wyświetlacz ma lepszą czerń?

Pomiary wskazują na plazmę, ale Kyle twierdzi że ... no właśnie, nie wiem w sumie co twierdzi, bo tylko kluczy i teoretyzuje.

Można przejść do rozdzielczości obrazu ruchomego. Ponownie przewaga plazm.

Pomiary wskazują na plazmę, ale Kyle twierdzi że ... no właśnie, nie wiem w sumie co twierdzi, bo tylko kluczy i teoretyzuje.

Można przejść do rozdzielczości obrazu ruchomego. Ponownie przewaga plazm.

Proszę bardzo, oto pomiary:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... plazma Panasonic TX-P42GT20 ma kontrast 2682:1 i czerń 0,07cd a LCD Samsung LE40C630 ma kontrast 4181:1 i czerń 0,04 cd - pokaż mi tą "przewagę plazm" x-P

Ukryta Zawartość

Odpowiedz na pytanie pls.

A jest sens dyskutować z takim fanatykiem jak Ty ? ... najpierw piszesz że "w pomiarach plazma wygrywa" a jak podaję konkretne pomiary gdzie plazma leży i kwiczy to Twój następny post ma treść :"Odpowiedz na pytanie pls." - LOL

Mczaj a może zróbmy tak:

1.LCD jest lepsze od plazmy w zakresie mocniejszej luminancji.

2. j.w , lepszej czerni.

3. j.w , lepszych kątów widzenia.

4. j.w , poboru prądu.

5. j.w , lepszego odwzorowania kolorów.

6. j.w , ostrzejszego obrazu.

7. j.w , lepszej rozdzielczości w ruchu.

8. j.w , w czym jeszcze?

9. Ale LCD nie jest lepszy w zakresie naturalności wyświetlanego obrazu.

Proszę bardzo, oto pomiary:

Ukryta Zawartość

... plazma Panasonic TX-P42GT20 ma kontrast 2682:1 i czerń 0,07cd a LCD Samsung LE40C630 ma kontrast 4181:1 i czerń 0,04 cd - pokaż mi tą "przewagę plazm" x-P

Ta strona to chyba ściema, dlaczego?, po pierwsze napisane jest że plazma ma kąty patrzenia 178 stopni co jest bzdurą.

Po drugie, jeśli plazma ma kontrast 5 000 000:1 to jakim cudem ma gorszą czerń.

Po trzecie, wyżej pisałeś (kyle) że gama nie zależy od luminancji, a w tym teście jak byk luminancja jest odniesiona do gamy.

Ukryta Zawartość

Masz spaprany LCD bez regulacji mocy lamp (były takie produkty które regulowały jasność przez przycinanie samą matrycą).

Jest zmieniany tylko jeden parametr ... kolor czarny (0,0,0) staje się coraz jaśniejszy.

Na TV i monitorze jest identycznie.

Najpierw ustawiasz wszystko na natywne - czyli max kontrast bez przepaleń barw. Różnie to jest na różnych wyświetlaczach ... na EIZO oznacza to kontrast na 50 i R G B po 100.

Jeśli będziesz miał standardowe oprogramowanie Xrite to procedura zaczyna się od ustawienia temp. barwowej. Tak zmniejszasz wagi R/G/B by osiągnąć 6500K, ale zrób to tak by jeden z kanałów (R lub G lub B) był na natywnym (czyli np. R 100% , G 89 , B 98 - jednak która u Ciebie będzie na max to już zależy od wyświetlacza)

Była jazda z temp. barwową większa niż na LCD (LCD stabilniej trzymają parametry).

Czyli monitor PC.

Ok. Nie mam więcej pytań.

Czyli skończyły Ci się argumenty. OK. Nie mam więcej pytań.

Ta strona to chyba ściema, dlaczego?, po pierwsze napisane jest że plazma ma kąty patrzenia 178 stopni co jest bzdurą.

Po drugie, jeśli plazma ma kontrast 5 000 000:1 to jakim cudem ma gorszą czerń.

Po trzecie, wyżej pisałeś (kyle) że gama nie zależy od luminancji, a w tym teście jak byk luminancja jest odniesiona do gamy.

Te 5 mln.:1 to przepisane cyferki ze spec. ... a gorsza czerń i co za tym idzie kontrast na plazmie w pomiarach pokazuje w jakim świecie fantazji żyją producenci plazm.

Kolejna sprawa to gamma i luminacja - pokaż mi w którym miejscu jest jakieś odniesienie jasności maksymalnej, kontrastu do gammy.

Czyli skończyły Ci się argumenty. OK. Nie mam więcej pytań.

Te 5 mln.:1 to przepisane cyferki ze spec. ... a gorsza czerń i co za tym idzie kontrast na plazmie w pomiarach pokazuje w jakim świecie fantazji żyją producenci plazm.

Kolejna sprawa to gamma i luminacja - pokaż mi w którym miejscu jest jakieś odniesienie jasności maksymalnej, kontrastu do gammy.

Nie napiszesz bo nie masz.

A co to jest luminancja i gama?

Nie napiszesz bo nie masz.

A co to jest luminancja i gama?

I jeszcze jedno widać że edytujesz więc się mylisz , inaczej napisałeś przedtem i inaczej jest teraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno widać że edytujesz więc się mylisz , inaczej napisałeś przedtem i inaczej jest teraz.

Przynajmniej poprawiam swoje ew. literówki, a nie zostawiam takiego syfu jak np. Ty ( gama vs. gamma )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edycja nie pozwala skasowac posta stad Przepraszam za ostatni post.

Chciałem podziękować Kyle za pomoc. Dziękuję :-))

A podszczypywaniem przez ignorantów sie nie przejmuj. Oni tak musza bo też chca pogadać a nic innego jak zaczepki im nie zostaje, gdyż merytoryka jest poza ich zasięgiem.

Dobrej nocy wszystkim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przynajmniej poprawiam swoje ew. literówki, a nie zostawiam takiego syfu jak np. Ty ( gama vs. gamma )

kyle podał linka co to jest gama w TV, otwieram i czytam : Gama - jest to skala muzyczna, zaczynająca się od dowolnego dźwięku określanego jako pryma powstałej tonacji.

Kyle brawo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kyle podał linka co to jest gama w TV, otwieram i czytam : Gama - jest to skala muzyczna, zaczynająca się od dowolnego dźwięku określanego jako pryma powstałej tonacji.

Kyle brawo.

"Fajnie" że jeszcze nie skumałeś dla czego podałem definicję gamy (nie mającej oczywiście z obrazem nic wspólnego).

"Fajnie" że jeszcze nie skumałeś dla czego podałem definicję gamy (nie mającej oczywiście z obrazem nic wspólnego).

Bo się pomyliłeś, bo wyszukujesz w necie na temat LCD i plazm, i tylko w necie.

Edycja nie pozwala skasowac posta stad Przepraszam za ostatni post.

Chciałem podziękować Kyle za pomoc. Dziękuję :-))

A podszczypywaniem przez ignorantów sie nie przejmuj. Oni tak musza bo też chca pogadać a nic innego jak zaczepki im nie zostaje, gdyż merytoryka jest poza ich zasięgiem.

Dobrej nocy wszystkim.

Zastanawiam się jak dużą siłę przebicia ma Kyle skoro inni dają się nabierać.

...Wyczytałem gdzieś, ze gamma to jest funkcja korekcyjna pozwalajca wyświetlać na LCD i innych niecrt, materiał robiony wciaż tak jakby miał być wyświetlany na CRT TV...

Tylko że nie jest to spowodowane wyższością CRT, a zaszłością technologiczną, czyli nieliniową charakterystyką lampy obrazowej (kineskopu)... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jak dzieci w piaskownicy.

Odkrywacie (często błędnie), co opisane rzeczowo itp. .

Jedno dziecko odkrywa że jego babka z piasku lepsza:

Ukryta Zawartość

...drugie odkrywa że jednak jego lepsza:

Ukryta Zawartość

i tak klepią łopatkami po piasku, zamiast np. z tego skorzystać:

Ukryta Zawartość

Dla przykładu - Kto z Was zmierzył tę nieliniowa gammę z ekranu (i czym)?

--------------

Ps - nie zapomnijcie potem piasek do piaskownicy wsypać (coście przez 6stron wysypywali).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam w dupie trendy rynkowe, to że np. przeciętny Kowalski kupuje LCD.

Ja mam w dokładnie tym samym miejscu te wszystkie wydumane w zaciszu laboratorium teoryjki, naturalne ustawienia, kalibracje, wzorcowe trójkąty barw, poziom bieli i czerni, gamuty, gammy, zalecane wysycenie kolorów i co tam jeszcze. Telewizor ustawiam tak jak się MNIE najbardziej podoba. Jak już napisałem powyżej: to, co mogę sobie ustawić na LCD wielo-wielokrotnie bardziej mi odpowiada niż plazma. Wolno mi?

Oglądałem u znajomego plazmę (i to taką z górnej półki) ustawioną, wyregulowaną i skalibrowaną przez profesjonalistów. Ściśle wg norm i zaleceń. W dawnych czasach u moich Rodziców na Rubinie 710p obraz był lepszy.

Nie wolno ! Plazmowcy Cię ukrzyżują ! :D

Wydaje się, że u plazmowców można się dopatrzeć "syndromu oblężonej twierdzy". Sami nie są pewni tego co głoszą, wiedzą że ich czas przeminął, z czym się nie mogą (albo nie chcą) pogodzić. Stąd czyniony przez nich hałas i przekonywanie samych siebie.

O i następne dziecko zawitało do piaskownicy z własnym wiaderkiem.

A jak się cieszy że może do niego: nasypywać, wyginać, rączką się bawić....

Ale jak to dziecko - konstruktorów wiaderka, którzy dbają by sobie krzywdy nie zrobiło (czyli norm się trzymali przy wytwarzaniu) ma "gdzieś"

I jak to dziecko - inne wiaderka są "bee".

Tak to jest w piaskownicy.

(zaraz inne dzieci dojdą ze swoimi wiaderkami).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.